Artikel opslaan

“Maar wees niet bang
Het komt wel goed
‘t Lijkt koud en killer dan het is”

Acda en de Munnik in Wees Niet Bang (Spotify)

Angst levert je niets op

Hoe vaak maak jij je zorgen op een dag? Hoe vaak ervaar je spanning in je lichaam, omdat je bang bent dat er iets zou kunnen gebeuren? Waarschijnlijk vaker dan je zou willen, of dan goed voor je is.

Angst, je zorgen maken, piekeren, je laten meeslepen in doemscenarios, negatieve gedachten. Stuk voor stuk gewoontes die je gedachten in een negatieve spiraal brengen. Ergens bang voor zijn, bewust of onbewust, levert je stress op.

Angst maakt je leven minder leuk. Het maakt het moeilijker om gelukkig te zijn, positief in het leven te staan en van het leven te houden.

Ben je klaar voor een positieve spiraal?

Ik leer je de snelle & moeiteloze weg naar een positief leven dat overloopt van blijdschap, rust, balans & betekenis. 🎉

In het Broednest volg je onbeperkt tientallen praktische compacte cursussen. Al meer dan 13 duizend mensen gingen je voor!

Probeer nu GRATIS

Angst is het tegenovergestelde van liefde

We schreven al eerder dat angst de tegenovergestelde emotie van liefde is. Niet zozeer van romantische liefde, maar van universele liefde. De positieve gevoelens die je ervaart in je leven, zoals dankbaarheid, vriendschap, schoonheid, rust, blijdschap enzovoort.

Gevoelens van angst voorkomen dat je de emotie van liefde kunt voelen. Als je bang bent, je ergens zorgen over maakt, dan voel je geen rust, geen dankbaarheid, geen blijdschap. Je voelt je niet één met het leven. Je voelt je afgesloten, alleen en gestrest.

Wie liefde voelt, voelt geen angst, en andersom.

Liefde is leven

We schreven ook eerder dat liefde de kern van ons leven is. Het is die positieve vibe die het leven mooi en waardevol maakt.

Liefde is niet zozeer iets wat je doet, of zelfs niet altijd iets wat je voelt. Het is uiteindelijk iets wat je bent. Jij bent liefde. Je bent de energie die liefde is, de essentie van het leven en alles wat mooi is in de wereld.

Jij bent datgene wat angst niet is. En daarom voelt het ook zo slecht om bang te zijn. Angst staat haaks op alles wat fijn is, en dus maakt het je leven minder fijn.

Wees niet bang, leef zonder angst

Dat is allemaal mooi in theorie, maar hoe kun je dan leven zonder angst? Hoe kun je meer liefde voelen en minder bang zijn?

Het begint bij het besef dat angsten slechts constructies van je eigen gedachten zijn. Angst is niet echt, het is een gedachte. Vaak komt onze angst voort uit het idee dat er iets kan gebeuren in de toekomst. Het is nog niet zeker of het gaat gebeuren, en het is nog niet bekend hoe erg deze gebeurtenis dan zou voelen.

Met andere woorden, je verspilt je energie aan pure speculatie. Je kunt er ook voor kiezen om je angstige gedachten even stop te zetten, en de situatie tegemoet te gaan met een andere houding. Een houding als “Ik laat het over me heen komen, en ik maak me pas druk als er concrete reden is om me druk te maken.”

Daarnaast kun je je angsten gebruiken om je gelukkiger te maken. Niet door je angsten te voelen, maar door ze te observeren. Laat je angsten de richting wijzen, kijk ze in de ogen en neem ze weg.

Laat je meevoeren

Verspil je energie niet aan angst. Besteed je energie aan ervaren van je leven. Leef niet in een speculatieve toekomst, maar leef in het nu. Nu is namelijk alles wat je hebt.

Leef als water. Als je een steen in een vijver gooit dan absorbeert het water de steen. Er ontstaan rimpels in het water, het oppervlak is tijdelijk ontregeld. Binnen korte tijd zullen deze rimpels echter verdwijnen, en keert het water terug naar haar oorspronkelijke staat.

Het water maakt zich niet druk om de steen. Het water denkt niet: “Oh nee, er komt een steen aan!” Nee, de vijver bestaat alleen in het nu. Eerst is er complete rust, geen angst. Dan is er een steen, de steen wordt geabsorbeerd. Daarna weer complete rust.

Laat je meevoeren door het leven, en durf af en toe de touwtjes te laten vieren. Maak je niet druk over wat je te wachten staat, maar ervaar het zoals het komt. Ervaar de stenen, en weet dat je weer zult terugkeren naar rust. Dat alles goed komt.

Je zult niet alleen zien dat je leven mooier en liefdevoller wordt, maar ook dat je eigenlijk maar weinig hebt om bang voor te zijn.

Meer tips voor een leven zonder zorgen?

Het liefst besteed ik mijn tijd aan het creëren van waardevolle producten die je levenskwaliteit verbeteren. Daarom ontwikkelde ik het Broednest, waarin ik alle gereedschappen deel die je nodig hebt om je leven steeds leuker te maken.

Wil je leren hoe je kunt stoppen met piekeren, en kunt leven zonder zorgen en stress? Met meer tijd voor je persoonlijke groei en je dierbaren? Schrijf je dan in en verander je leven stap voor stap zoals duizenden lezers al deden.

Lees meer en schrijf je direct in…

soChicken Gelukstest

Hoe zit jij in je vel? Doe de gelukstest!

Ontdek hoe goed jij in je vel zit. Deze gratis test vertelt je in 2 minuten hoe gelukkig jij bent en welke stappen je kunt zetten om je leven leuker te maken.

Start de test