Het nieuwe werken met de 2-urige werkdag
Hoeveel uur ben je op een gemiddelde werkdag daadwerkelijk productief? Als je werkt zoals de meeste mensen die kenniswerk verrichten dan is dit zo’n twee uur per dag. De rest van de tijd gaat op aan het wisselen tussen taken, het herstellen van afleidingen, Facebook, soChicken (dankjewel), nieuwssites, de koffieautomaat, socializen en bijtrekken na de lunch.
Het nieuwe werken stelt steeds meer mensen in staat om te werken vanuit huis, vanuit een koffiezaakje of vanuit het buitenland. Veel mensen hebben het principe van het ‘kantoor’ al lang achter zich gelaten. Er is echter één hardnekkige overtuiging die blijft plakken: “Ik moet minimaal acht uur per dag ‘actief’ zijn met mijn werk.”
Het is tijd om deze fossiele denkwijze achter ons te laten. Het is tijd om het nieuwe werken helemaal te omarmen. Maak kennis met de 2-urige werkdag!
Ben je klaar voor een positieve spiraal?
Ik leer je de snelle & moeiteloze weg naar een positief leven dat overloopt van blijdschap, rust, balans & betekenis. 🎉
In het Broednest volg je onbeperkt tientallen praktische compacte cursussen. Al meer dan 13 duizend mensen gingen je voor!
Effectiever werken
Werk effectiever dan ooit. Simpelweg door drie belangrijke taken te plannen voor de volgende dag. Wil je het nieuwe werken nog verder brengen? Dan stel ik voor dat je een kleine toevoeging toepast.
Verdeel de planning voor morgen in twee uur, bijvoorbeeld door een vierkant te tekenen en deze in tweeën te delen. Links schrijf je een taak voor het eerste uur, in het rechtervak een of meerdere taken voor het tweede uur.
- Kies belangrijke taken/eieren die je leven echt vooruit helpen. Noteer de kleine extra taken (paaseitjes) onder het vierkant.
- Voer deze taken ‘s ochtends als eerste uit. Liefst voordat je je email checkt. Op deze manier is je dag direct een succes.
- Geef jezelf vrij nadat deze taken zijn afgerond. Dat wil niet zeggen dat je niet meer werkt, het wil zeggen dat het niet meer hoeft.
1. Langer werken is niet altijd de oplossing
Als we worden overladen met taken, uitdagingen en toestanden dan hebben we de neiging om simpelweg meer uren te investeren. Vaak is dat echter niet de enige, en zeker niet de meest effectieve oplossing.
Door jezelf te beperken tot een 2-urige werkdag word je gedwongen om alleen te werken aan de meest essentiële taken. Je komt vooruit op de dingen die er écht toe doen. Geen gefrutsel maar werk dat je leven echter verandert. Ja, het kan zijn dat je vrienden je zullen missen op Facebook. In plaats daarvan bereik jij wel je doelen.
2. Leg de lat laag om uitstelgedrag te voorkomen
Beginnen is de meest essentiële stap. Het is vaak ook de meest uitdagende stap. Door jezelf uit te dagen met een volgepakt programma met moeilijke taken zul je vrijwel zeker uitstelgedrag vertonen.
De 2-urige werkdag helpt je je uitstelgedrag drastisch te verminderen. Je hoeft maar twee uur te werken om een succes van je dag te maken. Geen berg werk, dus je begint zonder problemen. Voor je het weet ben je lekker bezig en heb je de twee uur al gepasseerd! En ja, vanaf daar kun je zelf besluiten of je door werkt of jezelf vrij geeft.
3. Werk intens, zonder afleiding
De meeste mensen beschouwen hun werk als een marathon. Het is een uitputtende race zonder finish in zicht. Het nieuwe werken met de 2-urige werkdag verandert je in een sprinter. Je werkt intens, effectief en in korte uitbarstingen. Je hebt constant de finish in zicht, dus je kunt alles geven.
4. Durf jezelf echt vrij te geven
Een sprint is snel voltooid en is, mits goed uitgevoerd, minstens zo indrukkend als het lopen van een marathon. Het leven van een sprinter kent golfbewegingen. Korte uitbarstingen van energie en langere periodes van herstel.
