Gezond afvallen zonder dieet – geen pillen en apparaten
Goed en blijvend afvallen lukt alleen met gezond verstand en geduld. We willen niet beweren dat er nóóit een wondermiddel op de markt zal komen waarmee je moeiteloos zult afvallen. Het zal komen, het is slechts een kwestie van tijd. Op dit moment is het er echter nog niet. Dus tot het wondermiddel bij de Kruidvat te koop is zul je het moeten doen met deze natuurlijke basics van gezond afvallen.
1. Minder suiker en vet eten
Deze houden we kort als je het niet erg vindt. Van te veel eten word je dik, dus eet minder. Let hierbij ook vooral op het binnenkrijgen van minder suiker en minder (verzadigd) vet. Als je meer energie binnenkrijgt dan je nodig hebt wordt dit opgeslagen als vet.
2. Meer energie verbranden
Alle energie die je niet direct verbrandt wordt opgeslagen als vet. Zodra je meer gaat bewegen zul je meer energie verbranden. In de eerste instantie verbrand je een voorraad koolhydraten. Dit kun je vergelijken met aanmaakhoutjes in de open haard. Ze branden hard, maar voor korte duur.
Als je koolhydraten op zijn (na ca. 30 minuten bewegen) start je lichaam met het verbranden van vet. Hier haal je meer energie uit. Bovendien is het deze verbranding waarvan je afvalt. Vergelijk vet met gloeiende haardblokken, ze leveren veel energie voor een lange duur.
3. Kies voor voeding die dicht bij de natuur staat
Hiermee bedoelen we dat je zoveel mogelijk voor onbewerkt voedsel kiest. Het meest onbewerkte voedsel is biologische groente. Een voorbeeld van heel erg bewerkt voedsel is een zak snoep met kleurstoffen, smaakstoffen en conserveermiddelen.
Aan bewerkt voedsel worden niet-natuurlijke additieven toegevoegd om het lekkerder, beter houdbaar of mooier te maken. Hoewel bewerkt voedsel vaak lekker is, is het vaak minder gezond.
Hoe pas je dit praktisch toe? Kijk in de supermarkt op het etiket van het product naar het aantal ingrediënten. Bevat een product erg veel ingrediënten die je bovendien niet kunt uitspreken? Dan is het waarschijnlijk flink bewerkt.
4. Zorg voor balans
Raadpleeg ons artikel hoe je gezond en snel een paar kilo kunt afvallen. Je leest er hoe je er voor kunt zorgen dat je lichaam in balans is met de voeding die je eet. Je lichaam heeft van alles wat nodig, probeer dus veel te variëren.
Om een voorbeeld te geven: elke groente heeft specifieke eigenschappen. De één is rijk aan anti-oxidanten, de ander aan vitamine C en weer een ander aan vezels. Je hebt het allemaal nodig, dus eet het liefst een beetje van alles.
5. Geniet van iedere hap
Ontwikkel jezelf tot een fijnproever. Het is leuk om eten goed te proeven, om de smaak echt tot je door te laten dringen. Door dit te doen zul je na een tijdje ontdekken dat die lekkere BigMac een stuk ‘leger’ van smaak is dan bijvoorbeeld verse broccoli.
Door de smaak van alles wat je eet te proberen waarderen zul je meer genieten van eten. Proef eens iets dat je vies vindt. Laat de smaak op je inwerken, waarom vind je het vies? Kun je het proberen lekker te vinden door bijvoorbeeld de bittere smaak te waarderen?
6. Koppel je emotioneel los van eten
In de kern eet je om te overleven. Als je wilt afvallen is het belangrijk om eten ook zo te bekijken. Je moet je lichaam voeden en gezond houden. Probeer je emotioneel los te koppelen. Eet niet om jezelf te troosten, eet niet uit gewoonte. Eet alleen als je lichaam duidelijk roept ‘Ik heb honger!’.
Gezond eten en afvallen is simpel 🥑
Wil je meer tips en inspiratie om gezonder te eten? Schrijf je dan in voor mijn online cursus blei lijf.
Deze cursus helpt je gezond eten leuk, makkelijk en moeiteloos te maken. In kleine stappen, met slimme hacks en nieuwe gewoontes. Zo wordt gezond eten steeds makkelijker! 😁
Word slanker, gezonder, fitter en blijer met je lijf. Met blei lijf lukt het je wél om die Tony chocoladerepen te laten liggen en te kiezen voor gezond en lekker eten.
Reacties
Als je je emotioneel loskoppelt van eten dan kun je ook niet genieten van iedere hap. Kort gezegd: waardeer voedsel voor wat het is, maar koppel geen emoties die in de verste verte niet met eten te maken hebben met je dagelijkste maaltijden.
beste mensen ,ik pas een handzaam boekje gevonden dat heet :Wat zit er in uw eten
Daar staan alle e stoffen en smaakversterkers in vermeld en wat het met je doet .
groen is niet echt schadelijk voor oranje moet je oppassen en rood moet je echt vermijden.
dit boekje is echt een aanrader ,omdat we produkten met moeilijke namen en zulke kleine lettertjes niet kunnen lezen of begrijpen ,dus kopen we het te makkelijk ,met dit boekje bij de hand en een vergrootglas ,ga je echt heel anders eten!
Nog even toevoegen: ‘ik kies bewust’ logo zegt helemaal niets over de hoeveelheid e-nummers, zoetstoffen e.d. Alleen over de hoeveelheid verzadigd vet, suiker (alle zoetstoffen zijn dan blijkbaar wel ok, ben ik het zef niet mee eens…), zout en calorieen die je binnen krijgt. Het is dus nog steeds niet zomaar ‘goed’. Zeker het blauwe logo niet. Zijn bijvoorbeeld nog steeds snacks e.d.
Zoals mijn moeder vroeger al zei: “Als die spullen op TV echt zouden werken, dan was er geen overgewichtprobleem meer in Amerika”