“We cannot solve our problems
with the same thinking we used
when we created them.”

Albert Einstein

1. Hetzelfde doen en andere resultaten verwachten

Als je al jarenlang elke lente tevergeefs probeert af te vallen met het nieuwste dieet – waarom zou je verwachten dat het je dit jaar wél gaat lukken om die kilo’s er voor altijd af te houden?

Als je al jaren worstelt met onzekerheid ondanks alle boeken die je erover leest – waarom zou je dan aannemen dat één extra boek je problemen zal oplossen?

Als je keer op keer gestrest en overweldigd raakt omdat je constant teveel hooi op je vork neemt – waarom geloof je dat het zoveelste takenprogramma je problemen gaat oplossen?

Het voordeel van ouder worden is dat je terug kunt kijken op meer pogingen tot verandering.

Vraag jezelf af:

  • “Wat zijn de problemen waar ik al jaren mee rondloop maar die keer op keer weer boven komen drijven?”
  • “Op welke manier probeer ik dit probleem normaal gesproken op te lossen?”

Als een probleem al jarenlang bestaat, dan weet je dus dat je normale oplossing niet werkt. Constant dezelfde aanpak blijven proberen zal daar geen verandering in brengen.

Wil je je problemen oplossen? Gedraag je dan anders. Probeer iets wat je nooit eerder hebt geprobeerd. Sta open voor nieuwe ideeën en wees eerlijk naar jezelf. Want als je altijd hetzelfde blijft doen, zul je altijd ongeveer dezelfde resultaten krijgen.

2. Blijven wachten tot het juiste moment

Wat is nu echt het juiste moment om te beginnen aan kinderen? Om te verhuizen? Om je baan op te zeggen en voor jezelf te beginnen?

Wanneer breekt het juiste moment aan om die dromen die je al zo lang koestert waar te gaan maken?

Kijk terug op de afgelopen jaren en je komt waarschijnlijk al snel tot dezelfde conclusie als ik: nooit.

Als je leven nu druk is dan is de kans groot dat je leven over vijf jaar óók druk zal zijn. De redenen dat we onze dromen uitstellen hebben vaak niet zoveel te maken met de daadwerkelijke obstakels die we moeten overwinnen (tijd vinden, geld sparen, informatie inwinnen, vaardigheden ontwikkelen).

Het heeft vooral te maken met de angst en weerstand die we voelen. Je dromen waarmaken, jezelf durven zijn – daadwerkelijk leven – het is doodeng. Het voelt onveilig, onzeker en onconventioneel. De boel daadwerkelijk in beweging brengen vraagt moed.

De uitdaging is niet het vinden van het juiste moment. De uitdaging zit hem in het erkennen van je angst en die angst omvormen om vooruit te komen. Lees ook: Loslaten oefening – met deze oefening lukt loslaten wel

3. Verwachten dat goede dingen vanzelf komen

Ja – soms heb je geluk en valt alles op zijn plaats. Maar veel vaker zijn de goede dingen in je leven het resultaat van werk dat jij er eerder in hebt gestopt.

  • Doordat je dagelijks gezond eet, heb je het ‘geluk’ dat je in goede gezondheid verkeert.
  • Doordat je op dagelijkse basis investeert in je vriendschappen, ben je altijd omringd door een kring lieve mensen waarop je kunt terugvallen en ervaar je zelden eenzaamheid.
  • Doordat je moeilijke knopen hebt doorgehakt en je leven hebt aangepast, leef je nu het leven van je dromen.

Je oogst wat je zaait, in vrij letterlijke zin. Het probleem is alleen dat we vaak vergeten hoeveel we hebben gezaaid in het verleden, waardoor het lijkt alsof veel goede dingen gewoon uit de lucht komen vallen.

Maar zo werkt het niet.

Je voelt je nu comfortabel over je financiën omdat je de afgelopen tien jaar hebt gespaard. Nu voelt het moeiteloos omdat je het gewend bent. Maar als je die gewoontes niet had aangeleerd, had je nu misschien schulden gehad en veel stress ervaren.

Je dagelijks leven is als een spaarpot voor je toekomst. Wat je vandaag doet bepaalt hoe je leven er over een paar jaar uit zal zien. Goede dingen komen soms vanzelf, maar veel vaker veroorzaak je ze zelf door wat je vandaag besluit te doen.

Dus vraag jezelf af: “Hoe zou ik willen dat mijn leven eruit ziet over vijf jaar? En welke kleine, dagelijkse gewoontes kunnen me helpen om op die plek te komen?”

Breng je leven in een opwaartse spiraal

Slimme, kleine aanpassingen maken op de juiste plekken. Zo zorg je voor het grootste resultaat met de minste moeite.

Dat is precies waar mijn bestseller Steeds leuker om draait, en het is de reden dat meer dan 50 duizend lezers zoveel resultaat boeken in hun levens.

Wil je ook weten hoe je de opwaartse spiraal opstart in kleine stappen?

Bestel het boek en begin met lezen…

soChicken Gelukstest

Hoe zit jij in je vel? Doe de gelukstest!

Ontdek hoe goed jij in je vel zit. Deze gratis test vertelt je in 2 minuten hoe gelukkig jij bent en welke stappen je kunt zetten om je leven leuker te maken.

Start de test