Artikel opslaan

Het houdt nooit op

Meer is meestal niet de oplossing van je problemen. Maar dat is moeilijk te geloven.

Vind je het moeilijk om tevreden te zijn met wat je hebt? Heb je de neiging om te blijven shoppen, te blijven hopen dat die nieuwe spullen je écht gelukkiger gaan maken?

Lees dan mee. Want die eeuwige kruistocht naar meer is niet alleen weinig effectief – het is ook doodvermoeiend.

Ben je klaar voor een positieve spiraal?

Ik leer je de snelle & moeiteloze weg naar een positief leven dat overloopt van blijdschap, rust, balans & betekenis. 🎉

In het Broednest volg je onbeperkt tientallen praktische compacte cursussen. Al meer dan 13 duizend mensen gingen je voor!

Probeer nu GRATIS

1. Besef dat de bank het allemaal terug wil

Precies. Hartstikke fijn dat de bank je een enorme hypotheek wil verstrekken, of dat je morgen een flinke smak geld op je rekening kunt hebben. Hoe verleidelijk het ook is om er gewoon in mee te gaan, besef dat de bank je dit geld niet geeft.

De geldverstrekker wil alles terug. En niet alleen dat – ze willen ook rente zien.

Door steeds geld te lenen om nu leuke dingen van te doen maak je je ‘toekomstige jij’ steeds een beetje armer. Precies het tegenovergestelde van wat je wilt bereiken.

2. Geld lenen is geld huren

Precies. Waarom kopen we spullen? Omdat alles huren véél te duur zou zijn. Stel je voor dat je elke maand een paar tientjes moest betalen aan je laptop, aan je koelkast, je meubels en je wasmachine. Dat zou flink in de papieren lopen.

Daarom kopen we spullen – omdat het goedkoper is.

Als je geld leent dan huur je geld. Je betaalt elke maand rente (een ander woord voor ‘huur’) om dit geld te mogen gebruiken. En als de huurperiode over is, dan moet je ook het gehuurde geld inleveren.

Met andere woorden: je bent altijd duurder uit. Reken maar eens uit hoeveel de bank verdient aan je huis. Over dertig jaar verdient de bank – bij een gemiddelde rente van 3% en een lening van 200.000 euro – zomaar 180.000 euro aan de hypotheek. Bruto betaal je dus 380.000 euro voor dat schattige huisje.

Stel je eens voor wat je met die 180.000 euro had kunnen doen. Geld huren is niet goedkoop. Dus je wilt het zo weinig mogelijk doen.

3. Besef dat meer vaak minder is

Hoe meer spullen je hebt, des te meer je bezittingen jou gaan bezitten. Alles wat je bezit heeft een prijs. Niet alleen een aanschafprijs, het gaat veel verder. Het kost je tijd, geld, energie en aandacht.

Spullen moet worden verzekerd, opgeruimd, schoongemaakt, opgeborgen, gezocht, beveiligd, verhuisd en gerepareerd. En zelfs als je er vanaf wilt kost het moeite om ze te verkopen, naar de kringloop te brengen of af te voeren.

Hoewel het vaak lijkt dat je leven nét iets beter zou worden met die nieuwe keuken, die nieuwe bank of die nieuwe laptop – verandert het in de praktijk vaak weinig aan je levenskwaliteit.

De meeste spullen maken je tijdelijk gelukkiger, waarna je weer op zoek gaat naar je volgende aankoop. Met minder spullen wordt je leven overzichtelijker, vrijer en minder duur. Vraag je eens af of je nieuwe auto écht 16.000 euro moet zijn, waar je een lening voor nodig hebt. Of dat je ook een occasion kunt kopen van je spaargeld.

Het maakt een wereld van verschil in je huishoudboekje. En slechts een klein verschil op je dagelijks geluksniveau. Sterker nog – mogelijk voel je je extra gelukkig omdat je beseft dat die goedkopere auto je vrijer maakt dan die verstikkende lening.

4. Meer gaat je niet gelukkiger maken, wel drukker

Precies. Heb je er weleens bij stil gestaan hoe lang en hoe hard je moet werken om bepaalde aankopen te kunnen doen?

Veel mensen draaien hun hand niet om voor een splinternieuwe auto van 20.000 euro. Ook al komt dit in de buurt van een half jaarsalaris. Als je dit bedrag leent, dan mag je er ook nog rente over betalen. Dat wil zeggen dat je bijna 8 maanden moet werken voor die auto.

