Artikel opslaan

“With realization of one’s own potential
and self-confidence in one’s ability,
one can build a better world.”

Dalai Lama

Video over onzekerheid overwinnen

Bekijk hieronder mijn video over onzekerheid overwinnen. Vind je deze video leuk? Abonneer je dan gezellig op mijn YouTube kanaal.

Kun je de video niet bekijken? Bekijk mijn video over onzekerheid overwinnen op YouTube.

Kom maar op

Reserveer mijn nieuwe boek 🎉

Bestel mijn nieuwe boek Kom maar op nu vooruit en ontvang een exclusieve bonus! 🥳

Wacht niet te lang, de oplage mét bonus is beperkt!

Lees meer en reserveer

Je bent goed zoals je bent

We maken onszelf zo druk om wat anderen van ons denken. En dat is zonde. Want als je altijd bezig bent met wat anderen denken, dan kun je nooit helemaal jezelf zijn. Dan zit je gevangen in een zelf gecreëerde kooi.

De afgelopen jaren heb ik hard gewerkt om minder onzeker te zijn. Want ik besefte dat ik pas écht vrij kan zijn als ik helemaal mezelf durf te zijn. En om helemaal mezelf te kunnen zijn moet ik loslaten wat mensen van me denken, zodat ik kan doen wat mij blij maakt.

Niemand leeft graag in een kooi. Je wilt vrij zijn om helemaal jezelf te zijn. En om dat te kunnen moet je je onzekerheid overwinnen.

Dat is lastig, maar ook eenvoudig. Hieronder vind je tips om je onzekerheid stap voor stap te overwinnen.

1. Daag jezelf stap voor stap uit

Soms is het doodeng om in één keer in het diepe te springen. En meestal is dat ook niet nodig. Je kunt je onzekerheid stapsgewijs overwinnen door steeds een klein beetje buiten je comfort zone te komen.

 • Je geeft niet in één keer een presentatie voor 100 man. Je geeft je presentatie eerst aan een paar vrienden of collega’s.
 • Je probeer niet vijf gesprekken aan te knopen op een feestje. Je knoopt één gesprekje aan.
 • Je maakt je niet druk om alle uitdagingen die komen kijken bij het starten van een bedrijf. Je focust je steeds op één aspect.
 • Je kunt eerst een boek lezen over een onderwerp waar je mee worstelt, zodat je steviger in je schoenen komt te staan.
 • Je kunt op internet onderzoeken hoe andere mensen jouw probleem hebben opgelost.

Je comfort zone verlaten is makkelijker als je er niet te ver uit hoeft te gaan. En door jezelf goed voor bereiden wordt het minder eng buiten je comfort zone.

Door kleine stappen te zetten kun je je onzekerheid steeds kleiner maken.

2. Vervang negatieve gedachten over jezelf

Je gedachten bepalen je gevoel. Als je elke dag negatieve gedachten over jezelf denkt, dan voel je je gegarandeerd slecht over jezelf.

Maar het omgekeerde is ook waar. Als je beter over jezelf denkt, dan voel je je sterker, zekerder en gelukkiger.

We denken allemaal weleens negatief over onszelf. Gedachten als:

 • “Ik kan het niet.”
 • “Ik ben niet goed genoeg.”
 • “Ik ben een waardeloze loser.”
 • “… zie je wel, hij houdt niet van me.”
 • “Bij mij gaat altijd alles mis.”
 • “Ik ben dik en vies en lelijk.”
 • “Niemand houdt van me.”

Pfff.

Dit soort gedachten maakt je onzeker en ongelukkig. Door dit soort gedachten op te vangen en te vervangen kun je je onzekerheid verminderen.

 1. Schrijf vaker in een dagboek. Dit helpt je je gedachten over jezelf inzichtelijk te maken.
 2. Mediteer regelmatig. Dit helpt je je gedachten duidelijker te observeren.
 3. Gebruik je onzekerheid als aanwijzer. Als je je onzeker voelt, onderzoek dan welke overtuigingen en gedachten je zojuist hebt gedacht.

Je voelt je onzeker omdat je onzekere gedachten denkt. Hoe beter je wordt in het observeren, vervangen en kalmeren van deze gedachten – des te minder onzeker je je zult voelen.

3. Besef dat ieder mens zijn eigen weg bewandelt

Het heeft geen zin om jezelf continu te vergelijken met anderen. Ieder mens is uniek. En ieder mens bewandelt zijn eigen levenspad.

Ieder mens heeft:

 • Haar eigen sterke en zwakke punten.
 • Zijn unieke verleden, met daarin een eigen mix van geleerde levenslessen.
 • Haar eigen pakket aan interesses en talenten.
 • Een uniek uiterlijk.
 • Een universele drang naar liefde en het gevoel ergens bij te horen.

Dat geldt voor jou, en het geldt voor de mensen waarmee je je vergelijkt. Het is nutteloos om te vergelijken omdat ieder mens zo ontzettend anders is.

Misschien is je collega beter in zijn werk, maar is zijn privéleven een zooitje. Terwijl jij prima gelukkig bent, maar wel iets minder goed presteert. Prima.

Mensen hebben veel minder meningen over jou dan je denkt. Ieder mens ziet zichzelf als het centrum van zijn bestaan. Net als jij zijn ook anderen voornamelijk met zichzelf bezig. En dat besef maakt je vrij om vaker schijt te hebben aan wat andere mensen denken – en gewoon je eigen ding te doen.

Het leven is te kort om te leven voor anderen. Laat je niet vertellen wat je wel of niet moet of kunt doen. Werk om je onzekerheid te overwinnen. Zodat je helemaal jezelf kunt zijn, in alle vrijheid.

4. Accepteer jezelf als volledig pakketje

Als je jezelf volledig accepteert zoals je bent, dan ben je klaar. Dan bestaat er geen onzekerheid meer. Dan is alles goed.

Ga rustig zitten en adem een paar keer diep in en uit. En zeg tegen jezelf: “Ik accepteer mezelf volledig – precies zoals ik ben.”

Het leven is wat het is. Het is niet anders.

Ja, dingen veranderen. Maar nu – op dit moment in tijd en ruimte – staat de wereld ervoor zoals het ervoor staat. En je kunt je ertegen verzetten, maar daarmee verander je niets. Dus het enige zinnige dat je kunt doen is alles te accepteren zoals het nu is.

Accepteer:

 • je uiterlijk.
 • je imperfecties.
 • je verleden.
 • de dingen waar je je ontevreden over voelt.
 • je fouten en je successen.
 • je problemen.
 • etc.

Jij bent een uniek pakketje. En door jezelf te accepteren voor wie je nu bent, kun je je onzekerheid in één klap overwinnen. Meer tips? Lees:

Stap voor stap je onzekerheid overwinnen

Een tijdje geleden ontwikkelde ik een super praktische online cursus om mensen te helpen hun onzekerheid stap voor stap te overwinnen. Inmiddels hebben al duizenden soChicken lezers de cursus doorlopen.

Wil je serieus werken aan het verminderen van je onzekerheid? Schrijf je dan ook in voor mijn online cursus. Je kunt direct beginnen en je merkt binnen een paar weken als resultaat.

Bekijk de online cursus om onzekerheid te overwinnen…

soChicken Gelukstest

Hoe zit jij in je vel? Doe de gelukstest!

Ontdek hoe goed jij in je vel zit. Deze gratis test vertelt je in 2 minuten hoe gelukkig jij bent en welke stappen je kunt zetten om je leven leuker te maken.

Start de test