Artikel opslaan

“Simplify, simplify, simplify.”
Henry David Thoreau

Voel je je druk en overweldigd?

Ja, welkom in de ratrace. Ik schreef eerder al hoe ik mezelf een stuk vrijer en onafhankelijker maak door jarenlang beneden mijn stand te leven.

In dit artikel wil ik nog een paar tips delen die je kunt gebruiken om jezelf stapje voor stapje te bevrijden van onnodige drukte, haast en het gevoel dat je zoveel moet. Veel fijner.

Ben je klaar voor een positieve spiraal?

Ik leer je de snelle & moeiteloze weg naar een positief leven dat overloopt van blijdschap, rust, balans & betekenis. 🎉

In het Broednest volg je onbeperkt tientallen praktische compacte cursussen. Al meer dan 13 duizend mensen gingen je voor!

Probeer nu GRATIS

1. Besef dat je rustig kunt veranderen

Het gevoel dat je van alles moet – dat is wat je ervaart als je je gevangen voelt in de ratrace. Er lijkt weinig ruimte voor spontaniteit. Weinig lucht om te spelen of te lanterfanten. Het leven voelt serieus, ingedeeld en afgebakend.

Geen wonder dat je zoekt naar een uitweg.

En tegelijkertijd hebben we vaak het idee dat het loslaten van de ratrace een drastische verandering is. Dan zien we programma’s als Ik vertrek, en horen we mensen zeuren over de Nederlandse files – en krijgen we het idee dat we moeten kiezen. Of ons drukke leven, of alles achterlaten en kiezen voor het simpele leven op het platteland.

Gelukkig zit er ook nog van alles tussenin. Je kunt een leven bouwen waarin je nog steeds een hoop voor elkaar krijgt. Waarin je nog altijd een heleboel kunt bijdragen maar simpelweg minder moet. Waarin je meer vrijheid ervaart om je gevoel te volgen en te doen waar je blij van wordt.

Het is niet alles of niets. Je kunt elke dag een kleine stap zetten om de ratrace los te laten. En zo kun je de komende maanden en jaren je leven steeds beter maken zonder te verhuizen naar een half ingestorte schuur in Frankrijk.

Best fijn eigenlijk.

2. Stel jezelf de lastige vragen

Kijk eens naar je leven zoals het er nu voor staat. En stel je nu kort voor hoe het er waarschijnlijk over 5 jaar uit zal zien als je niets verandert aan de situatie.

Word je blij van wat je ziet?

Pak eens een notitieboekje (of open een tekstdocumentje) en stel jezelf onderstaande vragen. Schrijf elke vraag bovenaan een nieuwe pagina en geef jezelf de volledige pagina te antwoorden:

 • Welke dingen in mijn leven maken me blij en geven me energie?
 • Welke dingen in mijn leven leveren me stress op?
 • Waar wil ik meer van ervaren in mijn leven?
 • Waar wil ik minder van ervaren?
 • Wat zou ik doen met mijn leven als ik niet kon falen?
 • Hoe zou ik mijn leven invullen als geld geen belemmering was?

Ga ook bij jezelf na welke overtuigingen je de meeste stress opleveren.

Een tijdje geleden sprak ik bijvoorbeeld met een jurist die een uitspraak deed die me tot op de dag van vandaag niet loslaat. We hadden het over inkomen genereren en hoeveel je nodig hebt, waarna hij zei: ”Ja maar je hebt toch minimaal zo’n €6.000 nodig om een beetje rond te komen.”

Ik schoot in de lach, maar hij was serieus.

Kun je je voorstellen hoe je leven eruit ziet als je dit daadwerkelijk gelooft? Dat je – als je inkomen lager is dan zesduizend euro – gestrest raakt omdat je gelooft dat je te weinig hebt om van te kunnen leven?

