Eerlijk, veilig en gezond voedsel herkennen
Is boodschappen doen de afgelopen decennia nu eenvoudiger geworden, of juist moeilijker? Het hangt er vanaf wat je doel is. Het is bijvoorbeeld makkelijker geworden om in korte tijd veel eten in huis te halen tegen een lage prijs.
Het is echter vele malen moeilijker geworden om echte gezonde en natuurlijke voeding te herkennen. Ben je geïnteresseerd in natuurlijk, gezond en veilig voedsel zonder kunstmatige toevoegingen en chemicaliën? De onderstaande vier herkenningspunten geven je houvast en helpen je het kaf van het koren te scheiden!
Gezonde en natuurlijke voeding kun je onder andere herkennen aan de volgende punten:
1. Het voedsel was al voor het jaar 1700 beschikbaar
Stel dat je overover(over)grootmoeder nu je koelkast open zou trekken, zou zij de producten die ze hier aantreft dan herkennen? Zo ja, dan heb je waarschijnlijk voeding in je koelkast die wordt geproduceerd door moeder natuur en niet door een fabriek.
Zou ze vol verbijstering kijken naar het eten dat ze in je koelkast aantreft? Dan heb je waarschijnlijk bewerkte voeding in huis gehaald die ver van de natuur verwijderd is.
Voor de industriële revolutie werd voeding heel matig bewerkt, en werden er geen of nauwelijks stoffen toegevoegd die op de korte of lange termijn schadelijk kunnen zijn. Voeding werd kleinschalig geproduceerd, er bestonden geen chemicaliën om de groei te bevorderen of het product langdurig te conserveren.
Je overover(over)grootmoeder is niet bekend met verpakte yoghurtdrinks, chocoladerepen, kant-en-klare marinades of soep in blik. Zij kent vooral echt voedsel dat groeit in de natuur en wordt bereid door mensen in plaats van fabrieken.
2. Het bevat ingrediënten die je kleine neefje kan uitspreken
Ben je gewend om naar de voedingswaarden van een product te kijken? Ga dan eens verder, en kijk naar de lijst met ingrediënten. Staan hier dingen tussen die je neefje uit groep vier niet kan uitspreken? En bevat het een serie onverklaarbare E-nummers? Dan is het misschien verstandig om dit product in het schap te laten liggen.
Een blik tomatensoep bevat al snel zo’n vijf E-nummers, algemene benamingen als aroma’s die van alles kunnen betekenen, genetisch gemanipuleerd maïszetmeel, veel zout en weinig tomaten.
Andere voedingswaren bevatten stoffen als mononatriumglutomaat (E621), glycine, natriumaluminiumfosfaat, kaliumhydroxide, diglyceriden, aspartaam, E507 (zoutzuur) en ga zo maar door.
Fabrikanten kunnen zelf bepalen of ze herkenbare E-nummers vermelden, of kiezen voor een uitgeschreven benaming. Wanneer een additief een slechte naam heeft (zoals E621 mononatriumglutomaat) omdat er controverse over bestaat, kan het ook worden vermeld onder andere namen zoals gistextract, natriumcaseïnaat, aroma’s, gehydrogeneerde eiwitten enzovoorts.
Zelfgemaakte tomatensoep bevat veel verse groente (ui, knoflook, tomaat), verse kruiden, zelf getrokken bouillon en eigen gedraaide gehaktballetjes. Kies je zelf voor biologische ingrediënten, dan weet je precies welke ingrediënten jouw soep bevat. Niet alleen zal je verre grootmoeder deze producten stuk voor stuk kunnen herkennen, maar je neefje zal ze zonder moeite kunnen uitspreken (en opeten).
3. Het product bevat weinig ingrediënten (liefst minder dan vijf)
We blijven nog even bij de ingrediëntenlijst. Deze lijst vertelt je namelijk nog meer dan je zou denken. Zo kun je aan de hoeveelheid ingrediënten in één oogopslag zien of je te maken hebt met een natuurlijk of een sterk bewerkt product.
Hoe meer ingrediënten het product bevat, des te verder het is verwijderd van de natuur. Een stuk zeep (dat al honderden jaren te koop is) bevat vaak rond de vijf ingrediënten. Olie, natriumhydroxide, water, geurstof en eventueel een kleurstof. Alleen de eerste drie ingrediënten zijn vereist. En van natriumhydroxide is in het uiteindelijke product niets meer terug te vinden dankzij de chemische reactie (verzeping).
