Artikel opslaan

Waar maak je je eigenlijk druk om?

Wanneer je met een spreekwoordelijke baksteen in je maag rondloopt dan weet je dat iets je niet lekker zit. Je maakt je ergens druk om. Toch hoeft het helemaal niet zo duidelijk te zijn waar je je dan precies zo druk om maakt.

Het kan zijn dat je een direct probleem kunt aanwijzen. Een ruzie, een moeilijke taak of bijvoorbeeld angst voor iets dat in de toekomst kan gebeuren. Het kan ook zijn dat de stress die je voelt langzaam is opgebouwd vanwege talloze kleine oorzaken.

Zie het zware gevoel in je maag als een enorme bos wol die in de klit zit. Iedere sliert is een probleem waar jij je zorgen over maakt, en samen veroorzaken ze een sterk gevoel van stress. Het is aan jou om deze draden uit elkaar te trekken, en precies te ontdekken wat nu precies de oorzaken van dit vervelende gevoel zijn.

Ben je klaar voor een positieve spiraal?

Ik leer je de snelle & moeiteloze weg naar een positief leven dat overloopt van blijdschap, rust, balans & betekenis. 🎉

In het Broednest volg je onbeperkt tientallen praktische compacte cursussen. Al meer dan 13 duizend mensen gingen je voor!

Probeer nu GRATIS

Maak je stressgevoelens inzichtelijk voor jezelf

Pak een schrijfblok en schrijf op welke dingen je op dit moment allemaal bezighouden. Wat staat je geluk in de weg? Waar maak je je zorgen over? Wat moet je allemaal nog doen en regelen? Schrijf het allemaal van je af, en voel hoe je je steeds lichter gaat voelen.

Door je problemen inzichtelijk te maken kun je er veel beter mee omgaan. Wanneer je stress ervaart zitten meerdere gevoelens vaak in elkaar verweven. Door ze los van elkaar te bekijken kom je soms tot bijzondere conclusies.

Zo kun je ontdekken dat je je eigenlijk toch best wel druk maakt over die presentatie van volgende week, terwijl je dacht dat het je niet zoveel deed. Soms komen er allerlei dingen naar boven die stuk voor stuk helemaal niet zo belangrijk zijn, maar gezamenlijk toch zorgen voor een gespannen gevoel.

Door alles van je af te schrijven trek je de bol wol uit elkaar. Je legt de draden netjes naast elkaar neer, en kunt ze stuk voor stuk bekijken. Op deze manier kun je veel beter met je problemen en taken omgaan.

Koppel jezelf los van je stress

Haal een paar keer diep adem, en voel hoe de stress bij iedere uitademing minder wordt. Laat die vervelende energie uit je lijf vloeien.

Het is belangrijk dat je beseft dat je innerlijke wereld en je externe wereld twee verschillende dingen zijn. Jij bent niet wat je doet. Je bent ook niet wat je hebt en je bent zelfs niet wat je denkt en zegt.

Jij bent, meer niet. Je bent iemand die dingen doet, die spullen heeft. Je bent niet één met je spullen of je gedachten.

Jij verricht je werk, je bent niet je werk. Met andere woorden, je bent vrij van je werk. Vrij van je problemen en vrij van al je zorgen en taken. Je staat boven deze zaken. Bekijk je lijst met ‘problemen’ nog eens, en besef hoeveel van de dingen waarover je je zorgen maakt te maken hebben met deze buitenwereld.

Durf deze problemen even los te laten. Zie ze als iets externs, als iets dat zich buiten jou afspeelt. Je problemen zijn niet van jou, ze zijn niet wie jij bent. Adem diep in en uit, sluit je ogen en laat dit even op je inwerken. Je bent vrij, niet gevangen!

Neem de tijd om te ontladen

Als je al een tijdje rondloopt met een zwaar gevoel in je maag dan is het belangrijk dat je even gaat ontladen. Stress is een sluipmoordenaar. Het bouwt langzaam op in je lichaam zodat je gewend raakt aan de spanning.

Vervolgens richt het enorme schade aan in je lijf. Je gezondheid gaat achteruit, je leven wordt minder leuk en alles wordt moeilijker.

Neem de tijd om even tot jezelf te komen. Mediteer, ga sporten, ga naar de sauna, neem een paar dagen vrij of ga er even tussenuit. Het is niet normaal en niet gezond om rond te lopen met een constant gevoel van stress. Doe je dit wel, dan kies je voor de kortste route richting een burn-out.

Stress bouwt langzaam op, en heeft vaak even tijd nodig om weer af te bouwen. Neem die tijd. Door regelmatig te ontladen blijft je leven leuk, houd je je gezondheid op peil en voorkom je dat je afglijdt richting overspannenheid!

Behoefte aan minder stress en meer rust in je hoofd?

Voel je je gespannen, overweldigd en onrustig? Mijn online cursus Het is wat het is helpt je meer innerlijke rust te ontwikkelen.

Ontdek hoe je je kunt voelen alsof er een zacht nazomerzonnetje straalt van binnenuit. ☀️

Lees meer en schrijf je direct in…

soChicken Gelukstest

Hoe zit jij in je vel? Doe de gelukstest!

Ontdek hoe goed jij in je vel zit. Deze gratis test vertelt je in 2 minuten hoe gelukkig jij bent en welke stappen je kunt zetten om je leven leuker te maken.

Start de test