Artikel opslaan

Help, ik heb geen hobby

Het klinkt als een vreemd probleem. Toch zijn er veel mensen die geen hobby hebben. Het komt erop neer dat mensen die een hobby zoeken vaak geen bezigheid hebben waar ze lekker constructief mee bezig kunnen zijn om ontspanning en inspiratie te vinden. Vaak ben je als hobbyloos persoon verdoemd tot televisie kijken of maar wat rond surfen op het web.

Het hebben van een hobby is voor veel mensen belangrijk omdat het ze een invulling geeft aan hun vrije tijd. Met je hobby kun je je ontwikkelen en ontspannen. Bovendien kan het een belangrijke bron van sociaal contact zijn.

Kom maar op

Reserveer mijn nieuwe boek 🎉

Bestel mijn nieuwe boek Kom maar op nu vooruit en ontvang een exclusieve bonus! 🥳

Wacht niet te lang, de oplage mét bonus is beperkt!

Lees meer en reserveer

Hobby zoeken – waar ben je je hobby kwijtgeraakt?

Het kwijtraken van een hobby kan onder andere komen doordat je van je hobby je werk hebt gemaakt. Het klinkt fantastisch en dat is het ook. Toch vindt er in dit geval een gevoelsverschuiving plaats. Vroeger kon je niet genoeg krijgen van je hobby en slokte het veel vrije tijd op. Nu moet je af en toe juist afstand nemen van je hobby omdat het je werk is geworden.

Maar waar vul je nu je vrije tijd mee?

Veel mensen die niet van hun hobby hun werk maakten raken hun hobby’s kwijt omdat ze het simpelweg te druk hebben. Het leven verandert en ze gaan samenwonen, krijgen kinderen, maken carriere en ga zo maar door. Er is geen tijd voor constructieve hobby’s.

Wanneer is iets een hobby?

Een hobby is een bezigheid die je graag uitoefent en waarvoor je bereid bent je te ontwikkelen. In een hobby wil je dus moeite steken om zodoende ‘beter’ te worden op dat gebied. Deze ontwikkeling geeft je een bepaalde kick, voldoening en ontspanning die je inspireert in het dagelijks leven.

Eigenlijk kun je je hobby dus zien als een tweede vakgebied, alleen dan spelenderwijs en ongedwongen.

11 hobby’s die je leven verrijken

Een mens kan allerlei hobby’s hebben, maar het is natuurlijk het prettigst als je hobby ook daadwerkelijk iets goeds bijdraagt aan je leven. Hoewel iedere bezigheid uiteraard zijn goede en slechte kanten kent brengen sommige hobby’s je meer goeds dan andere.

Hieronder vind je 11 leuke hobby’s die je leven op bepaalde vlakken verrijken doordat je er meer liefde, ontspanning, creativiteit of voldoening uit kan halen.

Je kunt deze lijst gebruiken of je erdoor laten inspireren om een nieuwe hobby te vinden die bij jou past.

1. Koken

De keuken is een veelzijdig gebied om je in te ontwikkelen. Lekker koken kan op zoveel verschillende manieren dat je waarschijnlijk je hele leven wel bezig kunt blijven met ontdekken en uitproberen. Koken werkt ontspannend en brengt vaak erg veel voldoening wanneer je je creaties zelf proeft of ze juist aan anderen laat proeven. Je kunt beginnen met koken door een cursus te nemen, je te laten instrueren door je oma of door in een boek te duiken.

2. Schilderen

Het klinkt misschien een beetje truttig, maar schilderen is een hele leuke en ontspannende bezigheid. Als je nog steeds denkt aan het naschilderen van een stilleven moet je eens verder kijken.

Wanneer je bijvoorbeeld expressionistisch schildert draait het niet om de perfecte vorm maar om de combinatie van kleuren en gevoelens. Lekker klodderen met verf is leuk, bovendien hou je er leuke schilderijen aan over die je kunt ophangen, weggeven of later zelfs verkopen. Beginnen met schilderen is eenvoudig, bij winkels als Xenos en Kruidvat vind je goedkope schilderspullen. Daarnaast zijn er talloze boeken, cursussen en websites te vinden die je op weg kunnen helpen.

3. Fotograferen

Wie fotografeert ontwikkelt een oog voor de schoonheid van de wereld om zich heen. Fotograferen is een technische maar ook zeer creatieve hobby. Je kunt mooie foto’s maken van de mensen van wie je houdt, van de natuur of bijvoorbeeld van aparte dingen in de stad.

Door je foto’s te selecteren en te bundelen tot een reportage haal je veel voldoening uit je werk. Je kunt ze afdrukken en ophangen, weggeven en verspreiden op internet. Daarnaast kun je jezelf je hele leven lang blijven ontwikkelen met fotografie, er zit namelijk erg veel diepte in. Ook voor fotografie zijn veel cursussen en boeken te vinden.

4. Gamen

Veel mensen zien gamen als een slechte en nutteloze hobby. Toch komt er bij het spelen van een game veel meer kijken dan wanneer je bijvoorbeeld voor de televisie hangt. Vooral constructieve games kunnen je helpen ontwikkelen als persoon. Neem spellen als The Sims, Simcity, Braintraining en Wii Fit. Ook snelle schietspellen of ingewikkelde puzzelgames helpen je ontwikkelen in behendigheid, reactievermogen en inzicht. Bovendien kun je games vaak met andere mensen spelen waardoor het een belangrijk sociaal aspect kan hebben.

