Artikel opslaan

Goede voornemens werken toch niet?

Ja en nee. Aan de ene kant is het een beetje vreemd om gedragsverandering aan een symbolische datum te hangen. Want als je wilt veranderen, waarom dan niet gewoon NU?

Daarbij komt dat we vaak voornemens bedenken die ons niet zo diep inspirerend.

Ja – in december heb je teveel gegeten en gedronken. En je hebt behoefte aan organisatie vanwege al die kerstdecoratie en lading cadeaus die je een plekje moet geven.

Je wilt terug in balans. Je wilt je lichter voelen in je lijf. En je wilt weer ruimte, ritme en overzicht om je heen. Logisch.

Dus de meeste voornemens die we maken hebben te maken met het herstellen van de balans die in december verstoord is geraakt:

 • Beetje afvallen
 • Minder drinken
 • Minder suiker eten
 • Minimaliseren in huis
 • Minder geld uitgeven aan onzin dingen

Je kent het wel.

Ben je klaar voor een positieve spiraal?

Ik leer je de snelle & moeiteloze weg naar een positief leven dat overloopt van blijdschap, rust, balans & betekenis. 🎉

In het Broednest volg je onbeperkt tientallen praktische compacte cursussen. Al meer dan 13 duizend mensen gingen je voor!

Probeer nu GRATIS

Vaak zijn deze voornemens niet nodig

Werken deze voornemens? Vaak wel. Maar vaak zijn ze niet eens nodig omdat die balans waar je naar verlangt automatisch al hersteld wordt.

Want zodra de kerstboom de deur uit is voelt het al direct lekker ruimtelijk in huis. En zonder kerstborrels, uitgebreide feestdiners, flessen wijn en een eindeloze serie van ongevraagde chocolaatjes kom je waarschijnlijk vanzelf terug op je oude gewicht.

Prima.

Maar hoe zit het dan met die andere voornemens? Die drastische veranderingen die we willen doorvoeren in het nieuwe jaar? Dat gevoel van: vanaf de jaarwisseling ga ik het écht anders doen.

Hoe geef je deze goede voornemens die een grotere kans van slagen?

Proces eerst – doel later

Als je écht tien kilo wilt afvallen, dan zal er inderdaad iets moeten veranderen. Hetzelfde geldt voor andere grote voornemens. Een marathon loop je niet zomaar. En een simpeler en gelukkiger leven vereist constante aandacht en moeilijke keuzes.

Hoe voorkom je dat je – net als de meeste mensen – na drie weken weer terug bij af bent? De inspiratie vervlogen, de motivatie weggezakt en lamgeslagen door het eerste obstakel op het pad richting je droomleven.

Simpel: laat het doel los en richt je aandacht op het proces.

Bekijk je doel en vraag jezelf af: ”Wat moet ik elke dag doen om dit doel te realiseren?”

 • Als je wilt afvallen moet je elke dag meer calorieën verbranden dan je eet en drinkt. En dus niet meer eten dan je nodig hebt.
 • Als je een marathon wilt lopen zul je elke dag aandacht moeten besteden aan je lichaam en training.
 • Als je je leven wilt versimpelen moet je ervoor zorgen dat je elke dag een stapje zet richting eenvoud, en geen extra complexiteit op je hals haalt.

Hoe verbrand je 10 kg vet? Door je vandáág aan je plan te houden.

En nog praktischer:

 • Door nú niet een caramel macchiato te bestellen maar een americano.
 • Door nu een lekkere snack af te slaan.
 • Door niet een tweede keer op te scheppen als dat niet binnen je calorieën budget past voor de dag.
 • Door een glas water te drinken als je trek hebt, in plaats van te grijpen naar een koek.
 • Door soms gewoon te zitten met je honger en je te realiseren dat het niet zo erg is als het lijkt.
 • Etc.

Uitvoeren van de kleine, volgende, praktische stap – dat is altijd het doel. Daar moet je goed in worden. Hoe beter je hierin wordt, des te makkelijker je vooruit beweegt naar je grotere doel.

Richt je op de kleine stapjes

Het is niet groots, meeslepend of glamoureus. Maar weet je wat? Die glamour komt vanzelf naarmate je vooruit komt. Wanneer mensen ineens tegen je zeggen: ”Wauw!”

Mooie, meeslepende dingen realiseer je in saaie, alledaagse, praktische stapjes.

Dat is niet jammer. Dat is geweldig nieuws! Want grote dingen doen is vermoeiend. Niemand wil constant bezig zijn met enorme doelen. Want op het moment dat je je moe en zwak voelt denk je al snel: ”Dat gaat me nooit lukken, ik ga nu wel gewoon even bijkomen met een zak chips.”

Terwijl kleine, alledaagse stappen je een veel beter gevoel geven: ”M’n dag was niet perfect, maar ik kan nu wat wortels met hummus eten.”

Je kunt niet falen, want in ieder moment kun je weer opnieuw kiezen.

Je werkt niet richting een groot doel. Je verbetert je vaardigheid in het zetten van de benodigde kleine stapjes. En gaandeweg word je steeds beter in het proces.

Steeds als het mis gaat pak je direct de draad weer op. Stapje voor stapje, het hele jaar door. En weet je wat zo fijn is? Als je dan gaandeweg je doel hebt bereikt, heb je ook geleerd hoe je dit kunt vasthouden.

 • Gezond leven is een vaardigheid;
 • Trainen voor een marathon is een vaardigheid;
 • Je leven versimpelen is een vaardigheid.

Het doel is niet zo belangrijk. Het aanleren van de vaardigheid is alles dat telt. Proces eerst, dan komt het doel vanzelf.

Precies – het is dolle pret 🎉

Je kunt hier snel beter in worden, en zo je hele leven veranderen. Ik noem het de opwaartse spiraal en het is dolle pret.

Wil je er ook mee aan de slag? Meld je dan aan het voor het Broednest van soChicken. Hier laat ik jou (en duizenden andere lezers) zien hoe je je droomleven bouwt in belachelijke kleine stapjes.

Zo wordt veranderen leuker én moeitelozer. Bovendien kun je het nu gratis proberen!

Lees meer en meld je aan…

In kleine stapjes kunnen we alles voor elkaar krijgen. Zélfs die goede voornemens die je elk jaar opnieuw stelt voor jezelf. Goed nieuws toch? Meld je ook even aan, dan kun je je goede voornemens dit jaar wél waarmaken voor jezelf. 💛

soChicken Gelukstest

Hoe zit jij in je vel? Doe de gelukstest!

Ontdek hoe goed jij in je vel zit. Deze gratis test vertelt je in 2 minuten hoe gelukkig jij bent en welke stappen je kunt zetten om je leven leuker te maken.

Start de test