Gun jezelf een ontspannen weekend!

Het weekend hoort fijn te zijn. Je bent twee dagen vrij en hebt dus even tijd voor andere dingen buiten je werk. Die twee dagen zijn echter altijd weer snel voorbij. Het is dus slim om je werk echt achter je te laten en je weekend fris en ontspannen tegemoet te gaan.

De onderstaande tips helpen je voor te bereiden op een ontspannen weekend. Een weekend waarin je de mentale ruimte hebt om dingen te doen waar jij zelf van geniet, zonder dat je werk door je hoofd blijft spoken!

Werk je onregelmatig en heb je nauwelijks weekenden? De tips helpen je ruimte in je hoofd te maken zodat je echt kunt genieten van je vrije dag(en), en zijn dus ook toepasbaar als je op andere dagen vrij bent!

1. Loop door je projectenlijst heen

Pak je todo lijst erbij en kijk hoe het ervoor staat. Heb je geen todo lijst? Maak dan snel een projectenlijst zodat je meer overzicht voor jezelf creëert. Schrijf op welke projecten er op dit moment lopen in je werk.

Bekijk je projecten en zoek uit of je er wellicht vanmiddag nog eentje goed kunt afronden, zodat je met een gevoel van accomplishment het weekend tegemoet gaat. Breng ook meer duidelijkheid in je projectenlijst door vast te stellen wat je allemaal nog moet doen.

Moet je nog veel kleine taken doen? Probeer er dan vandaag zoveel mogelijk af te ronden. Kijk je tegen complexe projecten aan? Maak dan een praktische takenlijst voor ieder project, zodat je volgende week direct aan de slag kunt.

Door je projecten en todo’s door te denken krijg je een goed overzicht van wat er allemaal op je bord ligt. Omdat het vrijdag is kun je voor het weekend nog een aantal zaken in gang zetten als dat nodig is. Verder heb je gewoon een veel rustiger gevoel als je precies weet wat er op dit moment allemaal speelt, en als je weet dat je het maandag zo weer kunt oppakken.

Wil je deze stappen doorlopen in meer detail? Lees dan het eerdere soChicken artikel Controle over je Werk in 5 Stappen.

2. Werk de email en de papierwinkel weg

Wil je het weekend in gaan terwijl er nog knagende mailtjes op je wachten en er een stapel post op je bureau ligt? Niet doen! Je begint je weekend met een veel lekkerder gevoel als je, voordat je naar huis gaat, de mail en papierwinkel op orde brengt.

Hoe werk je al dat papier weg? Ga als volgt te werk:

 1. Leg al het weg te werken papier op één stapel.
 2. Pak steeds één ding van de stapel, en beslis voor ieder ding apart binnen een paar seconden wat ermee moet gebeuren:
  • Weggooien
  • Delegeren/doorsturen
  • Actie op ondernemen, schrijf het op je takenlijst
  • Archiveren
 3. Zorg er vervolgens voor dat ieder ding een permanente plaats krijgt, dus weg uit je werkomgeving maar bij iemand anders, in de prullenbak of in een archief.
 4. Werk zo één voor één door de stapel heen tot je klaar bent.

Je email wegwerken doe je eigenlijk op dezelfde manier. Behandel de mailtjes één voor één en breng ieder mailtje naar de juiste bestemming of beantwoord het. Zorg ervoor dat je inbox leeg is voordat je weg gaat! Lees voor meer tips ook 5 Goede Gewoontes in je Mailbox.

3. Ruim de boel op

Neem even de tijd om je werkplek, je computer en ander werkgereedschap op de ruimen. Zorg dat je bureau lekker leeg is, en doe hetzelfde met het bureaublad op je computer. Je kunt je computer een frisse uitstraling geven door eens een nieuw achtergrondje in te stellen (onze suggestie)!

Door je werkplek lekker op te ruimen ga je zelf ook met een opgeruimd gevoel naar huis. Rommel om je heen zorgt voor chaos in je hoofd. Ruimte creëert ruimte. Bovendien is het ook veel fijner om maandag weer aan de slag te gaan in een opgeruimde werkomgeving!

4. Plan iets leuks

Goed, je bent klaar om van je weekend te gaan genieten. Maar heb je al iets waar je je op kunt verheugen? Zorg dat je komend weekend tijd inruimt voor iets waar jij echt blij van wordt. Ga iets doen wat jou gelukkig maakt en waar je je echt op kunt verheugen.

Voorpret is goed voor de helft van het plezier dat je van een leuke ervaring kunt hebben. Als jij je nu al verheugt op een leuke avond met je vrienden, heerlijk op de bank hangen met een leuke film of een uitstapje maken met je kinderen dan geniet je al direct van je weekend.

Ga geen leeg weekend tegemoet. En laat je weekend ook niet volplannen met dingen die je niet leuk vindt. Zorg dat je ten minste één ding van plan bent waar jij je echt kunt verheugen. Op die manier wordt niet alleen je weekend leuker, maar zul je ook extra genieten van je welverdiende vrijdagavond!

Lees ook Magie in je Leven: Waarop Kun jij je Verheugen?

5. Vier het begin van je weekend gepast

Heb je de bovenstaande stappen doorlopen? Dan ben jij helemaal klaar om te genieten van een heerlijk ontspannen weekend. Tijd om het te vieren!

Vrijdagavond is een mooi moment om het weekend in de luiden. Neem een goed glas wijn, ga lekker op stap of doe eens iets culinairs. Je hebt nog twee vrije dagen voor de boeg, dus vanavond kun je lekker genieten.

Laat je werk achter je en laat de stress van de afgelopen werkweek vanavond lekker van je afvloeien. Het is tijd om te ontspannen, tijd voor jezelf, je vrienden, familie en je gezin te nemen. En bovenal, het is tijd om te genieten van de dingen die jou gelukkig maken!

Meer tips om te genieten van je weekend?

Wil je meer tips om te genieten van je weekend? Lees dan ook de onderstaande soChicken artikelen.

soChicken Gelukstest

Hoe zit jij in je vel? Doe de gelukstest!

Ontdek hoe goed jij in je vel zit. Deze gratis test vertelt je in 2 minuten hoe gelukkig jij bent en welke stappen je kunt zetten om je leven leuker te maken.

Start de test