Artikel opslaan

“Food is fuel,
NOT therapy.”

Afvallen zonder moeite is mogelijk

Ja. Sterker nog – afvallen zonder moeite is de beste manier om af te vallen wat mij betreft. Want je doelen bereiken met minder moeite maakt meer energie vrij voor andere dingen. Zoals truien breien en taarten bakken.

Oké – misschien niet taarten bakken. Maar toch. Meer moeite steken in afvallen is niet altijd de meest effectieve aanpak.

Hieronder laat ik zien hoe je kunt afvallen zonder moeite. Toegegeven, het gaat minder snel dan je zou willen. Maar het gaat vrijwel vanzelf. En dat is ook wat waard.

Ben je klaar voor een positieve spiraal?

Ik leer je de snelle & moeiteloze weg naar een positief leven dat overloopt van blijdschap, rust, balans & betekenis. 🎉

In het Broednest volg je onbeperkt tientallen praktische compacte cursussen. Al meer dan 13 duizend mensen gingen je voor!

Probeer nu GRATIS

1. Voer een micro-upgrade uit

Afvallen zonder moeite begint bij het moeiteloos aanpakken van je eetpatroon.

We maken aanpassingen die zó klein zijn dat ze vrijwel geen moeite kosten. Hierdoor omzeil je de weerstand en merk je niet eens dat er iets is veranderd – behalve het getal op de weegschaal.

Hoe we dit aanpakken?

Laat me een voorbeeld nemen. Stel je voor dat je je koffie drinkt met een klontje suiker. Je drinkt drie bakkies per dag, wat dus neerkomt op 60 calorieën aan zoete koffie per dag.

Dat is bijna 22.000 calorieën per jaar – enkel omdat je je koffie graag wat zoeter drinkt!

Gekkenhuis.

Zeker als je bedenkt dat elke kilo lichaamsvet volgens het Voedingscentrum ruim 7.000 calorieën bevat. In potentie slobber je dus ruim 3 kg lichaamsvet naar binnen – ieder jaar! Omdat je van iets zoetere koffie houdt!!

Zoals ik al zei. Gekkenhuis.

Dat is het je toch zeker niet waard?

Nee. Als je graag wilt afvallen dan zijn dit de duidelijke plekken waar je kunt schrappen. Maar de kunst zit hem niet in dát je het schrapt, maar hóe je het schrapt.

Want je wilt snel afvallen zonder al te veel moeite. En vieze koffie drinken is moeilijk. Dus je wilt de tijd nemen om eraan te wennen.

 1. Besluit dat je deze zoete gewoonte uit je leven schrapt. En trek er minimaal twee weken voor uit.
 2. Vanaf vandaag ga je elke dag een klein beetje afbouwen. Een suikerklontje is gemiddeld 4 gram. Vandaag zoet je je koffie dus met 3,7 gram. En morgen met 3,4 gram. En zo trek je er elke dag 0,3 gram vanaf. Totdat je uiteindelijk geen suiker meer nodig hebt.
 3. Als je merkt dat je het je te snel gaat, neem dan even pauze. Blijf een paar dagen bij je huidige dosering (bijvoorbeeld een half klontje). Het draait niet om de snelheid – het is vooral belangrijk dat je went aan de nieuwe smaak.
 4. Zodra je gewend bent aan de smaak van koffie zonder suiker neem je een belangrijk besluit: ik drink mijn koffie vanaf nu altijd zonder suiker (zie ook tip 3).

Klaar! Zonder moeite 22.000 calorieën bespaard voor het komende jaar.

Dit kun je natuurlijk op nog véél meer plekken aanpakken in je leven. Richt je vooral op de kleine dagelijkse gewoontes. Verander langzaam, zodat je kunt wennen aan je nieuwe leven. Het kost misschien nu iets meer tijd, maar je bent er dan wél voor de rest van je leven van verlost.

 • Van koffie met koemelk naar zwarte koffie gaan (bij 3 kopjes per dag scheelt dit 55.000 calorieën).
 • In plaats van een glas frisdrank een glas water of suikervrije ijsthee drinken (scheelt 33.000 calorieën).
 • In plaats van twee Bastogne koeken een appel eten (scheelt 10.000 calorieën).
 • Elke dag géén flesje bier drinken maar bruisend water (scheelt bijna 50.000 calorieën of bijna 7 kg potentieel lichaamsvet! KOEKOEK!).

