Artikel opslaan

Lekker rustig, dat is het sowieso

In het voorjaar van 2013 bonjourden wij onze televisie de deur uit. Ik schreef er destijds twee artikelen over, waarin duidelijk blijkt hoezeer ik genoot van deze verandering.

Geen getetter op de achtergrond, geen media-hypes, geen niet-nieuwswaardig-nieuws, geen reclameblokken en geen verlamde Billy en Jelle op de bank.

Sinds die tijd is er veel veranderd. Netflix is naar Nederland gekomen, alle zenders hebben een on-demand aanbod en innovaties als de Apple TV en de Chromecast maken een tv abonnement vrijwel overbodig.

Meer mensen dan ooit denken aan het opzeggen van hun tv abonnement. En gelijk hebben ze, want het biedt ontzettend veel voordelen. Hieronder vind je de belangrijkste voordelen zoals ik ze ervaar.

Kom maar op

Reserveer mijn nieuwe boek 🎉

Bestel mijn nieuwe boek Kom maar op nu vooruit en ontvang een exclusieve bonus! 🥳

Wacht niet te lang, de oplage mét bonus is beperkt!

Lees meer en reserveer

1. Je bespaart veel geld

Ja, een tv abonnement kost je meer dan je denkt. Zelf had ik – zoals de meeste mensen – een alles-in-één pakket. Met internet, tv en telefoon – waarbij wij de telefoon niet eens gebruikten.

Zo’n pakket kost al snel € 60,- per maand. Maar het is niet uniek om € 70-90 per maand te betalen voor een uitgebreider pakket met veel opties. Veel mensen hebben daarnaast nog een Netflix abonnement van € 12 en andere streamingdiensten.

Dat maakt een totaal van minimaal € 70-100 per maand. Ofwel € 840-1.200 per jaar. Dat is een hoop geld.

Moderne tv abonnementen komen met een digitaal kastje dat dag en nacht aan blijft staan, wat je energierekening verder noordwaarts stuurt. Samen met het verbruik van de televisie.

Tot slot heeft televisie de neiging om je materialistisch te maken. Wanneer je continu op de hoogte bent van alle nieuwe aanbiedingen, ben je sneller geneigd om ze te kopen. Dat geldt natuurlijk ook voor de folders die door de bus komen (de reden dat wij een nee/nee sticker hebben).

Hoe beter je op de hoogte bent van wat er te koop is, des te lastiger het is om simpelweg tevreden te zijn met je leven zoals het nu is.

Natuurlijk heb je nog steeds internet nodig, maar dat kan een stuk goedkoper. Zelf heb ik momenteel een internet-only abonnement waarvoor zo’n € 30 per maand betaal (€ 360 per jaar plus eenmalige aansluitkosten). Dit is snel genoeg om twee HD video’s tegelijk te stream, te downloaden en twee internetbedrijven te runnen.

Wil je ook overstappen naar een internet-only abonnement zonder tv?

2. Je krijgt je avond terug

In veel huishoudens is tv kijken de standaard avondbesteding. Ik weet dat dat bij ons zo was. Rond etenstijd ging de tv aan, en hij ging uit als we naar bed gingen.

Soms – wanneer ik een concrete activiteit op het programma had staan – ging de tv uit. Bijvoorbeeld wanneer ik wilde werken of lezen. Maar als ik niets beter te doen had, ging hij aan.

Het probleem is niet zozeer dat je iets kijkt. Het probleem is dat de tv uitnodigt tot het kijken van matige programma’s, puur omdat ze toevallig worden aangeboden.

Het maakt je lui. Je hoeft niets te doen. Je zet het ding aan, zapt een beetje en je wordt overladen met matig entertainment. Het is niet slecht genoeg om het af te zetten, maar niet goed genoeg om je echt blij te maken.

Zonder tv abonnement gebeuren er twee dingen:

  1. Een film, serie of programma kijken wordt een zeer bewuste keuze. Je zet het bewust aan. En als het klaar is, is het klaar. Dan maak je opnieuw een keuze over wat je wilt doen.
  2. Iets kijken wordt gewoon één van de vele opties in je avondprogramma. Soms heb je zin om een film te kijken. Soms heb je zin om te schrijven, te mediteren, te sporten of te knutselen.

De activiteit wordt afgebakend. Er is niet langer sprake van een hypnotiserende stroom aan matig entertainment. En wanneer je niet meer standaard tv kijkt, krijg je ineens een heleboel vrije tijd in je schoot geworpen.

Als je tv kijkt van 6 tot 11, dan besteed je 5 uur per dag voor de buis. Dat is 35 uur per week of bijna 11 van de 52 weken per jaar continu tv kijken. In die tijd kun je ruim 300 boeken lezen. Denk je eens in hoe dat je leven zou kunnen veranderen.

