Schrijven is gezond
Wie schrijft blijft makkelijker in balans. In ons eerdere artikel schrijf jezelf gelukkiger leggen we uit hoe je echt gelukkiger kunt worden door te schrijven. Ook gaven we je drie schrijfoefeningen om je dromen dichterbij te halen. In dit artikel geeft Sanne je zeven redenen om te beginnen met je eigen dagboek!
1. Schrijven in een dagboek werkt ontspannend
Herken je nog van vroeger dat je pijn had in je pols na het schrijven van je dictee? Dan zou je niet verwachten dat schrijven ontspannend werkt. Toch is dit wel zo.
Wanneer je schrijft wat je leuk vindt, zul je de ontspannende werking ervaren. Het monotone geluid van je pen op het papier, de mooie zinnen die je schrijft, het rustmomentje… allemaal dingen die zorgen voor een ontspannen lichaam en geest.
2. Een dagboek bijhouden helpt tegen piekeren
Ben jij zo’n type die ‘s nachts in bed juist het meeste nadenkt? Wanneer je lichaam volledig ontspannen is, draait je geest nog overuren. Probeer je gedachten eens op te schrijven en stop met piekeren. Je zult merken dat wanneer je hoofd leeg is, je heerlijk zult slapen. Niet gelijk de eerste nacht, maar we weten allemaal: oefening baart kunst!
3. Een dagboek werkt als je beste vriend(in)
Soms zit je even niet lekker in je vel, en wil je je verhaal kwijt bij je beste vriend of vriendin. Helaas kun je niet altijd even makkelijk langsfietsen.
Een dagboek is er altijd, in welke vorm dan ook. Het kan een schriftje zijn, je weblog of een word documentje op de computer. Schrijf je verhaal op, dan ben je de emotie voor nu even kwijt, en kun je er morgen over doorpraten met je beste maatje.
4. Je houdt jezelf een spiegel voor
Schrijven over jezelf werkt als een spiegel. Als je beschrijft wat je op een dag of een bepaald moment gedaan hebt, bied je jezelf de kans deze momenten nog eens te overzien. Je zult merken dat je jezelf beter leert kennen. Je leert de momenten inzien waarop je het meeste stress ervaart, of wat de momenten zijn die je leven zo leuk maken.
5. Je leert je dromen en doelen waar te maken
In een dagboek kun je opschrijven hoe je dag is verlopen. Maar je kunt ook kijken naar de toekomst. Wat zijn je dromen? Wat zijn je doelen? Schrijf deze op en houd in je dagboek bij op welke manier je bezig bent met het waarmaken van die dromen en doelen.
6. Je wordt een ware crea bea
Wie zegt dat je alleen maar schrijft in een dagboek? Sommige mensen hebben juist een dagboek om in te knutselen, of foto’s in te plakken. Door bijvoorbeeld een stuk tekst te versieren stimuleer je je creativiteit. Of schrijf in plaats van een verhaal over hoe je dag was, een mooi gedicht. Je zult merken dat je creativiteit zal groeien!
7. Een dagboek is leuk voor later
Heb jij nog dagboeken uit je puberjaren? Waarschijnlijk vind je dit hartstikke leuk om na te lezen! Probeer tijdens een leuke periode een dagboek bij te houden. Bijvoorbeeld tijdens een mooie reis, of tijdens je zwangerschap. Hartstikke leuk om later nog eens na te lezen.
Eenvoudig beginnen met een dagboek?
Ben je geïnspireerd geraakt, en wil je hier en nu beginnen met schrijven? Probeer dan de gratis online dienst Penzu.com. Hier kun je een privé dagboekje bijhouden. Wil je beginnen met een eigen dagboek, maar kom je moeilijk op gang met een lege pagina voor je neus? Begin dan met het onderstaande boekje.
Dit boek stelt je iedere dag een vraag, en daagt je uit de antwoorden op te schrijven. Sommige bijzondere vragen zetten je echt aan het denken. Andere vragen zijn leuk om te beantwoorden voor later. Het is een praktisch werkboek, en een leuke manier om kennis te maken met de voordelen van een eigen dagboek.
Rust, wijsheid en dolle pret
Een simpele journaling (dagboek) gewoonte maakt je hele leven beter.
In deze praktische Broednest Bundel laat ik zien hoe dat zit. Je ontdekt hoe je tijd maakt voor journaling, waarom je je nooit meer hoeft af te vragen wat je dan moet schrijven, hoe je een journaling routine opzet én hoe je het volhoudt - ook in drukke periodes.
We bespreken ook de voor- en nadelen van digitaal versus analoog, en ik deel een lijst met journaling prompts zodat je kunt beginnen met een vliegende start.
Ervaar meer zelfinzicht, wijsheid en persoonlijke groei. Leer patronen herkennen én doorbreken, ervaar meer dankbaarheid en ontwikkel rust met je eigen journal.
Deze cursus ontving een gemiddelde waardering van 9,3 door duizenden deelnemers.
Reacties
The Artist’s Way is ook een prachtige manier die hier op aansluit. Daar scrhijf je elke ochtend een ochtendpaginadrie pagina’s handgeschreven tekst als één vloeiende bewuste woordenstroom.
Ik ken penzu.com niet, maar http://www.mydiary.nl is prettig in het Nederlands en werkt prima.
Ik hou al maanden een dagboek bij. Al deze 7 redenen kloppen helemaal. Je moet er even tijd voor maken maar ik heb elke dag weer zo zin om ‘s avonds weer m’n verhaal voor de dag op te schrijven! En als je je frustraties, emoties en geluksmomenten hebt geuit, lucht dat enorm op en kan je tevreden gaan slapen.
ik hou een tijdje een dagboek. de tips van mij zijn:
1. schrijf hoe jij wilt schrijven. misschien heeft iemand anders wel meer schrijftalent en kan veel mooier schrijven, nou en! jij bent jij en niemand anders!
2. maak je dagboek vrolijk met plaatjes en stickers. toen ik voor het eerst begon maakte ik een snelle cartoon van mezelf boven aan de bladzijde en schreef er met pijltjes bij wat mijn humeur en en hoe mijn haar zat en hoeveel pukkels ik had enzo.
3. als je een beetje rommelig in schriften enzo bent kan je lijstjes, schema’s en speciale briefjes in je dagboek schrijven en plakken.
4. leuk detail: ik heb op de eerste bladzijde van mijn dagboek en envelop geplakt en in die envelop een briefje gedaan waarin stond dat niemand erin mag kijken en ook waarom niet (dat is ook duidelijk voor degene die van plan was erin te lezen)
ik hoop dat jullie er wat aan hebben en het belangrijkste: schrijf alle emoties en frustraties van je af!
Ik vind het ook leuk een dagboek bij te houden. Een keer en als ik tijd en zin heb vaker. Ik vind het leuk om terug te kunnen lezen. Ik vind het zoals terugkijken naar je vakantiefoto’s maar met je eigen geschreven verhaal kan je er echt weer opnieuw van genieten. De mindere leuke gebeurtenissen schrijf ik in een ander schriftje zodat het leuk blijft om terug te lezen.