Voer micro-upgrades uit in je eetpatroon. Doe het langzaam en één voor één. Dit kost je nauwelijks moeite, maar de impact wordt steeds groter naarmate je het langer volhoudt.

Als je alle bovenstaande voorbeelden zou invoeren dan bespaar je ieder jaar 170.000 calorieën aan onzinnige dikmakerij. En natuurlijk zal je niet ineens 24 kg vet verliezen in een jaar. Maar het zal je zéker een steuntje in de rug geven.

En elk steuntje is meegenomen bij het afvallen. Zéker als de steuntjes nauwelijks moeite kosten.

2. Haal de kerstlampjes uit de klit

Waarom eet je troep? Als je bent zoals de meeste mensen, dan eet je vanwege emoties.

Je eet en drinkt troostende voedingsmiddelen om je emoties in balans te houden. Uit verdriet, blijdschap, verveling of omdat je verslaafd bent geraakt aan de prikkels in je brein.

Er is één manier om af te vallen zónder dat je bezig bent met eten. En dat is door meditatie te introduceren in je leven.

Raar verhaal? Blijf bij me.

Mediteren helpt je je issues – en iedereen heeft issues – één voor één op te lossen. Vergelijk je brein met de tros kerstlichtjes die je van zolder hebt gehaald – helemaal in de klit, wat een ellende!

Het gaat tijd kosten om die lampjes uit de klit te halen. Maar door te mediteren kun je het voor elkaar krijgen. Eén voor één komen je issues aan het licht. En stuk voor stuk kun je ze loslaten.

Daar hoef je niets voor te doen, behalve dit:

 • Rechtop zitten in een comfortabele houding met je handen op je knieën.
 • Je zet een timer op je telefoon voor 1-30 minuten (begin klein, bouw rustig op).
 • Rustig in- en uitademen. En je aandacht richten op de sensatie die je voelt langs je neusvleugels.
 • Als je gedachten afdrijven (en dat doen ze), breng je je aandacht rustig terug naar je ademhaling.
 • Dit blijf je doen. Keer op keer. Afdrijven, terugbrengen. Afdrijven, terugbrengen.
 • Hier word je steeds beter in. Waardoor je je aandacht steeds langer kunt vasthouden.
 • En ondertussen wordt je hoofd steeds rustiger en haal je alles uit de klit.

Het fijne is dat deze gewoonte je helpt om vervelende emoties te verminderen, waardoor je minder behoefte krijgt aan ongezond eten.

Daarnaast zul je merken dat je meer in contact komt met je lichaam. Waardoor je duidelijker gaat voelen wanneer je vol zit, en wat voeding met je lichaam doet. Gezonde voeding voelt goed, troep voelt niet goed.

En verder voel je je gelukkiger, kalmer, liefdevoller en meer verbonden met de wereld, de mensen om je heen en alles dat leeft. Dat soort dingen.

Ik zou zeggen – mooi meegenomen.

Begin gewoon met één minuut per dag. En bouw het langzaam op. Het is niet belangrijk dat je snel gaat. Het is belangrijk dat je die gewoonte opbouwt.

Het opbouwen van een levenslange meditatie gewoonte is zó ontzettend waardevol voor vrijwel alle aspecten van je leven, dat je hier best de tijd voor uit mag trekken.

Voel je weerstand? Prima – mediteer dan iets korter. Voelt het goed? Mediteer dan iets langer.

Meer tips en praktische stappen:

3. Tem de trol in je hoofd

Er zit meer in je hoofd dan alleen een tros kerstlampjes. Er zit ook een trol in. En het enige wat die trol wil is troep eten – precies het tegenovergestelde van wat jij wilt.

De trol in je hoofd is dat stemmetje dat je ervan overtuigt dat het helemaal geen kwaad kan om één keer een tweede stuk taart te pakken. Het stemmetje dat zegt: ”maar je hebt het ook wel verdiend, want het was een hele zware dag op het werk.”

Je kunt de trol terug in zijn grot jagen door het leven simpel te maken voor jezelf: stel regels in.

Hoe dat werkt? Simpel. Begin 2016 stelde ik een regel in voor mezelf:

 • Ik eet geen dode dieren.

Als aanvulling op mijn eerdere regel: ik eet geen levende dieren.

