Artikel opslaan

“It’s better to look ahead and prepare,
than to look back and regret.”

Jackie Joyner-Kersee

1. Jezelf anders voordoen dan je bent

Leven met een masker is vermoeiend. En ik zou zeggen dat leven met een masker betekent dat je niet echt leeft.

Je kunt pas volledig van je leven genieten als je écht jezelf kunt zijn. Leer om jezelf te accepteren zoals je bent. Zelfacceptatie is één van de meest waardevolle dingen die je voor jezelf kunt doen.

Ben je klaar voor een positieve spiraal?

Ik leer je de snelle & moeiteloze weg naar een positief leven dat overloopt van blijdschap, rust, balans & betekenis. 🎉

In het Broednest volg je onbeperkt tientallen praktische compacte cursussen. Al meer dan 13 duizend mensen gingen je voor!

Probeer nu GRATIS

2. Je gezondheid als vanzelfsprekend beschouwen

Veel mensen nemen hun gezondheid voor lief, totdat ze ziek worden. Maar dat is een risicovolle strategie, aangezien een verminderde gezondheid je levenskwaliteit drastisch kan verlagen.

Je gezondheid hoort thuis in je top 3 prioriteiten in het leven. Want het is ten slotte je lichaam die dit leven überhaupt mogelijk maakt.

3. Al je geld uitgeven

De meeste mensen doorlopen een eindeloze cyclus die zorgt voor een vol huis en een leeg gevoel van binnen. Ze vestigen steeds hun hoop op de volgende aankoop. Maar als blijkt dat die nieuwe smartphone niet zorgt voor blijvend geluk, gaan ze op zoek naar het volgende.

Over 15 jaar denk je niet meer aan al die spullen. Je leven zou echter wel beter af zijn met een financiële buffer. Zo’n buffer zorgt voor rust, veerkracht en vrijheid.

Met iedere euro die je spaart doe je je toekomstige zelf een gunst. Natuurlijk wil je ook nu genieten. Maar vergeet niet dat werken richting een betere toekomst je ook veel voldoening brengt.

4. Teveel aan jezelf denken

Hoe beter je je kunt verplaatsen in anderen, des te soepeler je relaties zullen verlopen. En je relaties vormen een enorme factor in je levensgeluk.

Werk aan je empathisch vermogen. Wees lief en attent voor anderen. Niet alleen word je zo een lichtje voor je omgeving. Het brengt uiteindelijk ook veel voldoening. Plus, je omgeving wordt waarschijnlijk ook beter voor jou. Mooi meegenomen.

5. Anderen je dromen voor je laten bepalen

Als ik niet had gevochten voor mijn eigen keuzes, dan werkte ik nu waarschijnlijk op een reclamebureau met een leeg gevoel van binnen.

De gebaande paden zijn de makkelijkste paden om te bewandelen. Maar niet per definitie de mooiste. Als ik naar Frankrijk rijd dan vermijd ik de snelwegen om te genieten van alle prachtige dorpjes. Dat kun je ook doen in je leven.

Vermijd de saaie snelwegen en kies je eigen pad. Dit is jouw leven en je krijgt het maar één keer. Wat anderen ook vinden, jij bepaalt zelf hoe je dit leven inricht.

6. Proberen overal controle op te houden

Als control-freak heb je het gevoel dat je op bijna alles grip kunt krijgen, en dat dat iets goeds is. In werkelijkheid verspil je onwijs veel energie aan een onmogelijke strijd.

Niet alleen zou het leven saai zijn als je alles zou kunnen controleren. Het is ook simpelweg onmogelijk.

Wees wat losser, en durf het leven gewoon te laten ontvouwen. Natuurlijk wil je je voorbereiden. Maar je wilt niet manipuleren en forceren. Dingen lopen niet altijd zoals jij voor ogen hebt, en dat is prima.

7. Niet durven groeien

Je zult de meeste voldoening ervaren door van binnen te groeien. Door je angsten los te laten, onnodige overtuigingen overboord te gooien, jezelf uit te dagen en buiten je comfort-zone te komen.

Maar dat is van tijd tot tijd ook doodeng.

Laat je er echter niet van weerhouden om toch te groeien. Een leven dat draait om comfort en veiligheid is prima, maar niet geweldig. Je moet blijven groeien als je elke dag wilt opstaan met een gevoel van geluk, dankbaarheid en plezier.

8. Je geluk uitstellen

Word eerst gelukkig, ga dan al die doelen bereiken. Niet andersom.

Als je je geluk altijd blijft uitstellen, dan zul je het nooit ervaren. Beschouw geluk meer als gezondheid. Een aspect van je leven dat elke dag aandacht verdient. En zodra je er te weinig van hebt, vermindert je levenskwaliteit.

Een gelukkige basis zorgt ervoor dat je je doelen kunt bereiken. En dat zorgt er uiteindelijk voor dat je voldoening ervaart. Dus word nu eerst gelukkig, dan volgt de rest vanzelf.

9. Je tijd verspillen aan dingen die je een leeg gevoel bezorgen

Er komen steeds meer manieren om plezier te beleven zonder voldoening te ervaren. Series op Netflix, geweldige videogames, tv, films, uitstapjes.

