Zo word je lekker productief
Zit je tegen een grote taak aan te hikken? Moet je een rapport inleveren, een voorstel schrijven, een scriptie opleveren of de schuur opruimen? Krijg je jezelf niet aan de slag?
Genoeg vragen? Precies. Genoeg. We zitten uit te stellen. Tijd om aan de slag te gaan. Tijd om te gaan met die banaan. Van uitstelgedrag wordt niemand blij, dus laten we eens kijken hoe je jezelf aan de slag krijgt.
21 keer gaan met die banaan
De onderstaande tips helpen je lekker aan de slag te gaan, ook als je geen zin hebt.
- Begin met de vervelendste taak van de dag. Zodra die van je bord is wordt het veel minder moeilijk om de overige taken af te ronden.
- Zet een kookwekker aan, en spreek met jezelf af dat je de taak afrondt in bijvoorbeeld 10 minuten. Het getik van de wekker houdt je lekker gefocust.
- Als je zin krijgt om te stoppen met werken, spreek dan met jezelf af dat je nog tien minuten door gaat. Meestal is de weerstand na die tien minuten verdwenen, en kun je toch lekker door werken.
- Heb je geen zin om aan de slag te gaan? Spreek met jezelf af dat je tien minuten werkt, en dat je daarna mag stoppen als je wilt. Als je eenmaal een beginnetje hebt blijf je vaak langer doorwerken.
- Weet je niet waar je moet beginnen? Besteed dan een paar minuten aan plannen. Plannen voelt als verloren tijd, maar ik werkelijkheid helpt het je je taken sneller af te ronden.
- Heb je geen zin in het werk dat je moet doen? Schuif die taak dan even opzij, en werk aan een simpele taak. Zoals het wegwerken van de email. Zo doe je toch iets nuttigs en kom je vaak toch in de flow om die grotere taak aan te pakken.
- Vind je het lastig om gefocust te blijven? Schakel dan je mobiel in vliegtuigmodus, schakel notificaties uit op je computer en zet een koptelefoon op met fijne muziek.
- Stel de hele dag door kleine doelen, zoals: ”Voor de lunch heb ik deze taak af” of ”Vandaag heb ik deze fase van het project afgerond”.
- Neem ieder uur een korte pauze. Deze pauzes heb je nodig om te herstellen van het werk. Zo blijf je fris en houd je het langer vol.
- Tref alle voorbereidingen die nodig zijn om lekker te werken. Ruim je bureau op, zorg dat je alles bij de hand hebt, zet een karaf water neer etc.
- Bedenk hoe lekker je je zult voelen als je die vervelende taak uit de weg hebt geruimd. Je hebt geen zin om hem uit te voeren, maar je hebt wél zin om hem af te hebben. Gebruik die motivatie.
- Neem regelmatig de tijd om te plannen en het overzicht te bewaren. Niet alleen zorg je er zo voor dat je op tijd klaar bent, je voorkomt ook overbodig werk. Bovendien ervaar je een sterker gevoel van controle.
- Schrijf op welke obstakels in je weg liggen. Waarom vind je die taak vervelend? Door duidelijk te maken welke aspecten je tegenhouden, kun je de taak slimmer aanpakken. Misschien vind je het eng om een telefoontje te plegen. Door dit duidelijk te maken voor jezelf kun je jezelf over je angst heen zetten en het project vooruit helpen.
- Hak grote taken in stukjes. Kleine taken zijn veel makkelijker om af te ronden.
- Richt je focus na het plannen op die ene kleine taak. Vergeet het grotere project, en richt al je aandacht op datgene dat je nu moet doen. Kleine taken zijn simpel, grote projecten zijn ingewikkeld.
- Begin maar één keer met elke taak. Neem jezelf voor om een taak direct uit de weg te ruimen als je eraan begint. Is dat niet mogelijk? Werk dan met kleinere taken zodat het wel mogelijk wordt.
- Plan tijdsblokken in om je werk gedaan te krijgen. Periodes van een paar uur waarin je ongestoord kunt werken.
- Schrijf aan het einde van je dag op wat je morgen wilt bereiken.
- Werk aan gebieden die je een gevoel van voldoening geven. Zo beleef je niet alleen meer plezier aan je resultaat, maar bouw je doorgaans ook een leuker leven op.
- Verlam jezelf niet met overmatig gebruik van suiker, vet, cafeïne, alcohol en andere verdovende of stimulerende middelen. Je behaalt op de lange termijn het beste en meest stabiele resultaat als je werkt vanuit je natuurlijke energie.
- Beleef je een intense werkdag? Overweeg dan om tussendoor een kort dutje te doen. Met een dutje van 10-20 minuten fris je je hersenen op, en kun je vervolgens weer net zo productief zijn als je normaal gesproken in de ochtend bent.
Zit je vast en krijg je jezelf niet aan de slag? Probeer een paar van deze technieken om jezelf weer aan het werk te krijgen. Voor je het weet ben je klaar en kun je met een voldaan gevoel lekker uitrusten!
Ontwikkel meer discipline en verminder uitstelgedrag
Yes. Je kunt je discipline opbouwen en je uitstelgedrag verminderen met allerlei technieken en opdrachten. Ik heb deze allemaal gebundeld in onze populaire eCursus Kies Eieren voor je Tijd. Schrijf je direct in!
Reacties
Je artikelen zijn altijd geweldig Jelle. Maar nu is je timing gewoon prachtig, precies als ik mijn taken aan het uitstellen ben door op twitter te kijken, komt dit artikel langs. Dankjewel.
Hoi Jelle,
Ik ben fan van jouw artikels (en je e-boek over uitstelgedrag) en ik vroeg me af het mogelijk was om eens iets van tips te schrijven ivm het werken in het onderwijs? Ik sta van 8 tot 16u voor de klas en dan begint er nog een halve werkdag met voorbereiden, nakijken, knutselen,…zodat de kinderen een krachtige leeromgeving hebben. Toch vind ik dit moeilijk te combineren.
Groetjes,
Ellen
Ik ben per toeval op je website terecht gekomen en inmiddels heb ik je app gedownload. Wat inspirerend! Ik ben je nu al dankbaar voor mijn fijne leven…en dat mooi wat allemaal nog komen gaat. Jelle..bedankt!
Hoi jelle, nu ik het lees zie ik het ineens: Scrum! Dit is Agile methods toegepast op je dagelijkse bezigheden. Wat goed! Dit helpt! thanks