Deense wijsheid in de jungle
In India komt wijsheid me van alle kanten aanwaaien. Zoals de middag dat we verdwaald waren in de jungle van Zuid-Goa.
We hadden net heerlijk geluncht in een veganistisch café, en we kozen ervoor om via een ‘kortere’ route terug naar het strand te lopen. Dat werd een hele toestand, en we zijn uiteindelijk ‘gered’ door een vriendelijke Indiër met een scooter. Maar daarvoor kwamen we een geweldige Deense dame tegen.
Ze bleek in een afgelegen yoga retreat te zitten, en ze was op weg naar het zelfde café om haar e-mail te checken. Ik grapte met haar dat er zulke lekkere vegan chocoladetaart op de kaart stond maar dat ik hem niet besteld had. Zij ‘mocht’ natuurlijk geen suiker eten tijdens haar retreat, en ze vertelde dat ze al jaren gewicht verliest sinds ze is begonnen met yoga.
Ik legde uit dat ik de taart niet had genomen – maar dat ik hem wel graag wilde bestellen. Ze vroeg waarom ik die taart wilde eten. Waarna ik tot de conclusie kwam dat ik de taart wilde bestellen omdat ik mezelf zielig vond.
Ik vond mezelf zielig omdat ik zoveel e-mail moest beantwoorden en artikelen moest schrijven, en omdat de WiFi slecht was en ik een writersblock had. Ze legde uit dat we eten gebruiken om pijn te verdoven – iets wat ik al wist, maar op één of andere manier klonk het zo wijs uit haar mond. Er klikte iets in mij.
Want als we ongezond eten gebruiken om psychische pijn te verdoven, dan betekent dat ook dat je automatisch gezonder gaat eten als die pijn er niet meer is.
Met andere woorden: hoe beter je psychisch in je vel komt, des te makkelijker het wordt om je overtollige (vette) bagage los te laten.
Eerst je zelfvertrouwen, dan je lichaam
Het is grappig dat we vaak willen afvallen om ons beter over onszelf te voelen. Als we slanker zijn voelen we ons aantrekkelijk, en daarmee stijgt ons zelfvertrouwen.
Maar als je net als ik eten gebruikt om met psychische pijn om te gaan, dan wordt het een lastig verhaal. Zelf merk ik dat meer zelfliefde leidt tot een gezonder eetpatroon, en niet zozeer andersom.
En toch is dat de weg die de meeste mensen kiezen. Omdat zelfliefde ontwikkelen ingewikkeld is, en je eetpatroon aanpassen makkelijk lijkt.
Als je goed in je vel zit dan hoef je minder pijn te onderdrukken. Dan voel je je waardevol zoals je bent, en doe je er alles aan om goed voor jezelf te zorgen. Omdat je weet dat je het beste verdient.
We verdoven onze pijn omdat we een deel van de realiteit niet onder ogen willen zien. En als jij geneigd bent om stress weg te eten of te drinken, dan is het ontzettend lastig om tegelijkertijd ook af te vallen.
Probeer het daarom eens in de andere volgorde. Eerst groeien, dan volgt je eetpatroon vanzelf.
Groei er overheen
Door jezelf te ontwikkelen word je wijzer, kalmer en zekerder. De dingen die je vroeger gestrest, angstig en verdrietig maakten raken je niet meer. Je bent er overheen gegroeid. Je hele leven wordt leuker, moeitelozer en luchtiger.
- Merk je dat je zelfvertrouwen een boost zou kunnen gebruiken? Ga daar dan eens mee aan de slag. Als je zekerder van jezelf bent wordt het leven veel minder stressvol.
- Merk je dat je veel piekert en veel nadenkt? Oefen dan eens wat mindfulness en meditatie. Schrijf je piekergedachten van je af en bekijk ze eens objectief.
- Start met dagelijks in je dagboek schrijven om te reflecteren op je dag en op de gevoelens die je die dag had. Een dagboek is een geweldig gereedschap om je angsten beter te leren kennen en er overheen te stappen.
- Investeer in je vriendschappen en familiebanden. Leer eventueel nieuwe mensen kennen. Versterk de relaties in je leven en ontwikkel je sociale vaardigheden om je gelukkiger te voelen.
- Begin in kleine stapjes met het oplossen van de belangrijkste stressbronnen in je leven. Vraag jezelf af ”wat is een kleine stap die ik vandaag kan zetten om deze stressbron te verminderen?” – en zet die kleine stap.
- Zoek eventueel begeleiding bij een coach.
Deze dingen kunnen je helpen zekerder, minder angstig en kalmer in je leven te staan. En die nieuwe versie van jezelf is veel minder vatbaar voor de problemen die je nu verslingerd maken aan die appeltaart met slagroom, dat extra glas wijn en dat derde bord lasagne.
De ballast loslaten
Door je psychische ballast los te laten, wordt het makkelijk om je lichamelijke ballast los te laten. Dan voel je ineens heel sterk dat die overtollige kilo’s niet meer bij je passen, en wordt het makkelijker om iedere dag betere keuzes te maken.
Dus de volgende keer als je zin hebt om naar de avondsupermarkt te lopen om een reep chocolade in te slaan, sta dan even stil. En vraag jezelf af: welke pijn probeer ik te onderdrukken?.
Waarschijnlijk is het effectiever om even te mediteren, een wandeling te maken, in je dagboek te schrijven, een yogalesje te volgen op YouTube of te verdwalen in je lokale jungle. Ik noem maar een zijweg.
Gezond eten en afvallen is simpel 🥑
Wil je meer tips en inspiratie om gezonder te eten? Schrijf je dan in voor mijn online cursus blei lijf.
