Artikel opslaan

Ieder hooggevoelig persoon is uniek

In een gesprek met mijn buurvrouw kreeg ik te horen dat zij zichzelf niet helemaal herkende in de term hooggevoeligheid. Dit stond haaks op hoe ik haar beleef: als een ontzettend gevoelig persoon. In mijn beleving hoef je niet te voldoen aan alle mogelijke eigenschappen van HSP-ers om jezelf erin te herkennen. Het gaat erom wat je er voor jezelf uit haalt om je leven lichter en makkelijker te maken.

Over lichter gesproken. Mijn buurvrouw is HSP en gevoelig voor licht. Zo gevoelig dat ze zelfs een zonnebril draagt wanneer het bewolkt is. Verder is ze creatief, attent, behulpzaam, laadt zich op in de natuur en vermijdt het liefst drukke plekken.

Wat voor de ene persoon licht is, is voor de ander misschien geluid. Iedere HSP is uniek. In dit artikel lees je welke karaktereigenschappen hooggevoelige mensen vaak met elkaar delen.

Ben je klaar voor een positieve spiraal?

Ik leer je de snelle & moeiteloze weg naar een positief leven dat overloopt van blijdschap, rust, balans & betekenis. 🎉

In het Broednest volg je onbeperkt tientallen praktische compacte cursussen. Al meer dan 13 duizend mensen gingen je voor!

Probeer nu GRATIS

1. Uitgeput zijn na sociaal contact

Heb je als HSP na een sociale kletsmiddag, waarin van alles wordt besproken, tijd nodig om bij te komen? Om alles wat bij je binnen is gekomen te laten bezinken? Zo ja, dan ben je misschien niet alleen moe geworden van de dingen die zijn besproken, maar ook van alles wat je bij een ander voelt dat niet wordt uitgesproken.

Hooggevoelige mensen pikken meer op dan alleen de woorden die worden gezegd. Ze pikken emoties en energieën op die rondom een persoon voelbaar zijn of energieën die worden uitgestraald door ruimtes en omgevingen. En hier kan je zeker moe van worden. Vooral wanneer het negatieve emoties en energieën zijn.

2. Drukte vermijden

Het is nu al de zoveelste keer dat ik een HSP-er spreek die het winkelen in weekenden en koopavonden steevast vermijdt, omdat het te druk is. Lange rijen voor de kleedkamers en kassa’s, en mensen die over de straten krioelen.

Maar dit geldt ook voor andere drukke plekken zoals concerten, de kermis, pretparken, bioscopen en theaters. Dit zijn typische uitstapjes waar veel mensen bij elkaar komen. Hooggevoelige mensen zoeken over het algemeen meer de rust op. Mochten ze toch ergens willen winkelen dan gaan ze een keer op een doordeweekse dag, kopen hun items online of gaan er in het weekend vroeg op uit.

3. Een lichaam dat snel reageert

Wat hooggevoelige personen met elkaar delen is een geest en lichaam dat sterk reageert op impulsen van buitenaf. Dit kunnen positieve en negatieve prikkels zijn in de vorm van emoties, voeding, muziek, beweging enzovoort. Alles wat via de zintuigen bij ons binnenkomt.

Sommige HSP-ers krijgen hoofdpijn of worden misselijk wanneer ze voelen dat iemand in hun fysieke nabijheid of op afstand verdrietig is. Hetzelfde kan gelden met betrekking tot je eigen emoties. Als je nooit hebt leren omgaan met verdriet, woede en angst kan dit zich uiten via het lichaam door obstipatie, buikpijn en nog veel meer fysieke klachten. Sommige hsp-ers kunnen bij een bezoek aan een oude kathedraal of voormalig oorlogsgebied onwel worden, omdat ze voelen welke narigheden zich hebben afgespeeld op die locaties.

Naast het opvangen en verwerken van negatieve prikkels kunnen HSP-ers zich helemaal opgeladen voelen door positieve prikkels zoals yoga (deze yoga spullen zijn favoriet 💛), massages, sauna, het contact met dieren en baby’s of een stevige wandeling op het stand of door het bos.

