Artikel opslaan

Rondlopen met onnodige ballast

Je loopt rond met een gevoel dat iets je dwars zit, maar je weet niet precies wat. In zo’n geval loop je rond met onnodige ballast. Er spelen vervelende gevoelens, maar je kunt ze eigenlijk geen plek geven.

Het kan zijn dat je je onbewust druk maakt om een rekening die nog moet komen, of vanwege een woordenwisseling die je eerder die week hebt gehad met een collega. Het kan gaan om een frustratie die je hebt of simpelweg omdat je je druk maakt over iets wat binnenkort gaat gebeuren.

Ben je klaar voor een positieve spiraal?

Ik leer je de snelle & moeiteloze weg naar een positief leven dat overloopt van blijdschap, rust, balans & betekenis. 🎉

In het Broednest volg je onbeperkt tientallen praktische compacte cursussen. Al meer dan 13 duizend mensen gingen je voor!

Probeer nu GRATIS

Slecht voor je gemoedstoestand

Rondlopen met dit soort onnodige gevoelens van angst en anticipatie maken je niet gelukkiger. Ze kunnen de leuke momenten in het leven verpesten, doordat er constant een soort naar gevoel in je buik hangt.

Je kunt gezellig uit eten zijn met mensen van wie je houdt, en toch niet echt kunnen genieten vanwege dit onbestemde gevoel. Door aan de slag te gaan met de onderstaande stappen kun je dit onnodige gevoel verminderen of zelfs laten verdwijnen.

1. Benoem wat je dwars zit

De kern van het onbestemde, onduidelijke maar onprettige gevoel is dat je niet precies weet waar het vandaan komt. Je kunt je druk maken om van alles, maar het is de bedoeling dat je ontdekt wat dit vervelende gevoel veroorzaakt.

Maak een lijst van alle dingen die op dit moment spelen in je leven. Vraag jezelf af wat je nog moet doen of regelen, waar je mee zit of waar je de komende tijd tegenop ziet. Laat je tijdens het schrijven leiden door je gevoel.

Wordt het vervelende gevoel in je buik sterker wanneer je aan iets specifieks denkt? Dan heb je waarschijnlijk de oorzaak (of één van de oorzaken) te pakken. Omcirkel deze.

2. Praat er met anderen over

Door met anderen te praten over wat je dwars zit wordt je probleem snel helder voor jezelf. Praat met iemand die goed kan luisteren en die gerichte vragen stelt. Door te praten over je gevoelens word je gedwongen om je gedachten te ordenen, waardoor je er ineens achter kunt komen wat je nu precies dwars zit.

Is er niemand om mee te praten? Schrijf het dan van je af. Schrijf een brief aan iemand met wie je normaal gesproken goed kunt praten, zonder de brief echt te versturen. Schrijven is net als praten een goede manier om erachter te komen wat je dwars zit, het vereist echter wel iets meer discipline.

3. Zet concrete stappen

Heb je ontdekt wat je dwars zit? Blijk je je onbewust druk te maken om een kleine ruzie met je zus, of vanwege dat grote project wat je volgende week af moet hebben? Dan is het tijd om concrete stappen te zetten.

De zaken waar je voor wilt weglopen zijn meestal de dingen die je met beide handen moet aanpakken. Vaak is het voldoende om het gevoel aan te wijzen en erover te praten. Als dit echter niet genoeg is, dan is het belangrijk dat je een aantal concrete stappen bedenkt.

Wat kun je doen om dit vervelende gevoel weg te nemen? Je kunt denken aan zaken als praten met je baas over de werkdruk, hulp inschakelen, een overzicht voor jezelf maken of praten met je zus om die ruzie bij te leggen.

Vaak ben je met een paar simpele stappen het vervelende gevoel al kwijt. Zorg dat je dingen in beweging brengt en dat je meer grip krijgt op de zaken waar je je zorgen over maakt.

Het leven is te kort om rond te lopen met vervelende gevoelens. Als je merkt dat leuke momenten erdoor verpest worden is het tijd om actie te ondernemen. Onnodige ballast beperkt je geluk, en dat is zonde, aangezien het onnodig is.

Meer tips om te leven zonder zorgen

Wil je leren hoe je je grote en kleine zorgen uit je leven kunt bannen, zodat je je lichter en gelukkiger voelt? Lees dan het onderstaande boek, vol met tips die je helpen je zorgen te verminderen.

 

soChicken Gelukstest

Hoe zit jij in je vel? Doe de gelukstest!

Ontdek hoe goed jij in je vel zit. Deze gratis test vertelt je in 2 minuten hoe gelukkig jij bent en welke stappen je kunt zetten om je leven leuker te maken.

Start de test