Artikel opslaan

“I don’t focus on what I’m up against.
I focus on my goals and I try to ignore the rest.”

Venus Williams

1. Begin met een vliegende start

Als ik een hoop te doen heb dan sta ik gewoon wat eerder op. Niet zoveel eerder dat ik moe wakker word, maar wel iets eerder zodat ik meer aan m’n ochtend heb.

De meeste mensen werken in de ochtend het meest productief. Dus door iets eerder op te staan maak je je ochtend langer. Je hebt meer tijd om in alle rust alvast wat taken af te vinken zodat je de dag met een vliegende start begint.

Ben je klaar voor een positieve spiraal?

Ik leer je de snelle & moeiteloze weg naar een positief leven dat overloopt van blijdschap, rust, balans & betekenis. 🎉

In het Broednest volg je onbeperkt tientallen praktische compacte cursussen. Al meer dan 13 duizend mensen gingen je voor!

Probeer nu GRATIS

2. Leer om ‘nee’ te zeggen

Je komt sneller door je takenlijst heen als je de verleiding weerstaat om er constant nieuwe taken aan toe te voegen. Durf nee te zeggen – je hebt het al druk genoeg.

Wil je leidinggevende perse dat je iets extra’s oppakt? Vraag dan: ”Ik heb al heel veel te doen, welke van deze taken moet ik laten liggen om deze nieuwe taak te kunnen doen?”

Je kunt niet alles doen en je hoeft niet iedereen tevreden te houden. Doe wat belangrijk is, en laat de rest zoveel mogelijk achterwege.

3. Laat je niet naar beneden trekken

Onbelangrijke taken kunnen heel belangrijk voelen als ze urgent zijn. En als je je hierin laat meeslepen dan kan je hele dag draaien om urgente, onbelangrijke dingen.

Wees je bewust van dit soort valkuilen, en doe je best om deze taken uit je werkdag te schrappen. Bijvoorbeeld door goed te plannen, door het over te dragen of door het simpelweg niet te doen.

4. Stel een tijdslimiet in voor je taak

Wil je sneller door je takenlijst werken? Stel dan een tijdslimiet voor jezelf. Kies bijvoorbeeld een taak die je wilt afronden, en spreek met jezelf af dat je hem over een uur af hebt. Ga vervolgens aan de slag zonder afleiding, en doe je best om die deadline te halen.

Een tijdslimiet zorgt voor extra focus en een hoger werktempo. Waardoor je meer doet in minder tijd.

5. Denk niet na over je volledige takenlijst

Precies. Je takenlijst kan nog zo lang zijn, maar je kunt toch echt maar één ding tegelijk doen. Focus je niet op de lengte van de lijst, maar op de taak waar je nu aan werkt. Als deze af is pik je de volgende belangrijkste taak van de lijst en focus je je aandacht daarop.

Zo werk je stap voor stap en lekker efficiënt je takenlijst.

6. Doe minder om meer te bereiken

De boog kan niet altijd gespannen zijn. Daarom is het slim om uit te zoeken of er projecten zijn die je kunt schrappen of uitstellen, zodat je iets minder te doen hebt.

Als je het iets minder druk hebt belast je jezelf minder, waardoor je minder moe wordt, minder gestrest raakt en sneller herstelt.

Vraag jezelf af: ”Welke projecten hoeven niet perse nu af, en kunnen worden geschrapt of uitgesteld zonder dat het een probleem vormt?”

Lees ook: Slimmer werken – waarom je 80% van je taken moet schrappen

7. Sluit jezelf helemaal af

Zonder afleidingen werk je efficiënter. Even geen meldingen van Facebook, WhatsApp en Instagram. Maar alleen jij en je taak. Sluit jezelf even helemaal af voor het beste resultaat. Muziekje aan en gaan met die banaan.

