1. Schrijf je impuls aankopen in je agenda
Wanneer je merkt dat je verblind bent door de ‘glow’ van een product of dienst wordt het tijd om in actie te komen. Als je wilt voorkomen dat je een impuls aankoop gaat doen doe je er goed aan om dit product op te schrijven in je agenda. Zet dit product voor over twee of drie weken in je agenda en vergeet het voor de rest.
Over een paar weken kom je het product weer tegen in je agenda. Je kunt dan rustig besluiten of je dit ding nog steeds wilt kopen. Grote kans dat het impuls gevoel helemaal verdwenen is, en dat je eigenlijk geen interesse meer hebt in het product. Wil je het nog steeds graag hebben? Dan kun je het rustig kopen met het fijne idee dat je na al die weken echt geen impuls aankoop meer doet!
2. Ga op stap met een boodschappenlijstje
Mensen die ongefocust door een winkelcentrum of supermarkt lopen kopen meer zaken die ze niet nodig hebben. Wie zonder boodschappenlijst boodschappen doet is gevoeliger voor leuke aanbiedingen en lekkere dingen. Maak voordat je de deur uit gaat voor jezelf een lijst met welke dingen je wilt kopen. Spreek vervolgens met jezelf af dat je alleen deze dingen koopt. Koop je meer? Dan betrap je jezelf daar direct op omdat je duidelijke grenzen hebt gesteld.
Nog beter: maak eens een weekmenu. Door de maaltijden voor een hele week te plannen ga je niet alleen veel geld en tijd besparen, je gaat ook nog eens gezonder eten. Bekijk deze bundel met 4 budget weekmenu’s op de website van Billy om veel geld te besparen op de boodschappen. 🥦🍠
3. Leef met een begroting
Weet jij hoeveel geld je per maand uit wilt geven aan kleding en boodschappen? Maak voor jezelf een begroting om duidelijk te krijgen hoeveel je eigenlijk per maand kunt en wilt uitgeven, en wat dus je ‘potje’ is voor bepaalde uitgaven. Als je weet dat je 150 voor kleding uit mag geven van jezelf per maand is het makkelijker om jezelf hier ook aan te houden.
Als je overzicht hebt in je financiele situatie ben je minder snel geneigd om impuls aankopen te doen omdat je weet wat voor invloed dat heeft op je maandbegroting. Als je geen idee hebt van je geldzaken verdwijnt zo’n impuls aankoop op ‘de grote hoop’ en voel je de consequenties minder direct. Wil je aan de slag met je eigen maandbegroting? Ga dan aan de slag met het gratis begroting Excel bestand op Leukegeit.nl!
4. Ga niet te vaak de winkels in
Ben jij iemand die regelmatig in de supermarkt te vinden is? Of ga je vaak lekker ‘funshoppen’ omdat je niet weet wat je anders moet doen? Iedere keer dat je in een winkel loopt, loop je het risico impuls aankopen te doen. Je kunt makkelijk worden verleid door mooie aanbiedingen of leuke spulletjes.
Probeer de weekboodschappen voortaan in één keer te halen en ga niet te vaak funshoppen. Ga winkelen als je echt iets nodig hebt, en geef jezelf dan een budget. Lees ook Het vernieuwde boodschappenlijstje.
5. Leef je uit in een computergame
Dit klinkt misschien een beetje als een rare tip, maar de drang om dingen te kopen kan echt op meerdere manieren worden bevredigd. Wie regelmatig spellen speelt als ‘The Sims’ en ‘Animal Crossing’ weet dat geld in een spel net zo echt kan voelen als geld in de echte wereld. Het heeft echter geen consequenties in je leven als het geld op raakt!
Zoals gezegd is ‘De Sims‘ een goede game om lekker met geld te kunnen smijten. Animal Crossing is ook een leuke aanrader. Dit spel is te verkrijgen voor de Nintendo Switch.
6. Pak je materialisme aan
Spullen zullen je op de lange termijn niet gelukkiger maken. Materialisme is een zoektocht naar geluk op de verkeerde plek. Je zult je dan ook nooit bevredigd voelen waardoor je steeds maar blijft kopen in de hoop dat je aankoop je nu wel blijvend gelukkig zal maken.
Je kunt je materialistische gevoelens verminderen door regelmatig te mediteren. Als je mediteert kom je dichter bij jezelf en merk je dat je eigenlijk niet zoveel nodig hebt om gelukkig te zijn. Dat geluk zit immers al in je. Naast meditatie is het beoefenen van dankbaarheid een krachtige manier om impuls aankopen te voorkomen. Lees ook: 3 basics om materialisme te verslaan .
Reacties
Een leuke en grappige documentaire over de extreme consumptiedrang rond de kerstdagen is “What would Jesus buy/”. Aanrader!
Zeer interessant, maar voor mij werkt het niet. Als ik iets heb gezien kan ik het niet meer loslaten. Dus ook al koop ik het niet, het wordt een obsessie tot ik het ga halen en nadien heb ik er vaak toch nog spijt van…