“As technology has improved, our digital lives have
only grown more tangled and cluttered.”
Ryan Holmes
Digitaal minimalisme? Eerder het tegenovergestelde
Gigabytes aan rotzooi. Mijn digitale leven begon op mijn dertiende. Ik leerde webdesignen, ik maakte mijn eerste digitale foto’s met een portable webcam, ik bewaarde allerlei leuke plaatjes die ik via MSN kreeg doorgestuurd, ik spaarde mijn eerste computer bij elkaar – en ik was ontzettend lui. Ik ruimde niets op.
Sterker nog, ik riep een map in het leven met de naam Troep. En ik gooide alle digitale rommel in die map. En toen die map wel erg vol begon te worden, maakte ik de Troep Q2 map aan.
En voor ik het wist had ik jaren aan troep, netjes gesorteerd per seizoen. Mijn harde schijf raakte vol, en ik zou bijna gaan opruimen.
Maar toen kreeg ik een nieuwe harde schijf. Een kwart terabyte schoon aan de haak. Ik ruimde niets op – en zette mijn troepmakerij rustig voort. Jaar na jaar kopieerde ik gigabytes aan onzinnige zooi. Naar nieuwe computers, naar backup schijven en zelfs naar de Cloud.
Tot ik in 2007 leerde over minimalisme. Ik besloot dat het klaar was. Het was tijd voor digitaal minimalisme
Waarom is digitaal minimalise een ding?
Ik heb op werkdagen meer aandacht voor mijn digitale omgevingen dan in mijn fysieke leefomgeving. De meeste mensen brengen steeds meer tijd door met hun apparaten. De digitale omgevingen in onze smartphones, tablets, laptops, eReaders en smartwatches worden een steeds belangrijker onderdeel van onze leefomgeving.
En als die omgeving rommelig is, dan wordt je leven minder leuk.
Dan krijg je iedere dag een popup dat je iCloud vol is. Dan stopt je Dropbox met synchroniseren. Dan heb je geen ruimte meer om een app te installeren. Dan crasht je smartphone, en blijk je geen backup te hebben. Dan ben je eindeloos aan het zoeken naar een bestandje, of synchroniseert je agenda ineens niet meer waardoor je afspraken mist.
Met digitaal minimalisme maak je je leven lichter, leuker en gestroomlijnder. Je leeft enkel met de apps, bestanden, apparaten en instellingen die jouw leven leuker maken. En de rest laat je lekker los.
Zo wordt je leven flexibeler, lichter en gestroomlijnder. Dus laten we eens kijken hoe je begint met digitaal minimalisme.
Beginnen met digitaal minimalisme in 11 stappen
Ga aan de slag met digitaal minimalisme en maak je leven minder chaotisch met dit praktische stappenplan.
- Verminder het aantal complexe apparaten in je leven. Op mijn hoogtepunt was ik de trotse eigenaar van een iMac, een MacBook Air, een iPad, een iPhone, een Kindle eReader, een Samsung Galaxy Tab om een app te testen en een Windows 7 PC voor games. En elk apparaat vroeg aandacht voor updates, upgrades, backups en algemeen systeemonderhoud. Ik bracht het terug naar een iPhone, een Kindle en een MacBook. Dit maakt de boel zoveel rustiger en eenvoudiger – en elk apparaat wordt nu intensief gebruikt waardoor ik er meer van geniet.
- Maak er wegwerpproducten van. Oké, dit klinkt raar – maar het is een goede tip. Richt je digitale omgeving zo in dat je al je apparaten in een rivier kunt gooien, en tóch gewoon verder kunt leven. Als iemand op reis mijn rugzak steelt dan ben ik niet blij. Maar zolang ik toegang heb tot mijn bankrekening, kan ik een nieuwe laptop en smartphone kopen, een paar wachtwoorden intikken en gewoon verder waar ik gebleven was. Hoe dat kan? Omdat ik al mijn belangrijke bestanden en programma’s online kan benaderen.
- Verzamel je digitale bezittingen op een paar handzame plekken. Zorg dat je digitale spullen niet langer verspreid staan op allerlei plekken, maar hark het bij elkaar. En ja, dat geldt ook voor je externe harde schijven, oude geheugenkaartjes en vergeten USB drives. Zorg dat je al je digitale bestanden onderbrengt in slechts een paar ‘huisjes’. Zo voorkom je dubbele bestanden en houd je het overzicht. Zo heb ik al mijn foto’s in iCloud staan, al mijn muziek in Spotify, al mijn documenten en spreadsheets op iCloud Drive, de belangrijkste apps in de App Store of op internet, al mijn boeken in de Kindle app, een aantal overige werkbestanden in Dropbox en al mijn e-mail in twee Gmail accounts (zakelijk en privé).
- Minimaliseer je digitale bestanden alsof het je kledingkast is. Kies een categorie (zoals muziek, foto’s, documenten of contacten) en ga er één voor één doorheen. Vraag jezelf bij ieder bestandje af: maakt dit me nog blij? Zo nee, verwijder het. Zo ja, organiseer het in zijn eigen ‘huisje’ (een map of een speciale app).
