Artikel opslaan

“I’m so frugal,
you wouldn’t believe it.”

Serena Williams

Zuinig leven heeft veel voordelen

Precies. Een simpeler leven brengt niet alleen rust en vrije tijd. Het brengt in potentie ook financiële vrijheid met zich mee.

Door slim met mijn geld om te gaan houd ik ieder jaar een heleboel geld over. Geld dat ik kan gebruiken op manieren die mijn leven echt leuker maken.

Ben je benieuwd op welke manieren ik geld bespaar? Hier vind je de 11 dingen die ik doe.

Ben je klaar voor een positieve spiraal?

Ik leer je de snelle & moeiteloze weg naar een positief leven dat overloopt van blijdschap, rust, balans & betekenis. 🎉

In het Broednest volg je onbeperkt tientallen praktische compacte cursussen. Al meer dan 13 duizend mensen gingen je voor!

Probeer nu GRATIS

1. Ik heb mijn inkomen losgekoppeld van mijn uitgaven

Dit idee is ontzettend krachtig. Het betekent dat mijn uitgaven niet automatisch toenemen wanneer mijn inkomen toeneemt.

Dit wordt ook wel lifestyle inflation genoemd. Deze meeste mensen geven meer geld uit zodra ze meer geld verdienen – waardoor ze uiteindelijk een iets luxer leven leiden. Vervolgens wennen ze aan deze levensstijl, en zitten ze vast aan dat hogere inkomen.

Dit idee – het loskoppelen van je inkomen en uitgaven – is fundamenteel als je geld wilt besparen én je vrijheid wilt behouden. Het houdt in dat je altijd beneden je ‘stand’ leeft. Dat je minder uitgeeft dan je verdient.

Wat ik heb gedaan is heel eenvoudig en logisch. Ik dacht na over hoe een simpel en goed leven er voor mij uit zou zien. En vervolgens zocht ik uit wat dit me zou kosten.

Wanneer ik dan besluit om meer geld uit te geven is dat een weloverwogen keuze die goed past binnen het budget, en geen automatisch gevolg.

2. Ik heb een heleboel dure dingen geschrapt

Je weet vast hoe ik in 2013 mijn televisie abonnement de deur uit bonjourde. Het was destijds controversieel – nu is het heel normaal. Deze beslissing heeft me de afgelopen jaren bijna €7.500 bespaard en tegelijkertijd mijn levenskwaliteit verhoogd.

Ik doe soms ook vier jaar met mijn iPhone, twee jaar langer dan mijn abonnement. Ik stop er dan een sim-only abonnement in bespaarde vanaf dat moment bijna €30 per maand (€720 per jaar).

Ik heb nauwelijks abonnementen, loterijen of andere onnodige vaste lasten. Ik schrapte veel overbodige kosten uit mijn leven zodat er meer overbleef voor dingen die ik belangrijker vind.

3. Ik heb een spaarbuffer opgebouwd

Doordat ik al jaren beneden mijn stand leef was het mogelijk om te sparen. En doordat ik heb gespaard kan ik geld besparen. Bijvoorbeeld omdat ik bepaalde verzekeringen niet nodig heb.

Het is niet nodig om een peperdure smartphone verzekering te nemen, want ik weet dat ik een nieuwe telefoon kan kopen mocht het nodig zijn.

Maar er is ook een psychologisch effect dat me veel geld helpt besparen. Als ik toffe producten zie dan weet ik dat ik het kan kopen als ik wil. En dat besef haalt een stuk van de magie weg. Waar ik vroeger heel erg kon verlangen naar gadgets die ik (nog) niet kon betalen, weet ik dat ik ze nu kan kopen wanneer ik wil.

En dat besef neemt een groot deel van het verlangen weg.

4. Ik kies elk jaar de beste zorgverzekering

De zorgverzekering is een enorme maandelijkse kostenpost. En door hier heel bewust mee om te gaan bespaar ik een heleboel geld.

Vroeger bleef ik jarenlang lid bij dezelfde zorgverzekeraar. Maar tegenwoordig shop ik regelmatig rond om te besparen..

Ook hier helpt het me om een spaarbuffer te hebben, omdat ik een hoger eigen risico kan instellen zodat de maandpremie lager wordt. Dit is natuurlijk persoonlijk, omdat ik zelf weinig gebruik maak van de zorg.

