Artikel opslaan

Het bevrijd-Billy-masterplan

In 2009 werkte Billy als front-office manager in een luxe hotel. En hij had er geen zin meer in. Hij was klaar met de onregelmatige werktijden, de grote verantwoordelijkheid en de hoge werkdruk.

Maar er was een probleem: hij kon niet stoppen met werken. Ik was net een jaar fulltime met soChicken bezig, en we hadden het jaar daarvoor een huisje gekocht. We hadden het inkomen hard nodig.

Dus? Dus maakten we een plan. Het bevrijd-Billy-masterplan. Waarmee we er samen voor zorgden dat Billy – net als ik – voor zichzelf vanuit huis kon werken. Zodat we ons leven konden vormgeven zoals we dat zelf wilden.

Het duurde ongeveer een jaar voordat Billy zijn baan op kon zeggen. Hij startte een website met Franse vakantiehuisjes. Nu, jaren later, heeft hij dit bedrijf verkocht en inmiddels werkt hij als klantbeheerder voor het Broednest.

Als je stap voor stap werkt kun je de situatie steeds beter maken. En uiteindelijk het roer omgooien. Laten we eens kijken hoe dat ook voor jou kan werken.

Kom maar op

Reserveer mijn nieuwe boek 🎉

Bestel mijn nieuwe boek Kom maar op nu vooruit en ontvang een exclusieve bonus! 🥳

Wacht niet te lang, de oplage mét bonus is beperkt!

Lees meer en reserveer

1. Kijk anders naar de situatie

De eerste stap heeft te maken met geld. Omdat het meestal het geld is dat je gevangen houdt. Laten we een paar dingen duidelijk maken:

 • Je hebt geld nodig om rond te komen, geen baan. Een baan is een gebruikelijk middel om geld te verdienen. Maar het is niet de enige manier.
 • Sterker nog – je hebt niet eens geld nodig. Je hebt onderdak, eten, schoon water en hygiëne nodig. Deze dingen kun je afnemen met geld, maar dat is niet de enige manier om ze te verzamelen.

We denken vaak binnen de gebruikelijke kaders. Je denkt dat je een baan nodig hebt. Terwijl je in essentie onderdak en eten nodig hebt.

Een hamer kan je helpen een spijker in een plank te slaan. Maar dat wil niet zeggen dat je de spijker er zonder hamer niet in krijgt. Een baksteen, een kei, een balk of een gietijzeren pan – allemaal middelen die de hamer kunnen vervangen.

Misschien zijn ze minder praktisch en minder gebruikelijk. Maar je hebt opties. En die opties geven je vrijheid. Ze maken meer mogelijk.

Leer met een flexibeler brein naar je situatie te kijken. Dan blijkt er namelijk meer mogelijk dan je nu denkt.

2. Maak jezelf minder afhankelijk

Maak jezelf stap voor stap minder afhankelijk van je baan en je salaris. Dat is de eerste stap uit de gevangenis.

En dat doe je door beneden je stand te leven. Door minder geld uit te geven dan je verdient. Pas je levensstijl zo aan dat je perfect gelukkig kunt zijn terwijl je minder geld uitgeeft. Dit helpt je op een aantal manieren vooruit:

 • Als je gelukkig kunt zijn met minder uitgaven, dan word je veel vrijer. Stel, je hebt elke maand nog maar €1.500 nodig in plaats van €2.000 om een leuk leven te hebben. Ineens wordt het mogelijk om een veel minder goedbetaalde baan te nemen die je leuker vindt. Of om minder te gaan werken.
 • Als je meer verdient dan je uitgeeft kun je het verschil op je spaarrekening zetten. Hierdoor bouw je een buffer op. En deze buffer maakt je minder afhankelijk van je salaris.
 • Sterker nog. Als je meer dan zes keer je maanduitgaven hebt gespaard (bijv. €9.000) – dan voel je je vogelvrij. Je beseft dat je een half jaar vooruit kunt zonder baan.
 • Heb je schulden naast je hypotheek? Los deze dan als eerste af. Hoe minder schulden je hebt, des te vrijer je wordt.
 • Dit gevoel van vrijheid zorgt ervoor dat je je minder gestrest voelt op je werk. Omdat je je minder afhankelijk voelt. Je krijgt een andere houding, vrijer en laconieker. In het ergste geval verlengen ze je contract niet. Prima – dan ga je iets anders doen.