4. Authentieke contacten

Waar HSP-ers van opleven zijn authentieke contacten. Authentiek contact houdt bijvoorbeeld in dat je uit werkelijke interesse aan iemand vraagt hoe het met diegene gaat. Dit houdt in dat je wacht op een antwoord en het mogelijke antwoord verwelkomt met een open houding.

Hooggevoelige personen hebben torenhoge antennes voor mensen die niet authentiek zijn. Het staat niet bij iedereen even scherp afgesteld, maar de wens is helder: authentiek contact is waar HSP-ers naar streven.

5. Zorgen voor een ander

Sta je vaak klaar voor een ander? Zeg je veel vaker ‘ja’ dan ‘nee’ tegen een hulpvraag? Dan ben je vast een heel lief en zorgzaam type die oog heeft voor wat een ander nodig heeft. Direct meedenken en de handen uit de mouwen steken is je ook niet vreemd.

Wat hieraan ten grondslag ligt, is de innerlijke wens dat je wilt dat het goed gaat met de ander en het weten dat je een verschil kunt maken. Een verschil wordt gemaakt door na werktijd met de aanhangwagen een meubelstuk voor vrienden op te halen. Of babykleding en aanverwante artikelen te bewaren voor vrienden, omdat zij het met liefde zouden hergebruiken.

Het zorgen voor een ander is één van de vele kwaliteiten van een hooggevoelig persoon. Vaak merken HSP-ers al wat je nodig hebt alvorens de hulpvraag wordt gesteld. Simpelweg door de manier hoe de ander uit zijn ogen kijkt, trillingen in de stem of door de stand van de lichaamshouding.

6. Hart voor mens, dier en natuur

Tenslotte hebben hooggevoelige mensen een sterke relatie met mens, dier en natuur. De ene hooggevoelige is de andere niet. Je kan een sterke verbinding voelen met baby’s en lichamen, en tegelijkertijd een mindere relatie hebben met mensen die de oren van je hoofd kletsen.

Ik ben daarentegen een echt mensenmens én vind het hiernaast geweldig om met baby’s te spelen en te communiceren. Maar je hebt ook hooggevoelige mensen die helemaal opleven in het contact met dieren en de natuur, en dit contact verkiezen boven een veelvuldig contact met de medemens.

In mijn coachingpraktijk heb ik mensen gesproken die een heel bijzonder contact met dieren hebben. Een contact waarbij de liefde van het huisdier, in dit geval een hond, de warmte, acceptatie en geborgenheid bood die het kind niet van zijn ouders ontving.

HSP-ers hebben veel gemeen

Zo zie je maar, de ene hooggevoelige is de andere niet. Maar met de hierboven omschreven herkenningspunten zou er een wereld voor je open kunnen gaan. Herken jij jezelf in deze punten? Dan ben je misschien hooggevoelig.

Overprikkeling verminderen in 6 stappen

Overprikkeling verminderen & voorkomen Bundel

Raak je regelmatig overweldigd en overprikkeld? In deze compacte cursus werken we samen om je brein te ontprikkelen in 6 behapbare stappen.

Verminder die uitputting en dat overweldigende gevoel van overprikkeling stap voor stap. Vind meer rust, comfort, balans en blijdschap - zelfs in prikkelrijke situaties.

Ga aan de slag met praktische oefeningen die direct werken, en ontprikkel je brein en zenuwstelsel in slechts een korte tijd.

Gun jij jezelf ook meer rust en blijdschap?

Gratis deelnemen aan cursus

Deze cursus ontving een gemiddelde waardering van 9,2 door duizenden deelnemers.

soChicken Gelukstest

Hoe zit jij in je vel? Doe de gelukstest!

Ontdek hoe goed jij in je vel zit. Deze gratis test vertelt je in 2 minuten hoe gelukkig jij bent en welke stappen je kunt zetten om je leven leuker te maken.

Start de test