Artikel opslaan

“Do the difficult things while they
are easy and do the great things while
they are small. A journey of a thousand
miles must begin with a single step.”

Lao Tzu

Je leven minder moeilijk maken

Het leven is niet alleen maar feest. Soms is het onwijs uitdagend. Dan komen er dingen op je pad waar je niet op gerekend had. Situaties die je helemaal uit balans gooien.

En dat is oké. Het leven hoeft geen droomvlucht te zijn. De rit mag hobbelig zijn. Een beetje ruigheid houdt je alert en schudt je wakker. Maar als het te hobbelig wordt is het tijd om in te grijpen.

Er zijn talloze dingen die je kunt doen om je leven minder moeilijk te maken. Mijn suggestie is dat je begint bij deze stappen.

Ben je klaar voor een positieve spiraal?

Ik leer je de snelle & moeiteloze weg naar een positief leven dat overloopt van blijdschap, rust, balans & betekenis. 🎉

In het Broednest volg je onbeperkt tientallen praktische compacte cursussen. Al meer dan 13 duizend mensen gingen je voor!

Probeer nu GRATIS

1. Zet een kleine stap uit de ellende

Je uitgangspunt is waar je je nu bevindt. Een leven gevuld met chaos, ellende en diverse problemen. Het doel waar je heen wilt is een leven dat draait om innerlijke rust, vrijheid, blijheid en betekenis.

Om op die plek te komen moet je waarschijnlijk een flinke berg werk verzetten. En het zien van die enorme uitdaging kan je ontmoedigen. Wellicht heb je het gevoel dat het de moeite niet waard is, dat het je nooit zal lukken.

Laat me je dit zeggen: het gaat je wel lukken. Maar het is belangrijk dat je je perspectief bijstelt. Je wilt je niet blindstaren op die enorme berg werk die voor je ligt. Je wilt je aandacht richten op de volgende kleine stap.

Begin klein.

Bijvoorbeeld bij het opruimen van je huis. Bij het regelen van een oppas. Of het plegen van een telefoontje.

Het leven voelt moeilijk omdat er zoveel dingen door elkaar lopen. Richt je daarom niet op al deze dingen. Richt je op één ding, en daarna op een volgende stap. Je zult merken dat je leven ineens een stuk minder moeilijk voelt en dat je veel voor elkaar krijgt.

Lees ook: De grap van de kleine stap

Je leven is niet alleen maar leuk.

2. Investeer in jezelf

Je leven voelt moeilijk omdat je wordt geconfronteerd met situaties die je uitdagen. Maar weet je nog hoe moeilijk het was om te leren fietsen, je eerste presentatie te geven of je rijbewijs te halen? Uitdagingen zijn uitdagend, totdat jij zover bent gegroeid dat je het gewoon aankunt.

Wat je wilt doen is groter groeien dan je obstakels. Zo veranderen je uitdagingen van bergen die je moet beklimmen (heel moeilijk) in drempels waar je zo overheen stapt.

Om te beginnen wil je jezelf sterker maken. Wanneer je uitgerust en kalm bent kun je de hele wereld aan. Dus?

 • Zet stappen om je eetpatroon te verbeteren. Meer groente en fruit, minder ongezonde bende.
 • Stop met jezelf overmatig oppeppen of verdoven. Het is verleidelijk om te ‘ontsnappen’ aan de realiteit als je leven moeilijk voelt. Maar dit maakt het leven doorgaans nog ingewikkelder. Pak je energie terug en verminder of stop het gebruik van alcohol, overmatig caffeine gebruik (energy drinks en koffie), pijnstillers, drugs, masturberen, verslavende apps, gamen, bingewatchen van series etc.
 • Rust uit. Zoek manieren om voldoende te slapen en te ontspannen. Zorg voor voldoende slaap elke dag (ca. 8 uur).
 • Beweeg voldoende. Liefst minimaal een halfuur per dag. Bijvoorbeeld door te wandelen of te fietsen. Je telefoon registreert je stappen, probeer bijvoorbeeld minimaal 8-10 duizend stappen te zetten.
 • Schrijf je zorgen van je af. Gebruik een dagboek om je hoofd leeg te maken, overzicht te creëren en rust te ervaren.
 • Kalmeer je brein. Neem tijd om een ontspanningsoefening te doen of te mediteren. In het Broednest deel ik een aantal praktische meditaties.

Zo. Als je dit hebt gedaan voel je je een stuk sterker. De simpele dingen helpen vaak het best. Goed voor jezelf zorgen doet echt wonderen. Nu ben je veel beter in staat om stappen te zetten en je problemen stapje voor stapje te lijf te gaan.

3. Versimpel en denk vooruit

Hoe eenvoudiger je leven is, des te meer veerkracht je ontwikkelt. En hoe meer veerkracht je hebt, des te makkelijker je leven wordt.

Gebeurtenissen die je leven vroeger helemaal overhoop gooiden, vormen nu slechts een kleine ergernis die moeiteloos van je af glijdt. Alsof je een teflon anti-aanbaklaag hebt.

Best fijn.

Maar versimpelen kost ook even tijd en aandacht. Dus het is soms beter om jezelf eerst te versterken (zie hierboven).

