Persoonlijke groei gaat met vallen en opstaan

Persoonlijke groei kent seizoenen, en we gaan er allemaal doorheen. Je weet wel hoe dat gaat. Dan ben je een paar maanden (of zelfs een paar jaar) lekker bezig: mediteren, angsten overwinnen, je hart openstellen, je dromen realiseren en steeds meer bijdragen.

Je leert onwenselijke gewoontes af en doorbreekt patronen. Je zorgt steeds beter voor jezelf en de mensen om je heen.

Je voelt je krachtig, het leven is goed. Je groeit en groeit – en dan plotseling is er een plafond.

Je meditaties brengen je niet zoveel meer. Je verliest je motivatie om jezelf verder te pushen. Je hebt geen meer zin om gezond te eten of je best te doen om bij te dragen.

Er is iets gebeurd in je leven. Een gebeurtenis die de wind uit je zeilen heeft genomen. Misschien is een dierbare ernstig ziek geworden of kamp jij met gezondheidsklachten. Je ervaart een tegenslag in je werk of je hebt – in je enthousiasme – teveel hooi op je vork genomen waardoor je je opgebrand voelt.

De verleiding wordt groter en groter om terug te gaan naar je oude vertrouwde patronen. Met chips op de bank series kijken. Wegkruipen voor oncomfortabele dingen. Niet mediteren maar steeds meer in je hoofd leven en eindeloos piekeren.

Het lijkt alsof je persoonlijke groei niet alleen is stilgevallen, het voelt zelfs alsof je stappen achteruit hebt gezet.

Het is logisch dat je je zo voelt, maar toch is het niet zo erg als je denkt. Hieronder deel ik een paar redenen waarom.

1. Je herkent je terugval in persoonlijke groei

Ik merkte pas hoe erg mijn lichaam reageert op cafeïne toen ik een paar maanden stopte met koffie. Ik voelde me kalmer, niet meer opgejaagd, stabieler in mijn energie en mijn droge ogen waren (na jaren zoeken wat de oorzaak was) ineens verdwenen.

Toch lukte het me eerst niet om van de koffie af te blijven. Na een paar maanden begon ik weer met één kopje per dag. Eerst leek het goed te gaan, maar na een paar weken ervaarde ik alweer onrust en prikkende ogen.

Het verschil dit keer? Ik zag duidelijk contrast met de vorige situatie. Ik miste de kalmte en ik wilde het terug. Hierdoor was het veel eenvoudiger om te besluiten om de koffie toch weer te laten staan.

Deze terugval zorgde ervoor dat ik met veel meer overtuiging van de cafeïne af kan blijven. Het liet me duidelijk zien hoe waardevol deze verandering voor me is, waardoor ik het nu makkelijker vol kan houden.

Dit geldt voor allerlei gebieden in persoonlijke groei:

  • Na maanden dagelijks mediteren, voelt het leven ineens minder mooi als je stopt met mediteren. Je kunt de innerlijke onrust veel minder goed verdragen dan eerst, omdat je nu weet dat het veel beter kan. Deze innerlijke wervelstorm doet je inzien hoeveel positieve effecten mediteren in je leven had.
  • Als je een tijd gezond hebt gegeten, krijg je na een tijdje ongezond leven heimwee naar de vitaliteit die je eerst ervaarde. Ongezonde snacks geven je niet meer de voldoening die ze je vroeger brachten. Je verlangt naar de bruisende lichtheid die je hiervoor ervaarde.
  • Wanneer je jezelf een periode hebt uitgedaagd om meer vanuit je hart te leven begint leven vanuit veiligheid en comfort al snel te voelen als beklemmend en oppervlakkig. Je mist de vrijheid en blijheid die je hiervoor ervaarde.
  • Nadat je de afgelopen maanden aan jezelf hebt bewezen hoeveel je kunt bereiken als je je focust op een belangrijk doel, begint een periode van uitstelgedrag extra ondraaglijk te voelen. Je wilt zo snel mogelijk weer aan de slag.

Het sterke contrast maakt een terugval anders dan de situatie daarvoor. Voordat je begon met persoonlijke groei had je nog niet ervaren hoeveel beter je leven kan zijn. Nu heb je herinneringen aan de resultaten van je persoonlijke groei, hierdoor wordt het moeilijker om genoegen te nemen met minder.

