Schrijven is gezond

Wie schrijft blijft makkelijker in balans. In ons eerdere artikel schrijf jezelf gelukkiger leggen we uit hoe je echt gelukkiger kunt worden door te schrijven. Ook gaven we je drie schrijfoefeningen om je dromen dichterbij te halen. In dit artikel geeft Sanne je zeven redenen om te beginnen met je eigen dagboek!

1. Schrijven in een dagboek werkt ontspannend

Herken je nog van vroeger dat je pijn had in je pols na het schrijven van je dictee? Dan zou je niet verwachten dat schrijven ontspannend werkt. Toch is dit wel zo.

Wanneer je schrijft wat je leuk vindt, zul je de ontspannende werking ervaren. Het monotone geluid van je pen op het papier, de mooie zinnen die je schrijft, het rustmomentje… allemaal dingen die zorgen voor een ontspannen lichaam en geest.

2. Een dagboek bijhouden helpt tegen piekeren

Ben jij zo’n type die ‘s nachts in bed juist het meeste nadenkt? Wanneer je lichaam volledig ontspannen is, draait je geest nog overuren. Probeer je gedachten eens op te schrijven en stop met piekeren. Je zult merken dat wanneer je hoofd leeg is, je heerlijk zult slapen. Niet gelijk de eerste nacht, maar we weten allemaal: oefening baart kunst!

3. Een dagboek werkt als je beste vriend(in)

Soms zit je even niet lekker in je vel, en wil je je verhaal kwijt bij je beste vriend of vriendin. Helaas kun je niet altijd even makkelijk langsfietsen.

Een dagboek is er altijd, in welke vorm dan ook. Het kan een schriftje zijn, je weblog of een word documentje op de computer. Schrijf je verhaal op, dan ben je de emotie voor nu even kwijt, en kun je er morgen over doorpraten met je beste maatje.

4. Je houdt jezelf een spiegel voor

Schrijven over jezelf werkt als een spiegel. Als je beschrijft wat je op een dag of een bepaald moment gedaan hebt, bied je jezelf de kans deze momenten nog eens te overzien. Je zult merken dat je jezelf beter leert kennen. Je leert de momenten inzien waarop je het meeste stress ervaart, of wat de momenten zijn die je leven zo leuk maken.

5. Je leert je dromen en doelen waar te maken

In een dagboek kun je opschrijven hoe je dag is verlopen. Maar je kunt ook kijken naar de toekomst. Wat zijn je dromen? Wat zijn je doelen? Schrijf deze op en houd in je dagboek bij op welke manier je bezig bent met het waarmaken van die dromen en doelen.

6. Je wordt een ware crea bea

Wie zegt dat je alleen maar schrijft in een dagboek? Sommige mensen hebben juist een dagboek om in te knutselen, of foto’s in te plakken. Door bijvoorbeeld een stuk tekst te versieren stimuleer je je creativiteit. Of schrijf in plaats van een verhaal over hoe je dag was, een mooi gedicht. Je zult merken dat je creativiteit zal groeien!

7. Een dagboek is leuk voor later

Heb jij nog dagboeken uit je puberjaren? Waarschijnlijk vind je dit hartstikke leuk om na te lezen! Probeer tijdens een leuke periode een dagboek bij te houden. Bijvoorbeeld tijdens een mooie reis, of tijdens je zwangerschap. Hartstikke leuk om later nog eens na te lezen.

Eenvoudig beginnen met een dagboek?

Ben je geïnspireerd geraakt, en wil je hier en nu beginnen met schrijven? Probeer dan de gratis online dienst Penzu.com. Hier kun je een privé dagboekje bijhouden. Wil je beginnen met een eigen dagboek, maar kom je moeilijk op gang met een lege pagina voor je neus? Begin dan met het onderstaande boekje.

Dit boek stelt je iedere dag een vraag, en daagt je uit de antwoorden op te schrijven. Sommige bijzondere vragen zetten je echt aan het denken. Andere vragen zijn leuk om te beantwoorden voor later. Het is een praktisch werkboek, en een leuke manier om kennis te maken met de voordelen van een eigen dagboek.

soChicken Gelukstest

Hoe zit jij in je vel? Doe de gelukstest!

Ontdek hoe goed jij in je vel zit. Deze gratis test vertelt je in 2 minuten hoe gelukkig jij bent en welke stappen je kunt zetten om je leven leuker te maken.

Start de test