3. Je wordt kalmer

Minder reclame, minder flitsende beelden, minder vergelijkingsmateriaal met zogenaamd perfecte en succesvolle mensen. Minder kennis van producten die op de markt komen. Minder kennis van media-hypes die je bang of onrustig maken.

Minder nieuws, minder actualiteitenprogramma’s, minder ’het gesprek van de dag’.

Er is veel meer ruimte om je leven in te richten zoals jij dat wilt. En je ligt niet langer als een zombie voor de bank. Ja gaat dingen doen die je leven beter maken. En je hoofd vullen met zaken die blij maken. Zoals werken richting je dromen, de meest geweldige programma’s kijken, bewegen, mediteren of lezen.

4. Er is genoeg te zien op internet

Sinds we ons tv abonnement hebben doorgeknipt heb ik de beste films, series, programma’s en documentaires in mijn leven gezien. Echt. Wanneer je de bewuste keuze moet maken, maak je betere keuzes.

Ik ben veel beter geworden in het spotten van kwaliteit in films en series. Ik heb super inspirerende kanalen gevonden op YouTube die me aan het denken zetten. En ik geniet meer van de momenten dát ik programma’s kijk.

En in het algemeen consumeer ik media gebaseerd op mijn nieuwsgierigheid. Niet op wat er toevallig op tv komt. Dat is een inspirerende route.

5. Je mist het niet

Geloof me. Een tv abonnement is misbaar. Ja, je mist misschien je favoriete soap. Maar weet je wat: je leven wordt er beter van. Je houdt tijd over en bent minder bezig met problemen die niet eens bestaan.

En ik kan het weten. Want tot mijn grote schaamte moet ik toegeven dat ik héél vroeger GTST keek, samen met Billy. Niet alleen ben ik blij dat ik die ellende niet meer in mijn leven heb (en zeg nou zelf, het is altijd ellende). Ik ben ook verbaasd dat ik nog steeds precies alles kan volgen als ik het een keer voorbij zie komen bij mijn schoonmoeder.

Na een paar weken zonder tv begin je te beseffen hoeveel onzin er eigenlijk op tv te zien is. Hoe commercieel commerciële televisie eigenlijk is. Ineens zie je glashelder in hoe alles erop gericht is om jou te scheiden van je geld. Met reclameblokken, product placement, sponsoring, hypes en slimme samenwerkingen.

Na een periode van vrijheid besef je hoe verslavend tv kijken eigenlijk is. En hoezeer het je brein vult met nutteloosheid, angst en negativiteit.

6. Je hoeft niet te stoppen met kijken

Zoals gezegd is er ontzettend veel te zien. Je hoeft niet elke avond te gaan breien als je de kabel doorknipt. Sterker nog, je zult merken dat de kwaliteit en entertainmentwaarde van de dingen die je kijkt hoger is.

Je hoeft niet eens je tv weg te doen. Wij verkochten onze tv, maar we denken erover om er weer eentje te kopen. Simpelweg omdat een documentaire kijken op je laptop niet bepaald ergonomisch is. En omdat we Heel Holland Bakt willen kijken met vrienden en vers gebak.

En dankzij oplossingen als de Apple TV, de Chromecast of een Smart TV kun je programma’s gewoon direct streamen op je tv.

Maak bijvoorbeeld een profiel aan op YouTube en abonneer je op kanalen waar je blij van wordt (hint). Voor je het weet doet YouTube je geweldige aanbevelingen en hoef je je nooit meer te vervelen.

Je kunt daarnaast de NPO zenders gratis online streamen, voor als je toch een ‘shot’ tv nodig hebt.

7. Je kunt altijd weer terug gaan naar een tv abonnement

En mocht een leven zonder tv abonnement je niet bevallen, dan ga je toch gewoon weer terug? Als je het graag wilt proberen, waarom probeer je het niet gewoon een paar maanden uit? Als het niet bevalt kun je binnen een paar dagen weer aangesloten zijn.

En ondertussen:

  • Bespaar je geld
  • Houd je tijd over
  • Word je kalmer en positiever
  • En ontdek je of een tv-loos leven iets voor jou is.

Er is geen reden om te twijfelen. Als je het wilt, doe het dan. Je verliest er niets mee, je wordt er alleen maar rijker van.

Leven zonder tv – doe je mee?

Wil je ook de kabel doorknippen en ben je op zoek naar een goedkoop internet abonnement? Hieronder kun je de pakketten op jouw adres vergelijken. Zo zijn wij zelf ook ooit overgestapt. Het is snel voor elkaar en het levert je veel geld én vrijheid op.

Of je moet direct een internet-loos experiment willen doen. Dat is pas lekker rustig. ;)

soChicken Gelukstest

Hoe zit jij in je vel? Doe de gelukstest!

Ontdek hoe goed jij in je vel zit. Deze gratis test vertelt je in 2 minuten hoe gelukkig jij bent en welke stappen je kunt zetten om je leven leuker te maken.

Start de test