Video met 3 tips om te stoppen met piekeren

Bekijk hieronder mijn video over stoppen met piekeren. Vind je deze video leuk? Abonneer je dan gezellig op mijn YouTube kanaal.

Kun je de video niet bekijken? Bekijk mijn video over stoppen met piekeren op YouTube.

Wat is piekeren?

Piekeren is als het eten van een Big Mac. Ongezond, niet echt lekker maar lastig te weerstaan.

Als je veel piekert dan draait je brein overuren. Je gebruikt je brein op een manier die niet werkt, waardoor je blijft hangen in dezelfde negatieve gedachten.

Piekeren is alsof je een schroevendraaier gebruikt om de planten water te geven. Het is het verkeerde gereedschap voor de verkeerde klus – en daarom werkt het niet.

Stoppen met piekeren is minder moeilijk dan het lijkt. Het is vooral belangrijk dat je uit je hoofd weet te komen. De onderstaande stappen kunnen je helpen minder te piekeren en meer rust te ervaren.

1. Schrijf je pieker gedachten van je af

Als je piekert dan blijf je hangen in negatieve gedachten. Je ervaart continu dezelfde zorgen, alsof de plaat blijft hangen. Wat kun je hier tegen doen? Dagelijks in je dagboek schrijven.

Mensen die regelmatig in hun dagboek schrijven zijn gelukkiger en piekeren minder. Logisch, want door je zorgen van je af te schrijven gebeuren er een aantal dingen die helpen piekeren te verminderen:

 1. Door te schrijven word je gedwongen je gedachten te ordenen en onder woorden te brengen. Daardoor worden je zorgen inzichtelijker voor je.
 2. Doordat je je gedachten overzichtelijker maakt, wordt het eenvoudiger om de situatie te overzien. Je voelt je minder overweldigd.
 3. Doordat je de situatie beter overziet heb je een sterker gevoel van controle.
 4. Doordat je gedachten op papier staan durft je brein ze los te laten. Omdat je onderbewuste erop kan vertrouwen dat je ze niet zult vergeten.

Beginnen met een dagboek is simpel. Koop een notitieboekje, download een dagboek app of gebruik de notities app op je smartphone. Schrijf elke dag voor het slapengaan kort in je dagboek.

Beantwoord bijvoorbeeld de volgende vragen:

 • Hoe zag mijn dag eruit?
 • Wat houdt me bezig momenteel?
 • Waar ben ik vandaag dankbaar voor?

Een paar regels schrijven is beter dan niets. Je dagboek helpt je stoppen met piekeren, omdat het helpt je hoofd leeg te maken.

2. Leef in het moment om minder te piekeren

Een beetje mindfulness gaat een heel eind als je wilt stoppen met piekeren. Waarom? Omdat je alleen kunt piekeren als je denkt. En wanneer je mindful bent dan leef je volledig in het moment. Dan denk je dus niet.

Hoe beter je wordt in mindfulness beoefenen, des te minder je zult piekeren. Dat is een logisch gevolg. Je kunt niet piekeren en tegelijkertijd mindful zijn.

Hoe word je meer mindful? Door jezelf te trainen om vaker je aandacht richting je zintuigen en je ademhaling te trekken. Voel heel bewust de bank onder je billen. Merk op hoe je ademhaling rustig verloopt. Zie hoe de takken van de boom rustig bewegen in de wind.

Hieronder vind je enkele artikelen met tips om meer mindful te worden. Mindfulness maakt het eenvoudig om minder te piekeren. Hoe vaker je in het moment leeft, des te beter je erin zult worden.

3. Stop piekeren door een plan te maken

Dit werkt heel simpel en kost je slechts een paar minuten:

 1. Pak een vel papier en stel jezelf de volgende vraag: “Welke zaken staan mijn geluk in de weg?”
 2. Schrijf alle antwoorden op die in je opkomen, en blijf schrijven totdat je voor je gevoel alles hebt genoteerd. Dit zijn de zorgen en problemen die je aan het piekeren zetten.
 3. Omcirkel nu de drie punten waarover je het meest piekert in het dagelijks leven.
 4. Pak nu drie nieuwe vellen papier – eentje voor ieder probleem.
 5. Vraag jezelf af: “welke stappen kan ik zetten om dit probleem op te lossen, of op zijn minst minder vervelend te maken?” Schrijf vervolgens al je antwoorden op.

Wat je nu hebt ontwikkeld is een plan om te stoppen met piekeren. Je blijft niet langer eindeloos negatief denken. Je neemt het heft in eigen handen en gaat werken om de situatie te verbeteren. Wat voor dingen je op kunt schrijven?

 • Research doen.
 • Je zorgen delen met anderen.
 • Een boek lezen over dit probleem.
 • Een planning maken.
 • Een eerste kleine stap zetten.
 • Etc.

Door een plan te ontwikkelen pak je je eigen verantwoordelijkheid terug. Je bent niet langer machteloos, je voelt je niet langer overweldigd. Jij hebt de touwtjes in handen.

En zelfs als je niets kunt veranderen aan de externe situatie – dan kun je altijd iets veranderen aan je Γ­nterne situatie. Je kunt beter worden in accepteren, loslaten, mediteren. Zodat je beter kunt leven met de situatie zoals deze nu is, en dus kunt stoppen met piekeren.

Hieronder vind je nog meer tips. Door uit je slachtofferrol te kruipen en Γ©cht verantwoordelijkheid te nemen voor je problemen, kun je piekeren verminderen Γ©n stoppen.

Gooi de ellende uit je leven

Hoe minder je hebt om over te piekeren, des te leuker je leven wordt. Mijn aanpak is heel simpel: gooi eerst de nare dingen uit je leven, dan blijf je zitten met de dingen waar je blij van wordt.

Vervolgens gebruik je deze vrolijke fundering om te bouwen aan een leven dat je Γ©cht fantastisch vindt.

In mijn praktische online cursus Minder meuk, meer leuk neem ik je stap voor stap mee langs tips, oefeningen en hacks die je helpen de ellende uit jouw leven te gooien. Want je verdient het om zorgeloos, ontspannen en gelukkig door het leven te gaan. :)

Lees meer over deze online cursus voor een zorgeloos leven…

soChicken nieuwsbrief - maak je leven steeds leuker!

Maak elke week steeds leuker met mijn gezellige maandagmorgen nieuwsbrief! Ruim 140.000 mensen gingen je voor! 😁

Goed om te weten
Je ontvangt elke maandagochtend versgelegde inspiratie en af en toe een extra update. Je kunt je altijd uitschrijven. Door op de knop te drukken ga je ermee akkoord dat we je gegevens met zorg en liefde verwerken volgens onze privacyverklaring. πŸ’›