Artikel opslaan

“It’s your outlook on life that counts.
If you take yourself lightly and don’t take yourself too seriously,
pretty soon you can find the humor in our everyday lives.
And sometimes it can be a lifesaver.”

Betty White

1. Vraag je af waarom je het leven zo serieus neemt

Precies. Wat is jouw reden?

Ik nam het leven vroeger veel serieuzer. Dat had deels te maken met angst, en deels met perfectionisme (wat een vorm van angst is).

Ik merkte – zeker toen ik begin twintig was – dat ik mezelf niet goed genoeg vond. En ik voelde dat ik me moest bewijzen. Mijn focus lag op succes, doelen bereiken en anderen ervan overtuigen dat ik waardevol was.

Dat ik het waard was om lief te hebben.

Als je het leven erg serieus neemt dan ben je vaak ergens bang voor. Bang om de controle te verliezen, om niet geliefd te zijn, om te falen of er alleen voor te staan.

Schrijf er eens over in je dagboek (of in een tekstbestandje) en kijk of je erachter kunt komen waarom je het leven zo serieus neemt. Zodra je weet waar je bang voor bent kun je werken om de angst te verminderen.

Ben je klaar voor een positieve spiraal?

Ik leer je de snelle & moeiteloze weg naar een positief leven dat overloopt van blijdschap, rust, balans & betekenis. 🎉

In het Broednest volg je onbeperkt tientallen praktische compacte cursussen. Al meer dan 13 duizend mensen gingen je voor!

Probeer nu GRATIS

2. Ontwikkel je speelsheid

Het tegenovergestelde van het leven serieus nemen is je speelsheid ontwikkelen.

Speelsheid groeit op het moment dat je kalmer en minder bang wordt. Als je je minder druk maakt over wat mensen van je denken. Je leert respectvol schijt te hebben en gewoon te genieten van je dag.

Soms betekent het dat je van de glijbaan wilt roetsen in de kinderspeeltuin (en gelijk heb je). Soms houdt het in dat je grapjes maakt, dat je mensen aan het lachen maakt en dat jij met een glimlach door het leven gaat.

Het houdt ook in dat je leert relativeren.

Door te relativeren ga je inzien dat de meeste dingen waar je je zo druk om maakt het helemaal niet waard zijn om je over op te winden.

Vraag jezelf af:

  • Is dit echt zo belangrijk dat ik bereid ben mijn geluk in dit moment ervoor op te offeren?
  • Zou ik dit ook met een kalme glimlach kunnen afhandelen, in plaats van al die frustratie?
  • Wat betekent dit voor mijn hele leven? Is dit iets wat over een jaar nog een rol speelt in mijn leven?

Een geweldig leven is opgebouwd uit geweldige momenten. Dus laat je momenten niet verpesten door futiele frustraties. Zie ze voor wat ze zijn, tover je innerlijke glimlach terug en maak je leven lichter en speelser.

3. Kijk door de woorden heen

Mensen zeggen vaak het één, maar bedoelen het ander.

Als je moeder constant kritiek op je heeft dan voel je je gekwetst en gefrustreerd. Maar als je door de woorden heen kijkt dan hoor je wat je moeder je écht probeert te zeggen:

  • Ik hou van je.
  • Ik wil dat je gelukkig bent.
  • Ik heb geen controle over je zoals vroeger, en dat vind ik moeilijk.
  • Ik geloof dat je gelukkiger zou zijn als je mijn suggesties zou volgen.
  • Ik wil dat je me respecteert.
  • Ik probeer je te helpen omdat ik van je hou en geen andere manier weet om me te uiten.

Alles wordt natuurlijk makkelijker als iedereen tot de kern van de zaak komt (dit is mijn leven, bedankt voor je suggesties maar ik doe het op mijn manier, dat zul je moeten accepteren, ik hou ook van jou) – maar dat neemt niet weg dat jij kunt werken om door de woorden heen te kijken.

Dat kun je leren bij mensen die dicht bij je staan, maar ook bij je werkgever, je collega’s en je vrienden en kennissen.

Het is waardevol, omdat het je helpt inzien dat mensen je geen kwaad proberen te doen. Alle mensen doen wat zij denken dat het juiste is, gezien hun model van de wereld.

Omdat ieders model van de wereld anders is, is de aanpak altijd anders. Maar de intentie blijft hetzelfde. Vraag je af:

  • Waarom zou die persoon die me slecht behandelt geloven dat dit het juiste is?

Vaak komt het doordat de ander zelf onzeker en angstig is. Iedereen worstelt met het leven op zijn of haar eigen manier.

Een arrogant persoon zoekt bijvoorbeeld je bevestiging. Hij gedraagt zich alsof hij superieur is, zodat hij zich minder slecht hoeft te voelen over zichzelf.

Moet je voorstellen hoe vermoeiend dat moet zijn.

In een heleboel gevallen is de juiste reactie niet woede, frustratie, ruzie of terechtwijzing. De juiste reactie is meestal compassie.

Lastig – dat wel. Maar super interessant. Omdat het jou vrij en blij maakt van een heleboel ellende. Ongeacht hoe de mensen in je omgeving zich gedragen.

4. Ontwikkel je mentale flexibiliteit

In het dagelijks leven zijn er tientallen kleine beslissingen waarvan de uitkomst geen fundamenteel verschil maakt voor jouw ervaring.

Bijvoorbeeld:

  • Wat gaan we eten?
  • Waar wil je zitten?
  • Hoe laat wil je vertrekken?
  • Welke kleur zullen we nemen?
  • Etc.

Heb je nu de neiging om altijd een sterke mening naar voren te schuiven? Experimenteer dan eens met flexibiliteit. Zie in dat meningsverschillen over dit soort kleine beslissingen uiteindelijk nergens voor nodig zijn.

