Artikel opslaan

Eerlijk, veilig en gezond voedsel herkennen

Is boodschappen doen de afgelopen decennia nu eenvoudiger geworden, of juist moeilijker? Het hangt er vanaf wat je doel is. Het is bijvoorbeeld makkelijker geworden om in korte tijd veel eten in huis te halen tegen een lage prijs.

Het is echter vele malen moeilijker geworden om echte gezonde en natuurlijke voeding te herkennen. Ben je geïnteresseerd in natuurlijk, gezond en veilig voedsel zonder kunstmatige toevoegingen en chemicaliën? De onderstaande vier herkenningspunten geven je houvast en helpen je het kaf van het koren te scheiden!

Gezonde en natuurlijke voeding kun je onder andere herkennen aan de volgende punten:


Bestel Kom maar op via Bol.com

1. Het voedsel was al voor het jaar 1700 beschikbaar

Stel dat je overover(over)grootmoeder nu je koelkast open zou trekken, zou zij de producten die ze hier aantreft dan herkennen? Zo ja, dan heb je waarschijnlijk voeding in je koelkast die wordt geproduceerd door moeder natuur en niet door een fabriek.

Zou ze vol verbijstering kijken naar het eten dat ze in je koelkast aantreft? Dan heb je waarschijnlijk bewerkte voeding in huis gehaald die ver van de natuur verwijderd is.

Voor de industriële revolutie werd voeding heel matig bewerkt, en werden er geen of nauwelijks stoffen toegevoegd die op de korte of lange termijn schadelijk kunnen zijn. Voeding werd kleinschalig geproduceerd, er bestonden geen chemicaliën om de groei te bevorderen of het product langdurig te conserveren.

Je overover(over)grootmoeder is niet bekend met verpakte yoghurtdrinks, chocoladerepen, kant-en-klare marinades of soep in blik. Zij kent vooral echt voedsel dat groeit in de natuur en wordt bereid door mensen in plaats van fabrieken.

2. Het bevat ingrediënten die je kleine neefje kan uitspreken

Ben je gewend om naar de voedingswaarden van een product te kijken? Ga dan eens verder, en kijk naar de lijst met ingrediënten. Staan hier dingen tussen die je neefje uit groep vier niet kan uitspreken? En bevat het een serie onverklaarbare E-nummers? Dan is het misschien verstandig om dit product in het schap te laten liggen.

Een blik tomatensoep bevat al snel zo’n vijf E-nummers, algemene benamingen als aroma’s die van alles kunnen betekenen, genetisch gemanipuleerd maïszetmeel, veel zout en weinig tomaten.

Andere voedingswaren bevatten stoffen als mononatriumglutomaat (E621), glycine, natriumaluminiumfosfaat, kaliumhydroxide, diglyceriden, aspartaam, E507 (zoutzuur) en ga zo maar door.

Fabrikanten kunnen zelf bepalen of ze herkenbare E-nummers vermelden, of kiezen voor een uitgeschreven benaming. Wanneer een additief een slechte naam heeft (zoals E621 mononatriumglutomaat) omdat er controverse over bestaat, kan het ook worden vermeld onder andere namen zoals gistextract, natriumcaseïnaat, aroma’s, gehydrogeneerde eiwitten enzovoorts.

Zelfgemaakte tomatensoep bevat veel verse groente (ui, knoflook, tomaat), verse kruiden, zelf getrokken bouillon en eigen gedraaide gehaktballetjes. Kies je zelf voor biologische ingrediënten, dan weet je precies welke ingrediënten jouw soep bevat. Niet alleen zal je verre grootmoeder deze producten stuk voor stuk kunnen herkennen, maar je neefje zal ze zonder moeite kunnen uitspreken (en opeten).

3. Het product bevat weinig ingrediënten (liefst minder dan vijf)

We blijven nog even bij de ingrediëntenlijst. Deze lijst vertelt je namelijk nog meer dan je zou denken. Zo kun je aan de hoeveelheid ingrediënten in één oogopslag zien of je te maken hebt met een natuurlijk of een sterk bewerkt product.

Hoe meer ingrediënten het product bevat, des te verder het is verwijderd van de natuur. Een stuk zeep (dat al honderden jaren te koop is) bevat vaak rond de vijf ingrediënten. Olie, natriumhydroxide, water, geurstof en eventueel een kleurstof. Alleen de eerste drie ingrediënten zijn vereist. En van natriumhydroxide is in het uiteindelijke product niets meer terug te vinden dankzij de chemische reactie (verzeping).

