Eten zonder suiker
De toegenomen consumptie van suiker is één van de grootste oorzaken van westerse ziektes die tegenwoordig epidemische vormen aannemen, zoals obesitas, diabetes en kanker. Door minder suiker te eten kun je je gezondheid beschermen en bovendien je levenskwaliteit verhogen.
Geraffineerde suiker is een product dat niet in de natuur voorkomt, maar wat tegenwoordig wel met grote hoeveelheden in onze voeding wordt gebruikt. Wanneer suiker wordt onttrokken uit een natuurlijke bron (zoals suikerbiet) dan wordt het ontdaan van alle natuurlijke gezonde stoffen (vezels, vitaminen, mineralen) zodat alleen de suiker overblijft.
De vezels en vetten in voeding zorgen voor een gereguleerde opname van suiker in je lichaam, geraffineerde suiker wordt juist razendsnel verwerkt.
Je lichaam weet niet goed hoe het met geraffineerde suiker moet omgaan, waardoor er allerlei problemen ontstaan. Op de lange termijn kan overmatige consumptie van suiker leiden tot moeheid, infecties (zoals candida) en zelfs de eerder genoemde ziektes. Maar zoals altijd heb je een keuze. Jij kunt kiezen voor minder suiker, en wij hebben tips voor je!
Bekijk hieronder mijn video over suikerverslaving. Vind je deze video’s leuk? Abonneer je dan op mijn YouTube kanaal.
1. Laat je niet misleiden: lees de etiketten
Suiker komt met vele namen. Voor je lichaam is het echter altijd even giftig. Wil je eten zonder suiker? Wanneer je producten eet die in een fabriek worden geproduceerd is het belangrijk om op je hoede te blijven.
Bekijk altijd het etiket. De ingrediëntenlijst is gesorteerd op hoeveelheid. Het eerste ingrediënt op de lijst is automatisch het meest aanwezig in het product. Wanneer je ziet dat suiker één van de top 3 ingrediënten is, dan weet je dat het in grote hoeveelheden aanwezig is.
Let er daarbij op dat je zelden het woord ‘suiker’ zult aantreffen op een etiket. Fabrikanten gebruiken tientallen ‘schuilnamen’ die allemaal op hetzelfde neerkomen: geraffineerde suiker.
Hieronder vind je een aantal veel voorkomende varianten van suiker:
- Suiker
- Dextrose
- Basterdsuiker
- Glucose-fructosestroop
- Fructose
- Fructosestroop
- Bruine suiker
- Glucosestroop
- Siroop
- Invertsuiker
- Kristalsuiker
- Melasse
- Rietsuiker
- Etc.
Laat je informeren door de verpakking als wilt eten zonder suiker. Zo zul je al snel tot de conclusie komen dat je ‘gezonde’ ontbijt met krokante muesli rijk is aan suiker.
Wil je geraffineerde suiker uit je ontbijt bannen? Stap dan over op muesli of havermoutpap en voeg zelf vers fruit toe. Ja, fruit is zoet en bevat suiker, maar omdat je de suiker in zijn originele vorm eet is het een stuk minder schadelijk dan die zoete cruesli.
2. Kook zelf met verse producten
Wanneer je zelf kookt weet je precies wat er in je eten gaat, en dat is belangrijk als je wilt eten zonder suiker. Maak je eigen sauzen, je eigen salade dressings en je eigen soepen. Kant-en-klaar maaltijden zitten vol met suiker (en zout, additieven en conserveringsmiddelen). Als jij geen suiker in je tomatensoep stopt dan weet je zeker dat het er niet in zit!
3. Drink koffie en thee zonder suiker
Ben je gewend aan suiker in je koffie en thee? Probeer jezelf dan langzaam te laten wennen aan minder zoetheid door de hoeveelheid suiker rustig af te bouwen. Kun je echt niet zonder zoetigheid in je koffie en thee? Schakel dan over op een gezonde zoetstof (zie tip 5).
4. Stop met het drinken van frisdrank en supermarkt vruchtensappen
Frisdrank is lekker, maar niet goed voor je lichaam. Dat geldt ook voor sapjes als Dubbelfrisss en zogenaamde ‘natuurlijke’ vruchtensappen in pak.
