Artikel opslaan

Netheid doet iets met je

Een opgeruimd huis, een opgeruimd leven, geeft rust. Het geeft je een gevoel van controle. Een gevoel van overzicht. Alsof je de touwtjes in handen hebt. En dat voelt geweldig. Bovendien ervaar je tientallen andere voordelen als je minimalisme omarmt.

Maar hoe kom je snel vooruit als je op dit moment leeft tussen chaos? Als je huis een zooitje is, en je leven uit elkaar lijkt te vallen?

Hieronder een paar tips om de magie van een opgeruimd leven in jouw leven te halen.

Ben je klaar voor een positieve spiraal?

Ik leer je de snelle & moeiteloze weg naar een positief leven dat overloopt van blijdschap, rust, balans & betekenis. 🎉

In het Broednest volg je onbeperkt tientallen praktische compacte cursussen. Al meer dan 13 duizend mensen gingen je voor!

Probeer nu GRATIS

1. Organiseer een opruim-sprint

Precies, een sprint. Het is slim om elke dag wat op te ruimen, om zo je leven netjes te houden. Maar als je nu leeft tussen rotzooi, dan kom je er niet met zo’n dagelijkse gewoonte.

Nee, wat je dan nodig hebt is een sprint. Een korte uitbarsting van energie, waarmee je je huis in korte tijd omtovert tot een opgeruimd paleisje.

Dus? Dus blokkeer een weekend. Opruimen kost veel energie. En als je veel moet opruimen, dan kun je er maar beter de tijd voor uittrekken. Waarom? Omdat opruimen altijd meer rotzooi maakt in het begin.

Wanneer je alles uitzoekt, wordt je huis een nog grotere bende dan het al is. Als je op zo’n moment stopt, dan is de kans groot dat je geen doorzicht meer ziet. Dus neem de tijd en pak het grondig aan.

2. Lokaliseer de 20/80 van troep

Waar heb je de meeste troep liggen? In de over-flow ruimtes. Plekken waar je niet elke dag komt, en waar dus alle spullen terecht komen die je even ‘uit het zicht’ wilt hebben:

 • Op zolder
 • In de schuur
 • In de garage
 • In de kelder
 • In de trapkast
 • In de externe opslag

Precies. Dit zijn de plekken waar je wilt beginnen om snel meer lucht te creëren. Hier kun je snel veel winst boeken, en krijg je supersnel dat magische gevoel.

Denk je eens in hoe geweldig het zou zijn als je gewoon je schuur/garage/kelder binnen kunt lopen. Dat er ruimte is óm te lopen. Dat alles netjes georganiseerd is, en dat er geen overbodige dingen meer staan.

Bovendien wordt het makkelijker om je leven opgeruimd te houden als deze ‘over-flow’ ruimtes niet overvol zijn. Het vormt een buffer waar je even spullen kwijt kunt die je later wilt uitzoeken.

3. Focus op verminderen

Opruimen is leuk, maar het is niet de eerste stap. De eerste stap is verminderen. Je wilt ervoor zorgen dat je simpelweg minder spullen hebt.

Waarom? Hoe minder spullen je hebt, des te luchtiger je leven wordt. Des te meer overzicht je hebt, en des te minder chaotisch je leven voelt. En daarbij: hoe minder spullen je hebt, des te minder je hoeft op te ruimen.

In een lege kamer zonder spullen hoef je nooit iets op te ruimen. Als je er een paar spullen in zet, dan zul je die af en toe netjes moeten organiseren. Als de hele kamer vol met spullen staat, dan is opruimen een héle klus.

Dus begin met elimineren. Wees streng voor jezelf. Een ruimte met minder spullen is supersnel opgeruimd. Houd dat in gedachten.

4. Trek dagelijks een sprintje

Waar bouwt rommel zich het snelste op? Op plekken waar je luiheid zich manifesteert. Dat gebeurt opnieuw op de plekken die ik eerder noemde. En bij veel mensen gebeurt het bijvoorbeeld ook in de auto.

Waarom? Omdat je opgescheept zit met een ding. Je wilt het kwijt, maar je weet niet waar je het moet laten. Dus gooi je het maar ‘even’ op zolder. Dan ben je er vanaf. Hoef je er niet meer over na te denken.

Als je dat lang genoeg blijft doen, dan raakt de zolder vol met meuk. Met dingen waarvan je niet weet wat je ermee moet.

Het valt mij op dat behoorlijk veel mensen elke dag rondrijden in een soort afvalbak. Auto’s gevuld met lege verpakkingen, zakjes, tasjes, papiertjes, blikjes, pakjes kauwgum en ga zo maar door.

Kleine momenten van luiheid bouwen al snel op tot een massale berg rotzooi. Dus, gebruik de dagelijkse sprint om deze opbouw te voorkomen.

 • Op welke plekken bouwt rommel zich het snelst op in jouw leven?
 • Neem elke dag de tijd om te voorkomen dat dit gebeurt.
 • Als je vandaag rondloopt met een lamp die je normaal op zolder zou gooien, neem dan direct de moeite om een bestemming voor die lamp te vinden. Geef hem weg, zet hem op Marktplaats, breng hem naar de kringloop of recycle hem.
 • Dat kost iets meer moeite, maar je houdt zo wel je zolder lekker opgeruimd.
 • Als je de auto uit stapt, kijk dan even om je heen. Zijn er dingen die mee kunnen, die je weg kunt gooien? Doe dat dan direct. Dat is niet leuk om te doen, maar het is wél leuk om in een schone auto te stappen.
 • Breng je leefomgeving elke dag op orde. Gooi de kussens op de bank, maak de tafel leeg, zet alles terug op zijn plek. Zodat je ’s ochtends weer begint in een opgeruimd huis. Dan begin je de dag een stuk prettiger!

Door elke dag te voorkomen dat troep kan opbouwen, voorkom je veel werk en houd je je huis lekker opgeruimd.

Minimaliseer je spullen & versimpel je leven

Minder meuk, meer leukBen je toe aan meer rust, meer overzicht en meer eenvoud? In mijn gezellige eCursus Minder meuk, meer leuk vind je een praktisch stappenplan dat je helpt minimaliseren en je leven simpeler te maken.

Ervaar meer vrijheid, meer kalmte en meer voldoening. Je hebt dit leven maar één keer – besteed het aan dingen die je blij maken!

soChicken Gelukstest

Hoe zit jij in je vel? Doe de gelukstest!

Ontdek hoe goed jij in je vel zit. Deze gratis test vertelt je in 2 minuten hoe gelukkig jij bent en welke stappen je kunt zetten om je leven leuker te maken.

Start de test