De gezonde werking van groene thee

Groene thee is in het oosten zo populair dat het daar gewoon thee wordt genoemd. In het westen drinken we voornamelijk zwarte thee, maar steeds meer mensen ontdekken groene thee. En dat is fijn, want groene thee is één van de gezondste drankjes die we kunnen drinken. Niet alleen volgens de groene-thee-slobberende-geitenwollen-sokken-crowd, maar ook volgens moderne wetenschap.

 • Groene thee heeft anti-bacteriële, ontgiftende, antivirale, schimmelwerende, kankerremmend (inclusief borstkanker), UV-beschermende werking.
 • Daarnaast beschermt groene thee in het algemeen tegen diverse andere aandoeningen en kwaaltjes.
 • Groene thee vermindert mogelijk misselijkheid, pijn en stress.
 • Daarnaast helpt groene thee bij het versnellen van onze stofwisseling.
 • Groene thee verkleint de negatieve effecten van ons LDL cholesterol (slecht cholesterol) en vergroot de effecten van goed cholesterol (HDL).
 • Een stofje in groene thee (ECGC) oxideert vet, zodat het lichaam vet makkelijker kan gebruiken als energiebron. Dit kan ondersteunend werken bij het afvallen.
 • Groene thee bevat L-theanine wat de nachtrust bevordert waardoor je overdag minder vermoeid bent.
 • Heeft een preventieve werking bij ziektes als alzheimer, multiple sclerosis (MS) en parkinson.
 • Groene thee versterkt de weerstand. En als je het gorgelt dan kan het zelfs helpen bij het voorkomen van verkoudheid. Groene thee is ook een zeer effectief mondwater.

Kortom, genoeg redenen om groene thee te drinken! Groene thee bevat theïne, ofwel cafeïne. Dit heeft een licht stimulerend effect op ons centrale zenuwstelsel. Een kop groene thee bevat gemiddeld 30 milligram theïne. Een kop koffie bevat gemiddeld 75 milligram cafeïne. Om die reden is het slim om in de avond te kiezen voor kruidenthee in plaats van groene thee.

Hoeveel groene thee kan ik het best drinken?

Met 3-4 koppen per dag profiteer je optimaal van de gezonde eigenschappen van groene thee. Het veilige limiet ligt rond de 10 koppen per dag voor volwassenen. Meer dan dat en je gezondheid gaat juist achteruit. Dat heeft onder andere te maken met de theïne.

Het is belangrijk dat je groene thee op de juiste manier trekt om optimaal te profiteren van de gezonde werking.

 • Breng water aan de kook.
 • Laat het water tien minuten afkoelen tot ca. 80 graden. Hiermee voorkom je dat de goede stoffen in groene thee verloren gaan.
 • Trek de groene thee 3-4 minuten.

Drink je liever ijsthee? Maak dan zeker eens cold-brew-icetea. Dit is namelijk mogelijk de gezondste manier om groene thee te drinken, omdat de theeblaadjes niet verhit worden en daardoor al hun voedingsstoffen behouden.

Ik vind groene thee smerig, wat nu?

Geen zorgen! Wanneer je moeite hebt om te genieten van groene thee zijn er tegenwoordig wat alternatieven. De meeste theefabrikanten hebben smaakvolle variaties op de pure groene thee, zoals groene thee met citroen of jasmijn.

Vermijd in het begin heftige groene thee varianten zoals matcha groene thee of gunpowder thee. De bovengenoemde cold-brew methode maakt groene thee zacht van smaak en dus toegankelijker.

Onthoud dat groene thee in het begin misschien een beetje ‘wennen’ is. Je moet het een beetje leren drinken, net als koffie. Maak er gewoon een fijn rustig ritueel van, en doe je best om alle nuances in de thee te proeven. Op deze manier helpt groene thee je niet alleen lichamelijk gezonder worden, maar maakt het je ook heerlijk rustig en mindful.

Afvallen met groene thee?

Groene thee kan je dus helpen met afvallen? Jazeker. Verwacht geen wonderen, maar verwacht een kleine ondersteuning. En aangezien groene thee zo lekker en gezond is, vormt het een prima manier om wat sneller vet te verbranden. Meer lees je in ons artikel over afvallen met groene thee.

Welke groene thee kan in het beste kopen?

Dat hangt helemaal van je budget af. Groene thee is er in veel soorten en kwaliteiten. Hoe meer geld je uitgeeft, des te beter de kwaliteit doorgaans is. Maar je hoeft niet diep in de buidel te tasten om te profiteren van de gezonde werking van groene thee.

De merken die je in de supermarkt vindt zijn prima. Maar als je smaak verder ontwikkelt wil je misschien experimenteren met losse thee van betere kwaliteit. Zelf bestel ik mijn thee bij BioThee.

soChicken Gelukstest

Hoe zit jij in je vel? Doe de gelukstest!

Ontdek hoe goed jij in je vel zit. Deze gratis test vertelt je in 2 minuten hoe gelukkig jij bent en welke stappen je kunt zetten om je leven leuker te maken.

Start de test