Wat zie je als je achterop een fles douchegel kijkt? Een lijst van rond de 20 ingrediënten. Heb je enig idee wat je iedere dag op je huid smeert? De hoeveelheid ingrediënten zijn een goede indicator of iets wel of niet gezond is. Houd het simpel, en kies voor pure voeding en pure verzorgingsproducten.

Wist je overigens dat ingrediënten op volgorde van hoeveelheid worden gerangschikt? Als de ingrediëntenlijst begint met een vreemd additief, of bijvoorbeeld drie verschillende benamingen voor suiker, dan weet je direct wat voor vlees je in de kuip hebt.

Laat je dus met een enkele oogopslag informeren door de ingrediëntenlijst, en je kunt direct bewustere keuzes maken!

4. Het product is zelf gevoed met de vorige punten in gedachten

Wist je dat wij allemaal leven op zonne-energie? De zon valt op de aarde, een zaadje ontkiemt. Er vormt een blad, het blad zet zonlicht en CO2 om in zuurstof en glucose (fotosynthese), wij ademen de zuurstof in, we eten het blad en verbranden de glucose om te kunnen leven.

Het gras groeit door zonlicht, het gras wordt gegeten door de koe. De koe zet de glucose om in lichaamsmassa, wij eten de koe. Fytoplankton groeit via fotosynthese. Kleine zeedieren eten plankton, grotere zeedieren eten kleine zeedieren, tonijn eet grotere zeedieren en wij eten tonijn.

Voordat je een product koopt, vraag jezelf eens af: heeft dit product zich gevoed met natuurlijke voeding, te herkennen aan de bovenstaande drie punten?

Met andere woorden, heeft jouw biefstuk gras gegeten? Of leefde het voornamelijk op dierenvoer gemaakt van andere dieren en gemodificeerd maïszetmeel, geproduceerd in een fabriek waar het wordt verrijkt met talloze additieven? Heeft het dier dat je eet dingen gegeten of toegediend gekregen die je zelf ook niet zou eten? Laat het dan liggen in het schap, en maak een andere keuze.

Hetzelfde geldt voor groenten, granen en vruchten. Wist je dat de grond waarin een gewas groeit voor een groot deel de kwaliteit en voedingswaarde van dat gewas bepaalt? Sta eens stil bij de kwaliteit van de grond waarin jouw voeding groeit, want de kwaliteit van de grond vind je terug in je eten.

Wordt de grond gekoesterd, verzorgd en gezond gehouden met natuurlijke middelen? Of wordt er gewerkt met chemische bestrijdingsmiddelen die een negatieve invloed hebben op de ondergrondse biosfeer die juist essentieel is voor gezonde producten? Zou je neefje de namen van deze chemicaliën kunnen uitspreken? Zou je oude overgrootoma deze middelen herkennen als voeding?

Neem de tijd om uit te zoeken of jouw voeding gezonde voeding heeft ontvangen, en maak een bewuste keuze (bijvoorbeeld voor biologische voeding). Want alleen op die manier weet je zeker dat ook jij en je gezin gezonde voeding binnen krijgen.

Alle gif- en afvalstoffen uit je lijf verwijderen?

Wil je een goede start maken met gezonde voeding? Laat je oude voedingspatroon dan achter je en verwijder alle opgebouwde afvalstoffen uit je lichaam. Volg thuis een 7 daagse Detox kuur en merk hoe je lichaam haar natuurlijke balans terugvindt. Lees meer over detox…

Meer tips om gezond te eten

Wil je meer te weten komen over de honderden additieven die te vinden zijn in onze voeding, en vaststellen wat je beter wel en niet kunt eten? Ga dan eens door je voorraadkast met het onderstaande boekje, en sta versteld.

Dit boekje helpt je heel eenvoudig bewuster te eten. Binnen no-time kun je schadelijke additieven herkennen, en weet je het kaf van het koren te scheiden. Er zijn namelijk altijd meer natuurlijke en gezondere alternatieven te vinden, vaak in dezelfde supermarkt! Je moet gewoon even weten waar je op moet letten.

Het boekje deelt additieven in in drie categorieën: onschadelijk, twijfelachtig (tegenstrijdige onderzoeken) en schadelijk. Zo wordt het super simpel om veilig, natuurlijk en gezonder te eten!

soChicken Gelukstest

Hoe zit jij in je vel? Doe de gelukstest!

Ontdek hoe goed jij in je vel zit. Deze gratis test vertelt je in 2 minuten hoe gelukkig jij bent en welke stappen je kunt zetten om je leven leuker te maken.

Start de test