We zijn allemaal op zoek naar rust

Innerlijke rust is een soort ontastbaar gevoel wat we allemaal nastreven. Zodra je de opwinding van je kindertijd achter je hebt gelaten, en wordt opgeslokt in het leven van alledag wordt rust steeds schaarser en dus waardevoller.

We zijn op zoek naar rust omdat het moderne leven ons zo ontzettend onrustig kan maken. We zijn ontworpen om te leven in de natuur, in harmonie met het landschap en de wereld om ons heen.

In onze samenleving is de dagelijkse zonsondergang vervangen door RTL4 en is het buitenleven ingeruild voor een scherm met een mooie natuurlijke wallpaper. We werken met onze hersenen en stellen enorm hoge eisen aan onszelf.

Bovendien zijn er overal prikkels. Op straat, in de media, op je mobiel. We leven in een wereld die ons leven leuk en interessant maakt, maar die ook zorgt voor groeiende onrust. En hoewel de één beter met onrust kan leven dan de ander, zijn we allemaal ergens op zoek naar die plek van innerlijke rust.

Zoeken op de verkeerde plek

In onze zoektocht naar innerlijke rust zoeken we vaak op de verkeerde plek. Woon je op dit moment klein, en ervaar je hierdoor spanning? Dan kan het zijn dat je denkt rust te ervaren zodra je een groter huis met een tuin hebt. Het tegendeel kan echter waar zijn. Een groter huis betekent grotere verantwoordelijkheden, een groter huishouden, hogere lasten en meer onderhoud. Dit alles kan leiden tot meer onrust, terwijl je juist meer rust dacht te gaan ervaren.

Het zou zo fantastisch zijn om nét even een grotere auto te hebben, zodat je niet zo hoeft te klooien als de kinderen achterin moeten. Of een nieuwe, snellere computer zodat je niet steeds zo lang hoeft te wachten.

Het vervelende is echter dat deze zoektocht tot rust alleen maar leidt tot meer onrust. Hoe meer je je drang naar rust afkoopt des te lastiger het wordt om tot rust te komen. Terwijl je steeds opnieuw vreugde koopt, raak je het vermogen om echt ergens van te genieten kwijt. Om ergens van te kunnen genieten moet je namelijk kunnen ontspannen.

Hoe vind je innerlijke rust nog meer niet?

Innerlijke rust vind je niet door te slapen. Deze manier van rusten zorgt voornamelijk voor een uitgerust lichaam, maar niet voor een heldere geest. Ook zal een luxe resortvakantie je niet vervullen met innerlijke rust. Hangen voor de televisie, rondsurfen op YouTube en gamen op je Wii zijn dingen die je eerder onrustig maken dan rustig.

Een warm bad, een dagje sauna, een lekker wijntje, het opruimen van je huis, prachtige muziek en een weekje vrij nemen. Stuk voor stuk zaken waardoor je niet persé meer innerlijke rust zult ervaren. Het helpt je geest te kalmeren en spanning te verdrijven. Het is echter geen permanent antwoord op je eindeloze zoektocht naar innerlijke rust.

Rust is iets anders dan saaiheid

Innerlijke rust wordt vaak verward met saaiheid. Zo zijn er veel mensen die denken dat zij, wanneer ze eindelijk met pensioen zijn, de innerlijke rust zullen ervaren waar ze zo naar verlangen. Echter, innerlijke rust ontstaat niet automatisch wanneer je niets te doen hebt. Sterker nog, de frustratie van verveling wordt juist een bron van onrust en stress.

Rust is iets dynamisch. Het is geen eindbestemming en ook geen doel op zich. Het is bewust zijn. Bewust van jezelf, van je gedachten en van de wereld om je heen. Echte innerlijke rust vind je wanneer je jezelf regelmatig boven je gedachten, gevoelens en de wereld om je heen plaatst. Je ervaart dan een diepe rust en tevredenheid die je niet kunt voelen door je bezig te houden met externe zaken.

De Paradox van innerlijke rust

Dus wat is nu de paradox van innerlijke rust? De paradox is dat het zoeken naar meer rust je juist onrustiger maakt. Hoe meer je doet om het te krijgen, des te minder je ervan zult ervaren.

Dit komt doordat rust een eigenschap is die je niet met externe middelen kunt verkrijgen. Rust is niet iets wat je kunt vinden, het is iets wat je de ruimte moet geven. Je hebt het namelijk je hele leven al in je. Het is de kern van je bestaan.

Dus wanneer je al je hoop op meer rust hebt gevestigd op een externe factor, bedenk je dan dat dit slechts een illusie is. Blijvende, innerlijke rust kun je niet kopen. Je moet het de gelegenheid te geven om naar buiten te komen.

De meest directe weg naar innerlijke rust

Er zijn talloze manieren om je innerlijke rust te laten spreken. De meeste manieren draaien om het kalmeren van het lichaam, of het kalmeren van de geest in beperkte mate. De meest directe manier om rust te ervaren is echter door middel van meditatie.

Door dagelijks te mediteren zal de kracht van innerlijke rust steeds sterker worden in je leven, zonder dat je hoeft te wachten tot je pensioen. Het helpt je om de dagelijkse prikkels te neutraliseren en langzaam afstand te nemen van je eigen gedachten.

Beginnen met mediteren

Door te mediteren geef je je gedachten een plaats. Je neemt er afstand van waardoor er ruimte ontstaat voor de rust die zich in je bevindt. Het kan echter zijn dat je deze rust niet ervaart wanneer je voor het eerst mediteert. Daarom is het belangrijk dat je regelmatig mediteert, als is het maar een paar minuten. Je kunt jezelf namelijk trainen om tot rust te komen.

Hoe vaker je mediteert, hoe makkelijker het voor je zal zijn. En hoe makkelijker het wordt, des te groter de effecten worden in je leven. Door je innerlijke rust te laten spreken zul je stabieler en gelukkiger in het leven staan. Je zult namelijk ontdekken dat jij en de externe wereld twee verschillende dingen zijn. Jij kunt rust ervaren terwijl de wereld om je heen een bron van onrust is.

Je zult ontdekken dat je rust niet kunt vinden. Rust is er altijd al geweest, en je kunt het de ruimte geven om naar buiten te komen. Want alleen door te stoppen met zoeken zul je de rust vinden die je zo verlangt.

Meer tips om rust te ervaren

Op internet zijn er veel goede startpunten te vinden als je aan de slag wilt met meditatie. Hieronder helpen we je op weg met een aantal van de beste links.

In de volgende soChicken artikelen lees je meer over de kracht van meditatie en vind je tips om met meditatie aan de slag te gaan.

Op de onderstaande websites vind je nog meer praktische informatie over mediteren. Ook vind je hier een link naar een meditatiecursus.

In onderstaand boek leer je alles wat je moet weten om te starten met meditatie. Van de juiste houdingen tot de beste technieken voor starters. Dit boek is een uitgebreide gids voor zowel de beginner als de gevorderde. Er wordt een CD bijgeleverd met geleide meditaties.

soChicken Gelukstest

Hoe zit jij in je vel? Doe de gelukstest!

Ontdek hoe goed jij in je vel zit. Deze gratis test vertelt je in 2 minuten hoe gelukkig jij bent en welke stappen je kunt zetten om je leven leuker te maken.

Start de test