“From the flicker of an eyelash to the furthest star
From the pyramids to the beat of my heart
From a woman in Somalia to a child in Harlem
We’re created from the same things”
India Arie – Interlude: Grains (Spotify)

Belangrijke inzichten zetten je wereld op zijn kop

De eerste keer dat je een belangrijk inzicht krijgt verandert je leven voorgoed. Een nieuw inzicht gooit je wereldbeeld door elkaar, en dwingt je om je kijk op de wereld te veranderen.

Stap voor stap dringt een nieuw besef tot je door, en voor je het weet heeft dit nieuwe inzicht je veranderd, heeft het een ander mens van je gemaakt.

We schreven op soChicken al over verschillende belangrijke levensveranderende inzichten, zoals het feit dat anderen niet zo geïnteresseerd zijn in jouw leven als jij, dat het nu het enige is dat bestaat, dat goed en slecht niet meer dan ideeën zijn en dat jij de kracht in je hebt om de wereld te veranderen.

Er zijn echter nog veel meer diepe, belangrijke inzichten die jouw leven en de wereld ingrijpend kunnen veranderen. Eén van de belangrijkste inzichten is zowel ontzettend eenvoudig als oneindig complex.

Het belangrijkste inzicht voor de 21ste eeuw

Het belangrijke besef waar ik het over heb zou heel goed het belangrijkste inzicht van de 21ste eeuw kunnen zijn. Een aanpassing van ons wereldbeeld die niet alleen heel persoonlijk wordt ervaren, maar ook door de wetenschap stap voor stap wordt aangetoond.

Wat is dit levensveranderende inzicht? Alles is één.

Het is het besef dat alles wat wij ervaren als afzonderlijk van onszelf, als apart, als anders, niets meer is dan een illusie. Afscheiding bestaat niet, er bestaat geen ‘ik’, er bestaat geen ‘zij’. Alles is één. Jij bent alles, en alles is jou.

Het is het inzicht dat niets in ons heelal los staat van al het andere. Dat alles met elkaar verbonden is op meerdere niveau’s.

Maar hoe kan alles één zijn?

Wetenschappers geloven dat het heelal ca. 13.7 miljard jaar geleden is ontstaan vanuit één super compact deeltje. Alles wat wij kennen, alles wat wij ervaren, alles wat wij zijn is ontstaan vanuit dit deeltje. De oerknal wordt dit ook wel genoemd.

Jij en ik zijn gemaakt van hetzelfde. Jij bent gemaakt van hetzelfde spul als de maan, als je toetsenbord, als alle nog on-ontdekte sterrenstelsels. Jij, ik, de planeet onder onze voeten, de gedachten in ons hoofd. Alles is gemaakt van één grondstof: energie.

Afscheiding, het idee van ‘ik’ en ‘jij’ wordt gecreëerd in je linker hersenhelft. Het is een illusie. Niets staat los van al het andere, alles is met elkaar verbonden.

Wat betekent dit inzicht?

Als jij de planeet vervuilt, dan beschadig je jezelf. Als jij goed voor jezelf zorgt, dan zorg je goed voor de wereld. Als je iemand helpt, dan help je jezelf.

Die persoon waar jij zo’n hekel aan hebt is onderdeel van wie jij bent. Jij bent alles wat je ervaart, alles wat je ziet. Alles is jij, alles is wij. Daarom kun je niet anders dan onvoorwaardelijk van het leven te houden. Want jij bent één met alles.

Ingewikkeld? Misschien, het hangt er vanaf hoe je er tegenaan kijkt. Van binnen heb je misschien altijd gevoeld dat alles één is, terwijl het systeem waarin we leven, onze maatschappij, ons juist het tegenovergestelde leert. Leven in een wereld van afscheiding bezorgt ons het tegenovergestelde van wat ons dient: armoede, haat, oorlog, onverschilligheid, materialisme en ecologische vernietiging.

Door te leven op een manier die niet aansluit bij de uiteindelijke realiteit (alles is één) bezorgen we onszelf een wereld vol met problemen. Wanneer je begint te leven naar het inzicht en echt inziet dat alles wat jij doet een effect heeft op al het andere, dat alles met elkaar verbonden is, zul je ontdekken hoe magisch het leven kan zijn.

Bekijk ook de trailer van de film I AM. Een documentaire van de regisseur van o.a. Bruce Almighty, The Nutty Professor en Ace Ventura waarin dit concept wordt verkend.

Hoe pas je dit toe in je dagelijks leven?

Hoe verander je je leven met dit inzicht? Wat verandert er zodra je inziet dat alles één is?

Je ziet in dat ruzie met een ander in feite ruzie met jezelf is. Dat liefde voor jezelf zich uit in liefde voor de mensen om je heen. Je begrijpt dat jouw manier van leven invloed heeft op de planeet en op de samenleving.

Als jij iets doodt, dan dood je een gedeelte van jezelf. Oorlog in een ver land is oorlog in jouw achtertuin. Je ziet vreemden als vrienden, de problemen in de wereld als problemen in jezelf en je ziet de wereld als een onderdeel van wie jij bent in plaats van jezelf als apart te beschouwen van de wereld.

Je kunt niet jaloers zijn op jezelf, je kunt geen wedstrijd houden met jezelf, je kunt je niet beter of minder voelen dan jezelf, je hoeft niet bang te zijn voor jezelf. Je kunt van jezelf houden, onvoorwaardelijk. En als dit alles geldt voor jezelf, dan geldt het voor alles wat er bestaat.

Je kunt de wereld tegemoet gaat met een open hart, zonder angst. Je kunt je leven veranderen en gaandeweg de wereld veranderen.

Meer tips om je leven te veranderen

Wil je meer lezen over deze universele waarheid, en ervaren hoe dit besef je leven voorgoed kan veranderen? Lees dan de onderstaande boeken, en laat je verrassen door talloze nieuwe inzichten. Lees ook het artikel Ontwikkel je Spirituele Leven: 5 Stappen voor praktische tips.