- Zorg vervolgens voor backups. Het is altijd slim om eerst op te ruimen en dan aan backups te denken. Waarom? Hoe minder digitale rotzooi je hebt, des te compacter je backup is. Mijn suggestie: zorg voor een automatische online backup/synchronisatie van je meest belangrijke bestanden (foto’s, werk en communicatie), en zorg voor een geautomatiseerde offline backup van al je bestanden. Drie gebruiksvriendelijke diensten voor online backups zijn Dropbox, Google Drive en Apple iCloud. Een offline backup van je hele systeem maak je op de Mac via het ingebouwde Time Machine, via speciale software op Windows of gewoon door je documenten op een externe harde schijf te kopiëren.
- Verminder het aantal inboxen. Ik sprak laatst iemand met een serieus ongeorganiseerd digitaal leven. Ze had zeven mailboxen met duizenden ongelezen berichten en ze voelde zich compleet overweldigd. Op hoeveel plekken krijg jij berichtjes binnen? Denk hierbij niet alleen aan je mailbox, maar ook aan je social media kanalen en messaging apps op je smartphone. Verminder het aantal inboxen door berichten door te sturen naar je hoofd inbox, door met instellingen te spelen op social media en door je af te melden voor diensten die je niet of nauwelijks gebruikt. Maak er een gewoonte van om inkomende berichtjes te behandelen, en ze vervolgens te archiveren.
- Ruim je bureaublad op. Je bent minder productief als je bureau een rommel is. En dat geldt ook voor je apparaten. Een bureaublad vol met icoontjes en mappen werkt afleidend. Zowel op PC als op je mobiel en tablet. Houd het leeg en opgeruimd. Organiseer je bestanden in de juiste mappen en apps, en verwijder ongebruikte apps op je mobiele apparaten of sorteer ze in mapjes.
- Gebruik automatisch opschonen. Mijn iPhone uploadt foto’s naar iCloud en bewaart daarna een kleine versie op mijn iPhone zodat er ruimte vrij komt. Ook heb ik ingesteld dat iMessage berichtjes na een jaar verwijderd worden. Daarnaast gebruik ik de app Hazel op mijn MacBook, die o.a. mijn downloads map lekker schoon houdt. Dit zijn kleine manieren om de vorming van nieuwe digitale rommel tegen te gaan, zodat de boel lekker opgeruimd blijft.
- Denk aan alle categorieën. Contacten, favorieten in je browser, berichten op je telefoon, notities, eBoeken. Je hoeft niet alles te bewaren. Als je het niet meer nodig hebt, dan kan het weg. Scheelt schijfruimte, zoekwerk, backup tijd, herstel tijd en online backup kosten. En het geeft je het fijne gevoel dat je precies weet wat je allemaal hebt en waar je het kunt vinden.
- Ontvolg alles wat je niet blij maakt. In je mailbox en op social media. Vraag jezelf bij ieder berichtje af of je dit soort berichten in de toekomst nog wilt ontvangen, en of het op de grote stapel moet komen. Je kunt je uitschrijven, de melding uitschakelen of vergelijkbare toekomstige berichten filteren zodat ze in een aparte map komen zodat je ze eens in de zoveel tijd kunt checken.
Minimaliseer je spullen & versimpel je leven
Ben je toe aan meer rust, meer overzicht en meer eenvoud? In mijn gezellige online cursus Minder meuk, meer leuk vind je een praktisch stappenplan dat je helpt minimaliseren en je leven simpeler te maken.
Ervaar meer vrijheid, meer kalmte en meer voldoening. Je hebt dit leven maar één keer – besteed het aan dingen die je blij maken!
Reacties
Dit is een erg goed artikel. Ik hoop dat er in de toekomst meet van dit sport artikelen komen. Volgens mij struggelen best veel mensen met het problem dat ze niet weten hoe ze hun dropbox, google drive, OneDrive kunnen sorteren. Ook zou he mischien uit kunnen leggen hoe je je postvakken op je email beter kan sorteren. 👍
Jelle, iedere keer geniet ik weer van jouw artikelen! Een mooi artikel over digitaal minimaliseren. Ik ben bezig in mijn huis maar was mijn digitale omgeving “vergeten”.
Ben al minder op FB en lees mijn mail gestructureerd op één moment van de dag. Voor de rest een ouderwetse papieren agenda. Leuk voor notities en een naslagwerk voor als het nieuwe jaar begint!!!
AUTO
Btw: ik heb geen auto – ik kan het je aanraden. Belangrijk: je moet van te voren nadenken waar je heen gaat = plannen. Liefst een week vooruit. Met kids kan dit een uitdaging zijn. Nu geniet ik van de luxe van een shortlease auto en nog scheelt dit mij 2000 E op jaarbasis en ik kan 40 weekenden een auto leasen! Mijn kinderen en ik hebben one big smile en het gevoel van luxe … wanneer wij onszelf trakteren op een weekend met auto.