Hoe relaxter jij wordt, des te meer ontspannen de mensen in je omgeving worden. Hoe dieper jij je ingraaft in een specifieke wens, des te groter de kans wordt dat anderen precies hetzelfde doen.

Jouw ontspanning maakt alles meer ontspannen. En daardoor wordt het nemen van kleine beslissingen moeiteloos en minder frustrerend.

”Het maakt mij niet zoveel uit – kies maar waar jij je het fijnst bij voelt”

5. Verminder de stressbronnen in je leven

Stress zorgt voor verkramping. En dat het is het tegenovergestelde van een relaxte levenshouding.

Ervaar je stress?

  • Zit je vaak met je schouders omhoog of met je kaak aangespannen?
  • Zit je veel te frutselen met je lichaam? Te schudden met je been. Heb je tics?
  • Ben je veel in gedachten verzonken? Zoals het herbeleven van herinneringen of projecten van de toekomst?
  • Loop je snel, zonder reden? Doe je sowieso allerlei dingen snel? Zoals eten zonder erbij na te denken? Heb je altijd haast?

Dit zijn signalen dat je last hebt van stress.

Zelfs als je niet met een duidelijk voelbare ‘knoop in je maag’ rondloopt kun je een chronisch verhoogd stressniveau hebben. Sterker nog – dat is hoe het is voor de meeste mensen.

En die stress maakt je gespannen en vermoeid. En gespannen en vermoeide mensen nemen het leven veel serieuzer dan uitgeruste en relaxte mensen.

Experimenteer met ademhalingsoefeningen om tot rust te komen. En werk aan je grootste stressbronnen. Zorg voor meer rust en stop met het opzetten van die hoge schouders – je bent geen kat. Kalmeer.

Adem in, adem uit. Ontspan je schouders, je gezicht, je rug. Zet een glimlach op je gezicht – zelfs als je niet in een bui ben om te glimlachen.

Zo. En nu weer verder met je dag.

6. Verminder perfectionisme

Perfectionisme maakt dat je het leven heel serieus neemt. Waarom? Omdat je als perfectionist onbewust gelooft dat je niet goed genoeg bent. Maar dat mensen je zullen waarderen als je alles perfect doet.

Het probleem is dat dit nooit lukt. Waardoor je keer op keer jezelf saboteert, en jezelf er steeds opnieuw van overtuigt dat je waardeloos bent.

Perfectionisme is als een loodzwaar anker dat je op je plek houdt. Geen groei, geen ontwikkeling en zeker geen zelfacceptatie en een algeheel gevoel van kalmte en plezier.

Zolang je bang bent om fouten te maken zul je het leven ontzettend serieus nemen. Dus werk aan je perfectionisme – want bereid zijn om te falen (en jezelf dus kwetsbaar opstellen) is nodig om vooruit te komen.

Steeds als ik een artikel publiceer maak ik mezelf kwetsbaar omdat er kritische reacties op kunnen komen. Ik zou mijn best kunnen doen om perfecte artikelen te schrijven waar niemand kritiek op kan hebben. Maar je zult begrijpen dat dat onmogelijk is.

Als ik me hierdoor zou laten stoppen dan zou ik nooit meer iets publiceren. En dan gebeurt er dus helemaal niets. Meh.

7. Besef dat meer ernst de wereld niet leuker maakt

Sommige zaken zijn heel serieus, dat is waar. Maar dat wil niet zeggen dat je ze niet met lichte speelsheid kunt benaderen.

Plezier, lichtheid en speelsheid zijn serieus belangrijk. Ze maken alles lichter en leuker, en helpen je vaak meer voor elkaar te krijgen.

Niet in alle situaties, maar in de meeste gevallen brengt een glimlach en een beetje speelsheid licht. Want waar duisternis heerst kun jij een lichtje zijn die de duisternis verjaagt.

Problemen kunnen zwaar zijn – maar dat wil niet zeggen dat er niet meer gelachen kan worden. Het leven gaat door. En dat doorgaan wordt makkelijker met licht, vreugde, plezier en blijdschap.

Dus ja – neem je leven niet zo serieus.

  • Het is nergens voor nodig.
  • Je krijgt er rimpels van.
  • Je krijgt er stress van.
  • Je wordt er verkrampt van.
  • Je maakt mensen om je heen verkrampt.

En je ontneemt jezelf de kans om blij en vrij door het leven te gaan. En dat is zonde. Want je krijgt dit leven maar één keer.

Dus waarom zou je het spenderen met een chronische frons op je voorhoofd en grauwe zakken onder je ogen?

Glimlach, speel meer en spring in de ballenbak zodra je de kans krijgt. Schijt aan al die mensen die er van alles van vinden.

Je perfectionisme stap voor stap loslaten

Perfectionisme loslaten Bundel

Het leven loopt een stuk lekkerder zonder perfectionisme. In mijn praktische Bundel vind je nog veel meer handvatten, tips, inspiratie, opdrachten en oefeningen om je perfectionisme los te laten.

Ontdek hoe je succesvoller wordt dan ooit en hoe je je zelfsabotage stap voor stap loslaat.

Omzeil je perfectionisme, overwin je angsten, vergroot je zelfacceptatie en bereik je doelen sneller en met minder moeite.

Gratis deelnemen aan cursus

Deze cursus ontving een waardering van 9,4 door duizenden deelnemers.

soChicken Gelukstest

Hoe zit jij in je vel? Doe de gelukstest!

Ontdek hoe goed jij in je vel zit. Deze gratis test vertelt je in 2 minuten hoe gelukkig jij bent en welke stappen je kunt zetten om je leven leuker te maken.

Start de test