Artikel opslaan

“The first time I see a jogger smiling,
I’ll consider it.”

Joan Rivers

Het waren ook wel erg veel koekjes

Uitgeput, overweldigd en iets meer aan huis gebonden. Zo zagen de eerste zes maanden van 2019 eruit voor Billy en mij. Nadat Jake in ons leven kwam veranderde er een hoop. Het was een intens jaar (hier lees je mijn jaaroverzicht) en zoals ieder mens zocht ik een uitlaatklep om met die intensiteit om te gaan.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Jelle – soChicken.nl (@jellehermus) on

Mediteren en sporten zijn gezonde manieren die ik graag gebruik. Maar bij de eerste viel ik in slaap en voor de tweede hoefde je écht niet bij aan te komen in een tijd waarin ik zelfs te lui was om te PlayStation-en.

Wat bleef er dan over in mijn kalmeringsrepertoire? Wijn? Nee – dan viel ik meteen in slaap. De twee dingen die me er doorheen sleepten waren oude vertrouwde koffie en koek. En dat begon pijnlijk duidelijk te worden tegen het einde van 2019.

Nu moet ik erbij vermelden dat mijn gedrag niet eens zo extreem was. Maar ja – als je ”elke dag wat lekkers” en vrij weinig beweging lang genoeg volhoudt, dan krijg je het onvermijdelijke resultaat dat erbij past. Beetje teveel vet, beetje te weinig energie, beetje te verslaafd aan suiker – beetje meh.

Dus ja – het was tijd voor verandering. Ik maakte een plan: in 2020 word ik fit.


Bestel Kom maar op via Bol.com

Afvallen – dat is lang geleden

Het is lang geleden dat ik actief mijn best heb gedaan om vet te verbranden. De eerste keer was toen ik 16 was – toen ontdekte ik dat mijn dagelijkse satébroodje in de schoolkantine misschien niet zo goed voor me was (waarna ik zonder moeite 4 kilo afviel).

De laatste keer dat ik ben afgevallen gebeurde automatisch tijdens onze eerste rondreis door India. Drie maanden leven op curry, een week in een ashram en een paar flinke sessies van de befaamde Delhi-belly doen echt wonderen voor de taille.

En vanaf die reis ben ik vegetarisch gaan eten, waardoor op gewicht blijven sowieso eenvoudiger werd.

Maar nu is het anders. Want nu ben ik thuis en kan ik niet rekenen op reizigersdiarree om me te redden. Het was tijd om een plan te maken.

Mijn plan? Fit worden. Zodat ik meer energie krijg, beter met stress om kan gaan, lekkerder in mijn vel kom, mijn kans op gezondheidsklachten verminder en uiteindelijk minder koekjes eet.

Ik zie het zo: elke kilo die ik afval is als een melkpak dat ik niet meer constant hoef te dragen op mijn lijf. En door mijn spieren te trainen wordt het gewicht dat overblijft steeds lichter om te ‘dragen’.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Jelle – soChicken.nl (@jellehermus) on

Wat ik veranderde

Het begon met een goal sheet. Ik printte een vel uit met een grote broccoli emoji gevolgd door drie vakjes. Het plan: deze week ga ik minimaal 3 dagen ‘schoon eten’. Geen bende, alleen voedsel dat daadwerkelijk voedt.

Ik maakte ook drie vakjes met een hardloop-emoji ervoor: deze week ga ik minimaal 3 keer sporten.

Dit werkte direct. Billy en ik lieten de koekjes achterwege en gingen meer bewegen. En als het 3 dagen lukt om gezond te eten, is die vierde dag een stuk minder lastig.

Mijn gedrag begon te veranderen. En toen zette ik mijn volgende stap.

Ik deed het ondenkbare

Ja – ik werd lid van een sportschool. De redenatie was eigenlijk heel simpel:

  • Om op een duurzame manier mijn gezondheid te verhogen moet ik meer spierweefsel ontwikkelen.
  • Om vet te verbranden helpt het om meer cardio training te doen.
  • Als ik dat thuis doe kost dat heel veel wilskracht en duurt het erg lang.
  • Een sportschool is onwijs efficiënt om snel vooruit te komen, omdat alles er is en de vooruitgang goed meetbaar is.

Het punt is: ik ben al zeker 10 jaar met trots anti-sportschool. Omdat ik leefde vanuit het principe dat ik beweging gewoon in mijn dagelijks leven kan integreren.

Maar als ik beter kijk zie ik ook dat mijn standpunt vooral berust op sportschooltrauma’s uit het verleden. Opgelopen tijdens uren doelloos en halfzacht sporten in een oninspirerende sportschool vol met zwetende macho’s – een plek waar ik liever niet kwam. Waardoor ik er vervolgens daadwerkelijk niet kwam, en ik me schuldig en waardeloos voelde.

Maar nu is alles anders. Want ik ben geen 23 meer. Nu neem ik mijn gezondheid serieus. Ik werk niet om er geweldig uit te zien maar om me geweldig te voelen. En ik heb een zoon, ik wil het goede voorbeeld geven. Plus, ik heb nu de vrijheid om mezelf een iets fijnere sportschool te gunnen.

Ik ben nu eenmaal geen macho, zoals je later zult lezen.

Oké – en hoe gaat dat?

