Artikel opslaan

Het nieuwe werken met de 2-urige werkdag

Hoeveel uur ben je op een gemiddelde werkdag daadwerkelijk productief? Als je werkt zoals de meeste mensen die kenniswerk verrichten dan is dit zo’n twee uur per dag. De rest van de tijd gaat op aan het wisselen tussen taken, het herstellen van afleidingen, Facebook, soChicken (dankjewel), nieuwssites, de koffieautomaat, socializen en bijtrekken na de lunch.

Het nieuwe werken stelt steeds meer mensen in staat om te werken vanuit huis, vanuit een koffiezaakje of vanuit het buitenland. Veel mensen hebben het principe van het ‘kantoor’ al lang achter zich gelaten. Er is echter één hardnekkige overtuiging die blijft plakken: “Ik moet minimaal acht uur per dag ‘actief’ zijn met mijn werk.”

Het is tijd om deze fossiele denkwijze achter ons te laten. Het is tijd om het nieuwe werken helemaal te omarmen. Maak kennis met de 2-urige werkdag!

Ben je klaar voor een positieve spiraal?

Ik leer je de snelle & moeiteloze weg naar een positief leven dat overloopt van blijdschap, rust, balans & betekenis. 🎉

In het Broednest volg je onbeperkt tientallen praktische compacte cursussen. Al meer dan 13 duizend mensen gingen je voor!

Probeer nu GRATIS

Effectiever werken

Werk effectiever dan ooit. Simpelweg door drie belangrijke taken te plannen voor de volgende dag. Wil je het nieuwe werken nog verder brengen? Dan stel ik voor dat je een kleine toevoeging toepast.

Verdeel de planning voor morgen in twee uur, bijvoorbeeld door een vierkant te tekenen en deze in tweeën te delen. Links schrijf je een taak voor het eerste uur, in het rechtervak een of meerdere taken voor het tweede uur.

  • Kies belangrijke taken/eieren die je leven echt vooruit helpen. Noteer de kleine extra taken (paaseitjes) onder het vierkant.
  • Voer deze taken ‘s ochtends als eerste uit. Liefst voordat je je email checkt. Op deze manier is je dag direct een succes.
  • Geef jezelf vrij nadat deze taken zijn afgerond. Dat wil niet zeggen dat je niet meer werkt, het wil zeggen dat het niet meer hoeft.

1. Langer werken is niet altijd de oplossing

Als we worden overladen met taken, uitdagingen en toestanden dan hebben we de neiging om simpelweg meer uren te investeren. Vaak is dat echter niet de enige, en zeker niet de meest effectieve oplossing.

Door jezelf te beperken tot een 2-urige werkdag word je gedwongen om alleen te werken aan de meest essentiële taken. Je komt vooruit op de dingen die er écht toe doen. Geen gefrutsel maar werk dat je leven echter verandert. Ja, het kan zijn dat je vrienden je zullen missen op Facebook. In plaats daarvan bereik jij wel je doelen.

2. Leg de lat laag om uitstelgedrag te voorkomen

Beginnen is de meest essentiële stap. Het is vaak ook de meest uitdagende stap. Door jezelf uit te dagen met een volgepakt programma met moeilijke taken zul je vrijwel zeker uitstelgedrag vertonen.

De 2-urige werkdag helpt je je uitstelgedrag drastisch te verminderen. Je hoeft maar twee uur te werken om een succes van je dag te maken. Geen berg werk, dus je begint zonder problemen. Voor je het weet ben je lekker bezig en heb je de twee uur al gepasseerd! En ja, vanaf daar kun je zelf besluiten of je door werkt of jezelf vrij geeft.

3. Werk intens, zonder afleiding

De meeste mensen beschouwen hun werk als een marathon. Het is een uitputtende race zonder finish in zicht. Het nieuwe werken met de 2-urige werkdag verandert je in een sprinter. Je werkt intens, effectief en in korte uitbarstingen. Je hebt constant de finish in zicht, dus je kunt alles geven.

4. Durf jezelf echt vrij te geven

Een sprint is snel voltooid en is, mits goed uitgevoerd, minstens zo indrukkend als het lopen van een marathon. Het leven van een sprinter kent golfbewegingen. Korte uitbarstingen van energie en langere periodes van herstel.

Hoe erg je ook denkt dat je eindeloos door kunt werken, je hebt tijd nodig om te herstellen. Je bent op je best als je voldoende kunt rusten. Het is effectiever om minder lang te werken. Werk hard, herstel hard. Op die manier kun je in twee uur meer gedaan krijgen dan een gemiddeld persoon in anderhalve dag doet.

Wanneer je werkt vanuit huis (het nieuwe werken) of voor jezelf werkt kun je jezelf letterlijk vrij geven. Als je je eigen tijd niet kunt indelen omdat je op kantoor werkt kun je je tijd gebruiken om minder uitdagende taken af te ronden of jezelf toestaan wat uit te stellen. Op deze manier kun je bijkomen van het harde werk.

5. Bereik meer door minder te werken

Wanneer je plant voor een 2-urige werkdag word je gedwongen om prioriteiten te stellen. Het is een oefening in effectiviteit. Met zo weinig tijd omhanden moet je namelijk wel iets nuttigs doen om toch een succes van je dag te maken.

Langer werken is productief (je kunt veel doen) maar niet noodzakelijk effectief (je doet dingen die belangrijk zijn). Gooi niet standaard meer tijd tegen je problemen aan. Stel prioriteiten, bekijk wat essentieel is en schrap overbodige zaken.

6. Ja, je mag doorwerken

De 2-urige werkdag is een manier om je dag te plannen. Om snel succes te boeken in de ochtend en om het beste uit jezelf te halen. Je geeft jezelf toestemming om, buiten deze twee uur, wat tijd te verspillen, een dutje te doen of andere minder belangrijke taken uit te voeren.

Soms zul je langer werken. Soms ligt er meer op je bord. Het punt is dat je jezelf uitdaagt om te werken aan de meest belangrijke taken en jezelf uit te dagen om ze snel af te ronden. Op deze manier beweeg je je leven vooruit en bereik je je doelen sneller. Zonder stress, zonder energieverlies en zonder overweldigd te raken. En ja, je wordt effectiever terwijl je tijd overhoudt voor je gezin, sport, je hobby’s en andere belangrijke zaken die je opladen en je zo ondersteunen in je geluk en succes.

Dit artikel is overigens geschreven in een koffiezaakje en gepubliceerd vanuit de trein. Ons werk verandert, verander je mee?

Het nieuwe werken: Meer tips

Wil jij het nieuwe werken verder omarmen? Hieronder vind je enkele artikelen die je zeker vooruit zullen helpen.

soChicken Gelukstest

Hoe zit jij in je vel? Doe de gelukstest!

Ontdek hoe goed jij in je vel zit. Deze gratis test vertelt je in 2 minuten hoe gelukkig jij bent en welke stappen je kunt zetten om je leven leuker te maken.

Start de test