Gebruik deze dranken niet als je standaard drankje maar gebruik ze als de uitzondering. Drink liever water, bruisend water, groene thee en koffie.
5. Laat je niet verleiden tot allerlei suiker alternatieven
Zoetstoffen zijn extracten met een zoete smaak, zonder de negatieve effecten van suiker. Er zijn verschillende zoetstoffen op de markt, maar er zijn maar weinig zoetstoffen die gezond genoemd kunnen worden. Veel zoetstoffen zijn mogelijk zelfs bijzonder schadelijk voor je lichaam.
Zoetstoffen die worden toegevoegd aan light producten zoals frisdrank en suikervrije fruityoghurt zijn mogelijk schadelijk voor je lichaam (zoals aspartaam en sacharine). Het zijn chemische additieven die je volgens veel onderzoekers nog verder van huis brengen. Een gezond natuurlijk alternatief op suiker is stevia.
Een extract dat wordt gemaakt van de stevia plant (overigens ook te koop bij winkels als Intratuin). Stevia kan gebruikt worden in je koffie of thee, en ook in gerechten en bakproducten. Stevia heeft echter wel een bittere nasmaak.
Een ander natuurlijk alternatief is honing. Koudgeslingerde natuurlijke honing (verkrijgbaar in natuurvoeding winkels als de Tuinen) bevat veel gezonde stoffen. Dat betekent echter niet dat je honing onbeperkt kunt eten. Het is gezonder dan suiker, maar het is nog steeds rijk aan suiker. Gebruik het dus met mate! Dat geldt ook voor agave-siroop en ahorn-siroop.
Als je wilt eten zonder suiker, werk dan met heel fruit. Verwerk bijvoorbeeld banaan in je baksels of dadels, in plaats van suiker. Of zoet je toetje met rood fruit (eventueel uit de vriezer). Lekker zoet en een stuk gezonder.
6. Vermijd suiker als comfort-food
Hoe minder suiker je binnen krijgt, des te minder drang naar suiker je krijgt. Zit je even niet lekker in je vel? Probeer dan niet naar suikerhoudende producten te grijpen. Het is zo verleidelijk om lekker een bak ijs naar binnen te werken. Bedenk echter dat die bak ijs je alleen maar verder van huis zal brengen.
Hoe meer suiker je eet, des te meer suiker je lichaam wil hebben. Ga dus liever aan de slag met groenten en fruit. Maak gezonde snacks voor jezelf, zoals groente met humus dip of een verse fruit salade.
7. Niet persen maar blenden
Wil je vers fruit drinken? Grijp dan niet standaard naar de juicer, maar doe je best om het fruit zo volledig mogelijk binnen te krijgen. Dit kun je doen door smoothies te maken.
In een glas appelsap zitten al snel vier appels verwerkt. Lekker, maar vier appels zou je normaal gesproken nooit kunnen eten. Je krijgt dus de suiker uit vier appels binnen, zonder de voedzaamheid die de appels je te bieden hebben. Normaal gesproken zou je vier appels nooit wegkrijgen!
Wanneer je smoothies maakt krijg je de volledige vrucht binnen, inclusief alle goede vezels en andere voedingsstoffen. Wil je het nóg gezonder maken? Maak dan groene smoothies!
8. Nóg minder suiker eten!
Snelle koolhydraten die je vindt in brood, pasta, gekookte aardappelen, chips, rijst en vergelijkbare producten, zijn als suiker voor je lichaam. De koolhydraten zijn zo makkelijk te absorberen, dat ze bijna hetzelfde effect hebben als geraffineerde suiker.
Wil je echt profiteren van een leven zonder suiker? Eet dan drastisch minder brood en andere ‘staple foods’. En als je het eet, kies dan altijd voor de volkoren varianten (volkoren brood, aardappel met schil, zilvervliesrijst).
Wat je dan wél kunt eten? Groente. Stapels, heuvels, bérgen groente! Groente zit vol met voedingsstoffen, en beschermt je lichaam tegen (bijna) alles dat je niet wilt. Precies, veggies are your friends. Eet ze in grote getalen, en zie hoe je gezondheid met sprongen vooruit gaat.
