Artikel opslaan

“No solution can ever be found by
running in three different directions.”

Deepak Chopra

Teveel hooi op je vork nemen – meh

Nee – echt blij word je er niet van. Als je constant teveel hooi op je vork neemt dan doe je jezelf tekort.

Misschien krijg je van alles gedaan en heb je het idee dat dit de enige manier is om vooruit te komen in het leven. Maar het tegendeel is waar: door minder hooi op je vork te nemen kun je meer gedaan krijgen én tegelijkertijd je levenskwaliteit verhogen.

En ik weet waarom je het doet, want dit is een van mijn grootste terugkerende valkuilen. Elk jaar word ik beter in het doseren van het werk dat ik oppak, maar nog regelmatig merk ik dat ik teveel hooi op mijn vork neem.

Hoe weet je of je ook te ver bent gegaan? Dit zijn 3 herkenbare signalen.


Bestel Kom maar op via Bol.com

1. Je voelt je overweldigd

Logisch natuurlijk. Als je constant teveel hooi op je vork neemt verlies je het overzicht. Je hebt meer te doen dan je kunt doen, waardoor je jezelf overbelast.

Waarom we dit doen? Soms heeft het te maken met angst en onzekerheid. Maar vaak zit er ook gezond enthousiasme en een tikkie naïviteit doorheen. Neem je teveel hooi op je vork vanuit angst, dan zijn dit veelvoorkomende gedachten:

  • Als ik niet meer doe dan raak ik achterop.
  • Ik moet dit erbij doen om te bewijzen dat ik goed genoeg ben.
  • Als ik minder doe ben ik bang dat mensen me ‘lui’ vinden.
  • Ik ben bang om niet genoeg te hebben.
  • Ik wil anderen niet teleurstellen.

Wanneer je teveel hooi op je vork neemt uit enthousiasme blijkt vaak dat je het moeilijk vindt om in te schatten hoeveel tijd en energie die extra taken je daadwerkelijk kosten.

Je denkt dingen als:

  • Als ik gewoon wat harder werk kan ik dit ook wel doen.
  • Dit is te leuk om te laten liggen.
  • Ik weet dat ik het druk heb, maar ik wil dit gewoon doen.
  • Dit kan er ook nog wel bij.

Linksom of rechtsom, als je meer te doen hebt dan je kúnt doen voel je je overweldigd. En dat is een gevoel waar je niet gelukkig van wordt.

Wat kun je doen?

  • Onderzoek de echte reden waarom je een extra taak oppakt.
  • Zeg vaker nee. Ook tegen dingen die leuk zijn. Laat kansen schieten.
  • Leer beter plannen.
  • Realiseer je dat iets niet doen ook een hoop voordelen heeft.

2. Je voelt je gehaast

Hoe meer hooi je op je vork neemt, des te schaarser je tijd wordt. Je probeert meer te doen dan je aankunt, waardoor je het gevoel hebt dat je constant moet rennen en haasten.

Dat is op zichzelf al een aanslag op je levenskwaliteit. Maar het gaat verder. Want hoe meer je haast, des te sneller de tijd lijkt te verstrijken.

Je belandt in een neerwaartse spiraal van haast en drukte. Het voelt alsof je altijd achter de feiten aan loopt en nooit eens klaar bent. En dat gevoel kan leiden tot wanhoop, frustratie en heel veel stress.

Hoe dieper je in deze ellende zakt, des te moeilijker het lijkt om eruit te klimmen. Want je hebt het veel te druk om eens serieus na te denken over je prioriteiten.

Er zijn twee wegen uit deze situatie:

  1. Je maakt tijd om na te denken en moeilijke keuzes te maken.
  2. Je gaat door tot je lichaam je dwingt het bovenstaande te doen.

Van deze twee wegen is de tweede absoluut de minder aantrekkelijke optie.

Als je elke maand meer geld uitgeeft dan er binnen komt raak je in de schulden. Als je elke week meer probeert te doen dan je kunt doen, dan teer je in op je mentale en lichamelijke gezondheid.

Je lichaam is veerkrachtig, het kan wel een tijdje klappen opvangen. Maar hoe langer je doorgaat, des te groter de ‘schuld’ die je opbouwt. Des te moeilijker het herstel en des te groter de kans dat je lijf zegt: ”Oké, nu is het genoeg. Ik trek aan de noodrem.”