We lopen allemaal rond met dit soort belemmerende overtuigingen. Gedachten die ons in de weg staan om vrij te zijn. Wat zijn de gedachten die jou stress opleveren? Enkele voorbeelden:

 • Ik mag niet falen.
 • Ik moet elk jaar meer verdienen.
 • Ik heb geen keuze.
 • Als ik stop met deze baan dan gooi ik al mijn werk weg.
 • Mijn vrienden/familie zullen teleurgesteld zijn.
 • Mensen zullen minder over me denken.
 • Etc.

Erken dat dit soort gedachten je niet verder brengen. Wie zou je zijn zonder deze gedachte? Wat zou er gebeuren als je deze gedachte niet zou geloven? Hoe zou je je dan voelen?

Precies – een stuk blijer.

3. Versimpel je leven en schaal terug

Het zijn niet alleen belemmerende gedachten die ons in de ratrace vastzetten. Het is ook onze levensstijl. Dit is hoe het vaak gaat:

 • We werken hard en maken promotie. Hierdoor krijgen we meer te besteden.
 • Tegelijkertijd krijgen we ook meer verantwoordelijkheden waardoor we ons minder vrij voelen.
 • Dit veroorzaakt stress. Deze stress proberen we te temperen door een mooi huis te kiezen, ons te omringen met mooie spullen, lekker eten, vaak uitgaan en diverse diensten af te nemen.
 • We raken gewend aan een luxe levensstijl waar we hard voor moeten werken. We hebben hoge maandelijkse lasten en geven bijna al ons inkomen uit.
 • Omdat we onze levensstijl niet kwijt willen, moeten we dus op die positie blijven met veel verantwoordelijkheid en stress. Daardoor voelen we ons gevangen.

Als je bereid zou zijn om je leven eenvoudiger te maken, dan zou je je niet gevangen voelen. Als je een goed leven kunt bouwen dat weinig kost dan ben je vrij om te doen wat je wilt. Blijf doen wat je doet, begin voor jezelf, ga minder werken of ga werken als barista in je lokale koffiezaakje.

Als je het hogere inkomen niet nodig hebt hoef je ook niet meer zoveel. En dan creëer je dus ruimte om andere keuzes te maken. Om een spaarbuffer op te bouwen, om te investeren in kostenbesparing en je uitgaven los te koppelen van je inkomen.

Lees ook: Als je geen Porsche koopt – Over de neerwaartse spiraal van luxe

4. Ontwerp je simpele droomleven

Zodra je je leven grofweg hebt versimpeld en de overbodige ballast eruit hebt gegooid voel je je al een heel stuk vrijer. Er ontstaat meer tijd, licht, ruimte, geld en lucht om te doen wat je echt wilt doen.

 • Om meer tijd voor jezelf te nemen.
 • Om beter voor jezelf te zorgen.
 • Om meer tijd door te brengen met dierbaren.
 • Om een hobby op te pakken.
 • Om zelf te koken.
 • Etc.

Dit plaatst je direct in een betere positie om een beter leven voor jezelf te ontwerpen. Een beetje zoals een zeilboot sneller en wendbaarder wordt als je de overbodige bende eruit haalt.

Wanneer je de smaak van een simpeler leven een beetje te pakken krijgt, wordt het tijd om na te denken over de toekomst. Want als je nu 5 jaar vooruit kijkt, hoe zou je dan willen dat je leven eruit ziet?

Hoe zou een simpel, goed en gelukkig leven er voor jou uitzien? Bijvoorbeeld:

 • Je woont in een kleiner huis waardoor je minder kosten hebt. Je gebruikt de overwaarde van de vorige woning om een groot gedeelte van de hypotheek af te lossen. Of je gebruikt je inkomen om zo snel mogelijk af te lossen zodat je hypotheekvrij kunt wonen.
 • Je zet stappen om je vaste lasten verder te verlagen, waardoor je minder geld nodig hebt om rond te komen.
 • Je gaat een dag minder werken en praat met je leidinggevende over je werkdruk. Als dat niet werkt ga je op zoek naar een andere baan met minder stress.
 • Je neemt tijd om te mediteren, gezond te koken en vaker te sporten. Hierdoor voel je je fitter, gezonder, rustiger en liefdevoller.
 • Je maakt meer tijd voor fijne ongehaaste momenten met je gezin, vrienden en familie.
 • Je doet een keer per week vrijwilligerswerk.
 • Etc.