Sinds ik die regel heb ingesteld, heb ik geen vlees of vis meer gegeten. En zo moeilijk was het helemaal niet.

Bedenk eens een strategische regel die je kunt instellen om afvallen zonder moeite mogelijk te maken. Enkele voorbeelden:

 • Ik drink alleen alcohol in gezelschap in het weekend.
 • Ik eet geen geraffineerde suiker, met uitzondering van een stuk taart op verjaardagen.
 • Ik eet elke dag fruit.
 • Ik drink geen frisdrank.
 • Ik gebruik geen dierlijke producten.
 • Etc.

Kies een regel en stel hem in. Overtreed je de regel? Luister dan niet naar je trol die dingen zegt als:

 • “Zie je nou, je hebt je eigen stomme regel gebroken. Dus nu heeft het allemaal geen zin meer.”
 • “Je hebt gisteren je regel ook verbroken en er is niets ergs gebeurd, dus je kunt het vandaag ook doen.”

Nee – onzin. Als je één keer per ongeluk door het rode licht bent gereden, geeft dat je geen vrijbrief om vervolgens door álle rode lichten te rijden.

Wat je doet is eenvoudig: je handhaaft de regel alsof hij nooit gebroken is. Ook al heb je een glas cola op gisteren – vanaf nu drink je nooit frisdrank.

Dat is de regel. En daar houd je je aan zo goed als je kunt.

We rijden allemaal weleens per ongeluk door rood. Dat wil niet zeggen dat we daar een gewoonte van maken toch?

Regels klinken streng. En het klinkt alsof het moeite gaat kosten. Maar het fijne aan een regel is dat het alles juist makkelijk maakt.

Als ik een menukaart voor mijn neus krijg, dan hoef ik niet te onderhandelen met mezelf. Er is geen discussie van ”zal ik vandaag dan tóch kipsaté bestellen? Ik wil niet teveel vlees eten, maar het is wel lekker om nu saté te eten. Voor deze ene keer dan!”

Nee. Ik eet geen dode dieren. En ik rijd niet door rood. Simpel. Dus ik bestel een gerecht zónder dode dieren. En ik wacht tot het licht op groen gaat. Makkelijk zat.

Dus – kies een regel die jou helpt om afvallen zonder moeite mogelijk te maken. Wat zijn je valkuilen? Op welke momenten probeert je trol je over te halen?

Dit zijn een paar van mijn regels:

 • Ik eet geen dode dieren. Deze regel bespaart me onwijs veel vet en calorieën op jaarbasis, plus alle andere voordelen die ik ervan ervaar.
 • Ik eet weinig geraffineerde suiker, met uitzondering van feestjes of andere sociale gebeurtenissen. Deze regel voorkomt koekjes van de buurtsuper die we op de bank oppeuzelen en stukken taart in koffiezaakjes.
 • Thuis gebruik ik bijna geen dierlijke producten. Dit voorkomt het eten van kaas en eieren op dagelijkse basis – wat me uitdaagt om meer groente te eten en me veel verzadigd vet en cholesterol bespaart.

Kies één regel die goed werkt voor jou, en handhaaf hem vanaf vandaag.

Wees niet bang. De angst die je voelt is het stemmetje van je trol. Die trol moet er niet aan dénken dat hij nooit meer kipsaté mag eten. Dat is zijn probleem. Pindasaus werkt ook prima over tofu – echt waar.

Afvallen zonder moeite is moeiteloos

Gezond eten en afvallen cursusWil je meer tips en inspiratie om gezonder te eten? Schrijf je dan in voor mijn online cursus blei lijf.

Deze cursus helpt je gezond eten leuk, makkelijk en moeiteloos te maken. In kleine stappen, met slimme hacks en nieuwe gewoontes. Zo wordt gezond eten steeds makkelijker! 😁

Word slanker, gezonder, fitter en blijer met je lijf. Met blei lijf lukt het je wél om die Tony chocoladerepen te laten liggen en te kiezen voor gezond en lekker eten.

Lees meer over blei lijf en schrijf je direct in…

soChicken Gelukstest

Hoe zit jij in je vel? Doe de gelukstest!

Ontdek hoe goed jij in je vel zit. Deze gratis test vertelt je in 2 minuten hoe gelukkig jij bent en welke stappen je kunt zetten om je leven leuker te maken.

Start de test