Terwijl ik dit schrijf ben ik zo’n zes weken bezig. Bij het inwegen schrok ik van de cijfers. Maar dit keer pak ik het helemaal anders aan. Het is mijn doel om fit te worden, niet perse om een bepaald gewicht te bereiken.

Dus ik maak het heel simpel voor mezelf: ik richt mijn aandacht op het proces van fit worden.

Wat is het proces van fit worden? In mijn geval:

  • Gezond eten, onbewerkt en voornamelijk plantaardig.
  • Zorgen dat ik minder calorieën eet dan ik verbrand.
  • Drie keer per week sporten.
  • Na het sporten neem ik een vegan proteïne shake (ik gebruik deze met wat sojamelk). Dit helpt me meer resultaat uit mijn krachttraining te halen.

Dat is alles. Als ik dit lang genoeg blijf doen dan komen we vanzelf waar ik wil zijn.

Er is geen strijd om vet te verbranden. Er is alleen de ‘strijd’ om mijn tas in te pakken en de deur uit te stappen. Er is geen ingewikkeld eetpatroon met allerlei beperkingen, er is alleen de volgende keuze van wat ik (niet) in mijn mond stop.

Ik train de grote spiergroepen op fitnessapparaten twee keer per week. Ik roei en ren een flink stuk op de loopband. En één keer per week doe ik een HIIT les, zoals BodyCombat of BodyAttack – meestal als enige man om een of andere reden, wat ik persoonlijk een vrij duidelijke bevestiging vind van het feit dat ik geen macho ben. 😆

Ik hou mijn eetpatroon op sommige dagen bij met de app Cronometer. Omdat de voedingsmiddelen in deze app altijd alle voedingsstoffen bevatten, dat helpt me te bepalen of ik voldoende vitaminen, mineralen en alle aminozuren binnen krijg. Dat kan soms uitdagend zijn op een plantaardig eetpatroon.

En met een paar vrienden doe ik een maandelijks meetmoment om te kijken waar we staan op onze weg naar fitheid.

En wat zijn de resultaten?

Mijn eerste work-out was een BodyAttack lesje. Ik kreeg op tweederde van de les steek in m’n zij en mijn hele lijf deed pijn. Ik kon nauwelijks slapen en de volgende dag leken mijn spieren zo gespannen dat het voelde alsof ik een corset droeg.

Dat was een heftig begin.

Maar als je wilt weten hoe de resultaten zijn in getallen: ik heb geen idee. Ik weeg me met opzet niet vaak. Over twee weken heb ik weer een meetmoment en dan weet ik meer. Maar wat ik vooral merk is het enige wat ertoe doet: ik voel me fitter, sterker en energieker.

Sterker nog – ik merk dat ik geniet van mijn work-outs. Ik geniet van krachttraining. Dit is een uitspraak die ik nooit had verwacht uit mijn mond. Ik vind het blijkbaar leuk om te sporten, om mijn lichaam uit te dagen. Wie had dat gedacht?

  • Ik merk op kleine manieren dat ik sterker word. Ik kan harder fietsen, traplopen is minder vermoeiend, Jake wordt steeds lichter terwijl hij in werkelijkheid steeds zwaarder wordt.
  • Ik voel me rustiger. Sporten helpt me minder stress ervaren.
  • Ik heb minder last van ‘kantoorklachten’ zoals pijn in mijn schouders. Ik heb ook minder vaak hoofdpijn, die dan waarschijnlijk werd veroorzaakt door opgebouwde spanning in mijn nek en schouders.
  • Ik zie dat ik minder vet heb op mijn buik en benen.
  • Ik zie de eerste contouren van groeiende spieren in mijn armen en benen.
  • Ik heb al veel minder spierpijn na mijn work-out dan in het begin. En ik krijg ook geen steek meer in mijn zij tijdens een HIIT work-out.
  • Ik krijg puistjes in mijn gezicht van de sauna. Weet niet of dat wenselijk is, maar het is wat het is.
  • Ik voel dat m’n zelfvertrouwen groeit.
  • Ik spendeer minder tijd op Netflix of mijn PlayStation.
  • Ik voel me gelukkiger.

En daarbij kom ik vooruit op andere doelen terwijl ik sport, omdat ik inspirerende podcastafleveringen en luisterboeken luister tijdens mijn work-out.

Kleine stappen – groot resultaat

Dus ja – voor een groter resultaat pak ik het nu een stuk grondiger aan. Ik besloot mijn eigen adviezen uit het verleden op te volgen en mijn slechte gewoontes te doorbreken.

Over een tijdje zal ik een update geven over hoe het me vergaat. Voor nu: als je van plan bent dezelfde ommezwaai te maken, mijn online cursus blei lijf kan je erbij helpen.

Ontdek hoe je gezonder kunt eten in kleine, slimme en strategische stappen. Verander zonder veel moeite en beweeg richting een onbewerkt plantaardig eetpatroon.

Verbeter ook je gezondheid stap voor stap…

soChicken Gelukstest

Hoe zit jij in je vel? Doe de gelukstest!

Ontdek hoe goed jij in je vel zit. Deze gratis test vertelt je in 2 minuten hoe gelukkig jij bent en welke stappen je kunt zetten om je leven leuker te maken.

Start de test