Wat zie je als je achterop een fles douchegel kijkt? Een lijst van rond de 20 ingrediënten. Heb je enig idee wat je iedere dag op je huid smeert? De hoeveelheid ingrediënten zijn een goede indicator of iets wel of niet gezond is. Houd het simpel, en kies voor pure voeding en pure verzorgingsproducten.
Wist je overigens dat ingrediënten op volgorde van hoeveelheid worden gerangschikt? Als de ingrediëntenlijst begint met een vreemd additief, of bijvoorbeeld drie verschillende benamingen voor suiker, dan weet je direct wat voor vlees je in de kuip hebt.
Laat je dus met een enkele oogopslag informeren door de ingrediëntenlijst, en je kunt direct bewustere keuzes maken!
4. Het product is zelf gevoed met de vorige punten in gedachten
Wist je dat wij allemaal leven op zonne-energie? De zon valt op de aarde, een zaadje ontkiemt. Er vormt een blad, het blad zet zonlicht en CO2 om in zuurstof en glucose (fotosynthese), wij ademen de zuurstof in, we eten het blad en verbranden de glucose om te kunnen leven.
Het gras groeit door zonlicht, het gras wordt gegeten door de koe. De koe zet de glucose om in lichaamsmassa, wij eten de koe. Fytoplankton groeit via fotosynthese. Kleine zeedieren eten plankton, grotere zeedieren eten kleine zeedieren, tonijn eet grotere zeedieren en wij eten tonijn.
Voordat je een product koopt, vraag jezelf eens af: heeft dit product zich gevoed met natuurlijke voeding, te herkennen aan de bovenstaande drie punten?
Met andere woorden, heeft jouw biefstuk gras gegeten? Of leefde het voornamelijk op dierenvoer gemaakt van andere dieren en gemodificeerd maïszetmeel, geproduceerd in een fabriek waar het wordt verrijkt met talloze additieven? Heeft het dier dat je eet dingen gegeten of toegediend gekregen die je zelf ook niet zou eten? Laat het dan liggen in het schap, en maak een andere keuze.
Hetzelfde geldt voor groenten, granen en vruchten. Wist je dat de grond waarin een gewas groeit voor een groot deel de kwaliteit en voedingswaarde van dat gewas bepaalt? Sta eens stil bij de kwaliteit van de grond waarin jouw voeding groeit, want de kwaliteit van de grond vind je terug in je eten.
Wordt de grond gekoesterd, verzorgd en gezond gehouden met natuurlijke middelen? Of wordt er gewerkt met chemische bestrijdingsmiddelen die een negatieve invloed hebben op de ondergrondse biosfeer die juist essentieel is voor gezonde producten? Zou je neefje de namen van deze chemicaliën kunnen uitspreken? Zou je oude overgrootoma deze middelen herkennen als voeding?
Neem de tijd om uit te zoeken of jouw voeding gezonde voeding heeft ontvangen, en maak een bewuste keuze (bijvoorbeeld voor biologische voeding). Want alleen op die manier weet je zeker dat ook jij en je gezin gezonde voeding binnen krijgen.
Alle gif- en afvalstoffen uit je lijf verwijderen?
Wil je een goede start maken met gezonde voeding? Laat je oude voedingspatroon dan achter je en verwijder alle opgebouwde afvalstoffen uit je lichaam. Volg thuis een 7 daagse Detox kuur en merk hoe je lichaam haar natuurlijke balans terugvindt. Lees meer over detox…
Meer tips om gezond te eten
Wil je meer te weten komen over de honderden additieven die te vinden zijn in onze voeding, en vaststellen wat je beter wel en niet kunt eten? Ga dan eens door je voorraadkast met het onderstaande boekje, en sta versteld.
Dit boekje helpt je heel eenvoudig bewuster te eten. Binnen no-time kun je schadelijke additieven herkennen, en weet je het kaf van het koren te scheiden. Er zijn namelijk altijd meer natuurlijke en gezondere alternatieven te vinden, vaak in dezelfde supermarkt! Je moet gewoon even weten waar je op moet letten.
Het boekje deelt additieven in in drie categorieën: onschadelijk, twijfelachtig (tegenstrijdige onderzoeken) en schadelijk. Zo wordt het super simpel om veilig, natuurlijk en gezonder te eten!
Reacties
Goed artikel, Jel! Laten we binnenkort eens de supermarkten onveilig gaan maken!
