Het beste van het beste

Geen beslissingen kunnen nemen is vaak een teken van perfectionisme. Je neemt geen genoegen met ‘goed genoeg’, maar alleen met het allerbeste.

Je wilt zeker weten dat je het juiste doet. Een goede eigenschap zul je denken. Toch kan het je behoorlijk in de weg zitten wanneer je beslissingen wilt nemen.

Bang om de verkeerde beslissing te nemen

Mensen die moeilijk beslissingen nemen willen bijvoorbeeld tijdens het shoppen eerst alle winkels zien voor ze iets kopen. Ze blijven eeuwig twijfelen, ze willen weten of ze wel een goede beslissing nemen.

Dit is een vorm van onzekerheid, bang om het fout te doen. Zelfs nadat alle voor- en nadelen tegen elkaar zijn afgewogen en het product is gekocht blijft te twijfelaar twijfelen: “Was dit nu echt de juiste keuze?”.

De grootste twijfelaars

Over het algemeen zijn vrouwen grotere twijfelaars dan mannen. Dat komt omdat vrouwen vaak socialer zijn ingesteld en bij elke beslissing afwegen of ze er niet iemand anders mee kwetsen.

“Als ik Robert uitnodig heeft Kim geen zin meer om te komen, maar als ik Robert niet uitnodig voelt hij zich misschien gekwetst. En ik wil dat Kim ook komt…”

Dilemma’s waar een man zich minder mee bezighoudt. Vrouwen zien zichzelf als ‘de zus van’, ‘de dochter van’ en ‘de vriendin van’. Mannen zien zichzelf meer als een ‘eilandje’. Dit maakt de situatie minder complex waardoor ze vaak besluitvaardiger zijn.

5 tips voor de eeuwige twijfelaar

Heb je moeite met beslissingen nemen? Hieronder vind je 5 tips om er beter in te worden.

  1. Relativeer. Probeer de helikopterblik eens. Vanuit de lucht lijken mensen net krioelende mieren. Eén van die stipjes ben jij en je vraagt je vertwijfeld af: moet ik die blauwe tas met witte stippen nemen, of die witte met blauwe stippen?
  2. Goed is goed genoeg. Als een ander geërgerd ‘Doe niet zo moeilijk!’ roept, neem dat dan ter harte. Denk niet: maar is dat andere apparaat niet beter? Nee, denk: goed is goed genoeg.
  3. Negeer andere opties. Net gekozen voor een vakantie naar Kreta? Kijk de reisgidsen niet meer in en luister niet naar je vriendin die over dat geweldige plekje in Spanje begint. Vingers in de oren!
  4. Durf te kiezen. Denk aan wat jij leuk vindt, niet aan wat anderen doen. Wees niet bang om onaardig gevonden te worden of buiten de boot te vallen.
  5. Kwestie van doen. Van veel nadenken wordt een besluit vaak niet beter. Stop met wikken en hak de knoop door. En mocht je achteraf toch verkeerd hebben gekozen, maak er dan geen drama van. Je weet gewoon een beetje beter wat je wél wilt!

Beslissingen nemen wordt makkelijker als je het lef hebt de bovenstaande tips te volgen. Wees niet bang om het verkeerde te doen. Je mag fouten maken. Veel fouten kunnen hersteld worden. En zo niet – dan ben je in ieder geval weer iets wijzer geworden.

soChicken nieuwsbrief - maak je leven steeds leuker!

Maak elke week steeds leuker met mijn gezellige maandagmorgen nieuwsbrief! Ruim 140.000 mensen gingen je voor! 😁

Goed om te weten
Je ontvangt elke maandagochtend versgelegde inspiratie en af en toe een extra update. Je kunt je altijd uitschrijven. Door op de knop te drukken ga je ermee akkoord dat we je gegevens met zorg en liefde verwerken volgens onze privacyverklaring. 💛