5. Een sociaal mens zijn

Sociaal contact kan een hobby zijn. Wanneer je merkt dat dit je veel voldoening geeft kun je het samenzijn met mensen benoemen tot jouw hobby. Je kunt langsgaan bij mensen, vrienden bij je thuis uitnodigen of besluiten om andere mensen te helpen. Wat dacht je van vrijwilligerswerk? Er zijn veel mensen die al hun vrije tijd besteden aan het helpen van mensen en stichtingen. Ze halen daar iedere dag opnieuw enorm veel voldoening uit omdat er zoveel liefde wordt uitgewisseld op deze plekken.

Je kunt je deze hobby eigen maken door je bewust te zijn van de mensen om je heen en wat zij nodig hebben. Kijk vervolgens op welke manier je deze mensen kunt helpen en hoe jij daar voldoening uit kunt halen. Zijn er leuke instellingen die bij jou passen en die jouw hulp kunnen gebruiken?

6. Eigen films produceren

Net als fotograferen is filmen een creatieve hobby die dankzij moderne technologie erg leuk en toegankelijk is geworden. Je kun je eigen familie filmen of ervoor kiezen om echte producties te maken. Je kunt films produceren van bijvoorbeeld 10 minuten tot een halfuur met een echt scenario. Vervolgens kun je je films monteren en ze bijvoorbeeld publiceren op websites als YouTube.

Wanneer je gaat filmen is het vaak handig om te starten met het lezen van fotografie boeken om zodoende bekend te raken met zaken als compositie. Vervolgens kun je je verder ontwikkelen als filmmaker door cursussen te volgen, boeken te lezen en vooral veel te proberen.

7. Huisdieren

Het opvoeden van een hond kan een serieuze hobby zijn waarmee je veel plezier kunt beleven. Als je van dieren houdt kan het verzorgen van en bezig zijn met deze dieren je enorm veel voldoening geven. Je kunt je parkiet leren praten, je konijn trucjes leren of je puppy netjes opvoeden. Je kunt lachen om je katten of lange wandelingen maken met je hond. Dieren geven veel liefde, warmte en een ontspannen gevoel wat ervoor zorgt dat dit een gezonde hobby is.

Lees ook: De helende werking van een daglicht en buitenlucht

8. Een blog beginnen of in een dagboek schrijven

Heb jij al een blog? Of heb je misschien de ambitie om een dagboek bij te houden? Schrijven is een creatieve hobby die je veel op kan leveren als je je er goed in ontwikkelt. In de eerste plaats kun je schrijven voor jezelf, en zodoende je emoties en gevoelens onder controle houden. Daarnaast kun je uiteraard mooie verhalen schrijven, gedichten maken of juist informatieve teksten produceren.

Je kunt je dagboek lekker voor jezelf houden of je teksten op een blog publiceren. Ook kun je je schrijfkunsten kwijt bij bijvoorbeeld verschillende websites. Door te bloggen kom je in contact met andere mensen rondom jouw onderwerp en bouw je leuk sociaal contact op.

9. Wijn en eten proeven

Je hoeft geen kok te zijn om van eten je hobby te kunnen maken. Culinair geinteresseerden kunnen zich eindeloos ontwikkelen in smaak en structuur. Je kunt af en toe luxe uit eten gaan of juist lekker wijntjes proeven. Bovendien kun je veel lezen over wijnen en eten. Daarnaast kun je leuke proefcursussen volgen en zodoende je smaakzin verder ontwikkelen. Praten en lezen over eten kan erg leuk zijn en het kan je beleving van eten en drinken enorm verrijken.

10. Culturen ontdekken

Er valt zoveel te zien en te ontdekken op deze aarde. Alleen al in ons land liggen overal culturele schatten voor het oprapen die je met je ongetrainde oog niet eens opmerkt.

Heb je in jouw stad of dorp weleens gelet op de oude gevels? Kun je de oude letters nog ontdekken die verklaren waar dit gebouw oorspronkelijk voor is gebouwd?

Door je in te lezen over cultuur en geschiedenis krijgt de wereld om je heen ineens veel meer diepte. Je ziet namelijk veel meer dan ongetrainde mensen. Iedere plek wordt voor jou interessanter omdat je begrijpt en ziet waarom de dingen zijn zoals ze zijn. Bezoek om te beginnen bijvoorbeeld eens wat musea of tentoonstellingen!

11. Lezen

Mensen die veel lezen kunnen zichzelf enorm verrijken met kennis en inzichten. Beperk je niet alleen tot fictie maar ga ook eens op zoek naar informatieve boeken die je interesseren. Over bijna ieder interessegebied bestaan boeken die je helpen meer kennis en inzicht te krijgen over dat onderwerp. Lezen is een ontspannende bezigheid, en als je nieuwe dingen leert over je favoriete onderwerp raak je enorm geïnspireerd.

Je kunt meer lezen over spiritualiteit (wat weet jij over het leven na de dood?), geschiedenis, toekomst (hoe gaan computers zich ontwikkelen?), politiek, gezondheid, productiviteit en talloze andere onderwerpen.

Lees ook: jezelf dingen aanleren – expert worden vanuit je luie stoel en sneller slim worden – handige tips.

Meer tijd voor jezelf vinden

Meer tijd voor jezelf maken Bundel

Tijd voor jezelf vinden is uitdagend soms. Misschien omdat je een druk leven hebt, misschien omdat je je schuldig voelt of vindt dat je het niet verdient.

In deze Bundel bespreken we tactieken en ideeën die je kunt gebruiken om meer tijd voor jezelf te vinden - zelfs in een druk leven.

Gratis deelnemen aan cursus

Deze cursus ontving een gemiddelde waardering van 9,5 door duizenden deelnemers.

soChicken Gelukstest

Hoe zit jij in je vel? Doe de gelukstest!

Ontdek hoe goed jij in je vel zit. Deze gratis test vertelt je in 2 minuten hoe gelukkig jij bent en welke stappen je kunt zetten om je leven leuker te maken.

Start de test