Artikel opslaan

Tip 1: Geef het op!

Sorry. Dit artikel gaat niet echt over het hooghouden van alle ballen. Want ik weet hoe dat gaat. Je hebt een onmogelijke hoeveelheid hooi op je vork genomen, je komt er niet doorheen, en vervolgens wil je van mij weten hoe je het tóch allemaal voor elkaar kunt krijgen.

Ik ben hier om datgene te zeggen dat iedereen je duidelijk probeert te maken: stop ermee. Geef het op. Je hebt maar twee handen, je bent geen circusclown, je kunt niet twintig projecten runnen en ook nog psychisch gezond blijven.

Dus:

  • Je gaat door, probeert het toch, gelooft dat het jou niet zal overkomen en je besteedt volgend jaar aan het herstellen van een burn-out.
  • Of: je gaat iets doen aan het aantal ballen dat door je handen gaat en je leeft nog lang en gelukkig.

Precies, ik zou voor de laatste gaan. Maar goed, dat is natuurlijk makkelijker gezegd dan gedaan. Lang en gelukkig leven is nog het makkelijkst. Hoe krijg je dat aantal ballen naar beneden?

Ben je klaar voor een positieve spiraal?

Ik leer je de snelle & moeiteloze weg naar een positief leven dat overloopt van blijdschap, rust, balans & betekenis. 🎉

In het Broednest volg je onbeperkt tientallen praktische compacte cursussen. Al meer dan 13 duizend mensen gingen je voor!

Probeer nu GRATIS

Waarom al die taken op jouw bord belanden

Ik weet hoe je je voelt. Ik nam constant teveel hooi op m’n vork. Vooral in tijden dat ik super gelukkig, geïnspireerd en energiek was. Dan leek het alsof ik de hele wereld aan kon. En dan kwam er een projectje bij. En nog één. En nog één.

En voor ik het wist nam mijn energiepeil af. Verloor ik het overzicht, voelde ik me overweldigd en gestrest. En ging ik me afvragen: hoe krijg ik dit allemaal voor elkaar?

En dan gebeurt er iets grappigs. Ik ontdekte plotseling dat al die projecten en taken die zo ontzettend belangrijk leken, helemaal niet relevant zijn. Een paar wel, maar de meeste projecten kunnen worden gedelegeerd, uitgesteld of zelfs stopgezet. En dat is grappig, want kort daarvoor had ik nog het gevoel dat ik het écht allemaal moest doen.

Waarom belanden al die taken op jouw bord? Er zijn verschillende manieren om taken op je bord te krijgen:

  • Je weet niet wanneer je ‘nee’ moet zeggen, waardoor je iets te vaak ‘ja’ zegt.
  • Je vindt het moeilijk om de controle los te laten. Je denkt echt dat jij alles beter kunt dan anderen, en daarom doe je het maar zelf.
  • Je start allerlei projecten die leuk zijn maar die je uiteindelijk niet richting je doel helpen. Dat komt bijvoorbeeld doordat je geen duidelijk doel hebt, of doordat je niet inziet hoe belangrijk het is om te focussen als je vooruit wilt komen.
  • Je vindt het moeilijk om te bepalen wat essentieel is, en wat minder essentieel is.
  • Je vindt dingen afronden moeilijk en ingewikkeld, en nieuwe dingen starten leuk en makkelijk.
  • Je vindt het cool om druk en gespannen over te komen, waardoor je meer drukte op blijft zoeken.
  • Je bent verslaafd aan de stress, hebt geen idee hoe je moet functioneren als je minder te doen hebt.
  • Je houdt van het drama. Fair enough.

Het is geen kunst om ballen te vinden om hoog te houden. We kunnen ons allemaal druk maken. Constant harder en harder werken is ook geen oplossing, aangezien dat nauwelijks schaalbaar te noemen is.

De kunst zit hem in het vinden van de essentie. Om alleen nog maar te werken met die paar ballen die ertoe doen, en de rest over te gooien naar anderen, op tafel te leggen voor later of simpelweg te laten vallen.

Dus? Tips om terug te gaan naar de essentie

Eerst is het tijd om je af te vragen wat je probeert te bereiken. Wat is je doel? Wat is je missie? Als je dat weet kun je namelijk razendsnel schrappen.

Als je toch nog blijft zitten met teveel taken, dan wordt het tijd om na te denken over de planning. Kun je taken uitstellen tot later? Welke taak moet echt als eerst gebeuren? En welke als tweede? Geef je taken een volgorde en ga aan de slag.

Blijft het toch te veel? Dan moet je onder ogen zien dat je het niet allemaal zelf kunt doen. Dat betekent dat je mensen zult moeten vinden die je kunnen helpen. Hoe moeilijk dat ook lijkt. Denk aan een assistent, een collega, een oppas, een hondenuitlaatservice, een huishoudhulp. Maak je handen vrij zodat jij je kunt bezighouden met de taken die alleen jij kunt doen.

En dat zijn er minder dan je denkt. Echt.

Met lef en ballen krijg je minder ballen

Verder? Spreek met jezelf af dat het vanaf nu niet ‘cool’ meer is om druk en gestrest te zijn. Het is véél cooler om succesvol te zijn zónder je druk te maken. En dat doe je wanneer je je vanaf nu alleen nog maar focust op de dingen die je helpen je doelen te behalen. Dat betekent af en toe: “Ik zou je graag helpen, maar ik heb momenteel andere prioriteiten.” En af en toe een simpel en duidelijk: “Nee”.

Dat betekent ook dat je meer aandacht besteedt aan het afronden van dingen, voordat je nieuwe projecten opstart. En dat je hopeloze projecten soms stop zet, ook al heb je er al veel tijd in geïnvesteerd.

Met andere woorden: het vereist lef. Het vereist (vreemd genoeg) ballen om ervoor te zorgen dat je minder ballen hoeft hoog te houden. Komt goed uit, aangezien je momenteel meer dan genoeg ballen hebt om mee te werken. Verlies jezelf niet in tips en trucs om meer ballen hoog te houden. Breng het aantal ballen terug tot een redelijk aantal. Bereik meer met minder en maak je leven weer leuk.

Balans vinden in je leven

Balans vinden in je leven Bundel

Hoe vind je tijd voor jezelf in een druk gezin, met een veeleisende baan, een bruisend sociaal leven - of alles tegelijk? Als je worstelt met het vinden van balans heb ik goed nieuws voor je.

In deze compacte cursus laat ik je zien hoe je anders kunt kijken naar balans. We ruimen een aantal stressverhogende misverstanden op en zetten stappen richting een leven met meer balans.

Ervaar meer overzicht, rust en het heerlijke gevoel dat het leven gewoon lekker loopt.

Doe je mee?

Gratis deelnemen aan cursus

Deze cursus ontving een gemiddelde waardering van 9,3 door duizenden deelnemers.

soChicken Gelukstest

Hoe zit jij in je vel? Doe de gelukstest!

Ontdek hoe goed jij in je vel zit. Deze gratis test vertelt je in 2 minuten hoe gelukkig jij bent en welke stappen je kunt zetten om je leven leuker te maken.

Start de test