8. Maak een gewoonte van belangrijke taken

Zijn er belangrijke taken die vaak terugkeren in je werkdag? Maak er dan een gewoonte van. Voor mij is schrijven een belangrijke terugkerende taak. Daarom heb ik mezelf aangeleerd om elke dag te schrijven, zodat die taak automatisch wordt afgevinkt.

Onderzoek welke taken je elke dag uitvoert en hoe je ze kunt omvormen tot een gewoonte, zodat het bijna ‘automatisch’ gebeurt.

9. Spaar kleine, veelvoorkomende taken op

Veel mensen houden hun inbox constant open, en openen direct elk berichtje dat binnenkomt. Ik check mijn inbox eens in de 2-3 dagen, en werk in één klap alle berichten weg.

De eerste aanpak is het meest gebruikelijk, maar de tweede aanpak is voor de meeste mensen veel efficiënter.

Door kleine taken op te sparen en in één keer weg te werken bespaar je veel tijd. Je kunt al die kleine taken behandelen als één grotere taak en hem met volledige focus snel en efficiënt afronden.

10. Doe eerst iets belangrijks

Zorg dat je je dag niet begint met email of social media. Begin je dag direct met een belangrijke taak. Een taak die verschil maakt in je leven en in je werk.

Voor mij is dat meestal het schrijven van een artikel. Voor jou kan dat iets anders zijn. Als je aan het begin van de dag direct een belangrijke taak afrondt ga je een lekker productieve dag tegemoet.

11. Doe één ding tegelijk

Pak een taak op, werk het af, pak een taak op, werk het af, etc. Doe niet drie taken door elkaar heen. Dit maakt je gestrest en overweldigd. Doe je taken één voor één. Zo voel je je rustiger, werk je efficiënter en blijft je werk lekker overzichtelijk.

12. Beloon jezelf voor je vooruitgang

Als je iets bereikt, mag je jezelf er natuurlijk ook voor belonen. Zelf gebruik ik kleine en grote beloningen om productiever en efficiënter te werken.

Zo beloof ik mezelf na het schrijven van dit artikel een pauze, en gun ik mezelf – na een productieve dag – een uur gamen. En na de drukke periode rondom mijn boeklancering, gun ik mezelf een reis om bij te komen van alle drukte.

Je kunt kleine beloningen gebruiken om jezelf te motiveren en lekker efficiënt te werken. Waar beloon jij jezelf mee als je je meest belangrijke taak van de dag hebt afgerond?

13. Geniet er ook een beetje van

Het wegwerken van taken draait niet alleen om het doel. Ja, natuurlijk is het fijn en bevredigend als je je taken kunt afvinken. Maar ondertussen is het ook belangrijk dat je een beetje plezier hebt tijdens het uitvoeren van je taken.

Vind je je werk niet leuk? Er zijn een heleboel manieren om je werk leuker te maken – lees ook: Vergroot je werkgeluk – 14 praktische tips

De reis is belangrijker dan de bestemming, ook als het gaat om het wegwerken van je takenlijst. Want na deze takenlijst komt er weer een nieuwe, en weer een nieuwe, en weer een nieuwe.

Dus als het nooit stopt, dan is het waanzin om nu niet gewoon te genieten. Dit is je leven, en je krijgt dit leven maar één keer. Dus geniet ook van de momenten waarop je efficiënt richting je doelen werkt.

Tips voor meer discipline en minder uitstelgedrag

Heb je vaak last van uitstelgedrag of wil je je discipline ontwikkelen? Ik schreef hier een uitgebreid stappenplan over dat je helpt binnen enkele weken productiever, effectiever en succesvoller te worden.

Meer weten?

Lees meer en schrijf je direct in…

soChicken Gelukstest

Hoe zit jij in je vel? Doe de gelukstest!

Ontdek hoe goed jij in je vel zit. Deze gratis test vertelt je in 2 minuten hoe gelukkig jij bent en welke stappen je kunt zetten om je leven leuker te maken.

Start de test