Jij verdient een leven met minder suiker
Minder suiker eten is niet altijd makkelijk, maar het is altijd de moeite waard. Hoe meer je je bewust bent van de suiker in je voedingspatroon, des te makkelijker het wordt om gezonde keuzes te maken.
Richt je niet op alles wat je niet mag eten van jezelf, want daar word je niet vrolijk van. Richt je op alle voordelen wat een leven zonder suiker met zich meebrengt: meer gezondheid, een mooiere huid en meer energie!
Loskomen van je suikerverslaving
Kun je niet van de zoetigheid afblijven? In deze bundel onderzoeken we hoe je kunt breken met je suikerverslaving.
Het doel is niet om volledig te stoppen met suiker (want laten we eerlijk zijn - dat is troosteloos). Het doel is om de balans te herstellen zodat het eten van suiker een keuze wordt, in plaats van een ongezonde gewoonte.
Deze cursus ontving een gemiddelde waardering van 9,1 door duizenden deelnemers.
Reacties
Hoe minder suiker je eet hoe minder je op den duur nodig hebt om iets lekker te vinden……ik vind nu iets al gauw te zoet!
ik ben nu ook bezig met om mijn suiker gewoonte te minderen, gewoon omdat ik merk dat ik de laatste tijd erg moe ben en nergens zin in hebben en angst, las iets over suiker en dacht laat ik dat eens proberen, helemaal stoppen met suiker doe ik niet, heb een tijd zonder werk gezeten en ja als je dan niks te doen heb ga je automatische iets eten met veel suiker.. ik ga daarom ook geen koekjes en chips en snoep meer eten, want ben er echter gekomen dat daar behoorlijk veel in zit, ik eet nog wel dingen met suiker, maar kijk eerst hoeveel er in zitten, ik ben er nu al drie dagen mee bezig en merk wel dat ik nu ietsjes minder moe ben, en probeer daar bij ook veel water te drinken wat ik overigens altijd wel doe en veel bewegen, maar heb nu wel steeds neiging naar iets zoet te grijpen, maar in plaats daarvan eet ik iets anders, zoals fruit of crackers of iets zonder suiker.. maar er helemaal van af dat lukt me niet,
Gezonde voeding en een gezonde levensstijl zijn erg belangrijk om je goed te voelen! Ook ik spreek uit ervaring :-).
Stevia is in alle soorten te krijgen tegenwoordig, een goede zoetvervanger. En in ieder geval bevat het geen aspartaam oid het is een natuurlijke zoetstof.
Krijg je ook de nieuws brief van sochicken? Altijd leuk om te lezen!
Ik hoor heel veel mensen die hem ook krijgen, zeker leuk altijd pik je er iets vanop!
Heb wel eens 4 appelflappen van de ikea achter elkaar opgegegeten, veel gewoon in slaap. Dit is voor mij het bewijs dat het moeheid opwekt. Vraag, hoe lang duurt het om lichaleijk af te kicken van suiker?
eet al langer zo min mogelijk suiker en ook zout. merk dat ik soep buitenshuis en uit een pak of blik veel te zout en soms ook te zoet vind. laatst merkte ik dat ik ijs helemaal niet meer zo lekker vind door de grote hoeveelheid suiker die er in zit
Let op: de Stevia van Natrena bevat, naast inderdaad Stevia, nog een hoop rotzooi en vulmiddelen waardoor het nog steeds geen goed alternatief voor zoetjes is! Gebruik liever echte Stevia, die onder andere verkrijgbaar is bij Jumbo en bij alle natuurvoedingswinkels etc.
Verder is Ahorn-siroop / Maple sirup een gezond alternatief voor suiker of stroop.
Heb zelf eens 14 dagen achter elkaar suikervrij gegeten, maar dan alleen de 'obvious' suikers uit koek en snoep etc. Ketchup of saus uit potjes gebruik ik sowieso niet vaak. Ik kon een enorm verschil merken in energie niveau, trek, stemmingen etc! Ben deze week weer voorzichtig begonnen. Helaas kan ik het, ondanks de positieve effecten, soms maar matig volhouden. Chocola! En de taartjes uit alle koffietentjes bij ons in de buurt! *zucht*
Gula Java, van Aman Prana is ook een gezonde suikervervanger. Het is biologische kokosbloesem suiker en smaakt een beetje naar bruine suiker. Het heeft niet de nasmaak die stevia volgens sommigen heeft.
echt waar! doen!