Toch eet ik zat dingen die mijn overovergrootoma niet kent en mijn kleine neefje niet zou kunnen uitspreken zoals quinoa die toch zeker wel gezond zijn. Niet helemaal perfect dus, deze regels…
Haha, nee inderdaad. Deze herkenningspunten zijn niet perfect. Maar quinoa bestond voor 1700 dus je overgrootoma zou het kunnen herkennen als voedsel als ze bijvoorbeeld in het Andesgebied zou hebben geleefd.
Je moet het een beetje ruim zien. Daarnaast moedigt een letterlijke toepassing van de herkenningspunten aan om lokaal te eten, wat uit ecologisch oogpunt gunstig is.
@Jelle: ik ben zeker voor lokaal eten maar als iemand geheel plantaardig wil eten (en dat is pas echt goed voor het milieu) dan zal af en toe iets exotisch als quinoa best goed zijn. Ik eet het dan ook graag in de wetenschap dat ik compenseer door geen vlees en bijna geen andere dierlijke producten te eten.
Ik heb anderhalf jaar geleden dit boekje gekocht, en het heeft mijn kijk op gezond eten volledig veranderd!! Je schrikt je wezenloos als je leest wat er allemaal in jou boodschappen zitten, terwijl ik dacht dat ik aardig gezond kookte en at!! Nu koop ik alles vers en ook regelmatig producten bij de natuurwinkel! Het is in het begin erg frusterend geweest om te zien dat er werkelijk in 90 % van de producten (slechte) toevoegingen zitten, maar nu heb ik gezonde alternatieven gevonden, en voel ik me er goed bij!
Voor de mensen die geïnteresseerd zij in e-nummers; ze zijn niet allemaal evil (de meeste wel, maar toch). Als je een iphone hebt kan je het programma “E-nummers” installeren (icoontje is een rood verbodsbord met een E er in (koste iets van €2). Deze app geeft aan wat onderzoek heeft uitgewezen over de e-nummers.
Mijn vriendin en ik lopen nu in ieder geval gewapend met mijn telefoon door de supermarkt, ons luid te bezwaren over de e-nummers, en zacht te vloeken als er weer iets lekkers niet goed blijkt te zijn ;)
Wel jammer dat de beste voeding ook vaak de duurste is! Als ik mijn boodschappen haal bij de biologische winkel in het dorp, betaal ik me scheel!
Gezond eten hoeft niet duur te zijn, het kan zelfs goedkoper uitpakken. Lees ook eens dit artikel op Stofzuigerzen.
Duidelijk en goed onderbouwd artikel.
leuk en creatief geschreven ook.
(Je (overover)overgrootoma zou ze meteen herkennen en je neefje kan ze opnoemen)
Ook ik ben veel met dit onderwerp bezig en eet zo natuurlijk mogelijk (al moet ik toegeven niet helemaal consequent te zijn)
Heel goed artikel. Voor degene die nog onkundig zijn op dit gebied..lees de nieuwsbrieven van foodwatch!!
heel goed
Ik vind zelf dat enige nuance op zijn plaats is wat betreft de chemische benaming van stofjes. Zou je 1,3,3-trimethyl-2-
[(1E,3E,5E,7E,9E,11E,13E,15E,17E)- 3,7,12,16-tetramethyl-18- (2,6,6-trimethyl-1-cyclohexenyl) octadeca-1,3,5,7,9,11,13,15,17- nonaenyl]cyclohexeen eten? Dat kan je neefje niet uitspreken. En het is ook nog eens een E-nummer: E160. Ziet er eng uit maar het is gewoon een stofje die in wortels voorkomt en omgezet kan worden in vitamine A en hartstikke gezond is. E-nummers zijn niet per definitie funest voor je gezondheid, veel van deze stoffen kunnen worden gewonnen uit natuurlijke producten, maar omdat chemische synthese goedkoper is kan dit ook in een fabriek worden gemaakt. Voor je lichaam maakt het echter niet uit waar het stofje vandaan komt, een molecuul is een molecuul en het maakt niet uit of het in dit geval uit een wortel komt of uit een fabriek. Op internet is veel onzin te lezen van mensen die van alles en nog wat kunnen beweren maar de plank volledig misslaan, en daarmee mensen bang maken voor gezond voedsel.
Hoi Jelle,
Leuk artikel en wat een top website heb je! Mijn complimenten!
Vooral de eerste tip is erg waardevol en veel mensen zouden zichzelf de vraag moeten stellen of producten vroeger ook al bestonden als ze in de supermarkt lopen.