Artikel opslaan

Problemen zijn er om opgelost te worden

Het is bijna grappig hoeveel problemen we ervaren die we supersnel zouden kunnen oplossen. Met hele simpele ingrepen. Een paar voorbeelden?

Die pijn in je rug zou je drastisch kunnen verminderen door een RSI programma te installeren op je computer. Dat gevoel van stress kun je waarschijnlijk wegnemen door lekker een uurtje te sporten. Die uitslag op je arm zou kunnen verdwijnen zodra je stopt met die magnetron maaltijden. Die hoofdpijn kun je voorkomen door minder koffie te drinken. Dat gevoel van overweldigd zijn kun je voorkomen door je week te plannen.

De meeste dagelijkse problemen zijn eigenlijk geen problemen. Het zijn symptomen die worden veroorzaakt door onze luiheid. Dingen die gebeuren als we te lui zijn om goed voor onszelf te zorgen. En in de meeste gevallen zijn ze met een beetje meer aandacht en liefde voor jezelf snel verdwenen.

Nee, niet alle problemen zijn zo makkelijk op te lossen. Maar veel wel. Kleine, vervelende problemen die de glans uit je dag halen. En weet je, hoe beter je voor jezelf zorgt, des te minder van dit soort problemen je zult ervaren, des te makkelijker het wordt om andere (meer ingrijpende) problemen aan te pakken.

Ben je klaar voor een positieve spiraal?

Ik leer je de snelle & moeiteloze weg naar een positief leven dat overloopt van blijdschap, rust, balans & betekenis. 🎉

In het Broednest volg je onbeperkt tientallen praktische compacte cursussen. Al meer dan 13 duizend mensen gingen je voor!

Probeer nu GRATIS

Urenlang praten of iets doen?

Ik doe er zelf ook aan mee. Ik praat liever over de stress die ik voel, dan dat ik gewoon ga hardlopen, plannen en mediteren. Dat gedrag komt niet voort uit respect voor mezelf, maar uit luiheid. Kletsen is fijn. Lekker met koffie en gebak, zeuren over de dingen die niet goed gaan, en waarom dat zo is. Om vervolgens te eindigen met de woorden “Tja, ik denk dat ik maar eens meer zal gaan hardlopen.”

Ja. Dát was hetgene dat meteen had kunnen gebeuren. Als ik dat had gedaan dan had ik kunnen kletsen over de positieve gevoelens die ik ervaar als gevolg van het hardlopen. Zoals ontspanning, voldoening, desnoods spierpijn.

Nadenken is nuttig wanneer je ingewikkelde problemen wilt oplossen. Maar voor al die problemen waarvan we eigenlijk al weten wat ons te doen staat, is nadenken simpelweg uitstelgedrag. Praten over een probleem lost het probleem niet op. Er gebeurt pas iets als je in actie komt, als je een verandering maakt.

Aan de slag met oorzaak-gevolg

Oorzaak-gevolg werkt simpel en elegant. En vanuit de levenservaring die je inmiddels hebt opgebouwd, weet je vaak best hoe je je dagelijkse problemen kunt oplossen. Verspil je energie dus niet aan uren nadenken en praten over en analyseren van die dagelijkse problemen. Je weet de oplossing al. Je weet al welke oorzaak het gewenste gevolg teweeg brengt.

Het enige dat je hoeft te doen is deze kennis omzetten in actie. Trek die hardloopschoenen aan. Stop met het eten of drinken van die dingen die je ongezond maken. Zeg sorry tegen de mensen die dat verdienen. Ga opruimen, breng je leven op orde. Doe wat je moet doen. Doe dat wat werkt. Zorg voor jezelf, weersta de luiheid. Een leven met veel kleine probleempjes kost op de lange termijn meer energie dan nu goed voor jezelf zorgen.

Dat, en het maakt je ook een vervelend persoon. Een persoon die praat over zijn problemen en er vervolgens niets aan doet, ook al zijn de antwoorden zo duidelijk. Praten is fijn, dat is waar. Los je problemen op, en praat vervolgens over leuke dingen. Dat is nog veel fijner.

Weg met dat uitstelgedrag!

Wil je hulp bij het verslaan van die luiheid? Schrijf je dan in voor onze online cursus en versla je uitstelgedrag in 30 dagen. Lees meer…

soChicken Gelukstest

Hoe zit jij in je vel? Doe de gelukstest!

Ontdek hoe goed jij in je vel zit. Deze gratis test vertelt je in 2 minuten hoe gelukkig jij bent en welke stappen je kunt zetten om je leven leuker te maken.

Start de test