Artikel opslaan

“When it comes to social media,
there are just times I turn off the world,
you know. There are just some times you
have to give yourself space to be quiet,
which means you’ve got to set those phones down.”

Michelle Obama

“Social media has given us this
idea that we should all have a posse
of friends when in reality, if we have
one or two really good friends, we are lucky.”

Brene Brown

Sociale media zijn niet alleen maar leuk

Dat wist je natuurlijk al, en het wordt elke dag duidelijker.

De nieuwe generatie groeit op met de lusten, maar ook de (steeds zwaardere) lasten van social media. Met een druk om er geweldig uit te zien, iets origineels te plaatsen, constant te updaten en iets bijzonders van je leven te maken.

We kijken op tegen mensen met geweldige levens, we zien hoe anderen tienduizenden volgens aantrekken. En stiekem verlangen we zelf ook naar meer succes, meer populariteit, meer likes en zichtbaarheid.

En hoewel al die verlangens heel menselijk zijn, kan de druk van social media een negatieve impact hebben op je levenskwaliteit. Want die groeiende zichtbaarheid maakt je bewuster van hoe mensen over je denken, waardoor het soms moeilijker voelt om gewoon jezelf te zijn en blij te zijn met wie je bent.

Laten we eens kijken hoe we de nadelen van social media kunnen verminderen en de voordelen kunnen vergroten. Dit zijn 4 stappen die ik zelf heb gezet.

Maak van 2025 je beste jaar ooit! 🚀

Ontdek de snelle & moeiteloze weg naar een positief leven dat overloopt van blijdschap, rust, balans & betekenis. 🎉

In het Broednest volg je onbeperkt tientallen praktische compacte cursussen. Al meer dan 13 duizend mensen gingen je voor!

Probeer nu GRATIS

1. Schrap de ellende

Ik heb heel bewust sommige accounts gedempt of ontvolgd omdat ze vervelende gevoelens in me oproepen. Gevoelens die niets te maken hebben met de mensen die deze accounts onderhouden, maar alles met mijn eigen worstelingen en onzekerheden.

Want ik vind het leuk om mensen te volgen die inspirerend succes delen, of super fit en sexy zijn – maar zodra ik merk dat die accounts me het gevoel geven dat ik niet genoeg ben of doe, stop ik ermee.

Waarom? Omdat ik optimaliseer op levenskwaliteit. Inspiratie is belangrijk, maar ontmoediging is schadelijk. En terwijl ik werk om dit soort onzekerheden in mezelf op te lossen, probeer ik mezelf niet onnodig te kwellen door mezelf in situaties te plaatsen waarin ik mezelf blijf vergelijken met onmogelijke rolmodellen.

Vraag jezelf af: ”Hoe zou mijn social media gebruik eruit zien als ik daadwerkelijk optimaliseer op levenskwaliteit?”

Een aantal stappen die je misschien wilt overwegen:

  • Ontvolg mensen die je niet blij maken. Mensen die negatief zijn, die zaken delen die je onrustig, boos of gestrest maken. Mensen die ‘zo perfect’ zijn dat ze je op de zenuwen werken. Accounts die je het gevoel geven dat je niet goed genoeg bent.
  • Sluit accounts die je niet gelukkig maken. Je hoeft niet actief te zijn op alle social media. Je kunt kiezen en gewoon stoppen met een netwerk. Word je blij van Instagram maar onrustig van Facebook? Maak dan gewoon een keuze en stop ermee.
  • Houd je aandacht erbij. Vraag jezelf af: ”bekijk ik dit omdat ik er blij van word, of gewoon omdat het toevallig op mijn scherm verscheen?”

2. Breek met een eventuele social media verslaving

Social media netwerken zijn ontworpen om verslavend te zijn. De algoritmes worden zorgvuldig getraind en aangescherpt om jouw aandacht te trekken en zo lang mogelijk vast te houden. En daar worden ze steeds beter in.

Hoewel dit gedrag erg goed is voor de groeicijfers van het netwerk op de korte termijn, is het schadelijk voor onze levenskwaliteit op de lange termijn. De meeste netwerken zijn door de jaren heen geëvolueerd om te optimaliseren op groeicijfers, niet op het geluk van de gebruikers.

Door je aandacht constant te laten kapen door social media werk je deze trend steeds verder in de hand, terwijl je je eigen levenskwaliteit steeds verder verlaagt.

Dus ja – het is best belangrijk om te breken met een eventuele social media verslaving. Ik schreef hier eerder een uitgebreid artikel over met 4 tips om minder verslaafd te raken aan social media.

3. Kies de middenweg

Alles of niets is meestal niet de optimale aanpak. Dat geldt vaak ook bij social media. Het is niet nodig om helemaal te stoppen met social media om je leven drastisch te verbeteren. Het is prima mogelijk om een middenweg te vinden waarbij je profiteert van social media zonder dat het je leven negatief beïnvloedt.

