Wat is een bore-out?
Een bore-out is het tegenovergestelde van een burn-out, maar kan net zoveel stress opleveren. Bij een bore-out beleef je geen plezier meer aan je werk.
Je vindt je werk zzz… saai. De uitdaging is ver te zoeken. Ook voel je je niet betrokken bij het werk, de organisatie en je collega’s. Elke dag doe je hetzelfde ‘trucje’. Kortom, je voelt je net een depressieve goudvis die de hele dag rondjes zwemt.
Net als bij een burn-out kan dit serieuze klachten geven. Hoewel je het niet te druk hebt, voel je je toch uitgeput. Het werk is zo stomvervelend dat alle energie en levenslust verdwijnt. Hierdoor ben je gespannen en kun je je slecht concentreren.
Denk je dat jij misschien last hebt van een bore-out? Check dan onderstaande signalen.
1. Alles is stom, je voelt je lusteloos
De dagelijkse saaiheid zorgt ervoor dat je afstompt. In het begin probeer je er nog iets van te maken, maar langzaamaan leg je je erbij neer dat dit nu eenmaal je werk is.
Dit zorgt ervoor dat je in een negatieve spiraal terechtkomt waarin je alles stom vindt. Je voelt je lusteloos en hebt nergens zin in. Dit heeft ook effect op je privéleven. Zodra je thuiskomt, plof je op de bank en heb je geen puf om nog iets te ondernemen.
2. Je bent zo prikkelbaar als een cactus
Auw, er hoeft maar iets te gebeuren of jij zet je stekels op. Doordat je niet lekker in je vel zit, kunnen er makkelijk spanningen ontstaan tussen jou en andere mensen. Zo kun je ruzie krijgen om niks.
Dit doe je niet expres. Het is het gevolg van een slechte balans tussen uitdaging en ontspanning door een bore-out. Hierdoor ontstaan allerlei lichamelijke, geestelijke en emotionele klachten.
3. Klachten en pijntjes steken de kop op
Als je je ongelukkig voelt op je werk, dan merk je dat ook aan je lichaam. Je kunt allerlei kwaaltjes en klachten krijgen zoals:
- Slecht slapen
- Hoofdpijn
- Nek-, schouder- en rugpijn
- Last van je maag en darmen
- Hoge hartslag en hoge bloeddruk
Veel mensen die ongelukkig zijn in hun baan en met dit soort klachten naar de huisarts gaan, krijgen de diagnose ‘overspannen’ of ‘burn-out’. Terwijl een bore-out vaak over het hoofd wordt gezien.
4. Je vertoont uitstelgedrag
Omdat je geen plezier beleeft aan je werk, stel je je taken zo veel mogelijk uit. Waarom vandaag doen, wat morgen ook kan? Ondertussen check je voor de 380ste keer Instagram of Facebook – of zoek je onder werktijd naar vakantiebestemmingen.
Of je doet juist zo lang mogelijk over je taken. Iets wat je eigenlijk in een paar uur kunt afronden, verdeel je over meerdere dagen. Op die manier voorkom je dat er nog meer rotklussen op je bureau belanden.
5. Doen alsof je druk bent: jij bent er een ster in
Dit sluit aan bij het vorige punt. Je doet alsof je het superdruk hebt, zodat collega’s je niet lastig vallen met vervelende vragen of opdrachten.
Bovendien compenseer je hiermee je schuldgevoel. Je voelt je namelijk niet prettig over je eigen uitstelgedrag. Daarom heb je standaard meerdere tabbladen en vensters openstaan, typ je heel fanatiek boodschappenlijstjes en blijf je ‘s avonds net iets langer zitten als nodig is.
6. Je hebt weinig zelfvertrouwen
Een bore-out gaat vaak hand in hand met weinig zelfvertrouwen. Door het gebrek aan uitdaging voel je je waardeloos. En telkens als je je werk uitstelt, voel je je nog slechter over jezelf. Hierdoor raak je in een vicieuze cirkel.
Hoe langer je in deze vicieuze cirkel blijft, hoe moeilijker het wordt om eruit te komen. Jouw onzekerheid zorgt er namelijk tegelijkertijd voor dat je niet in actie komt. In plaats van erover te praten met je leidinggevende, blijf je liever hangen in deze saaie – maar in wel voorspelbare – situatie.
7. Je bent je eigen talenten en dromen vergeten
Weet jij nog waar jouw hart écht sneller van gaat kloppen? Waar ben je goed in? Waar krijg je energie van? Als je te lang in een bore-out zit, dan zijn dit lastige vragen om te beantwoorden.
Je hebt het gevoel dat je bent afgedreven van wie je werkelijk bent. Je oude dromen en talenten lijken mijlenver weg. Misschien ben je zelfs zo cynisch geworden, dat je denkt dat jouw toekomstdromen naïef waren en dat het leven nu eenmaal anders loopt.
Als dat het geval is, dan is het slim om eens met een loopbaancoach te gaan praten. Een loopbaancoach kijkt objectief naar de situatie en kan je helpen om opnieuw te ontdekken waar jouw kwaliteiten en interesses liggen. Zodat je weer trots kunt zijn op je werk en jezelf.
Voel je je ontevreden met je leven?
Weet je - je bent niet alleen. We voelen ons allemaal weleens ontevreden met ons leven.
Deze cursus is ontwikkeld om je op weg te helpen richting een opwaartse spiraal. We kunnen niet in één keer al je problemen oplossen, maar we kunnen wel je perspectief veranderen en in beweging komen richting een betere situatie.
Gebruik deze cursus als startpunt van een nieuw begin.
Deze cursus ontving een gemiddelde waardering van 9,4 door duizenden deelnemers.