Is die auto echt zó belangrijk voor je?

Sterker nog – op hoe grotere voet je leeft (of probeert te leven) – des te minder vrij je bent. Ja, je kunt terrasjes pakken en lekker vaak op vakantie. Maar je moet ook onwijs hard blijven werken om deze levensstijl in stand te houden.

Je kiest natuurlijk zelf wat je voorkeur heeft. Maar besef dat je een keuze hebt. Je hoeft niet altijd naar een groter huis te verhuizen, een duurdere auto te kopen of elke vijftien jaar je badkamer te laten verbouwen om een leuk en gelukkig leven te hebben.

5. Maak jezelf minder afhankelijk van je inkomen

Hoe minder geld je uitgeeft, des te minder je hoeft te werken om je levensstijl te ondersteunen.

Dit is een hele andere gedachte dan ‘meer is beter’. Althans – zo lijkt het. In de praktijk richten we ons wel degelijk op meer. Meer vrijheid, meer vrije tijd, meer ruimte om te spelen, meer rust, meer kwalitatieve relaties, meer lucht en meer léven.

Als je de drang naar status loslaat, dan hoef je ineens niet zoveel meer. Als je genoegen kunt nemen met meer eenvoud, dan leer je weer waarderen wat je hebt.

Zet kleine stappen om beneden je stand te leven. Zorg ervoor dat je huishouden ‘winst’ gaat draaien, in plaats van verlies. Begin met het aflossen van je schulden (ook je hypotheek) en ga sparen.

6. Gun jezelf de vrijheid

Door te sparen word je vrijer. En dat is een interessante paradox: het geld dat je níet uitgeeft maakt je vaak gelukkiger dan het geld dat je wél uitgeeft.

Hoe dat komt? Simpelweg doordat vrijheid verslavend is. Als je weet dat je het een halfjaar kunt uitzingen zonder inkomen, dan voel je je veel minder gestrest als je baan op de tocht komt te staan.

Niet alleen dat – je voelt je ook kalmer als er iets kapot gaat of als je een financiële tegenslag krijgt. Het is jammer, maar je hebt het geld. Dus niets aan de hand.

Door beneden je stand te leven word je elke maand een beetje vrijer. Dat wil niet zeggen dat je niets leuks kunt doen of kopen. Maar wel dat je deze zaken zo budgetteert dat ze je niet over het randje duwen.

7. Voel je tevreden met je leven zoals het is

Dit is uiteindelijk de beste tip. Tevredenheid is het gevoel dat we nastreven met veel van onze aankopen. En steeds ontdekken we dat die spullen of ervaringen ons niet blijvend tevreden maken. En daardoor blijven we zoeken naar meer.

Maar wat zou er gebeuren als je hier en nu besluit dat je leven helemaal goed is zoals het is? Dat je jezelf, je huis, je bezittingen, je baan, je vrienden en je familie volledig accepteert.

Alles is zoals het is. En zoals het is, is het prima.

Dat is moeilijk. Maar het is het waard om ermee te oefenen. Niet alleen maakt tevredenheid je blij en gelukkig. Het maakt je ook minder materialistisch. En dat is geweldig, aangezien zo’n levenshouding je helpt om meer geld te sparen en minder geld uit te geven.

Als je tevreden kunt zijn met minder, dan wordt je leven goedkoper. En daardoor heb je minder geld nodig. Hierdoor kun je je schulden aflossen, je spaarrekening vullen en eventueel zelfs minder gaan werken. En daardoor word je nog vrijer – het is een opwaartse spiraal!

En in dat opzicht is meer uiteindelijk altijd beter. Want iedereen wordt blij van meer vrijheid en rust.

Wil je slimmer met je geld omgaan?

Goed plan. Ik help je er graag bij. In mijn praktische eBoek lees je hoe je meer geld kunt overhouden terwijl je tegelijkertijd je levenskwaliteit omhoog duwt.

Meer informatie over dit eBoek…

soChicken Gelukstest

Hoe zit jij in je vel? Doe de gelukstest!

Ontdek hoe goed jij in je vel zit. Deze gratis test vertelt je in 2 minuten hoe gelukkig jij bent en welke stappen je kunt zetten om je leven leuker te maken.

Start de test