Artikel opslaan

Leven in de eb en vloed van het leven

Het leven is niet altijd mooi, en dat hoeft het ook niet te zijn. Sterker nog, dat zou ook je doel niet hoeven zijn. We leven namelijk in een relatieve wereld, een wereld waarin het één niet kan bestaan zonder het ander.

Zonder ongeluk geen geluk. Zonder angst geen liefde, zonder verdriet geen vreugde. Een leven waarin je altijd goed gehumeurd bent, waarin altijd alles goed gaat, waarin je geen ongeluk kent is saai. Het is niet alleen saai, het is ook doelloos.

Ben je klaar voor een positieve spiraal?

Ik leer je de snelle & moeiteloze weg naar een positief leven dat overloopt van blijdschap, rust, balans & betekenis. 🎉

In het Broednest volg je onbeperkt tientallen praktische compacte cursussen. Al meer dan 13 duizend mensen gingen je voor!

Probeer nu GRATIS

Ongeluk zet aan tot actie

Een ontevreden, ongelukkig gevoel is een sterke motivator tot verandering. Je brengt pas veranderingen aan in je leven als dingen niet meer blijken te ‘werken’. Pas als de huidige situatie je ongelukkig maakt zul je er iets aan doen. Zolang jij blij en tevreden bent, valt er niets te veranderen en zul jij dus niet groeien.

De moeilijke tijden in het leven helpen je vaak het meest vooruit. Dat zijn de tijden waarin je jezelf echt leert kennen, waarin je leert wat je echt belangrijk vindt. Als je je nooit op een bepaald niveau ongelukkig zou voelen, zou je jezelf nooit ‘dwingen’ om na te denken over je leven. Je zou jezelf nooit de moeilijke vragen hoeven stellen.

Ik schreef al eerder waarom je beter ongelukkig kunt zijn dan in een sleur. Wanneer je je echt verschrikkelijk voelt moet je iets doen. De situatie kan namelijk niet zo blijven, dus je onderneemt actie. Als je nooit met deze situatie geconfronteerd zou worden zou er niets veranderen, en zou je leven vlak en saai worden.

Je voelt je pas echt dankbaar als je weet hoe het is om zonder te leven. Je ervaart echt geluk als je weet hoe het voelt om ongelukkig te zijn. Vrijheid is goud waard als je je lange tijd gevangene hebt gevoeld in je eigen leven.

Ervaar je gevoelens met volle aandacht

Je mag ongelukkig zijn. Daar is niets mis mee, je hoeft er niet tegen te ‘vechten’. Je emoties vertellen je welke kant je op wilt bewegen, je gevoelens helpen je je leven richting te geven.

Luister naar je emoties, zoek uit waar ze vandaan komen. Durf ze te ervaren. Gevoelens zijn niet ‘goed’ of ‘slecht’, het zijn simpelweg gevoelens. Emoties die je iets proberen te vertellen, emoties die je niet hoeft weg te drukken.

Zonder eb geen vloed, zonder krimp geen groei, zonder donker geen licht. Licht is niet beter dan donker, licht en donker zijn gelijkwaardig en allebei waardevol. Net als je emoties.

Dus wees gerust. Je mag ongelukkig zijn, zelfs als de maatschappij je iets anders vertelt. Vecht niet, maar laat je begeleiden door wat je gevoel je zegt. Laat je meevoeren met de stroming, voor je het weet wordt het weer vloed.

Meer tips om je emoties te waarderen

Ontdek welke kracht je emoties hebben in het onderstaande boek. Leer hoe en waarom je beter kunt luisteren naar je gevoelens dan er tegen te vechten, en gebruik het boek als naslagwerk bij iedere emotie die je voelt. Zoek op wat deze emotie betekent, en in welke richting je jezelf waarschijnlijk wilt ontwikkelen.

soChicken Gelukstest

Hoe zit jij in je vel? Doe de gelukstest!

Ontdek hoe goed jij in je vel zit. Deze gratis test vertelt je in 2 minuten hoe gelukkig jij bent en welke stappen je kunt zetten om je leven leuker te maken.

Start de test