Artikel opslaan

“You should follow your heart, and the mind will follow you.
Believe in yourself, and you will create miracles.”

Kailash Satyarthi

Lifestyle minimalisme voor een simpel leven

Bestaan in onze samenleving. Het is overweldigend.

Niet alleen omdat de maatschappij allerlei dingen van je verwacht. Maar omdat jij allerlei dingen van jezelf verwacht.

Meer dan je kunt opbrengen. Meer dan je als mens in een leven kunt stoppen. Maar je probeert het toch allemaal te doen. Succesvol in je werk, vrolijk en sociaal zijn, een kind opvoeden, gezond leven, minimaliseren, jezelf ontwikkelen, bijblijven met de laatste ontwikkelingen en je Instagram updaten met fancy foto’s van saaie momenten. Zodat je er toch een beetje tussen past.

Je voelt je overweldigd. En dat hele minimalisme is fijn – maar het is wéér een extra taak op je toch al te lange takenlijst.

Want wanneer heeft een mens tijd om de zolder op te ruimen? Laat staan de schuur. Wat een ellende. En het is vies. En spinnen. En je hebt betere dingen te doen.

En je ziet al die hippe mensen langskomen op Instagram. Die al hun zooi opzij hebben geschoven om een minimalistische woonkamer te fotograferen. En het maakt je onzeker. En gefrustreerd. En je krijgt trek in chocolade.

En dat is nergens voor nodig.

Die chocolade wel. Want die is gewoon lekker. Maar al die frustratie niet. Die gaan we oplossen. Ik ga iets nieuws aan je takenlijst toevoegen: lifestyle minimalisme.

Maar geen zorgen – het gaat alles simpeler maken.

Ben je klaar voor een positieve spiraal?

Ik leer je de snelle & moeiteloze weg naar een positief leven dat overloopt van blijdschap, rust, balans & betekenis. 🎉

In het Broednest volg je onbeperkt tientallen praktische compacte cursussen. Al meer dan 13 duizend mensen gingen je voor!

Probeer nu GRATIS

Wat is lifestyle minimalisme?

Het is minimalisme toepassen op het hier en nu. Niet op je keukenspullen, je kledingkast of je pennenbak. Hoewel die ongetwijfeld aan een beurt toe zijn.

Nee. Wat je doet is ieder moment terugbrengen naar de essentie. En de essentie is: voelt dit goed?

1. Voelt het goed?

Toegegeven – niet alles kan altijd goed voelen. Maar vaak kiezen we zélf voor de bezigheden die niet goed voelen en we tegelijkertijd tóch blijven doen.

Neem je smartphone. Je brengt er dagelijks uren op door. Op Facebook, op Instagram, op blogs en andere ongein. Of neem het kijken van series, het bezoeken van die verschrikkelijke verjaardagen waar je niet wilt zijn, naar de buurtsuper lopen voor ongezonde meuk of omgaan met die ‘vriendin’ die je helemaal leeg zuigt.

Voelen die dingen goed? Voelt je uitpuilende kledingkast goed? Voelt je uitpuilende agenda goed?

Nee. Nee. En Nee.

En daar heb je direct de oplossing te pakken. Van binnen weet je precies wat je wel en niet wilt doen. En als je daarnaar zou luisteren én handelen, dan zou alles eenvoudiger zijn.

Dan beweeg je van moment tot moment automatisch richting het leven dat je voor ogen hebt. Een leven dat draait om passie, plezier, spelen, geluk, vrijheid, eenvoud en liefde.

Dat is niet altijd makkelijk hoor. Je zult toch even die discipline moeten opbrengen om die smartphone weg te leggen en met je kinderen te knuffelen. Maar toch. Het enige wat je hoeft te doen is te luisteren naar dat stemmetje dat zegt: ”waarom doe ik dit?”

2. Je hart weet het pad

Zoals het werkt in ieder moment, zo werkt het ook op de lange termijn.

Als we negeren wat we diep van binnen willen, dan worden we ongelukkig. Niet alleen dat – we worden gestrest, angstig en we gaan meer chocolade eten. En wijn drinken. En rotzooi kopen die ons niet gelukkig maakt.

Niet fijn.

Maar van binnen weet je allang wat je wilt. En als je niet weet wat je wel wilt, dan weet je op zijn minst wat je niet wilt. De uitdaging is waarschijnlijk dat dat wat jij wilt niet aansluit bij wat je omgeving van je verlangt.