5. Ik loop 1-2 keer per jaar door deze checklist

Ik ben gek op checklists. En ik heb deze bespaar checklist voor mezelf gemaakt waar ik jaarlijks doorheen loop, meestal aan het einde van het jaar omdat ik dan ook meteen een nieuwe zorgverzekering selecteer.

Ik vergelijk de vaste lasten waar ik niet onderuit kan, en check of ik nog de beste aanbieding voor mijn situatie heb.

Soms zijn de prijzen verhoogd, en blijf ik zitten waar ik zit. En soms zijn de prijzen verlaagd of is er een beter aanbod. En dan stap ik even over. Dit kost een paar minuten, en scheelt me soms een paar tientjes per maand!

6. Ik kies voor minder maar betere producten

De afgelopen jaren ben ik flink bezig geweest met ontspullen. Ik heb echt niet meer zoveel overbodige spullen. Maar wanneer spullen aan vervanging toe zijn, of wanneer ik iets nieuws koop, hecht ik nu veel meer waarde aan kwaliteit.

Hierdoor kan ik mezelf omringen met spullen die lang meegaan, een hoog gebruiksplezier hebben en goedkoper in het onderhoud zijn. Dat verbetert niet alleen mijn levenskwaliteit – het helpt me ook geld besparen.

Zo hebben Billy en ik een tijdje terug voor het eerst in ons leven een duurder matras gekocht, een uitgave waar ik elke ochtend dankbaar voor ben!

7. Ik neem de moeite om oude spullen te verkopen

Ik ken veel mensen die hun oude smartphones, tablets, camera’s en laptops ergens in een kast bewaren of andere waardevolle spullen laten verstoffen op zolder.

Ik ben niet zo’n persoon. Ik houd niet van overbodige spullen. Als ik waardevolle spullen heb die anderen nog plezier kunnen brengen, probeer ik het altijd even te verkopen via Marktplaats.

Zo blijft mijn huis lekker opgeruimd, worden de spullen gebruikt en haal ik een deel van de waarde terug uit het product.

8. Ik investeer in slimme geldbesparingen

Al jaren geleden legde ik zonnepanelen op mijn dak. Samen met een investering in zuinige apparatuur en LED verlichting heb ik die uitgave inmiddels al dubbel en dwars terugverdiend.

Dit geldt ook voor de investering om ons nieuwe huis energie-neutraal te maken. Dit zijn maatregelen die één keer geld kosten, waarna ze eindeloos geld besparen zonder moeite.

Ik gebruikte mijn besparingen op andere gebieden als een hefboom om in de toekomst nóg meer te besparen. Want zonnepanelen zijn niet goedkoop, maar op de lange termijn is het goedkoper om ze wél te hebben.

9. Ik vermijd impulsaankopen

Ik koop bijna nooit dure dingen zonder er eerst goed over na te denken. Ik neem mijn tijd om me in te lezen, te vergelijken en de verschillende opties af te wegen.

Ik heb bijvoorbeeld ook de regel aangenomen dat ik alle kleding eerst pas voordat ik het koop. En dat ik er echt blij van moet worden en het me echt goed moet staan en de potentie heeft om een ‘favoriet’ kledingstuk te worden. Vroeger kocht ik meer kleding en droeg ik er maar een fractie van. Nu koop ik weinig kleding, en draag ik alles wat ik koop met veel plezier.

Om deze reden doe ik vrijwel nooit impuls aankopen. De meeste aankopen zijn weloverwogen, waardoor ze me helpen om mijn leven beter te maken.

10. Ik loste de hypotheek versneld af

Omdat zowel Billy als ik al jaren beneden onze stand leven is het ons gelukt om de hypotheek op ons vorige huis versneld af te lossen. Veel sneller dan ik voor mogelijk had gehouden eerlijk gezegd. Aan de ene kant natuurlijk omdat ons inkomen omhoog ging. Maar voornamelijk omdat we ervoor kozen onze levensstijl sober genoeg te houden om extra aflossingen te kunnen doen elk jaar.

Jarenlang hebben we ons best gedaan om zoveel mogelijk af te lossen, en begin 2017 is het gelukt de laatste aflossing te doen. Dit was een belangrijke mijlpaal omdat dit onze grootste kostenbesparing was. Ja, het kostte wat – maar onze woonlasten werden een heel stuk lager. En dat geeft ruimte om opnieuw geld apart te zetten om verder te bouwen.

