Artikel opslaan

Eerder schreef ik al over de voordelen van dankbaarheid voor je geluksgevoel. Deze keer ga ik dieper in op de voordelen van dankbaarheid.

Een beetje truttig, maar o-zo-waar

Je lieve oma leerde het je graag: ‘Wie het kleine niet eert is het grote niet weerd.’ Wie niet dankbaar is voor de dingen die hij al heeft zal nooit de voordelen van betere, mooiere en grotere dingen ervaren. Een beetje zwart-wit, maar er zit wel degelijk een kern van waarheid in. Uit onderzoek van Sonja Lyubomirsky, Professor Ph.D. aan de Stanford University, blijkt namelijk dat dankbaarheid allerlei positieve effecten heeft.

Ben je klaar voor een positieve spiraal?

Ik leer je de snelle & moeiteloze weg naar een positief leven dat overloopt van blijdschap, rust, balans & betekenis. 🎉

In het Broednest volg je onbeperkt tientallen praktische compacte cursussen. Al meer dan 13 duizend mensen gingen je voor!

Probeer nu GRATIS

Mensen die regelmatig dankbaarheid uiten zijn gelukkiger

In haar boek ‘The How Of Happiness‘ schrijft ze over de wetenschappelijke kant van geluk. Jarenlang onderzoek vormt de basis voor haar adviezen die puur gebaseerd zijn op keihard wetenschappelijk bewijs van verschillende wetenschappers. En wat blijkt keer op keer?

Mensen die regelmatig hun dankbaarheid uiten (zowel privé als openbaar) zijn gelukkiger. Fijn – want dankbaarheid uiten is vrij eenvoudig en de impact op het geluk behoorlijk groot en direct merkbaar.

Wat is dankbaarheid precies?

Het uiten van dankbaarheid is eigenlijk een soort basis voor geluk en het is voor iedereen anders. Het is verbazing, waardering, iets van de zonnige kant bekijken, iemand bedanken in je leven, een god bedanken, het is je ‘zegeningen tellen’. Dankbaarheid is ook dingen niet als vanzelfsprekend zien, een vorm van mindfulness en een manier om om te gaan met lastige gebeurtenissen in het leven.

Dankbaarheid is vooral de tegenhanger van negatieve emoties. Het kan je humeur direct positief omschakelen en zodoende je dag en leven veranderen. Toch zien de meeste mensen dankbaarheid als iets wat je eigenlijk alleen uit wanneer je een cadeautje krijgt of iemand iets voor je doet.

Wat kan dankbaarheid voor mij doen?

Zoals gezegd zijn de positieve effecten van dankbaarheid vaak aangetoond in verschillende onderzoeken. Er zijn veel voordelen die je leven opfleuren als je af en toe dankbaar bent.

  1. Gevoelens van dankbaarheid zijn simpelweg ‘niet compatible’ met negatieve emoties. Je bent of kwaad, teleurgesteld, verdrietig en negatief of dankbaar voor alles wat je kan en hebt. Hoe vaker je dankbaarheid uit, hoe minder negatieve emoties je ervaart.
  2. Dankbaarheid helpt mensen door lastige perioden van stress of verdriet heen. Door te focussen op wat er wel goed is passen mensen zich snel aan en wordt de last of de pijn dragelijker.
  3. Dankbare mensen zijn eerder geneigd om anderen te helpen. Hierdoor creeër je een meer liefdevolle omgeving.
  4. Dankbaarheid zorgt ervoor dat je veel dieper en optimaler geniet van de dingen die je meemaakt in je leven.
  5. Het vergroot je eigenwaarde en zelfvertrouwen. Wanneer je dankbaar bent voor de dingen die anderen voor jou over hebben, en de dingen die je bereikt voel je je meer de moeite waard.
  6. Door dankbaarheid te uiten voor sociale contacten worden sociale banden sterker. Belangrijke mensen lijken minder vanzelfsprekend en je beseft hoe belangrijk ze voor je zijn.
  7. Dankbare mensen zijn minder materialistisch. Doordat ze dankbaar zijn met wat ze hebben hoeven ze niet persé nieuwe spullen te kopen.
  8. Wanneer je dankbaar bent stop je meestal met vergelijken. Door jezelf te vergelijken met anderen word je minder gelukkig. Als je dankbaar bent voor wat jij hebt kun je jezelf niet vergelijken!

Hoe pas ik dankbaarheid toe in mijn leven?

Eigenlijk is het heel eenvoudig. Je kunt ervoor kiezen om regelmatig even een programma als ‘Word’ te openen en op te schrijven waar je dankbaar voor bent. Doe dit bijvoorbeeld iedere zondagavond, iedere dag of iedere maand. Wanneer je voor jezelf opschrijft waar je dankbaar voor bent ‘dwing’ je jezelf om je gedachten te structureren.

Start dus als het ware een dankbaarheidsdagboek waarin je vastlegt welke elementen je in je leven waardeert.

Het is belangrijk dat je een attitude of gratitude ontwikkelt. Maak er een gewoonte van om regelmatig tot jezelf te komen en dankbaar te zijn. Dit kan tijdens het reizen, tijdens de wekelijkse boodschappen, tijdens de lunch, onder douche of voor het slapen. Wanneer je regelmatig je aandacht naar het ‘heden’ trekt en dankbaarheid voelt zal je leven direct lichter, mooier en leuker worden.

Op de lange termijn zul je minder last hebben van stress, negatieve gevoelens en minder passie in je leven ervaren.

Dankbaarheid is eenvoudig, leuk en erg gezond

Het is bewezen: Je wordt echt gelukkiger als je je dankbaarheid uit. Maakt niet uit hoe. Wees gelukkig met de zonsondergang, je nieuwe televisie, het aaien van je konijntje. Laat mensen weten dat je ze waardeert en tel je zegeningen. Doe het regelmatig en doe het met gevoel.

Maar bovenal: Start nu. Wees vanaf nu dankbaar, word gelukkiger en maak de wereld een stukje mooier.

Dankbaarheid maakt alles beter

Dankbaarheid - je snelweg naar blijdschap Bundel

In deze Bundel wil ik het met je hebben over de kracht van waardering en dankbaarheid. Deze snelweg naar blijdschap is namelijk zó simpel en voor de hand liggend dat we hem - in onze zoektocht naar vernieuwende antwoorden - steeds uit het oog verliezen.

Ontdek hoe krachtig waardering is en op welke slimme manieren je dankbaarheid kunt gebruiken om alle gebieden in je leven op te lichten. 💛

Gratis deelnemen aan cursus

soChicken Gelukstest

Hoe zit jij in je vel? Doe de gelukstest!

Ontdek hoe goed jij in je vel zit. Deze gratis test vertelt je in 2 minuten hoe gelukkig jij bent en welke stappen je kunt zetten om je leven leuker te maken.

Start de test