Het draait wat mij betreft om drie dingen:

  1. Laat het draaien om mensen en bedrijven die je blij maken. Familie, vrienden, collega’s, maar ook mensen die je oprecht inspireren en je helpen je leven beter te maken op een tastbare manier. Laat een account je elke dag lachen? Geweldig. Helpt een Instagrammer je meer uit jezelf te halen? Perfect. Deelt die pagina toffe nieuwtjes die je anders zou missen? Lekker blijven volgen.
  2. Check je motivaties. Onderzoek bij jezelf waarom je bepaalde netwerken gebruikt, waarom je post wat je post, waarom je deze specifieke kanalen volgt. Komen je motivaties voort uit plezier, positieve nieuwsgierigheid, liefde en bijdragen? Of komt het voort uit onzekerheid, angst (zoals FOMO) en een aantrekking tot sensatie, drama en ellende?
  3. Doseer je gebruik. Gebruik social media om je leven leuker te maken, en laat je niet misbruiken door het netwerk door je aandacht constant te laten kapen.

Een beetje chocolade kan je leven veel leuker maken. Zo kan het ook zijn met je social media gebruik.

4. Herinner jezelf elke dag aan deze waarheid

Als ik me rot voel, voel ik me niet bijzonder gedreven tot posten op social media. Ik weet dat dit niet voor iedereen geldt, maar ik denk dat het zo werkt voor de meeste mensen.

Wanneer we ons niet zo fijn voelen trekken we ons doorgaans terug. Wanneer we ons goed, zelfverzekerd en succesvol voelen dan schreeuwen we het van de daken. Dan duwen we onszelf naar buiten en laten we onszelf graag zien op social media.

Het is belangrijk om dit altijd te beseffen wanneer je door een feed van perfecte levens bladert.

Soms lijkt het alsof zoveel mensen een tof leven hebben, en jij de enige bent die uitgeteld op de bank zit met een smartphone in je handen. Maar de realiteit is natuurlijk precies andersom.

Sterker nog – hoe actiever zo’n perfect kanaal is op bijvoorbeeld Instagram, des te meer je er vanuit kunt gaan dat diegene een hoop tijd doorbrengt op de smartphone. Waarschijnlijk meer dan jij.

En hoe tof het er allemaal uitziet voor de buitenwereld, je kunt je afvragen hoe goed zo’n leven daadwerkelijk is. Ik weet dat ik liever minder op mijn smartphone zit dan meer. Dat ik liever niet elk detail van mijn leven deel en dat ik geniet van de vrijheid om mijn dagen in te delen zoals ik dat wil – niet op de manier die de meeste views oplevert.

Dit is niet universeel, en heel actief zijn op social media kan ook heel leuk zijn en je ontzettend veel opleveren. Dus het is een afweging die je voor jezelf moet maken.

Het is met name belangrijk dat je elke keer opnieuw weet te relativeren. Social media toont geen afspiegeling van de realiteit. Het toont de uitersten. Super succesvolle, blije en mooie mensen met toffe levens – en de ergste ellende en drama die we in de wereld tegenkomen.

Die zaken vormen een onderdeel van ons leven, dat is waar. Maar het is in werkelijkheid maar een klein deel. Het grootste deel van alle levens zit in het grijze middengebied. In de gewoonheid van alledag. Dat geldt niet alleen voor jou. Het geldt ook voor mij en voor de Instagrammer met tien miljoen volgers.

Opstaan, douchen, tandenpoetsen, ontbijten, toiletbezoeken, mail beantwoorden – het leven is meestal gewoon. Niets bijzonders. Een moment op een wit strand in Bali is niet inherent beter dan een moment in een flat in Nederland. En een perfect lichaam is net zo min een garantie op levensgeluk als een mooi huis, een snelle auto of een winnend Staatsloterij lot.

Dus dat is mijn conclusie. Geniet bewust, dan vergroot je de kans dat social media je kan helpen om je levenskwaliteit te verhogen – zelfs als je eigen leven niet ‘perfect’ is.

Besteed minder tijd op je smartphone

Minder tijd doorbrengen op je smartphone Bundel

Heb je soms het gevoel dat je teveel tijd op je smartphone doorbrengt? In deze Bundel gaan we aan de slag met bewust smartphone gebruik zodat je je leven weer terug krijgt.

Besteed minder tijd achter je scherm en op social media, en meer tijd aan echt genieten van je leven.

Doe je ook mee?

Gratis deelnemen aan cursus

Deze cursus ontving een gemiddelde waardering van 9,3 door duizenden deelnemers.

soChicken Gelukstest

Hoe zit jij in je vel? Doe de gelukstest!

Ontdek hoe goed jij in je vel zit. Deze gratis test vertelt je in 2 minuten hoe gelukkig jij bent en welke stappen je kunt zetten om je leven leuker te maken.

Start de test