Je omgeving wil dat je je gedraagt zoals zij: werken, spullen kopen, aan je sociale verplichtingen voldoen en niet raar zijn. Want rare mensen zijn ingewikkeld – en dat vinden ze lastig.

En jij wilt zwemmen in bergmeren tijdens zonsopgang, radslagen maken in het gras, mensen helpen met problemen waar je niet voor hebt gestudeerd, kleiner wonen, minder zorgen en je dag beginnen met verse koffie en fluitende vogels.

Dus daar zit je mooi in een spagaat. Maar echt ingewikkeld is het niet. Want als dát is wat je wilt, dan weet je automatisch wat je niet wilt:

  • Nog meer meuk kopen
  • Nog meer verplichtingen aangaan
  • Werk doen wat je niet leuk vindt
  • Zoeken naar duurdere en grotere huizen
  • Meerennen in de ratrace
  • Je druk maken wat mensen van je denken

Als je bij jezelf checkt wat je echt wilt, dan weet je automatisch wat je niet wilt.

Dat wil niet zeggen dat je direct het roer om gooit (hoewel dat natuurlijk wel kan). Je kunt nog steeds van moment tot moment bepalen of iets wel of niet goed voelt.

Niet uren op Pinterest kijken hoe mensen hun leven leuk maken – wel zelfs iets ondernemen. Niet doelloos winkelen, wel een fietstocht maken. Niet struinen op Funda naar een groter huis – wel de tijd nemen om je zolder op te ruimen.

Door je hart te volgen veranderen je prioriteiten. Ineens besef je dat minimalisme belangrijker voor je is dan proberen perfect te zijn op zoveel gebieden die je niet interesseren. Dat je liever het moeilijke werk doet voor een beter leven, dan het makkelijke werk dat zorgt voor een gemiddeld leven dat je geen voldoening brengt.

Je woont niet plotseling in een tiny house aan de rand van het bos. En je kunt niet zomaar je kantoorbaan opzeggen om workshops te geven over permacultuur.

Maar je kunt er naartoe bewegen. En elke stap richting het leven dat echt bij je past voelt goed. Door het kruimelpad te volgen kom je vanzelf vooruit.

3. Maak ruimte om te luisteren

Wanneer je echt naar je hart luistert veranderen je prioriteiten. En komt er ineens wél ruimte om te minimaliseren, om je leven te veranderen en vooruit te komen.

Ineens besef je hoeveel tijd je besteedde aan zaken die je niet gelukkig maken. En dat je daar gewoon mee kunt stoppen.

Maar dat gebeurt pas als je zover bent dat je überhaupt iets voelt. Niet als je stijf staat van de stress. Want dan is alles overweldigend. Luisteren naar wat goed voelt is niet moeilijk zodra je het voelt.

En je gaat het voelen wanneer je er ruimte voor maakt.

Het enige dat je hoeft te doen is ruimte maken om te voelen wat je van binnen wilt. En dat doe je door regelmatig (liefst dagelijks) rust te nemen.

Door de alledaagse stress te verminderen komt er ruimte om weer helder te denken. Om te herstellen en te voelen wat je echt wilt.

Voel je je moe en overweldigd? Begin dan hier. En merk hoe je hart meer begint te spreken zodra je je uitgerust voelt. Volg je gevoel van moment tot moment. En voor je het weet heb je de opwaartse spiraal aangezwengeld.

Het is niet altijd makkelijk. Maar dat hoeft ook niet. Alles wat de moeite waard is kost moeite. En je hart volgen is ontzettend de moeite waard. Vandaar alle moeite.

Meer inspiratie? Bekijk ook onderstaande video met 6 simpel leven tips die je vandaag nog kunt uitvoeren, zodat je direct een begin kunt maken.

Bekijk hieronder mijn video over je hart volgen. Vind je deze video’s leuk? Abonneer je dan gezellig op mijn YouTube kanaal.

Maar – pffff!!

Ik weet het. En geen zorgen. Ik heb een super praktisch stappenplan voor je klaarstaan die je door het hele proces heen sleept.

Het enige dat je hoeft te doen is lezen, invullen en op een knop drukken. Samen minimaliseren we je spullen en versimpelen we je leven stap voor stap. Zodat je weer met plezier uit je bed stapt enzo.

Bekijk wat anderen zeggen over mijn stappenplan…

soChicken Gelukstest

Hoe zit jij in je vel? Doe de gelukstest!

Ontdek hoe goed jij in je vel zit. Deze gratis test vertelt je in 2 minuten hoe gelukkig jij bent en welke stappen je kunt zetten om je leven leuker te maken.

Start de test