“I used to think weight loss happens quickly,
but it has taken a lot of time.
There is no secret to it.”

Parineeti Chopra

Het jaar dat niet liep zoals gepland

In 2020 word ik fit! Dat riep ik eind januari 2020 vol naïef enthousiasme. Ik ging gezonder eten, ik was lekker actief op de sportschool (zowaar) en ik was al flink op weg. Mijn taille slonk, de weegschaal glimlachte en zelfs dat nare viscerale vet begon langzaam weg te smelten.

Fijn was het. Ik voelde me top.

Toen vertrokken we op onze eerste elektrische roadtrip richting familie in Aix-en-Provence. Zo’n twee weken later kwamen we Nederland haast weer in gevlucht, uit angst voor grenssluitingen. Plotseling zag de wereld er heel anders uit.

Coronakilo’s, iemand?

Iedereen gaat anders om met uitdagende situaties. Ik doe het – als ik mezelf laat gaan – met koek en borrelhapjes. Verveling, spanning, frustratie, angst – het leidt vaak tot de behoefte aan iets ‘lekkers’.

Hetzelfde geldt overigens voor fijne momenten. Want als ik gelukkig ben wil ik het leven vieren – met lekker eten.

Nou goed – ik stond nog wel op de weegschaal af en toe. En m’n app maakte er een mooie grafiek van, met een stijgende lijn.

Dus? Ik besloot dat het tijd was om de trend te keren. Maar ik besloot het ook anders aan te pakken dit keer. Geen sportschool (die is toch dicht). Geen calorieën tellen met een app (teveel administratie).

En vooral geen haast.

Wat ik nu doe

Ik realiseerde me dat het hele concept van ‘zo snel mogelijk’ richting m’n doel werken niet functioneert in dit geval. Ik sloeg dan te ver door naar één kant (rondlopen met honger), waardoor ik vervolgens de neiging kreeg om te overcompenseren aan de andere kant (pizza bestellen).

Het voelde niet fijn en ik merkte dat het eigenlijk indruist tegen de aanpak die ik juist toepas op de rest van mijn leven: veranderen in kleine, praktische stappen.

Dus ik besloot het simpeler te maken: ik beperk me zoveel mogelijk tot onbewerkt, plantaardig eten. Ik ontbijt met havermout en fruit, ik lunch bijvoorbeeld een quinoa salade, ik dineer met veel groente en hele granen (zoals groentecurry met rijst) en als ik trek heb pak ik fruit of wat snackgroente.

Daarnaast doe ik m’n best om de bewegingsringen op mijn Apple Watch te sluiten.

Geen rotzooi eten én geen honger hebben. Dit is het simpele plan. En het werkt best goed.

Maar er zijn natuurlijk dagen waarop het anders loopt. Bijvoorbeeld als er visite komt of omdat er toch iets lekkers in huis komt waar ik niet vanaf kan blijven. Dan wijk ik tijdelijk af van het plan. De volgende dag pak ik de draad vervolgens gewoon op, alsof er niets gebeurd is.

Ik wil de kilo’s verliezen zoals ze eraan zijn gekomen: langzaam. Als ik in een week meer afval dan ik aankom, dan zal ik uiteindelijk afvallen en zal de grafiek vanzelf weer naar beneden wijzen. Best simpel.

Deze aanpak heeft een paar voordelen, zo viel mij op.

1. Het is makkelijker vol te houden

Het probleem met afvallen is dat het een lange adem vereist. Je kunt niet een week flink tekeer gaan en dan klaar zijn. Je moet er altijd weken of maanden aan werken. Dat betekent dus dat het niet teveel moeite moet kosten, want bijna niemand houdt zijn focus een paar maanden volledig op één gebied – ik zeker niet.

Je wilt eigenlijk dat afvallen bijna automatisch gebeurt op de achtergrond.

Ik val nu gemiddeld zo’n 300 gram per week af. Dat is niet veel, maar dit kan ik wél makkelijk volhouden. Met relatief kleine aanpassingen (en een beetje wilskracht hier en daar) bereik ik mijn doel bijna vanzelf. En dat zonder sportschool.

