Artikel opslaan

Gezond afvallen zonder dieet – geen pillen en apparaten

Goed en blijvend afvallen lukt alleen met gezond verstand en geduld. We willen niet beweren dat er nóóit een wondermiddel op de markt zal komen waarmee je moeiteloos zult afvallen. Het zal komen, het is slechts een kwestie van tijd. Op dit moment is het er echter nog niet. Dus tot het wondermiddel bij de Kruidvat te koop is zul je het moeten doen met deze natuurlijke basics van gezond afvallen.

Ben je klaar voor een positieve spiraal?

Ik leer je de snelle & moeiteloze weg naar een positief leven dat overloopt van blijdschap, rust, balans & betekenis. 🎉

In het Broednest volg je onbeperkt tientallen praktische compacte cursussen. Al meer dan 11 duizend mensen gingen je voor!

Probeer nu GRATIS

1. Minder suiker en vet eten

Deze houden we kort als je het niet erg vindt. Van te veel eten word je dik, dus eet minder. Let hierbij ook vooral op het binnenkrijgen van minder suiker en minder (verzadigd) vet. Als je meer energie binnenkrijgt dan je nodig hebt wordt dit opgeslagen als vet.

2. Meer energie verbranden

Alle energie die je niet direct verbrandt wordt opgeslagen als vet. Zodra je meer gaat bewegen zul je meer energie verbranden. In de eerste instantie verbrand je een voorraad koolhydraten. Dit kun je vergelijken met aanmaakhoutjes in de open haard. Ze branden hard, maar voor korte duur.

Als je koolhydraten op zijn (na ca. 30 minuten bewegen) start je lichaam met het verbranden van vet. Hier haal je meer energie uit. Bovendien is het deze verbranding waarvan je afvalt. Vergelijk vet met gloeiende haardblokken, ze leveren veel energie voor een lange duur.

3. Kies voor voeding die dicht bij de natuur staat

Hiermee bedoelen we dat je zoveel mogelijk voor onbewerkt voedsel kiest. Het meest onbewerkte voedsel is biologische groente. Een voorbeeld van heel erg bewerkt voedsel is een zak snoep met kleurstoffen, smaakstoffen en conserveermiddelen.

Aan bewerkt voedsel worden niet-natuurlijke additieven toegevoegd om het lekkerder, beter houdbaar of mooier te maken. Hoewel bewerkt voedsel vaak lekker is, is het vaak minder gezond.

Hoe pas je dit praktisch toe? Kijk in de supermarkt op het etiket van het product naar het aantal ingrediënten. Bevat een product erg veel ingrediënten die je bovendien niet kunt uitspreken? Dan is het waarschijnlijk flink bewerkt.

4. Zorg voor balans

Raadpleeg ons artikel hoe je gezond en snel een paar kilo kunt afvallen. Je leest er hoe je er voor kunt zorgen dat je lichaam in balans is met de voeding die je eet. Je lichaam heeft van alles wat nodig, probeer dus veel te variëren.

Om een voorbeeld te geven: elke groente heeft specifieke eigenschappen. De één is rijk aan anti-oxidanten, de ander aan vitamine C en weer een ander aan vezels. Je hebt het allemaal nodig, dus eet het liefst een beetje van alles.

5. Geniet van iedere hap

Ontwikkel jezelf tot een fijnproever. Het is leuk om eten goed te proeven, om de smaak echt tot je door te laten dringen. Door dit te doen zul je na een tijdje ontdekken dat die lekkere BigMac een stuk ‘leger’ van smaak is dan bijvoorbeeld verse broccoli.

Door de smaak van alles wat je eet te proberen waarderen zul je meer genieten van eten. Proef eens iets dat je vies vindt. Laat de smaak op je inwerken, waarom vind je het vies? Kun je het proberen lekker te vinden door bijvoorbeeld de bittere smaak te waarderen?

6. Koppel je emotioneel los van eten

In de kern eet je om te overleven. Als je wilt afvallen is het belangrijk om eten ook zo te bekijken. Je moet je lichaam voeden en gezond houden. Probeer je emotioneel los te koppelen. Eet niet om jezelf te troosten, eet niet uit gewoonte. Eet alleen als je lichaam duidelijk roept ‘Ik heb honger!’.

Gezond eten en afvallen is simpel 🥑

Gezond eten en afvallen cursusWil je meer tips en inspiratie om gezonder te eten? Schrijf je dan in voor mijn online cursus blei lijf.

Deze cursus helpt je gezond eten leuk, makkelijk en moeiteloos te maken. In kleine stappen, met slimme hacks en nieuwe gewoontes. Zo wordt gezond eten steeds makkelijker! 😁

Word slanker, gezonder, fitter en blijer met je lijf. Met blei lijf lukt het je wél om die Tony chocoladerepen te laten liggen en te kiezen voor gezond en lekker eten.

Lees meer over blei lijf en schrijf je direct in…

soChicken Gelukstest

Hoe zit jij in je vel? Doe de gelukstest!

Ontdek hoe goed jij in je vel zit. Deze gratis test vertelt je in 2 minuten hoe gelukkig jij bent en welke stappen je kunt zetten om je leven leuker te maken.

Start de test