Hoe erg je ook denkt dat je eindeloos door kunt werken, je hebt tijd nodig om te herstellen. Je bent op je best als je voldoende kunt rusten. Het is effectiever om minder lang te werken. Werk hard, herstel hard. Op die manier kun je in twee uur meer gedaan krijgen dan een gemiddeld persoon in anderhalve dag doet.
Wanneer je werkt vanuit huis (het nieuwe werken) of voor jezelf werkt kun je jezelf letterlijk vrij geven. Als je je eigen tijd niet kunt indelen omdat je op kantoor werkt kun je je tijd gebruiken om minder uitdagende taken af te ronden of jezelf toestaan wat uit te stellen. Op deze manier kun je bijkomen van het harde werk.
5. Bereik meer door minder te werken
Wanneer je plant voor een 2-urige werkdag word je gedwongen om prioriteiten te stellen. Het is een oefening in effectiviteit. Met zo weinig tijd omhanden moet je namelijk wel iets nuttigs doen om toch een succes van je dag te maken.
Langer werken is productief (je kunt veel doen) maar niet noodzakelijk effectief (je doet dingen die belangrijk zijn). Gooi niet standaard meer tijd tegen je problemen aan. Stel prioriteiten, bekijk wat essentieel is en schrap overbodige zaken.
6. Ja, je mag doorwerken
De 2-urige werkdag is een manier om je dag te plannen. Om snel succes te boeken in de ochtend en om het beste uit jezelf te halen. Je geeft jezelf toestemming om, buiten deze twee uur, wat tijd te verspillen, een dutje te doen of andere minder belangrijke taken uit te voeren.
Soms zul je langer werken. Soms ligt er meer op je bord. Het punt is dat je jezelf uitdaagt om te werken aan de meest belangrijke taken en jezelf uit te dagen om ze snel af te ronden. Op deze manier beweeg je je leven vooruit en bereik je je doelen sneller. Zonder stress, zonder energieverlies en zonder overweldigd te raken. En ja, je wordt effectiever terwijl je tijd overhoudt voor je gezin, sport, je hobby’s en andere belangrijke zaken die je opladen en je zo ondersteunen in je geluk en succes.
Dit artikel is overigens geschreven in een koffiezaakje en gepubliceerd vanuit de trein. Ons werk verandert, verander je mee?
Het nieuwe werken: Meer tips
Wil jij het nieuwe werken verder omarmen? Hieronder vind je enkele artikelen die je zeker vooruit zullen helpen.
Reacties
Ik ben hier een groot voorstander van en beoefen het ook! Het werkt echt heel goed, ik krijg veel meer gedaan dan anders. Het enige wat ik moeilijk vind is wat ik met al die vrije tijd mag doen en hoe ik deze dan weer het beste kan indelen.
Vrije tijd is voor mij doen waar ik zin in heb,een goed boek lezen of bijstuderen..lekker bijkletsen of genieten van het werk wat al gedaan is!..ik zit er niet echt mee hoe ik mijn vrije uren dan ga invullen,want dan ben ik weeraan het werk!..gewoon lekker dat doen wat op dat moment voor mij zinvol is…heerlijk!!
Helemaal fijn artikel :-)
Dit zou ik aan een vriendin moeten sturen. Die werkt minstens 50 uur per week. En alles extra in eigen tijd
Goed artikel, echt even lezen!
Hoe zou de Minister-President het vinden om maar 2 uur per dag te werken en geen vergaderingen meer. Hoe zou ' het volk' het vinden wanneer zij wisten dat onze M.-P. maar 2 uur werk?t. Zou hij dan nog herkozen worden?
Hoe zou de President van de USA het vinden om maar 2 uur per dag te werken en hoe zou de rest van de wereld hier tegenaan kijken?
Ik denk toch dat dit op zijn minst er discutabel is. y
Je maakt de vergissing door 'vergaderen' als werk te bestempelen. Vergaderen levert vrijwel nooit direct iets op en draagt dus niet bij aan de productie. En ook in de politiek voegt het weinig toe, het kost alleen maar veel tijd en geld. Het zou ook helemaal niet nodig zijn als iedereen gewoon dat deed wat er gedaan moest worden.
