Eerder schreef ik al over de voordelen van dankbaarheid voor je geluksgevoel. Deze keer ga ik dieper in op de voordelen van dankbaarheid.

Een beetje truttig, maar o-zo-waar

Je lieve oma leerde het je graag: ‘Wie het kleine niet eert is het grote niet weerd.’ Wie niet dankbaar is voor de dingen die hij al heeft zal nooit de voordelen van betere, mooiere en grotere dingen ervaren. Een beetje zwart-wit, maar er zit wel degelijk een kern van waarheid in. Uit onderzoek van Sonja Lyubomirsky, Professor Ph.D. aan de Stanford University, blijkt namelijk dat dankbaarheid allerlei positieve effecten heeft.

Mensen die regelmatig dankbaarheid uiten zijn gelukkiger

In haar boek ‘The How Of Happiness‘ schrijft ze over de wetenschappelijke kant van geluk. Jarenlang onderzoek vormt de basis voor haar adviezen die puur gebaseerd zijn op keihard wetenschappelijk bewijs van verschillende wetenschappers. En wat blijkt keer op keer?

Mensen die regelmatig hun dankbaarheid uiten (zowel privé als openbaar) zijn gelukkiger. Fijn – want dankbaarheid uiten is vrij eenvoudig en de impact op het geluk behoorlijk groot en direct merkbaar.

Wat is dankbaarheid precies?

Het uiten van dankbaarheid is eigenlijk een soort basis voor geluk en het is voor iedereen anders. Het is verbazing, waardering, iets van de zonnige kant bekijken, iemand bedanken in je leven, een god bedanken, het is je ‘zegeningen tellen’. Dankbaarheid is ook dingen niet als vanzelfsprekend zien, een vorm van mindfulness en een manier om om te gaan met lastige gebeurtenissen in het leven.

Dankbaarheid is vooral de tegenhanger van negatieve emoties. Het kan je humeur direct positief omschakelen en zodoende je dag en leven veranderen. Toch zien de meeste mensen dankbaarheid als iets wat je eigenlijk alleen uit wanneer je een cadeautje krijgt of iemand iets voor je doet.

Wat kan dankbaarheid voor mij doen?

Zoals gezegd zijn de positieve effecten van dankbaarheid vaak aangetoond in verschillende onderzoeken. Er zijn veel voordelen die je leven opfleuren als je af en toe dankbaar bent.

  1. Gevoelens van dankbaarheid zijn simpelweg ‘niet compatible’ met negatieve emoties. Je bent of kwaad, teleurgesteld, verdrietig en negatief of dankbaar voor alles wat je kan en hebt. Hoe vaker je dankbaarheid uit, hoe minder negatieve emoties je ervaart.
  2. Dankbaarheid helpt mensen door lastige perioden van stress of verdriet heen. Door te focussen op wat er wel goed is passen mensen zich snel aan en wordt de last of de pijn dragelijker.
  3. Dankbare mensen zijn eerder geneigd om anderen te helpen. Hierdoor creeër je een meer liefdevolle omgeving.
  4. Dankbaarheid zorgt ervoor dat je veel dieper en optimaler geniet van de dingen die je meemaakt in je leven.
  5. Het vergroot je eigenwaarde en zelfvertrouwen. Wanneer je dankbaar bent voor de dingen die anderen voor jou over hebben, en de dingen die je bereikt voel je je meer de moeite waard.
  6. Door dankbaarheid te uiten voor sociale contacten worden sociale banden sterker. Belangrijke mensen lijken minder vanzelfsprekend en je beseft hoe belangrijk ze voor je zijn.
  7. Dankbare mensen zijn minder materialistisch. Doordat ze dankbaar zijn met wat ze hebben hoeven ze niet persé nieuwe spullen te kopen.
  8. Wanneer je dankbaar bent stop je meestal met vergelijken. Door jezelf te vergelijken met anderen word je minder gelukkig. Als je dankbaar bent voor wat jij hebt kun je jezelf niet vergelijken!

Hoe pas ik dankbaarheid toe in mijn leven?

Eigenlijk is het heel eenvoudig. Je kunt ervoor kiezen om regelmatig even een programma als ‘Word’ te openen en op te schrijven waar je dankbaar voor bent. Doe dit bijvoorbeeld iedere zondagavond, iedere dag of iedere maand. Wanneer je voor jezelf opschrijft waar je dankbaar voor bent ‘dwing’ je jezelf om je gedachten te structureren.

Start dus als het ware een dankbaarheidsdagboek waarin je vastlegt welke elementen je in je leven waardeert.

Het is belangrijk dat je een attitude of gratitude ontwikkelt. Maak er een gewoonte van om regelmatig tot jezelf te komen en dankbaar te zijn. Dit kan tijdens het reizen, tijdens de wekelijkse boodschappen, tijdens de lunch, onder douche of voor het slapen. Wanneer je regelmatig je aandacht naar het ‘heden’ trekt en dankbaarheid voelt zal je leven direct lichter, mooier en leuker worden.

Op de lange termijn zul je minder last hebben van stress, negatieve gevoelens en minder passie in je leven ervaren.

Dankbaarheid is eenvoudig, leuk en erg gezond

Het is bewezen: Je wordt echt gelukkiger als je je dankbaarheid uit. Maakt niet uit hoe. Wees gelukkig met de zonsondergang, je nieuwe televisie, het aaien van je konijntje. Laat mensen weten dat je ze waardeert en tel je zegeningen. Doe het regelmatig en doe het met gevoel.

Maar bovenal: Start nu. Wees vanaf nu dankbaar, word gelukkiger en maak de wereld een stukje mooier.

Ontdek hoe je snel positiever in het leven komt te staan ☀️

Volg onbeperkt compacte cursussen, stappenplannen, video-meditaties en meer. Start vandaag jouw opwaartse spiraal. 🌱

Begin nu met 46% korting

Zo blijf je lekker positief ☀️

Ontvang ook iedere maandag gratis tips om je leven steeds leuker te maken. Ruim 150.000 mensen zijn al lid!

Goed om te weten
Je ontvangt elke maandagochtend versgelegde inspiratie en af en toe een extra update. Je kunt je altijd uitschrijven. Door op de knop te drukken ga je ermee akkoord dat we je gegevens met zorg en liefde verwerken volgens onze privacyverklaring. 💛