Dat wil niet zeggen dat je niet meer terugvalt of dat je altijd direct zult terugveren. Soms waren je resultaten nog niet krachtig genoeg om voldoende contrast te bieden.

Het betekent vooral dat de kans veel groter is dat je – vroeg of laat – weer besluit om jezelf in het zadel te hijsen en je persoonlijke groei opnieuw in gang te zetten.

2. Je weet nu hoe je je persoonlijke groei kunt inzetten

Als je terugvalt in je persoonlijke groei heb je blijkbaar vaardigheden ontwikkeld om te komen waar je was. Deze vaardigheden verdwijnen niet plotseling.

Als ik mijn werkleven laat ontaarden in chaos omdat ik geen focus heb en al een paar weken geen weekplanning heb gemaakt, betekent dat niet dat ik ineens niet meer kan plannen.

Ik heb het ooit gedaan, dus ik kan het opnieuw doen.

Hetzelfde geldt voor gezond eten, dagelijks mediteren, in mijn dagboek schrijven, regelmatig sporten of leven vanuit mijn hart.

Als je het een keer hebt gedaan dan heb je waardevolle vaardigheden aangeleerd. Persoonlijke groei verloopt nooit in een rechte lijn omhoog omdat we veel gewoontes moeten veranderen. En gedragsverandering gaat vrijwel altijd gepaard met vallen en opstaan.

Persoonlijke groei gaat met twee stappen vooruit, één stap terug. Niet alleen voor jou en mij, maar voor ons allemaal.

Je hoeft je dus niet slecht te voelen als het even minder gaat. Het enige dat je hoeft te doen is jezelf oprapen, afstoffen en opnieuw doen wat werkte. Je weet al hoe het moet, dus begin gewoon ergens en blijf kleine stappen zetten.

3. Je kunt snel weer invoegen op je eerdere niveau

Tijdens de verbouwing van ons huis heb ik een paar maanden nauwelijks gemediteerd. Dat heeft uiteraard zijn weerslag gehad op mijn mentale wereld. Ik voelde me minder kalm, gelukkig en liefdevol. Toch heeft het geen effect op mijn vermogen om resultaat te boeken.

Zodra ik weer ging zitten na de verhuizing was ik al snel weer terug waar ik was. Mijn brein is inmiddels zo getraind dat ik snel weer in een diepe meditatie verdwijn en vrijwel direct kan invoegen op de plek waar ik was gebleven.

Hetzelfde geldt vaak voor andere gebieden in onze persoonlijke groei. Een paar weken ongezond eten betekent niet dat al je voortgang van de afgelopen maanden is verdwenen. Niet alleen zijn de effecten beperkt als je nu verandert, na maanden van gezond boodschappen doen en koken kun je die gewoontes zo weer oppakken. Het zit inmiddels ingebakken in je brein.

Alles wat je een tijd lang beoefent wordt makkelijker. Net zoals je fietsen nooit verleert, kun je erop rekenen dat je vaak met verrassend weinig moeite het momentum weer kunt opstarten. Je kunt dan vaak binnen 1-2 weken gewoon invoegen waar je was gebleven.

Zet gewoon de volgende kleine stap

Hoe beter je ernaar kijkt, des te duidelijker het wordt dat persoonlijke groei verrassend simpel is. Het enige dat je hoeft te doen om je leven steeds leuker te maken is nu je volgende stap zetten.

Door een heleboel kleine stappen te combineren creëer je een leven dat draait om vrijheid, blijheid en betekenis. Een leven dat het waard is om geleefd te worden.

Dat is de reden dat duizenden mensen zoveel resultaat boeken met de tientallen compacte cursussen, stappenplannen, meditaties en checklists die ik speciaal voor dit doel heb ontwikkeld.

Wil je ook weten hoe je snel vooruit kunt komen in je persoonlijke groei met verrassend weinig moeite?

Lees meer over onze unieke aanpak…

soChicken Gelukstest

Hoe zit jij in je vel? Doe de gelukstest!

Ontdek hoe goed jij in je vel zit. Deze gratis test vertelt je in 2 minuten hoe gelukkig jij bent en welke stappen je kunt zetten om je leven leuker te maken.

Start de test