Langzaam afvallen is hierdoor ook vergevingsgezind. Als ik een week niet afval is dat geen groot probleem. Dit project hoeft niet in een maand voltooid te zijn. Ik kan de komende week gewoon bijsturen en de draad weer oppakken.

Ik weet wat ik moet doen om (langzaam) vet te verbranden, dus ik kan gewoon verdergaan waar ik gebleven was en uiteindelijk tóch een goed resultaat bereiken.

2. Langzaam afvallen stimuleert verandering

Deze aanpak houdt in dat de veranderingen die ik doorvoer veel beter blijven hangen. Ik moet ze namelijk maandenlang volhouden. Dit betekent dat de veranderingen niet te extreem moeten zijn (anders houd ik het niet vol).

Dit zorgt ervoor dat ik de tijd heb om nieuwe gewoontes aan te leren, waardoor ik later mogelijk ook makkelijker op gewicht blijf. Ik richt me op kleine, simpele gewoontes. Zoals ontbijten met havermout, fruit eten bij trek, ‘s avonds niet eten en niet uit gewoonte een pain au chocolat halen bij de bakker in de stad omdat het ‘gezellig’ is.

Het zijn kleine veranderingen die stuk voor stuk makkelijk zijn toe te passen. Maar hiermee verander ik ingewortelde gewoontes die me op de lange termijn helpen gezonder en fitter te zijn.

3. Langzaam afvallen is bijzonder saai

En weet je – zo moet het ook zijn. Afvallen is op deze manier veel minder een doel op zichzelf, en veel meer het resultaat van gezondere gewoontes.

Die stijgende grafiek was een symptoom van afgenomen zelfzorg. De ingezette daling is een symptoom van gezondere gewoontes. Wat ik in de spiegel zie is een reflectie van mijn gedrag van de afgelopen maanden. Ik hoef het lichaam niet te veranderen – ik richt me op het gedrag.

Het zijn kleine, dagelijkse stappen. Veranderingen die worden uitgesmeerd over weken en maanden. En met iedere week die passeert voel ik me iets slanker. Minder vet tussen m’n organen, minder bagage om mee te tillen, een stralende huid en meer energie doordat ik gezonder leef.

Best fijn.

Langzaam afvallen is eigenlijk best slim

Als ik dit jaar gebruik om zachtjesaan te bewegen richting een voor mij optimaal gewicht (rond een BMI van 22), dan kan ik waarschijnlijk makkelijk op gewicht blijven vanwege mijn nieuwe gewoontes en het rustige tempo.

Dat betekent vervolgens dat ik volgend jaar (en de jaren daarna) niet eens bezig hoef te zijn met afvallen, omdat ik gewoon op een fijn gewicht zit. Dat klinkt mij best goed in de oren.

Wil je ook een paar (corona)kilo’s van je af schudden? Doe dan gewoon gezellig met me mee. Laten we samen langzaam afvallen. In kleine stappen kunnen we alles voor elkaar krijgen. 😊

Als lid van het Broednest kun je deelnemen aan een Conversatie over afvallen in kleine, praktische stappen.

Bevrijd jezelf van ongezond eten

Stoppen met ongezond eten Bundel

Kun je niet stoppen met ongezond eten? Geen zorgen. Je bent niet alleen en het is geen groot probleem – zolang je het in kleine stappen aanpakt.

In deze Bundel ontdek je hoe je de balans verschuift. Zodat je steeds minder ongezonde voeding eet. Je vindt tips en handvatten om ongezond eten te laten staan en liever voor je lijf te zijn.

Gratis deelnemen aan cursus

soChicken Gelukstest

Hoe zit jij in je vel? Doe de gelukstest!

Ontdek hoe goed jij in je vel zit. Deze gratis test vertelt je in 2 minuten hoe gelukkig jij bent en welke stappen je kunt zetten om je leven leuker te maken.

Start de test