Deze cursus helpt je gezond eten leuk, makkelijk en moeiteloos te maken. In kleine stappen, met slimme hacks en nieuwe gewoontes. Zo wordt gezond eten steeds makkelijker! 😁
Word slanker, gezonder, fitter en blijer met je lijf. Met blei lijf lukt het je wél om die Tony chocoladerepen te laten liggen en te kiezen voor gezond en lekker eten.
Reacties
Jeetje Jelle. Wat weet je het toch altijd mooi te verwoorden. Je bent een mooi mens. Namaste
Lieve Jelle, dankjewel, voor je waardevolle artikel: ‘geen appeltaart, afvallen door jezelf te ontwikkelen. Idd, wisten we het wel maar jouw artikel geeft de klik weer die je zelf in India hebt ontvangen. Het dringt net even beter door… fijne dag en dikke kus! Jolanda x
Dit geldt natuurlijk alleen als je iemand bent die overeet door emotionele oorzaken. Er zijn ook legio mensen die te veel eten doordat er nu eenmaal veel eten voorhanden is in deze westerse wereld, dat ook voortdurend onder onze aandacht wordt gebracht door reclame en we evolutionair geprogrammeerd zijn om eten dat er is, ook te nemen. Nuttig als eten schaars is en hongersnoden veel voorkomend, zoals in het grootste deel van onze evolutie, niet zo nuttig in deze decennia van overvloed. Mijn eigen reactie op stress en ongenoegen is verlies van eetlust, ook niet goed want dat maakt je minder weerbaar, zowel fysiek als psychisch.
Dit is zo waar! Wat is ons denkpatroon toch scheef af en toe.. Bedankt voor dit inzicht. :)
ja, jij bent een mooie mens, ik ook hoor. Fijne tijden gewenst verder in India!
Zo lang ik vaak verdwaalde in de bossen, zo snel leerde ik de omgeving kennen.
Lieve Jelle,
Mooi verhaal. Wat ik nog wil toevoegen is dat we ook trek hebben in zoet als we ons moe, te zwaar belast of onuitgeslapen voelen. Omdat zoet bepaalde feel good hormonen laat stijgen. Als je meer eiwitten en vetten eet en minder koolhydraten, wordt je hormoonhuishouding stabieler door een stabielere bloedsuikerspiegel. Je lichaam krijgt dan ook meer feel good hormonen.
De waarheid onder ogen zien is niet erg als je direct goede tips krijgt om het pro actief op te kunnen lossen.
Bedankt weer voor de inspiratie Jelle!
Beste Jelle, appeltaart, ik vind het gewoon lekker. Stom he. Dus daarom zou ik m gewoon wél besteld hebben. Niet uit zelfmedelij maar gewoon, omdat ik vind dat je jezelf best eens mag verwennen, zolang je het maar niet te vaak doet. Groetjes, A.
Heel mooi geschreven, vooral omdat het zo erg klopt!
Zelf heb ik jaren lang een eetbuistoornis gehad waar ik erg onder heb geleden, toen ik eenmaal in gesprek erover ging bleek de stress waar het mee gepaard ging vooral te liggen aan psychische pijn. ‘Simpelweg’ door over de dingen te praten waar de stress door ontstond, is de eetstoornis uiteindelijk ook over gegaan.
Het is zo belangrijk af en toe stil te staan bij hoe je je voelt in plaats van het weg te stoppen of eten! Het is niet makkelijk, maar het zeker waard!!
Veel liefs
Het is niet de realiteit die we niet onder ogen willen zien, het is ons beeld van de realiteit dat te pijnlijk lijkt om onder ogen te zien. Ons beeld dat gekleurd is door ons verleden. Zo gaan we pijnlijke stukken uit ons verleden uit de weg. De prijs is echter hoog: ongezond eten en verslavingen kunnen het gevolg zijn. En het goede nieuws is: het hoeft niet meer. Het verleden is voorbij dus we hoeven ons niet meer te beschermen tegen het oude gevoel.
Het beste resultaat geeft het onderzoeken van welk gevoel je weg wil en dit dan ook gaan voelen. Niet je angst of je onzekerheid, maar wat daar onder zit. Zo kunnen je oude gevoelens alsnog een plek krijgen en kan je terug in het hier en nu genieten van wat er is: wel of geen lekkere taart, prettig aan de slag met je werk of genieten van je vakantie. Vanuit vrijheid, zonder gegijzeld te worden door gevoelens die in het verleden thuis horen.
Je weten is ok maar toepassen ik slaag er nog niet in maar jouw artikelen helpen dank je Jelle
Dank je, Jelle.
Dankjewel Jelle!
Dat we overeten om emoties te onderdrukken wordt naar iedereens hoofd gegooid. Tja, wat moet je met die kennis? Heel fijn dat je met een simpele check komt, die mij verder gaat helpen. Want dit helpt niet alleen bij emotie-eten, maar ook als je weer eens de snoepvoorraad doorzoekt uit verveling of eet uit moeheid. Thanks
Jouw artikelen lees ik zo graag. Voornamelijk omdat de onderwerpen mij zo aanspreken. Nu dat ik weer op dieet ben vond ik hier aansluiting. Dank daarvoor.
Ga door met schrijven Jelle! Je bent er zo goed in
Jelle, zo praktisch weer, super! Mij helpt vooral wat je schrijft over kleine stapjes. Dus concreet: welk klein stapje kan ik nu zetten om die stressbron te verminderen? Ik heb die zinnen naar mezelf gemaild 📧