Laat ik het dan geen vergaderen noemen maar brainstormen. Om tezamen tot een besluit te kunnen komen moet je altijd wel eerst overleggen wat de mogelijkheden en onmogelijkheden zijn. Daarna moet je tot een (in-)stemming van de groep komen. Dat noem ik vergaderen. Je kunt immers nooit een gezamenlijk plan (laten) uitvoeren voordat iedereen het daar mee eens is. Indien iedereen ' zo maar' ergens aan begon en niet met elkaar werd overlegd tijdens een meeting (beter zo?) zou het mogelijk zijn dat je elkaar in de wielen rijdt. Dus vergaderen / brainstormen enz enz is echt nodig.
Eerlijk gezegd kan het mij niet schelen hoe lang of hoe kort de Minister President werkt. Als hij zijn werk maar goed doet. Tijd is in het geval van kenniswerk wat mij betreft geen belangrijke maatstaf voor kwaliteit. Als Mark zijn belangrijkste taken voor de lunch af heeft, en daarna iets anders gaat doen waardoor hij de rest van de dag/week frisser, meer ontspannen en helderder is, dan heb ik daar absoluut geen problemen mee.
Hallo Jelle, leuk dat je reageerde. Mij maakt het ook niet uit of onze M.-P. lang of kort werkt zolang hij doet wat nodig is om ons landje verantwoord te besturen.
Vaak werken we ook extra (lang) omdat we geen duidelijke afspraken maken met elkaar en we allemaal te druk zijn om dingen even goed door te denken voordat we tot actie over gaan. De rust nemen voordat je 'keihard aan de slag gaat' lijkt soms 'lui' of 'contraproductief' maar vaak blijkt het heel zinvol te zijn om geleidelijk resultaat te boeken en geen onnodige werkzaamheden uit te voeren. Druk doen om het druk te hebben. Druk is echt een modewoord anno 2012, het lijkt dan alsof we ontzettend nuttige dingen doen. Helaas blijkt het in de praktijk vaak anders te zijn. Rome wasn't build in a day, elke dag een paar steentjes werkt ook. En net zoals bij Mireille werkt het voor mij ook heel goed!
Om af te sluiten met de quote van '' Het Nieuwe Werken doe je zelf' – Genieten van het genieten en laat de tijd maar voorbij schieten! – Edith Spaan
Een goed artikel. Echt productief en effectief werken. Ik ben hier helemaal voor, nu de rest nog omturnen.
Ik raad je aan de essentie toe te passen op een 8-urige werkdag..
Voorstander zeker. Er zijn zoveel zaken die je kunnen afleiden van wat je werkelijk wil! Wel interessant om na te denken hoe dat voor iedere beroepsgroep werkt. Neem nu de zorg. Daar zijn de clienten afhankelijk van de degene die de zorg geeft. Ben benieuwd hoe je het daar kan toepassen en de mening van anderen daarover.
Over de zorg kan ik niet veel zeggen maar het is mij wel duidelijk dat dit vooral opgaat voor mensen die hun werk redelijk solitair kunnen doen.
Dit zal alleen maar heel veel stress opleveren
Ja Tjeerd, lijkt me ook een beetje lastig in de keuken ;-)
Haha ja dat zeker!!!…tot vanavond :-)
Ben 2 mnd geleden 70 geworden en heb gemerkt dat ik steeds meer uitstel-gedrag vertoon.
Omdat ik nog zo veel wil doen en te doen heb; ga ik met dit artikel aan de slag.
Goed artikel.
Ik ben zeer benieuwd hoe ik dit in het onderwijs kan toepassen. Graag hoor/lees ik de suggesties.
Dat is inderdaad een heel interessante vraag, want het onderwijs lijkt me met klem een tak waar eens nagedacht zou moeten worden over hoe effectief het allemaal is!
Ik denk dat heel veel leerlingen gebaat zouden zijn bij een 2-urige werkdag! En als ze de rest van de tijd zouden kunnen besteden aan waar zij gelukkig van worden, waar ze van houden, wat hun persoonlijk boeit….
hoe moet ik dit zien in het onderwijs? Juf is er 2 uur lang voor je en daarna zoek je het maar uit?