Schrap de ellende:

 • Schoon je leefomgeving op. Maak je leefomgeving simpeler door minimalisme te omarmen.
 • Begin met het schrappen van verantwoordelijkheden en verplichtingen die je niet gelukkig maken.
 • Begin met het schrappen van overbodige uitgaven en het opbouwen van een spaarbuffer.
 • Begin met (eventueel tijdelijk) afstand nemen van mensen die je alleen maar energie kosten en je veel negativiteit opleveren.

Als je hier mee klaar bent gebeuren er een paar dingen. Je voelt je kalmer, je hebt meer tijd over en je hebt spaargeld. Hiermee is je veerkracht een stuk vergroot.

Nu kun je vooruit kijken. Welke vaardigheden moet je ontwikkelen? Kijk naar de gebieden in je leven die je keer op keer stress opleveren. Hoe zou je over deze problemen heen kunnen groeien?

Je hebt nu meer tijd en energie om jezelf te ontwikkelen en problemen vóór te zijn. Dat is heel waardevol. Nu heb je wellicht tijd om een boek te lezen over sociale vaardigheden, om een cursus voor meer zelfvertrouwen te volgen, om een nieuwe vaardigheid aan te leren zodat je ander werk kunt doen in de toekomst.

Je kunt in kleine stappen beter worden op de gebieden waar je de meeste weerstand ervaart. En zo kun je uiteindelijk groter groeien dan je uitdagingen.

4. Zie je problemen voor wat ze zijn

Nu je leven weer iets rustiger is, en de boel misschien iets meer onder controle is, is het tijd om dieper te kijken.

Ellende – waar komt het vandaan? Hoe komt het dat je leven moeilijk voelt?

Eén woord: verwachtingen.

Je hebt verwachtingen over hoe het leven zou moeten zijn, en je leven pakt anders uit. En dat verschil creëert stress en ontevredenheid.

Maar kijk eens dieper. Wat zijn verwachtingen? Waar komen ze vandaan? Een verwachting is simpelweg een gedachte. En een gedachte is niets anders dan een vluchtige sensatie. Gedachten komen en gaan, als wolken aan een blauwe lucht.

Wolken zien er heel massief uit, maar in werkelijkheid kun je ze niet beetpakken. Ze ontstaan vanzelf en gaan ook vanzelf weer weg. Dat geldt ook voor je gedachten, voor je verwachtingen.

Je verwachtingen zijn net zo ‘waar’ als wolken tastbaar zijn. Het is allemaal illusie. En hoe beter je dit inziet, des te makkelijker je leven wordt.

Waarom? Omdat je dan ineens beseft dat je verwachtingen de oorzaak zijn van al je problemen. En dat je simpelweg die verwachting kunt zien voor wat het is: gewoon een andere gedachte. Een wolk aan de lucht.

En dan ontstaat er ineens ruimte om te ontspannen en het leven meer te accepteren zoals het komt. Om iets meer achterover te leunen en te genieten van de show. Zonder oordelen, zonder verwachtingen. Het leven is zoals het is, en niet anders. Dat is de realiteit – ongeacht jouw gedachten erover.

Dit klinkt misschien allemaal een beetje vaag. Maar oefen er maar eens mee. Wanneer je spanning voelt, vraag jezelf dan eens af wat je verwacht. Je zult zien dat je verwachting niet aansluit bij de realiteit, waardoor je spanning ervaart. Laat je verwachting eens gaan, en zie wat er gebeurt.

 • Mijn huis moet altijd opgeruimd en hip zijn – laat het los.
 • Ik kan dit alleen inleveren als het helemaal perfect is – weg ermee.
 • Koek eten is slecht – af en toe kan best.
 • Als ik mijn dochter op de iPad laat ben ik een slechte ouder – serieus?
 • Ik ben pas aantrekkelijk als ik vijf kilo afval – onzin.
 • Mijn leven zou avontuurlijker moeten zijn – maar waarom?
 • Ik ben pas succesvol als ik het dubbele verdien – volgens wie?
 • Mijn leven zou makkelijk moeten zijn – mwah – misschien, misschien niet.

Laat los en accepteer. En zie je problemen verdwijnen als sneeuw voor de zon. We maken het onszelf moeilijk – je werpt een schaduw op jezelf. Stap opzij en merk hoe de zon ineens weer begint te schijnen.

En ja – zoals zo vaak, dagelijks mediteren zal je hierbij helpen. Hier lees je meer: Waarom ik vind dat je dagelijks moet gaan mediteren (en hoe je dat doet)

Meer tips om je leven steeds leuker te maken

Heb je mijn boek al gelezen? In Steeds leuker vind je een praktisch stappenplan om je leven steeds leuker te maken met steeds minder moeite.

Lekker praktisch en alledaags, zonder ingewikkeld gedoe. Ontdek waarom tienduizenden lezers aan de slag zijn gegaan met de inzichten.

Lees de reviews en bestel direct…

soChicken Gelukstest

Hoe zit jij in je vel? Doe de gelukstest!

Ontdek hoe goed jij in je vel zit. Deze gratis test vertelt je in 2 minuten hoe gelukkig jij bent en welke stappen je kunt zetten om je leven leuker te maken.

Start de test