De vrede die luxe echt biedt

Waar je vroeger tevreden was met een barrel van tien jaar oud (“als ‘ie me maar van A naar B brengt”), ben je langzaam gewend geraakt aan iets beters. Meer gemak, meer comfort, meer knopjes en meer aanzien.

Laatst kwam ik langs een quote die me aan het denken zette: “Als je om luxe geeft zul je nooit vrede kennen.” Ik vond het een treffende gedachte.

Luxe en tevredenheid zijn vaak lastig te verenigen. Niet omdat je niet simpelweg tevreden kunt zijn met de luxe die je in je leven hebt. Maar omdat het brein dat geeft om luxe niet tevreden te krijgen is.

1. Je moet hard werken voor luxe

Als je gek bent op luxe, dan zul je hard moeten werken. Nu heb je een luxe bankstel in huis gehaald, maar met de jaren slijt de ‘luxe’ er een beetje vanaf. En voor je het weet ben je alweer op zoek naar een nieuw bankstel.

En we weten allemaal hoe moeilijk het is om een ‘stapje terug’ te doen. De meeste mensen gaan steeds duurder wonen, niet steeds goedkoper. Ze kiezen een steeds luxere auto, niet steeds een stapje eenvoudiger.

Als je echt geeft om luxe, en gewend bent geraakt aan die luxe, kun je niet zomaar meer terug. Dan wil je alleen maar meer luxe. En om dat te bekostigen moet je deelnemen aan de eindeloze ratrace. Een race richting meer geld om gelukkiger te worden. Met als resultaat een leven met meer luxe en minder voldoening.

2. Je moet hard nadenken over luxe

Hoe gekker je bent op luxe, des te meer je er in gedachten mee bezig bent. Met informatie lezen over producten en diensten, met keuzes maken, met winkelen, met praten met verkopers, met twijfelen.

Je maakt je druk over wat anderen van je vinden. Je ligt wakker van de spanning rondom je nieuwe tophypotheek voor dat prachtige huis dat je nét kunt betalen. Je bent constant bezig met het onderhouden, laten repareren, schoonmaken, opruimen en organiseren van je spullen.

Je drang naar luxe houdt je bezig, en voorkomt dat je je kalm en tevreden kunt voelen. Sterker nog, de luxe maakt je angstig. Je wordt bang om de luxe te verliezen. En je wordt bang voor een leven zonder luxe.

Je kunt rustig tevreden zijn

Je levensgeluk haal je uit relaties met fijne mensen, uit je vermogen om te genieten van je leven, uit het werken richting je dromen. Als je leert te genieten van simpele momenten, dan kun je elke dag zielsgelukkig zijn. Zelfs zonder elektrische ramen en stoelverwarming.

Voel je tevreden voor de dingen die je hebt. Geniet van de luxe die je jezelf cadeau doet, en besef tegelijkertijd dat je zonder kunt. Want dat kun je.

Maak je leven niet onnodig ingewikkeld. Als je denkt dat je niet kunt leven zonder al je spullen, gooi dan eens een rugzak op je rug en ga op reis. Weg uit je comfort-zone en terug richting de persoon die je van binnen bent.

Minimaliseer je spullen & versimpel je leven

Minder meuk, meer leukBen je toe aan meer rust, meer overzicht en meer eenvoud? In mijn gezellige eCursus Minder meuk, meer leuk vind je een praktisch stappenplan dat je helpt minimaliseren en je leven simpeler te maken.

Ervaar meer vrijheid, meer kalmte en meer voldoening. Je hebt dit leven maar één keer – besteed het aan dingen die je blij maken!