Het is een opwaartse spiraal. En het begint allemaal met kleine besparingen. Op je telefoon abonnement, je energierekening, je zorgverzekering. Met het schrappen van onnodige uitgaven (overbodige verzekeringen, je tv abonnement, je tweede auto). En het aanpassen van je gewoontes (thuis etentjes geven in plaats van uit eten gaan, picknicken in plaats van op een terras zitten etc.).

Eerst wilde je deze ‘offers’ niet brengen. Omdat je je klote voelde vanwege je baan, en je jezelf daarom deze luxe gunt. Maar nu je weet dat deze kleine aanpassingen je leven beter maken, wordt het veel makkelijker vol te houden.

Iedere euro die je spaart maakt je vrijer. Iedere aanpassing waar je aan went maakt je vrijer. Hoe minder geld je nodig hebt om gelukkig te zijn, des te vrijer je wordt.

Des te minder afhankelijk van die nare baan die je leeg zuigt. Dus doorloop mijn geld-besparen-stappenplan en maak jezelf minder afhankelijk van je saaie baan.

3. Werk richting een betere situatie

Oké – dus je maakt je uitgaven compacter. En je spaart meer. Dat is een geweldig begin. Je bevrijding is begonnen!

En terwijl je daarmee verder gaat, is het belangrijk dat je gaat werken richting een alternatief. Want je weet dat deze baan je niet gelukkig maakt. Maar hoe zou je dan wél waarde willen toevoegen zodat je geld kunt verdienen?

Het is tijd om dit te onderzoeken.

 • Misschien kun je minder gaan werken omdat je minder geld nodig hebt. Deze tijd kun je bijvoorbeeld gebruiken om een studie op te pakken of te werken aan het opzetten van je eigen bedrijf.
 • Je kunt heel bewust uitzoeken hoe je je kansen kunt vergroten om je droombaan te krijgen. Werken aan je CV, connecten met de juiste mensen, cursussen oppakken etc.
 • Misschien besef je dat je liever een simpel leven leidt. Wellicht wil je stoppen met ‘carrière maken’. En simpelweg een baan oppakken die je op dat moment leuk vindt. Zoals werken in een ijssalon, seizoenswerk doen, in een koffiezaakje werken of de post lopen. Lekker geen stress en veel menselijk contact.
 • Misschien kom je er achter dat er emotionele redenen zijn waardoor je werk doet waar je een hekel aan hebt. Omdat je je identiteit eraan ontleent, goedkeuring van je ouders verlangt of omdat je vindt dat je nu eenmaal je diploma moet gebruiken waar je zo hard voor hebt gewerkt. Werk aan die overtuigingen. Want als je succes en status belangrijker vindt dan je levensgeluk, dan zal het lastig zijn om je eigen pad te volgen en écht voldoening te ervaren.
 • Wellicht besef je dat je voor meer vrijheid bereid bent om grotere stappen te zetten. Zoals op zoek gaan naar veel goedkopere woonruimte, je huis delen met huisgenoten of je auto weg doen. Dit soort ingrepen kunnen een enorme impact hebben op je vrijheid.
 • Misschien geeft je spaargeld je de moed om onzeker werk aan te nemen. Om als ZZPer te werken, als kunstenaar of als oproepkracht. Je bent minder zeker van je inkomen, maar je hebt een buffer – dus je kunt tegen een stootje.
 • Wellicht besluit je een jaar te gaan rondreizen, en onderweg baantjes op te pakken. Zoals Engelse les geven, bananen plukken of vertaalwerk doen via internet.