Door een beetje te dromen over een simpeler leven plaats je een stip aan de horizon. Je hebt een idee van waar je naartoe wilt. En die stip aan de horizon zorgt ervoor dat je vanzelf in de juiste richting beweegt.

Want als je weet dat je je lasten wilt verlagen, ga je volgend jaar geen nieuwe auto kopen van tienduizenden euro’s. Want je weet dondersgoed dat zo’n dure aankoop je nieuwe levensstijl in de weg zal staan. Je zult je ook minder snel verleid voelen om naar een duurder huis te vertrekken of overbodige spullen te kopen. Dingen die je misschien wel zou doen als je geen plan zou hebben om van koers te veranderen.

Dus droom er eens op los. Hoe zou jouw eenvoudige droomleven eruit zien?

Als je dat hebt omschreven kun je eens nadenken over hoeveel dit leven je zal gaan kosten. Want als je dat weet, weet je ook wat je opties zijn rondom werk en inkomen. Hoe minder je nodig hebt, des te minder je hoeft te werken om je levensstijl in stand te houden. Simpel.

5. Zet je eerste stap

Als je een beeld hebt van hoe je de ratrace gaat loslaten, dan is het tijd om in actie te komen. Zoals gezegd hoef je geen drastische dingen te ondernemen als dat niet goed voelt. Je kunt kleine veranderingen maken om vooruit te komen.

Een slim begin is snijden in je overbodige lasten. Zoals onnodige abonnementen of verzekeringen. Het is ook handig om eens te zoeken naar goedkopere aanbieders voor diensten die je afneemt. En om eens te kijken of je echt een auto nodig hebt, en of je geld kunt besparen met een goedkopere auto.

Vanuit daar is het interessant om te kijken naar je gewoontes. Je zult niet de eerste zijn die honderden euro’s per jaar kan besparen door een dagelijkse take-away koffie in te ruilen voor huisgemaakte koffie in een keepcup. Minimaal verlies in comfort, enorme winst in vrijheidspotentie.

Als je in kleine stappen blijft werken richting je stip aan de horizon kun je je leven stap voor stap beter maken. Met minder stress, minder moeten en meer vrije ruimte om jezelf te ontwikkelen en ontspannen.

Je bent geen slachtoffer van de ratrace. Je kiest er zelf voor, elke dag opnieuw. Door je keuzes aan te passen verander je de situatie. Hoe verder je komt, des te meer je kunt ontspannen.

Fijn is dat. ✌🏻

Stappenplan om aan de ratrace te ontsnappen

Ik ontwikkelde een praktische online cursus die je helpt je leven te versimpelen van top tot teen.

Ontdek hoe je meer tijd overhoudt, hoe je tot rust komt en een leven bouwt waar je echt gelukkig van wordt.

De cursus is al gevolgd door duizenden deelnemers. Wil je weten hoe zij hun leven hebben veranderd?

Dit is bijvoorbeeld wat Rinske uit Zutphen zei over de cursus:

”Minder meuk is een cursus die niet alleen richt op ontspullen, maar op veel meer aspecten van een leuk leven: onthaasten, ont-moeten, ontserieuzen. Het zet je regelmatig aan het denken: “ja, waarom doe ik dat eigenlijk zo?” en biedt dan alternatieven aan, waardoor je ook zelf nieuwe ideeën krijgt om je leven lichter te maken.”

Doe je ook mee? 😁

Lees meer en schrijf je direct in…

soChicken Gelukstest

Hoe zit jij in je vel? Doe de gelukstest!

Ontdek hoe goed jij in je vel zit. Deze gratis test vertelt je in 2 minuten hoe gelukkig jij bent en welke stappen je kunt zetten om je leven leuker te maken.

Start de test