Hoe lang doe je buiten de lestijden over huiswerk nakijken en lessen voorbereiden? Is hier "winst"te behalen?
De 2-urige werkdag is in eerste instantie een verlengstuk van het nieuwe werken. Dus totdat het onderwijs zich hiervoor openstelt is dit idee lastig toe te passen. Er zijn echter mogelijkheden voor de toekomst. Waarom worden lezingen en lessen door het hele land herhaald door iedere leraar? Waarbij de ene leraar de stof goed over kan brengen, en de andere leraar er niets van bakt.
Is het niet veel slimmer om de beste leraren uit het land de les te laten geven, deze te filmen en om te zetten in een interactief programma met ondersteuning van tablets. Op die manier kan de leraar ter plekke vooral worden ingezet voor persoonlijke begeleiding, en niet voor de basis uitleg. Wanneer leerlingen huiswerk maken via iPads met speciale software kan dit razendsnel worden nagekeken met behulp van software.
Voor nu kun je jezelf uitdagen om grote taken waar je tegenop ziet snel uit de weg te ruimen, zodat je de rest van de dag je aandacht vooral bij het lesgeven/begeleiden kunt houden.
Hoe doe je dit wanneer je voor de klas staat met kinderen met gedragsproblemen of werkt met mensen met een verstandelijke beperking waarvan ieder kwartier, half uur, uur, verwerkt is in een dag, avond programma. Idee?
Goed voor sommige beroepen, maar niet overal toepasbaar… (probeer maar eens in logistiek of productie of sales, etc) . Leuk idee als je zelfstandige (en dan nog…bakker, kapper, winkel ???), ontwerper of schrijver of iets dergelijk bent.
Klopt. Maar plaats- en tijdsonafhankelijk werken wordt steeds populairder. Het zal zich de komende tijd verspreiden over steeds meer beroepsgroepen. Door gebruik te maken van slimme systemen wordt er steeds meer mogelijk.
Hahahaha een echte uitdaging :)
Klopt, het is vooral toepasbaar in situaties waarin het nieuwe werken mogelijk is. Kortom, wanneer je zelf kunt bepalen wanneer je werkt en waar je werkt.
Inderdaad is het niet in alle beroepen toepasbaar, maar ik denk dat je het principe niet te letterlijk moet nemen. Het komt er op neer dat je prioriteitten kunt stellen. Met andere woorden, vraag je steeds af of je wel het juiste werk doet (lees: de juiste taak) Dit is wezenlijk anders dan je werk ( taak ) zo goed mogelijk te doen.
Naast van kort en effectief werken, word je ook gelukkig van een hond (achtergrond van het filmpje). Het knuffelen en wandelen met een hond geeft rust!
Dit klinkt aanlokkelijk, maar het gaat wel totaal voorbij aan de complexiteit en dynamiek van grote organisaties. Ik ben groot voorstander van ‘vereenvoudig je leven’, maar het gemak waarmee dit wordt voorgesteld alsof ‘t een realistische optie is, is echt naïef. Wie dit propageert, heeft zelf nog nooit in een dynamische werkomgeving gefunctioneerd met een complex krachtenveld en dagelijks veranderende omstandigheden (of heeft daarbij geen betrokkenheid gevoeld en zich er makkelijk van kunnen distantiëren). Het risico van dit soort artikelen vind ik daarom, dat ‘de beleving van werkdruk’ daardoor weer gewoon als ‘je eigen schuld’ kan worden weggezet.
Jelle, ik word hier zo blij van! Van jouw enthousiasme, Snuffel en van je tips. Geweldig! Ik zit hier helemaal te stuiteren op mijn stoel van blijheid. Dank! Mag ik je knuffelen ;)?
Zodra er een BasisINKomen is – die niets meer kost van we nu al gezamenlijk bij elkaar verdienen -, dan wordt werken leuk. Dan kan er deeltijd-werk zijn, lage lonen, meer mensen aan het werk voor wie wil, en nog wat voordelen. Het nadeel dat mensen lui worden, blijkt niet waar. Dus iedereen een BINK en weinig werken is ook qua inkomen haalbaar. Stem straks op de goede partij die voor een BINK is.