Artikel opslaan

Rare inzichten die je helpen relativeren

Precies. Relativeren is belangrijk. Het zet alles weer even in perspectief, en vaak ga je je daar beter van voelen.

Je beseft dat – hoewel je je leven belangrijk vindt – alles uiteindelijk niet belangrijk is. En dat je geen reden hebt om niet gewoon jezelf te zijn.

Dus relativeer mee, en maak je leven lichter op een vreemde manier.

Kom maar op

Reserveer mijn nieuwe boek 🎉

Bestel mijn nieuwe boek Kom maar op nu vooruit en ontvang een exclusieve bonus! 🥳

Wacht niet te lang, de oplage mét bonus is beperkt!

Lees meer en reserveer

1. Alles is tijdelijk en jij gaat uiteindelijk dood

Je loopt rond op kleine rots van 4,5 miljard jaar oud. Die rots zweeft in een oneindig groot heelal dat zo’n 13,8 miljard jaar bestaat. Hier, moet je zien hoe groot het is!

Jij bent hier ongeveer een eeuw. Je wordt geboren, leeft je leven, gaat dood. En binnen 100 jaar ben je weer vergeten – maar waarschijnlijk eerder.

En zelfs als je naam blijft rondzingen tot ver in de toekomst – uiteindelijk vreet de zon de hele planeet op is het feestje over. Wellicht heeft Elon Musk ons tegen die tijd een multiplanetary species gemaakt en leven we rond andere sterren. Dan krijgen we wat meer tijd.

Prima. Maar uiteindelijk is alles in dit universum tijdelijk.

Alles is zo belangrijk. En alles is tegelijkertijd zo ontzettend vrij van betekenis. Wat we doen of niet doen doet er mogelijk niets toe. Want ooit zal er geen bewustzijn meer zijn om er iets van te vinden.

Er is geen reden om niet te doen wat je wilt doen. Om niet helemaal jezelf te zijn. Zelfs als je jezelf ontzettend voor gek zet – aan alles komt een eind. Dus lach erom en kijk vooruit.

2. Je bent niet zo bijzonder

Alle gevoelens die je voelt zijn al eerder door anderen gevoeld. Alle problemen die je hebt zijn in zekere zin al door anderen ervaren en opgelost.

Je unieke identiteit, je wensen, je verlangens, je dromen. Ze zijn uniek. Maar niet ontzettend uniek. Je bent speciaal, maar ook weer niet zó speciaal.

Je bent vrij gemiddeld. Net als ik. Normale mensen die hunkeren naar betekenis, gezondheid, vrijheid en connectie. En dat is helemaal prima.

En zo mag het ook zijn. En je mag gewoon jezelf zijn. Waarom niet. Je wijkt misschien een beetje af van wat iedereen ‘normaal’ vindt. Maar er zijn altijd meer mensen zoals jij, die zich precies zo voelen als jij.

Maak jezelf niet belangrijk en groot in je hoofd, laat je niet meeslepen door je ego. Je bent gewoon een mens. Durf om jezelf te lachen. Neem jezelf wat minder serieus.

Want als je niet op Aarde bent om ‘grootsheid’ te bereiken, dan kun je gewoon je leven leven. Je hart volgen. Helemaal jezelf zijn. Doen wat goed voelt voor jou. Groeien, je ego loslaten, een liefdevoller mens worden, genieten van mensen helpen en ieder moment zo intens mogelijk beleven.

En de grap is – hoe beter hierin wordt, des te ‘grootser’ de mensen om je heen je zullen vinden. En daar kun jij dan weer om lachen.

3. Lachrimpels zijn de beste rimpels

Precies. Uiteindelijk ga je dood – het zou toch zonde zijn als je je hele leven hebt doorgebracht met een bezorgde frons op je voorhoofd.

Ja – soms zit het leven tegen. Er gebeuren verschrikkelijke dingen. Maar vaak is het leven gewoon gemiddeld. Niet geweldig, niet verschrikkelijk.

En als je wat meer lacht – er wat vaker de lol van kunt inzien – dan til je je gemiddelde omhoog. Dan voelt alles lichter en blijer.

Wat meer schijt hebben, vaker loslaten, dingen durven accepteren zoals ze zijn. Want als mensen aan de andere kant van de wereld gelukkig kunnen zijn met zoveel minder – waar maak jij je dan druk om? Waarom kun je dan niet gewoon tevreden en blij zijn?

En dat is dus het leuke – dat kun je wel. Als je het oefent. Je kunt tevreden en blij zijn met je leven, precies zoals het nu is.

Je kunt serieus werken richting serieuze doelen, en tegelijkertijd lachen, spelen en er de lol van inzien. Tevreden zijn met de goede dingen in je leven.

Als je het wilt zien dan merk je dat er veel is om dankbaar voor te zijn. En die dankbaarheid tovert vanzelf een glimlach op je gezicht.

Want rimpels krijg je toch, dus laat ze op zijn minst van het lachen zijn.

soChicken Gelukstest

Hoe zit jij in je vel? Doe de gelukstest!

Ontdek hoe goed jij in je vel zit. Deze gratis test vertelt je in 2 minuten hoe gelukkig jij bent en welke stappen je kunt zetten om je leven leuker te maken.

Start de test