Soms lijkt het alsof entertainment één van de belangrijkste dingen in ons leven is. Terwijl het in werkelijkheid niet meer dan een middel is om je te vermaken.

Optimaliseer je leven voor het ervaren van voldoening – niet plezier. Plezier is belangrijk. Maar als het je achterlaat met een leeg gevoel dan schiet je er niets mee op.

10. Niet genoeg tijd doorbrengen met je dierbaren

Over 15 jaar zijn alle mensen van wie je houdt 15 jaar ouder. Besef dat je het werken aan relaties niet kunt doorschuiven naar de toekomst.

Je relaties horen thuis in je top 3 prioriteiten. Door al je aandacht aan je werk te schenken en je relaties te verwaarlozen doe je jezelf uiteindelijk tekort. Zeker als het aankomt op kinderen. Want die zijn over 15 jaar geen kinderen meer. Als je wilt genieten van hun jeugd, dan moet je dat nu doen.

11. Altijd in de toekomst of het verleden leven

Als je continu in gedachten verzonken bent dan vliegt je leven aan je voorbij. Waarom? Omdat je dan nooit in het moment leeft. En het nu is waar het leven zich afspeelt.

De toekomst en het verleden bestaan alleen in je hoofd. Het zijn herinneringen en projecties die niet bestaan. Het enige dat waar is, is dat wat er nu is.

Mindfulness helpt je om je leven op een dieper niveau te ervaren. Om écht te kunnen genieten van het moment. Want hoe meer je in je hoofd leeft, des te sneller je door je leven heen rent. En als we één ding leren van oude mensen is het wel dat het leven zo snel gaat.

Mindfulness helpt je je leven terug te brengen naar een prettiger tempo. Terwijl je tegelijkertijd meer geniet.

12. Je leven zo serieus nemen dat je gestrest wordt

Er zijn een hoop dingen belangrijk. Maar er zijn maar weinig dingen belangrijk genoeg om je gestrest over te voelen. Durf de boel een beetje te relativeren.

Richt je aandacht op bijdragen aan de wereld op een manier die jou blij maakt. Maar leer ook om alles in perspectief te plaatsen. Groei oud met lachrimpels, niet met piekerrimpels.

13. Achter het geld aan rennen

Geld is een geweldig gereedschap. Maar het is een heel zwak middel om voldoening te genereren.

Dus zie en gebruik geld voor wat het is. Een middel om je leven te optimaliseren voor vrijheid, blijheid en betekenis. Maar zie geld niet als doel op zich. Want dat zorgt er vooral voor dat je heel veel tijd en energie investeert in een doodlopende straat.

Als je merkt dat je relaties, je gevoel van betekenis en je gezondheid moeten wijken voor je zoektocht naar meer geld en status – dan is het absoluut tijd om bij te sturen.

14. De schoonheid in lelijkheid missen

Alles heeft schoonheid, als je bereid bent om het te zien. Normaal gesproken filteren we de wereld op hele nauwe criteria. Wat we ‘mooi’ vinden moet aan hele specifieke eisen voldoen. Maar deze criteria kunnen worden opgerekt.

Waarom je dat zou doen? Simpel. Hoe meer schoonheid je om je heen ziet, des te mooier de wereld wordt. Je kunt leren genieten van het volledige spectrum van mens zijn op deze planeet.

Blijdschap, liefde en plezier zijn mooi. Maar verdriet, haat en angst kunnen ook mooi zijn. Een bloeiende bloem kan net zo ontwapenend zijn als de bloem die zichzelf teruggeeft aan de Aarde.

Falen kan net zoveel schoonheid bevatten als slagen. En een uitvaart kan net zo mooi zijn als een geboorte.

15. Mensen en gebeurtenissen constant veroordelen

Een oordeel verkrampt alles en iedereen. Hoe sterker jij mensen veroordeelt, des te minder de mensen om je heen zichzelf durven te zijn in jouw bijzijn.

En hoe meer je jezelf veroordeelt, des te kleiner je jezelf maakt.

Probeer acceptatie. Accepteer jezelf, accepteer mensen om je heen, accepteer de gebeurtenissen in je leven. Merk hoeveel rust, vrijheid en liefde dit met zich mee kan brengen. Het maakt je leven makkelijker, minder verkrampt en vloeiender.

En weet je – van meer vrijheid, rust en liefde zul je over 15 jaar zéker geen spijt krijgen. :)

Echt geluk vinden in jezelf

Geluk vinden in jezelf Bundel

Hoe kun je gelukkig zijn, zelfs als het leven niet loopt zoals je wilt? Door je geluk los te koppelen van de externe wereld en geluk te vinden in jezelf.

Wil je je vaker gelukkig voelen met minder moeite? In deze Bundel bespreken we vijf vaardigheden die je kunt inzetten om geluk te vinden in jezelf.

Gebruik deze Bundel om geluk te cultiveren in een moeilijke periode, of om je bestaande geluksgevoel sterker te funderen.

Gratis deelnemen aan cursus

soChicken Gelukstest

Hoe zit jij in je vel? Doe de gelukstest!

Ontdek hoe goed jij in je vel zit. Deze gratis test vertelt je in 2 minuten hoe gelukkig jij bent en welke stappen je kunt zetten om je leven leuker te maken.

Start de test