Artikel opslaan

Blijf vertrouwen in de toekomst

Een tijdje geleden schreef ik over omgaan met verlies. Ik vertelde hoe je na een groot verlies het gevoel kunt hebben dat je wereld instort. Je voelt je incompleet.

Dat gevoel is overweldigend. Je kunt er niet zomaar overheen stappen.

Je moet je wereld weer opnieuw opbouwen – en een manier vinden om het verlies op een betekenisvolle manier met je mee te dragen in een nieuw leven.

Als het verlies nog vers is, dan lijkt dit onmogelijk. Toch mag je erop vertrouwen dat er een dag komt waarop ook voor jou de zon weer gaat schijnen. Rouw is een proces. Je gaat erdoorheen en je komt er weer uit.

Kom maar op

Reserveer mijn nieuwe boek 🎉

Bestel mijn nieuwe boek Kom maar op nu vooruit en ontvang een exclusieve bonus! 🥳

Wacht niet te lang, de oplage mét bonus is beperkt!

Lees meer en reserveer

Zoek de zonnestralen in je leven

In het vorige artikel vertelde ik ook over de vier taken die helpen tijdens het rouwproces. Nadat je het verlies en de bijbehorende emoties hebt geaccepteerd, kun je stap voor stap wennen aan een nieuw leven.

Een leven dat in veel opzichten lijkt op je oude leven, maar toch ingrijpend is veranderd.

Zelf vond ik in het begin de ochtenden het zwaarst. Opstaan en aan een nieuwe dag beginnen, leek me zinloos.

Toch sleepte ik mezelf elke morgen van mijn bed naar de douche. Als ik dan eenmaal een beetje op gang was, dan werd dat zware gevoel vanzelf minder.

Wat niet betekende dat de grijze wolken meteen vertrokken waren. Die bleven nog een tijdje, maar heel af en toe zag ik weer een zonnestraal. Na een mooie wandeling, een afspraak met vrienden of als ik stilstond bij de dingen die ik nog wel had.

Probeer te ontdekken wat jouw zonnestraaltjes zijn in deze donkere periode. Waar ben je dankbaar voor? Wanneer voel je je iets lichter?

Geluk en verdriet kunnen naast elkaar bestaan

Die zonnestralen of geluksmomentjes kunnen – zeker in het begin – heel dubbel voelen. Alsof je degene die je hebt verloren, verraadt door blij te zijn.

Dit is heel normaal. Het verdriet verbindt je met je verlies. Als je dat verdriet loslaat, dan lijkt het alsof je de verbinding verbreekt.

Dit is onzin. Jullie band bestaat uit meer dan verdriet. Sterker nog, je doet jullie relatie tekort als je die laat definiëren door alleen het verdriet van het einde.

Bovendien kunnen geluk en verdriet naast elkaar bestaan. Je kunt gelukkig zijn door bijvoorbeeld een nieuwe liefde en tegelijkertijd nog steeds rouwen om het verlies van een oude liefde. Dit is echt niet raar.

Uiteindelijk zijn het twee kanten van dezelfde medaille: liefde. En liefde is nooit verkeerd.

Ga niet krampachtig op zoek naar geluk

Het kan ook zijn dat je juist wilt vluchten van je verdriet door krampachtig op zoek te gaan naar geluk en plezier. Je verdooft jezelf met bijvoorbeeld alcohol, feesten, seks of gamen.

Dit is een doodlopende weg. Het lijkt even te helpen, maar uiteindelijk leidt het tot meer verdriet in plaats van nieuw geluk.

Zoek liever naar een balans waarbij je steeds een klein stukje van het verdriet oppakt om het te verwerken – terwijl je jezelf ondertussen met beide benen op de grond houdt. Zo voorkom je dat je verdrinkt in de pijn.

Met beide benen op de grond blijven tijdens een rouwproces doe je zo:

  • Een vast dag- en weekritme aanhouden.
  • In het nu leven en niet de hele tijd bezig zijn met het verleden of de toekomst. Meditatie kan hierbij helpen.
  • Leuke dingen doen zonder jezelf te verdoven. Drink gerust een drankje of ga gamen met vrienden, maar stel wel een limiet.
  • In beweging blijven. Ga sporten, fietsen of wandelen.
  • Je leven zin geven door iets voor een ander te doen, een sponsoractie te organiseren, voorlichting te geven of bijvoorbeeld spullen te doneren.
  • Je verdriet verwerken door middel van creativiteit. Denk aan: tekenen, schilderen, schrijven, dansen, muziek maken, houtbewerken of knutselen.

Je verlies meenemen en de pijn achterlaten

Toen ik mijn hond net was verloren, kon ik niet naar foto’s of filmpjes van hem kijken zonder in tranen uit te barsten. Nu geven ze me juist troost en laten ze me glimlachen. Ze herinneren me aan de fijne tijd die we samen hadden en de leuke dingen die we deden.

Het verlies is onderdeel van mijn levensverhaal geworden. Net als de tijd die we samen hadden. Zijn verhaal is helaas afgesloten, maar dat van mij nog niet. Ik heb nog hoofdstukken te schrijven en avonturen te beleven.

Dit realiseerde ik mij nóg meer toen ik op een spannende medische uitslag moest wachten. Ik wil niet alleen bestaan, maar echt leven.

Dat lukt alleen als je de pijn kunt achterlaten, terwijl je tegelijkertijd je verlies met je meeneemt. Niet op een manier die je leven zwaarder maakt, maar op een manier die je leven rijker maakt. Put er kracht uit om je eigen dromen waar te maken en het geluk terug te vinden.

Gelukkig was mijn medische uitslag goed en kon ik weer vooruitkijken en het leven omarmen.

Dit betekent niet dat ik nu elke ochtend fluitend de gordijnen opentrek. Maar het verlies is onderdeel van mij geworden, zonder dat ik het krampachtig vasthoud.

Ik kan weer gelukkig zijn en dat geldt ook voor jou.

Echt geluk vinden in jezelf

Geluk vinden in jezelf Bundel

Hoe kun je gelukkig zijn, zelfs als het leven niet loopt zoals je wilt? Door je geluk los te koppelen van de externe wereld en geluk te vinden in jezelf.

Wil je je vaker gelukkig voelen met minder moeite? In deze Bundel bespreken we vijf vaardigheden die je kunt inzetten om geluk te vinden in jezelf.

Gebruik deze Bundel om geluk te cultiveren in een moeilijke periode, of om je bestaande geluksgevoel sterker te funderen.

Gratis deelnemen aan cursus

Deze cursus ontving een gemiddelde waardering van 9,5 door duizenden deelnemers.

soChicken Gelukstest

Hoe zit jij in je vel? Doe de gelukstest!

Ontdek hoe goed jij in je vel zit. Deze gratis test vertelt je in 2 minuten hoe gelukkig jij bent en welke stappen je kunt zetten om je leven leuker te maken.

Start de test