Daarbij moet ik zeggen dat onze rente niet mals was, plus een risico opslag omdat ik voor mezelf werk. Dus voor ons was het een flinke besparing, maar het voordeel verschilt natuurlijk per persoon.

Op ons nieuwe huis hebben we overigens wél weer een hypotheek. Maar omdat de rente (nu nog) zo laag is, lossen we deze minder snel af.

11. Ik werkte aan mijn tevredenheid

Het is misschien een beetje raar als ik het zo zeg, maar ik denk dat het waar is: mediteren helpt me geld besparen. Hoe dat werkt? Simpel: mediteren doet me inzien dat er maar weinig dingen in het leven belangrijk zijn.

Deze dingen zijn dat zeker niet:

 • Er rijk uitzien.
 • Proberen zingeving te halen uit spullen.
 • M’n best doen om mooiere spullen te hebben dan anderen.
 • Overbodige luxe en comfort waardoor ik verwend en lui word.
 • Zo groot mogelijk wonen.
 • Indruk maken op anderen met mijn bezittingen of mijn kleding.
 • Etc.

De dingen die voor mij echt belangrijk zijn kosten weinig tot geen geld:

 • Mijn relaties met mijn gezin, familie en vrienden verbeteren.
 • Mijn best doen om een goed persoon te zijn.
 • Mezelf ontwikkelen zodat ik vrijer en blijer word.
 • Gezond en fit zijn.
 • Waarde toevoegen op een manier die bij mij past.

Het is niet voor niets dat zoveel oude tradities en talloze wijze mensen spreken over het loslaten van bezittingen. Als je vooruit wilt komen in je persoonlijke groei, zijn veel ‘verleidingen’ die je met geld kunt kopen vooral afleidingen.

Dat wil niet zeggen dat je geen comfort, plezier of spullen mag hebben. Je mag doen wat je wilt. Het wil vooral zeggen dat het heel waardevol is om te onderzoeken waarom je zoekt naar die luxe. En hoe beter je ernaar kijkt, des te sterker je beseft dat je veel minder nodig hebt dan je denkt.

Dat besef hoef je vervolgens niet in het extreme te trekken. Dat doe ik ook niet. Ik woon in een normaal huis en heb een fijn leven. Maar ik realiseer me elke dag dat ik nu al veel meer heb dan ik nodig heb, dus ik hoef niet nog meer spullen, luxe en diensten te hebben om me goed te voelen.

En dat besef bespaart geld. Ik ben niet perfect, en soms geef ik geld uit aan overbodige dingen die mijn leven niet beter maken (zoals eten bestellen wanneer ik te lui ben om te koken). Maar ik houd wel geld over. En dat geld kan ik vervolgens aan het werk zetten, zodat ik later ooit de vrijheid heb om te stoppen met werken.

Fijn, want als je voor jezelf werkt bouw je niet automatisch een pensioen op.

Geld besparen maakt je vrijer

Ja – en als je het slim aanpakt krijg je al snel een sneeuwbal effect. Doe wat je kunt doen in jouw situatie, en gebruik je besparingen om te sparen. Met je spaargeld kun je je lasten verlagen door zelf risico te dragen of te investeren in geldbesparingen.

Vraag jezelf af hoe je een goed leven kunt hebben met minder geld. En werk stap voor stap aan het bouwen van dit leven. In het Broednest vind je diverse hulpmiddelen om geld te besparen, zoals een actieplan voor financiële onafhankelijkheid en onderstaande cursus.

Bouw een goed leven met je geld

Geldstress oplossen met de stuwdamtheorie Bundel

Op welke manier kun je je geld het beste beheren om je levenskwaliteit te ondersteunen? In deze Bundel zoeken we het uit.

Ontdek de kracht van de stuwdamtheorie en leer over de magie van het ontkoppelen van je inkomen. Verander je band met geld en gebruik het om je levenskwaliteit te vergroten in kleine, praktische stappen.

Reken af met geldzorgen, zodat je je aandacht kunt richten op zaken die je wel blij maken.

Gratis deelnemen aan cursus

Deze cursus ontving een gemiddelde waardering van 9,2 door duizenden deelnemers.

soChicken Gelukstest

Hoe zit jij in je vel? Doe de gelukstest!

Ontdek hoe goed jij in je vel zit. Deze gratis test vertelt je in 2 minuten hoe gelukkig jij bent en welke stappen je kunt zetten om je leven leuker te maken.

Start de test