Nou, dan begin ik er ook maar aan dan..
Kan iemand me verellen of je ergens yoghurt zonder suiker kunt vinden? Of tips voor een winkel? Mijn dochter mag 3 weken géén suikers binnen krijgen voor een onderzoek!!
Ik ben er ook mee begonnen sinds gisteren. Ik moet zeggen dat ik het nu nog niet echt mis, maar dat zal na een paar dagen wel anders zijn. Toch wil ik het volhouden, dus ik ga 30 dagen zonder suiker leven en ik ben benieuwd of ik het daarna nog mis :)
Naar mate ik ouder wordt, vind ik zoet heel lekker. Ben gek op honing, zal ook wel ongezond zijn. Soms word ik moe van al die waarschuwingen. Ik beweeg veel en eet niet ongezond vind ik zelf. Voor zover ik weet ben ik nog gezond!
6 weken geleden begonnen met: geen suiker, minder en anders eten en meer bewegen. Het doel is terug naar mijn gezonde gewicht (is 10 kg minder wegen) en ik ben er nu al 5 kg kwijt. Het vergt discipline en doorzetten maar ik voel mij beter en ik weet waar ik het voor doe: voor een betere gezondheid en het voorkomen van gezondheidskwalen. De aanleiding waren de overgangsklachten. Ze zijn niet weg maar wel verminderd.
Ik eet sinds 6 weken geen koolhydraten en geen suikers, ben nu 8 kilo afgevallen, de suikers mis ik niet en ik mag lekker veel vis en mager vlees eten, en 1 koolhydraadarme boterham per dag. Mijn bloedsuiker is helemaal perfect zo ook mijn bloeddruk en chloresterol.
Ik ben dus helemaal happy, wel ga ik over enige tijd weer wat meer eten, maar dan check ik al mijn gekochte voedsel op verborgen suikers, want het is niet normaal zo veel suiker zit er in bijna alle producten.
Ik eet al een hele tijd geen suikers meer en erg weinig koolhydraten. Ben tot nu toe al 30 kilo kwijt en ik vind producten gezoet met suiker nu veel te zoet. Mn lichaam heeft eigenlijk bijna geen behoefte meer aan suiker. Helemaal top dus! Mn huid is ook helemaal egaal, leuke bijkomende factor!
ik ben, o.a. dankzij jullie artikelen ook begonnen met gezonder eten en dus zo min mogelijk suikers. De standaard namen van suikers zoals hierboven genoemd onder 1. zijn mij beken, maar hoe zit het nu met rijststroop,, maismoutstroop en gerstemoutstroop? Zijn dat gezonde alternatieven of ook niet? IK ben dus op zoek naar een lijstje suikervervangers die wel toegestaan/aanbevolen zijn.
Begin zelf een beetje te letten op suikers eten aangezien ik na aankoop van een weegschaal enorm schok, zit nog steeds binnen mijn BMI maar alsnog wil ik er een paar kilo af.
Maar dit is enorm moeilijk.. ik eet tussen de middag 4 volkoren boterhammen (van de bakker) met vlees en in de ochtend ben ik een beetje aan het wisselen. Maar er zit in bijna ALLES suiker! Op mn werk drink ik aanleng limonade en dan heel lichtjes maar alsnog suiker.. water alleen is niet echt lekker maarja wat dan? en in het avondeten weet ik vaak ook niet wat ik moet?!
Waarom gooien ze overal suikers in als ze weten dat het zo ongezond is…?!
Ik merk dat het heel veel doet met mijn lichaam nu ik minder/ geen suiker eet. Voel mij veel energieker en rustiger.
Eigenlijk is het toch ook zo logisch. Zelf blijven nadenken is wel een vereiste. (en ook heel gezond :-))
Wat ik wel moeilijke situaties vind is op gezellige momenten als verjaardagen. Mensen hebben hun best gedaan om taart ea te bakken en dan sla ik het af. (heel ‘ongezellig’) Hoe gaan jullie daar mee om?