Artikel opslaan

“[A strong person] smiles in trouble,
gathers strength from distress,
and grows brave by reflection.”

Thomas Paine

De crisis gebruiken om te groeien

In uitzonderlijke tijden worden we uitzonderlijk getest. We kunnen ons laten leiden door de onzekerheid, de angsten die we voelen, de vlagen van eenzaamheid, paniek en hulpeloosheid.

We kunnen ook ons best doen om onze aandacht te richten op de dingen die we zelf kunnen doen. De richtlijnen van het RIVM volgen – uiteraard – en werken aan onszelf.

Hieronder heb ik 5 vragen voor je klaarstaan die je kunt gebruiken om te reflecteren op deze crisis in je eigen leven. Pak je dagboek erbij, of beantwoord de vragen in een notitieboek of op je telefoon. Laten we eens kijken.

Ben je klaar voor een positieve spiraal?

Ik leer je de snelle & moeiteloze weg naar een positief leven dat overloopt van blijdschap, rust, balans & betekenis. 🎉

In het Broednest volg je onbeperkt tientallen praktische compacte cursussen. Al meer dan 13 duizend mensen gingen je voor!

Probeer nu GRATIS

1. Waar worstel je het meeste mee?

We lopen allemaal rond met de oncomfortabele gevoelens van onzekerheid. Als we wisten waar we aan toe waren konden we het accepteren en onze schouders eronder zetten. Maar de situatie blijft mogelijk nog maanden onzeker, en dat eist zijn emotionele tol.

Een goede manier om onwenselijke gevolgen van onzekerheid te verminderen is door deze vraag voor jezelf te beantwoorden:

”Over welke dingen voel ik me het meest onzeker? Waarom?”

Schrijf op waar je mee worstelt en leg uit waarom. Schrijf op waar je bang voor bent. Dit voelt misschien als vervelend werk, maar het zal je – gecombineerd met onderstaande vragen – lucht in je hoofd opleveren.

2. Wat kun je doen?

Je weet hoe ik leef bij het motto: er is altijd iets dat je kunt doen. En het is waar – ook in deze crisis. Er zijn altijd stappen die je kunt zetten, al is het maar een kwartiertje niets doen in de vorm van meditatie en actieve overgave aan de situatie.

Bekijk de ellendige situatie die je hebt beschreven in je vorige antwoord en vraag jezelf af:

”Wat kan ik nu doen om de uitkomst die ik vrees te voorkomen of de negatieve gevolgen ervan te verminderen?”

Soms leidt dit tot hele praktische stappen, zoals je goed aan de richtlijnen houden, gezond eten en regelmatig yoga doen.

Op andere punten kan het zijn dat je inziet dat je er geen controle over hebt en dat acceptatie, berusting en overgave de beste aanpak is.

3. De lessen die je kunt leren

Elke crisis leert ons iets – al is het maar hoe verrassend onvoorbereid we vaak blijken te zijn. Denk eens na over deze vraag, wat kan deze crisis je leren?

”Welke lessen kan ik trekken uit deze crisis?”

Een greep uit de leerpunten die bij mij naar voren kwamen:

  • Het is plotseling heel tastbaar hoe tijdelijk alles in het leven is, en hoe belangrijk het is om dankbaar te zijn voor wat ik heb.
  • Investeren in veerkracht (mentaal en fysiek) loont in tijden van crisis, hier blijf ik dus mee door gaan.
  • Mijn ‘normale’ leven was onnodig druk en gehaast.
  • Er zijn maar een paar dingen echt belangrijk.

Welke lessen kun jij uit deze crisis trekken?

4. Kijk vooruit

We gaan er onbewust vaak vanuit dat een crisis ons zwakker maakt. En in eerste instantie lijkt dat vaak ook het geval. Sommigen van ons worstelen met moeilijke emoties, anderen voelen zich overbelast of zien hun levenswerk aan een zijden draadje bungelen.

Toch hebben we als mensen vaak een crisis nodig om ons door ongemakkelijke periodes van groei te duwen. Die groei is onvrijwillig, maar blijkt uiteindelijk ontzettend waardevol.

Dus speel eens met deze vraag en kijk wat er gebeurt:

”Op welke manier kan ik hier sterker uit komen?”

De crisis zandstraalt ons zonder dat we erom vragen – maar het is door dit proces dat we worden gepolijst tot iets veel mooiers.

5. Maak er een goede tijd van

Hoe onzeker de situatie ook voelt, en hoezeer het ook lijkt alsof ons leven op ‘pauze’ staat – je leven gaat gewoon door. Elke dag die je krijgt is er één in een beperkte oplage van levensuren.

Gezien de enorme bewustwording van de tijdelijkheid van het leven – en de realisatie dat alles in een oogwenk kan veranderen – lijkt het me waardevol om te onderzoeken hoe je ook deze dagen zo goed mogelijk kunt doorbrengen.

Deze vraag kan je daarbij helpen:

”Hoe kan ik van deze periode een tijd maken waar ik later met positieve gevoelens op terugkijk?”

Je kunt het zelfs nog een stapje verder trekken als je wilt: ”Hoe kan ik van deze periode een van de beste tijden van mijn leven maken?”

Dit klinkt als een rare vraag, maar probeer het eens. Dit soort vragen helpen namelijk allerlei creatieve deurtjes open te zetten in je hoofd, waardoor je kijk op de situatie compleet kan veranderen.

  • Misschien besef je dat je nu eindelijk tijd hebt om bezigheden op te pakken die je dolgelukkig maken.
  • Wellicht ervaar je een ongekende hoeveelheid voldoening door het zware werk wat je nu verricht.
  • Wie weet brengt deze situatie thuis – hoe uitdagend ook – je gezin dichter bij elkaar voor de rest van je leven.
  • Misschien wil je deze periode gebruiken om gezonder/fitter/kalmer te worden.
  • Mogelijk ontdek je dat je veel minder nodig hebt om daadwerkelijk gelukkig te zijn, en brengt dit inzicht je de rest van je leven rust en blijdschap.

Ook als je geen directe antwoorden kunt vinden is het interessant om jezelf deze vraag te stellen. Want soms blijft je onderbewustzijn kauwen op het antwoord, en schieten je later ineens antwoorden te binnen.

Vergroot je veerkracht

Hoe groter je veerkracht, des te beter je bestand bent tegen de crisis en de economische tegenwind volgt.

Mijn stappenplan helpt je stap voor stap bewegen richting een recessie-proof levensstijl die draait om voldoening, blijdschap en rust.

Doe je ook mee? Lees meer…

soChicken Gelukstest

Hoe zit jij in je vel? Doe de gelukstest!

Ontdek hoe goed jij in je vel zit. Deze gratis test vertelt je in 2 minuten hoe gelukkig jij bent en welke stappen je kunt zetten om je leven leuker te maken.

Start de test