Onthoud: je bent geen slachtoffer. De situatie is wat hij is, grotendeels doordat jij doet wat je doet. Als je andere dingen doet, zal de situatie anders worden.

Als je al jaren droomt van geld verdienen met je eigen bedrijf – blijf dan niet wachten. Bedrijven vallen niet zomaar in je schoot. Je moet er tijd voor maken.

Doe dingen om je leven beter te maken. Stap uit je slachtofferrol. Maak er een project van. Waarschijnlijk wórdt je leven dan ook daadwerkelijk beter.

4. Maak de situatie ondertussen beter

Ja. Allemaal leuk. En morgen gaat gewoon de wekker. En word je weer verwacht op je werk. Pfff.

Oké – raap jezelf bij elkaar. Het is niet langer hetzelfde. Waarom niet?

 • Omdat je hebt besloten stappen te zetten. Je beseft dat je geen slachtoffer bent, en dat je je verantwoordelijkheid kunt nemen om de situatie te veranderen.
 • Je hebt praktische handvatten om de situatie stap voor stap te verbeteren. Maak jezelf financieel minder afhankelijk en werk aan alternatieven.
 • Je kunt het nu meer zien als een project. Ergens in de nabije toekomst kun je stoppen met deze baan. Er is licht aan het einde van de tunnel. Gebruik dit gevoel om jezelf te motiveren om nu moeilijke stappen te zetten.
 • Ondertussen gebruik je het inkomen van deze baan als hefboom om jezelf vrij te maken. Een beetje zoals we fossiele brandstof gebruiken om duurzame energie mogelijk te maken. Hoewel je de baan niet leuk vindt, levert het je wel iets nuttigs op voor de toekomst.

Al die dingen maken je dagen al iets lichter. Plus – je kunt je best doen om meer te genieten van je werk. Om de situatie dragelijker te maken voor jezelf. Lees ook:

5. Ga aan de slag

Je leven is te kostbaar om het te besteden aan dingen die je ongelukkig maken. Zet je levensgeluk op één. Niet de bezittingen en verplichtingen waarvoor je werkt.

Als je blijft doen wat je altijd doet, zal je situatie in grote lijnen blijven zoals hij is. Een geweldig leven komt niet zomaar uit de lucht vallen. Je moet ervoor werken. Je moet er offers voor brengen.

En ja – je moet soms in het diepe springen. Toen Billy zijn baan opzegde was de situatie nog steeds erg onzeker. Hij verdiende nog geen geld, maar het product was af. Ik verdiende net genoeg om samen rond te komen. En we hadden genoeg geld kunnen sparen om een paar maanden vooruit te kunnen.

Het punt is: het leven is onzeker. En dat is niet erg. Je kunt je wel vasthouden aan de zekerheid die je nu hebt – maar je leeft dit leven maar één keer. De tijd tikt door.

Als je verlangt naar een beter leven, naar ander werk, dan is nu het juiste moment om iets te veranderen. Hoe eerder hoe beter.

Maak jezelf onafhankelijker en werk stap voor stap richting een nieuwe situatie.

Vergroot je werkplezier

Snel je werkplezier vergroten Bundel

We besteden een behoorlijk deel van ons leven op ons werk. Hoe gelukkiger we ons voelen op ons werk, des te fijner ons leven in het algemeen aanvoelt.

In deze Bundel (compacte cursus) werken we aan de belangrijkste pijlers van plezier op je werk. In kleine stappen, met snel resultaat.

We onderzoeken de obstakels waar je tegenaan loopt en bekijken wat jij zelf kunt doen om meer werkgeluk te ontwikkelen.

Gratis deelnemen aan cursus

Deze cursus ontving een gemiddelde waardering van 9,1 door duizenden deelnemers.

soChicken Gelukstest

Hoe zit jij in je vel? Doe de gelukstest!

Ontdek hoe goed jij in je vel zit. Deze gratis test vertelt je in 2 minuten hoe gelukkig jij bent en welke stappen je kunt zetten om je leven leuker te maken.

Start de test