Artikel opslaan

De krant, nu.nl, ieder uur het nieuws en natuurlijk het journaal

Op een gemiddelde werkdag komt nieuws waarschijnlijk op meerdere manieren tot je. In de eerste plaats lezen veel mensen ‘s ochtends of ‘s middags een krant. Dit kan een betaalde krant zijn, of een gratis krant zoals de Metro of de Pers.

Je wordt wakker met je radiowekker waar je het nieuws hoort, je ontbijt lekker met het ontbijtnieuws en je pikt nog even een nieuwsbulletin mee in de auto via de radio. Eenmaal op je werk staat de hele dag de radio aan, met ieder halfuur een beetje nieuws.

Het is daarnaast ook zeker niet ongebruikelijk als je tussen de bedrijven door nog af en toe websites als nu.nl checkt of op zoek gaat naar achtergronden en opinies. Daarnaast kan het zijn dat je de hele middag rondhangt op Twitter, om te checken of er nog ‘iets nieuws’ is gebeurd waar je van moet weten.

Je gaat naar huis, misschien met het “nieuws van 6 uur, verzorgd door het ANP” op de achtergrond. Wellicht blader je thuis nog even door een krant of kijk je in ieder geval nog even het nieuws van half acht waarna je uiteindelijk in slaap valt met programma’s als Pauw & Witteman.

Ben je klaar voor een positieve spiraal?

Ik leer je de snelle & moeiteloze weg naar een positief leven dat overloopt van blijdschap, rust, balans & betekenis. 🎉

In het Broednest volg je onbeperkt tientallen praktische compacte cursussen. Al meer dan 13 duizend mensen gingen je voor!

Probeer nu GRATIS

Maar ik moet op de hoogte zijn!

Wat is hier mis mee? In principe niets. Het volgen van het nieuws kan leuk en interessant zijn. Het geeft veel mensen een gevoel van verbondenheid met de wereld. Je hoort ergens bij omdat je weet wat er allemaal gaande is. Je kunt meekletsen met allerlei gesprekken en je kunt waarschijnlijk een genuanceerde mening vormen.

Toch heeft deze bijna automatische honger naar meer nieuws niet alleen positieve kanten. Het dagelijkse nieuws kan namelijk ook een grote bron van stress en onrust zijn. Maak jij je weleens zorgen over dingen die eigenlijk aan de andere kant van de wereld gebeuren en waar je helemaal niets aan kunt veranderen?

Op de hoogte zijn is één ding, maar je de hele dag laten leiden door aktualiteiten werkt voor veel mensen voornamelijk stressverhogend en afleidend. Want echt positief is het nieuws in het algemeen niet.

Openbaring: Je HOEFT niet álles te weten

Je kunt je afvragen in hoeverre je echt op de hoogte moet en wilt zijn van het alledaagse nieuws. In de eerste plaats moet je beseffen dat datgene dat wij op het nieuws zien niet persé het belangrijkste nieuws is. Het kan heel goed zijn dat jij helemaal niets merkt van een economische crisis, en dat je er in jouw baan eigenlijk helemaal niet bang voor hoeft te zijn.

Waarom zou je je in zo’n geval druk maken om een crisis? Waarom zou je je laten bangmaken voor een gevaarlijk virus dat waarschijnlijk geen echt gevaar voor je gaat vormen? Hoe ver laat je jezelf meeslepen? Als dat gevaarlijke virus namelijk écht gevaarlijk wordt lekken er vanzelf berichten door je spamfilter heen.

Activeer je Spamfilter: Gebruik het nieuws selectief

Hoe ziet een spamfilter voor dagelijks nieuws eruit? Heel simpel, beperk het aantal nieuwsbronnen dat je dagelijks tot je neemt. Luister naar muziek in de auto en neem je iPod mee naar je werk. Gooi nieuwssites uit je favorieten en bezoek ze niet meer dan nodig. Kijk ‘s avonds geen nieuws en zeg je krantenabonnement op (nog milieuvriendelijker ook).

Benut je spamfilter

Je hebt ervoor gezorgd dat er een stuk minder ‘spam’ (ongevraagd nieuws) in je leven kan komen. Nu is het tijd om gebruik te maken van het filter. Jouw spamfilter bestaat uit de mensen om je heen waar je dagelijks mee praat. Deze mensen zijn net zoals jij was. Ze checken de hele dag door het laatste nieuws en zijn altijd op de hoogte.

Deze mensen doen al het werk voor jou. Zij krijgen enorm veel informatie binnen, iedere dag opnieuw, en filteren hieruit belangrijke dingen die ze aan jou willen vertellen. Ze filteren het nieuws op onnodige, ongewenste berichten: Spam!

Praat met deze mensen. Vraag ze of er nog iets belangrijks is gebeurd. Luister naar wat zij te vertellen hebben en trek je conclusies. Als je meerdere mensen hoort praten over een belangrijke kwestie dan weet je direct wat er speelt. Wellicht hoor je iets waar je meer over wilt weten, dan kun je dit natuurlijk alsnog nazoeken.

Maak je minder zorgen en blijf toch op de hoogte

Het dagelijkse nieuws zit vol met onnodige berichten die eigenlijk weinig toevoegen aan je leven. Wat kan jou het schelen dat een vrouw in een dorp verweg al een paar maanden problemen heeft met haar kabelaansluiting? Je hebt wel iets anders om je druk over te maken!

Door de mensen om je heen te gebruiken als spamfilter voorkom je ‘information-overload’ en kun je rustig je leven leiden. Het nieuws hoeft niet centraal te staan in je leven als het niet nodig is.

Meer tips over het media dieet?

Tim Ferriss schreef in zijn boek ‘The 4-Hour Workweek’ over het media dieet als een manier om tijd te besparen en je focus te bewaren. In dit boek vind je meer uitgebreide tips over hoe je je los kunt maken van het dagelijkse nieuws zonder dat je wereldvreemd wordt!

soChicken Gelukstest

Hoe zit jij in je vel? Doe de gelukstest!

Ontdek hoe goed jij in je vel zit. Deze gratis test vertelt je in 2 minuten hoe gelukkig jij bent en welke stappen je kunt zetten om je leven leuker te maken.

Start de test