Voor je het weet zit je met hartkloppingen en een paniekaanval te rillen in een hoek. Gevolgd door een traject vol hulpverleners en een herstel van een aantal maanden.

Dus ik stel voor dat we optie 1 kiezen.

Misschien moet je afkicken van het gehaast en het valse gevoel van ‘succes’ – prima. Gun jezelf die tijd terwijl je onderzoekt hoe je kunt leven in een zinniger tempo.

3. Je krijgt tunnelvisie

Als je constant teveel hooi op je vork neemt krijg je het gevoel dat dit de enige manier is om te leven. Tunnelvisie beperkt je zicht. De mogelijkheden lijken beperkt, de bewegingsruimte gelimiteerd.

Door de constante druk die je voelt om bij te blijven wordt het moeilijk om te denken in andere mogelijkheden. Je ziet niet in hoe vrij je bent, hoe je je leven ook op andere manieren zou kunnen doorbrengen. Manieren die je misschien gelukkiger, gezonder en liefdevoller zouden maken.

Je rent en rent op het pad dat je voor jezelf hebt uitgestippeld, en je valt steeds terug in dezelfde patronen. Je kent maar één manier om vooruit te komen, en dat is door constant teveel hooi op je vork te nemen. Om te blijven ploeteren en ploeteren – ook al maakt het je ongelukkig en onwijs gestrest.

Hoe harder je rent, des te krapper je tunnelvisie wordt. Net zo lang totdat je tegen een muur loopt.

Wat kun je doen om de situatie beter te maken? Vertraag. Door tijd te nemen om te ontspannen – en heel bewust weinig hooi op je vork te nemen kun je opnieuw kalibreren.

Echte diepe ontspanning helpt je inzien dat het leven veel ruimer, luchtiger en leuker is dan je dacht. Je begint je zelf ontworpen ratrace minder serieus te nemen en je leert meer te genieten van dingen die je voorheen als nutteloos beschouwde.

  • Versimpel je leven en neem een maand of een kwartaal extra weinig hooi op je vork.
  • Gebruik deze tijd om te herstellen en op te laden. Neem ontspanning en zelfzorg serieus.
  • Investeer in zaken die je gelukkig maken, in plaats van zaken die je succesvol maken of je status verhogen.
  • Merk op hoe je de neiging hebt om terug te vallen in je oude patronen. Spreek met jezelf af dat je gedurende deze periode geen extra hooi op je vork neemt.

Ontdek hoe je wereld zich opent terwijl je ontspant. Je bereikt minder in de zin van taken en doelen. Maar je bereikt veel meer op het gebied van levensgeluk.

En als je er eens goed bij stilstaat, dan is gelukkig zijn uiteindelijk de reden waarom je zoveel hooi op je vork neemt. Het is ironisch dat dit juist de gewoonte is die je zoveel minder gelukkig maakt.

Door tijd en afstand te nemen leer je om je werk beter te doseren. Je wilt je werkdruk optimaliseren voor levensgeluk. Op die manier krijg je nog steeds een hoop voor elkaar, en voel je je tegelijkertijd goed in je vel. De perfecte combinatie.

Onrustig en opgejaagd gevoel verminderen

Onrustig en opgejaagd gevoel verminderen Bundel

Een onrustig en opgejaagd gevoel kan je leven goed verpesten. Alles voelt moeilijker, stroperiger, je wereld voelt kleiner en het is moeilijk om te ontspannen en simpelweg gelukkig te zijn.

Gelukkig zijn er manieren om dit gevoel snel te verminderen. In deze Bundel behandelen we beproefde methodes om af te rekenen met een onrustig en opgejaagd gevoel.

Gratis deelnemen aan cursus

Deze cursus ontving een gemiddelde waardering van 9,3 door duizenden deelnemers.

soChicken Gelukstest

Hoe zit jij in je vel? Doe de gelukstest!

Ontdek hoe goed jij in je vel zit. Deze gratis test vertelt je in 2 minuten hoe gelukkig jij bent en welke stappen je kunt zetten om je leven leuker te maken.

Start de test